jasiubdg 10.05.2013 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Kup dziecku teraz taki prezent jeszcze jakiś budżetowy to zobaczysz co powie Teraz komunie dzieciaki traktują jak okazje do zdobycia ekstra prezentów i im mniej dostaniesz tym jesteś mniej szanowany przez rówieśników. Dzieciaki pod tym względem potrafią być okrutne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.05.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 ale czy to wina dzieci ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natan88 15.05.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Ok po komunii mała dostała telefon i bardzo zadowolona była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keros 28.05.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Za 3 lata mój chrześniak idzie do komunii, ciekawe, co wtedy będzie się działo w kwestii prezentów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 28.05.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Za 3 lata mój chrześniak idzie do komunii, ciekawe, co wtedy będzie się działo w kwestii prezentów... A co się ma dziać? Ci co zawsze szaleją z takich okazji będą szaleć dalej - to,że dzieci licytują się między sobą na prezenty ( dziewczynki także na sukienki komunijne) to tylko i wyłącznie wina rodziców, to oni nakręcają ten cały prezentowy cyrk. Przy tym niestety zupełnie nie wartościują samej istoty tej uroczystości. Czasami zastanawiam się PO CO posyłają dzieciaki do komunii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keros 31.05.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Ale pamiętam, że parę lat temu tego nie było, prezenty były inne, mniej stawiało się na gadżeciarstwo, więcej na ksiązki, gry, coś, co zapewnia rozwój ruchowy... Ale może to tylko w mojej rodzinie, osobiście nie byłem an komunii, gdzie dziecko dostało np. quada czy laptopa. Wiem, że w pewein sposób rodzice to nakręcają, ale czy nie jest tak, że sami się nakręcamy widząc reklamy marketów, sklepów... Co w nich jest najlepszym prezentem dla dziecka? Już nie rower, a tablet, iphone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdyla 31.05.2013 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Czas komunijny się chyba skończył, przynajmniej w moim mieście, ale faktycznie kiedyś bywały inne prezenty,mimo, że i problemy z nimi były także. Dzisiaj rower w prezencie,to chyba obciach,no chyba, że taki za kilka tysięcy złotych,ale i tak nie wiadomo czy obdarowany by się z tego cieszył. Laptopy, netbooki,telefony dotykowe (HTC)- też już zaczynają pomału wychodzić z mody. Uważam,że najlepiej dać pieniądze,uzbierane od wszystkich gości dadzą odpowiednią sumę,którą można przeznaczyć na coś korzystnego dla dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 01.06.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Ale pamiętam, że parę lat temu tego nie było, prezenty były inne, mniej stawiało się na gadżeciarstwo, więcej na ksiązki, gry, coś, co zapewnia rozwój ruchowy... Ale może to tylko w mojej rodzinie, osobiście nie byłem an komunii, gdzie dziecko dostało np. quada czy laptopa. Wiem, że w pewein sposób rodzice to nakręcają, ale czy nie jest tak, że sami się nakręcamy widząc reklamy marketów, sklepów... Co w nich jest najlepszym prezentem dla dziecka? Już nie rower, a tablet, iphone... niestety, temat jest medialny i co roku w maju robi się z tego wielkie halo - czytamy,że teraz w modzie laptop, quad, tablet i myślimy,że jesteśmy " 100 lat za murzynami", bo mamy w planie kupić książkę ... tak na prawdę również nie byłam na takiej komunii ( a co kilka lat nam się zdarza być zaproszonym) gdzie dziecko dostałoby takie drogie prezenty - więc zastanawiam się skąd takie doniesienia; więcej - jestem przekonana,że takie prezenty kupuje może z 10% społeczeństwa, a reszta skupia się na przysłowiowym zegarku czy złotym łańcuszku - ale to przecież niemedialne jest ... każdy daje prezenty wg swojej kieszeni i portfela - a jeśli mamusia dziecka komunijnego się obrazi czy oburzy,że lichy prezent - to jej problem i o niej świadczy; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan buczynski 02.06.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Babcia wtedy jeszcze wiedziała Teraz w modzie są komputery i tablety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola_zimna 18.05.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Prezenty prezentami, ale czy macie jakieś pomysły co dać jako pamiątkę z tego dnia? Wydaje mi się, że kartka z życzeniami to już trochę przeżytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikonkerto 19.05.