Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki prezent na komunie????

gabriela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Za 3 lata mój chrześniak idzie do komunii, ciekawe, co wtedy będzie się działo w kwestii prezentów...

A co się ma dziać? Ci co zawsze szaleją z takich okazji będą szaleć dalej - to,że dzieci licytują się między sobą na prezenty ( dziewczynki także na sukienki komunijne) to tylko i wyłącznie wina rodziców, to oni nakręcają ten cały prezentowy cyrk.

Przy tym niestety zupełnie nie wartościują samej istoty tej uroczystości. Czasami zastanawiam się PO CO posyłają dzieciaki do komunii ...

Ale pamiętam, że parę lat temu tego nie było, prezenty były inne, mniej stawiało się na gadżeciarstwo, więcej na ksiązki, gry, coś, co zapewnia rozwój ruchowy... Ale może to tylko w mojej rodzinie, osobiście nie byłem an komunii, gdzie dziecko dostało np. quada czy laptopa. Wiem, że w pewein sposób rodzice to nakręcają, ale czy nie jest tak, że sami się nakręcamy widząc reklamy marketów, sklepów... Co w nich jest najlepszym prezentem dla dziecka? Już nie rower, a tablet, iphone...

Czas komunijny się chyba skończył, przynajmniej w moim mieście, ale faktycznie kiedyś bywały inne prezenty,mimo, że i problemy z nimi były także. Dzisiaj rower w prezencie,to chyba obciach,no chyba, że taki za kilka tysięcy złotych,ale i tak nie wiadomo czy obdarowany by się z tego cieszył. Laptopy, netbooki,telefony dotykowe (HTC)- też już zaczynają pomału wychodzić z mody. Uważam,że najlepiej dać pieniądze,uzbierane od wszystkich gości dadzą odpowiednią sumę,którą można przeznaczyć na coś korzystnego dla dziecka.

Ale pamiętam, że parę lat temu tego nie było, prezenty były inne, mniej stawiało się na gadżeciarstwo, więcej na ksiązki, gry, coś, co zapewnia rozwój ruchowy... Ale może to tylko w mojej rodzinie, osobiście nie byłem an komunii, gdzie dziecko dostało np. quada czy laptopa. Wiem, że w pewein sposób rodzice to nakręcają, ale czy nie jest tak, że sami się nakręcamy widząc reklamy marketów, sklepów... Co w nich jest najlepszym prezentem dla dziecka? Już nie rower, a tablet, iphone...

niestety, temat jest medialny i co roku w maju robi się z tego wielkie halo - czytamy,że teraz w modzie laptop, quad, tablet i myślimy,że jesteśmy " 100 lat za murzynami", bo mamy w planie kupić książkę ...

tak na prawdę również nie byłam na takiej komunii ( a co kilka lat nam się zdarza być zaproszonym) gdzie dziecko dostałoby takie drogie prezenty - więc zastanawiam się skąd takie doniesienia;

więcej - jestem przekonana,że takie prezenty kupuje może z 10% społeczeństwa, a reszta skupia się na przysłowiowym zegarku czy złotym łańcuszku - ale to przecież niemedialne jest ...

każdy daje prezenty wg swojej kieszeni i portfela - a jeśli mamusia dziecka komunijnego się obrazi czy oburzy,że lichy prezent - to jej problem i o niej świadczy;

• 1 year później...
Ja pewnie jestem niedzisiejsza, ale przeraziła mnie ta lista prezentów, serio!

Laptop dla 9- latka??

Matko.. to naprawdę jest standard dzisiaj (u mnie w rodzinie dawno nie było komuni)?

A co sie teraz na ślub daje? :-? :roll:

Świat oszalał :x :roll:

Na 18 samochód a na ślub mieszkanie. A potem się dziwić, że ludzie nie mają szacunku nie tylko do rzeczy, ale do pracy i do innych. Jak sam człowiek nie zapracuję na coś w życiu to później w głowie się przewraca.

Powiem szczerze. Na komunię córka dostała kasę, nie jakąś wielką, ma ją nadal na koncie i hoduje na Erasmusa. Czasem jej coś dorzucam ;)

Na 18 dostała kasę na prawo jazdy i aparat na zęby. Dorosła wreszcie, że chce mieć. Niby aparat powinnam ja sfinansować, przecież to wydatki zdrowotne, ale koszt duży i wie, że musi się dołożyć.

Więc o samochodach i quadach nie rozmawiamy. Jeżeli dziecko rozsądne, to lepsze pieniądze, mądrze zużytkuje. A dziecko rozsądne, jak rodzice rozsądni. Na głupich nie ma rady.

Kryształ to bezużyteczna kurzołapka. Już lepiej jakiś drobiazg. Ja- wiele lat temu ;) byłam najbardziej zachwycona z oryginalnej trąbki do roweru. Rodzice się krzywili, że babcia trąbkę kupiła, a dla mnie to był najcudowniejszy prezent :p

• 7 months później...
A ja jestem zdania, że porządna biżuteria złota nadal daje radę, nie wiem czy sprawdzaliście, ale i złoto i srebro cena jest taka, że na bank to po porostu dobra inwestycja w przyszłość, bo nawet jak się nie spodoba to bez problemu je sprzeda, poza tym to wcale nie jest najtańszy sposób...

• 3 weeks później...
Hej :) Laptop dla dziewięcioletniej dziewczynki to moim zdaniem lekka przesada. Jak tak bardzo chcecie kupić dziecku elektronikę to już lepiej zainwestujcie w tablet. Jest dużo aplikacji na androida gdzie dziecko będzie mogło np. nauczyć się podstaw angielskiego, pograć w kolorowe gry:) oraz nie zapominajmy o oglądaniu ulubionych bajek:)

• 3 years później...
  • 3 months później...
Myślę, że rzeczywiście niektórzy trochę przesadzają z zakupem nie wiadomo jak drogich sprzętów. Nie o to przecież chodzi w tej uroczystości. Moim zdaniem, najlepiej wybrać jakąś drobną, ale trwała pamiątkę - jak książka, do której dziecko będzie mogło powrócić za klika, czy kilkadziesiąt lat. Oprócz tego, jeśli w rodzinie jest taki zwyczaj, to można dać do koperty kilka stów, które rodzice dziecka pomogą mu trafnie zainwestować. A tak do ręki, dać upominek, który ucieszy go tu i teraz :) W przypadku chłopców, moim numerem 1 są Stadiony Piłkarskie puzzle 3D :spam:Bardzo atrakcyjna, a przy tym rozwijająca kreatywność zabawka :)

Klasyczne prezenty na I. Komunię św. to:

• zegarek
  • rower

Napinacie się jak guma u kaleson, a za kilka lat ta sama młodzież potraktuje temat hydraulicznie. Piszę bardzo oględnie.

Ujek Google pomoże, wpisz: uczniowie rezygnują z lekcji religii - enter

Gdy w 1993 roku mówiłem że będzie z tego klapa, to chcieli mnie wszyscy zakrzyczeć, że to tradycja, że dziady nasze itp. bajania.

I co?

Kościuszko miał rację https://www.tygodnikprzeglad.pl/kosciuszko-o-religii/

Boy- Żeleński miał rację https://wolnelektury.pl/szukaj/?q=Boy+%C5%BCele%C5%84ski+++nasi+okupanci

Resztę sobie wygooglujcie

Na biały tydzień weźcie dzieciaka do Disneylandu lub choćby na narty na lodowiec. Pożytek będzie większy.

I ze zrozumieniem przeczytajcie

Ew. Marka 16.16