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 No fakt, kartki to przeżytek. Ale skoro na pamiątkę to może taki kryształ jak na foto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola_zimna 19.05.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 No muszę powiedzieć, że ten kryształ wygląda całkiem ok. A gdzie coś takiego znajdę? Na allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikonkerto 20.05.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Tzn na allegro może i też są, ale nie ręczę jak tam sytuacja z jakością grawera będzie wyglądała.Ta co na foto to znajdziesz na krysztaly3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikol12 21.05.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Ja pewnie jestem niedzisiejsza, ale przeraziła mnie ta lista prezentów, serio! Laptop dla 9- latka?? Matko.. to naprawdę jest standard dzisiaj (u mnie w rodzinie dawno nie było komuni)? A co sie teraz na ślub daje? Świat oszalał Na 18 samochód a na ślub mieszkanie. A potem się dziwić, że ludzie nie mają szacunku nie tylko do rzeczy, ale do pracy i do innych. Jak sam człowiek nie zapracuję na coś w życiu to później w głowie się przewraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 22.05.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Powiem szczerze. Na komunię córka dostała kasę, nie jakąś wielką, ma ją nadal na koncie i hoduje na Erasmusa. Czasem jej coś dorzucam Na 18 dostała kasę na prawo jazdy i aparat na zęby. Dorosła wreszcie, że chce mieć. Niby aparat powinnam ja sfinansować, przecież to wydatki zdrowotne, ale koszt duży i wie, że musi się dołożyć. Więc o samochodach i quadach nie rozmawiamy. Jeżeli dziecko rozsądne, to lepsze pieniądze, mądrze zużytkuje. A dziecko rozsądne, jak rodzice rozsądni. Na głupich nie ma rady. Kryształ to bezużyteczna kurzołapka. Już lepiej jakiś drobiazg. Ja- wiele lat temu byłam najbardziej zachwycona z oryginalnej trąbki do roweru. Rodzice się krzywili, że babcia trąbkę kupiła, a dla mnie to był najcudowniejszy prezent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzaraOgnia 08.01.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 A ja jestem zdania, że porządna biżuteria złota nadal daje radę, nie wiem czy sprawdzaliście, ale i złoto i srebro cena jest taka, że na bank to po porostu dobra inwestycja w przyszłość, bo nawet jak się nie spodoba to bez problemu je sprzeda, poza tym to wcale nie jest najtańszy sposób... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andek12 25.01.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Hej Laptop dla dziewięcioletniej dziewczynki to moim zdaniem lekka przesada. Jak tak bardzo chcecie kupić dziecku elektronikę to już lepiej zainwestujcie w tablet. Jest dużo aplikacji na androida gdzie dziecko będzie mogło np. nauczyć się podstaw angielskiego, pograć w kolorowe gry:) oraz nie zapominajmy o oglądaniu ulubionych bajek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwinka055 16.11.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Dzieciaki lubią takie gadżety elektroniczne, telewizory, laptopy, smartfony itd fajne też są smartwatche jak ktoś jest gadżeciarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 24.02.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Myślę, że rzeczywiście niektórzy trochę przesadzają z zakupem nie wiadomo jak drogich sprzętów. Nie o to przecież chodzi w tej uroczystości. Moim zdaniem, najlepiej wybrać jakąś drobną, ale trwała pamiątkę - jak książka, do której dziecko będzie mogło powrócić za klika, czy kilkadziesiąt lat. Oprócz tego, jeśli w rodzinie jest taki zwyczaj, to można dać do koperty kilka stów, które rodzice dziecka pomogą mu trafnie zainwestować. A tak do ręki, dać upominek, który ucieszy go tu i teraz W przypadku chłopców, moim numerem 1 są Stadiony Piłkarskie puzzle 3D :spam:Bardzo atrakcyjna, a przy tym rozwijająca kreatywność zabawka Klasyczne prezenty na I. Komunię św. to: zegarek rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.02.2020 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Napinacie się jak guma u kaleson, a za kilka lat ta sama młodzież potraktuje temat hydraulicznie. Piszę bardzo oględnie.Ujek Google pomoże, wpisz: uczniowie rezygnują z lekcji religii - enterGdy w 1993 roku mówiłem że będzie z tego klapa, to chcieli mnie wszyscy zakrzyczeć, że to tradycja, że dziady nasze itp. bajania.I co? Kościuszko miał rację https://www.tygodnikprzeglad.pl/kosciuszko-o-religii/ Boy- Żeleński miał rację https://wolnelektury.pl/szukaj/?q=Boy+%C5%BCele%C5%84ski+++nasi+okupanci Resztę sobie wygooglujcie Na biały tydzień weźcie dzieciaka do Disneylandu lub choćby na narty na lodowiec. Pożytek będzie większy.I ze zrozumieniem przeczytajcie Ew. Marka 16.16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts