Jeremies 02.07.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Obecnie mam taryfę C11 w ENEA, do końca budowy pozostało wykonanie posadzek, ocieplenia dachu oraz elewacji. Czy mogę (i jak ewentualnie) zmienić taryfę na G11 - za dwa miesiące użytkowania prądu (raptem 38kWh) w taryfie C11 (20kW, 32A) dostałem rachunek na 324zł. Chyba ktoś sobie jaja robi!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 02.07.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Obecnie mam taryfę C11 w ENEA, do końca budowy pozostało wykonanie posadzek, ocieplenia dachu oraz elewacji. Czy mogę (i jak ewentualnie) zmienić taryfę na G11 - za dwa miesiące użytkowania prądu (raptem 38kWh) w taryfie C11 (20kW, 32A) dostałem rachunek na 324zł. Chyba ktoś sobie jaja robi!! Oczywiście musisz tylko zaznaczyć we wniosku że budynek jest w trakcie odbioru (jakoś tak), nikt tego nie sprawdzi oczywiście, a taryfę zmienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.07.2020 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 A musi być "w trakcie odbioru" ?Przecież ludzie walczyli i wywalczyli normalną taryfę, nie jakąś tam dla firm - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579654.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yohnell 15.07.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 Wtrącę się, PKP energetyka, czy ktoś już robił do nich takie podejście? Jakieś wskazówki, jak do tej pory stwierdzam, że to bastion PRL, więc nie wiem czy to tak ładnie pójdzie. Poza ich technikami nikt nie ma dostępu do skrzynki z głównym zabezpieczeniem, w odróżnieniu do ENEA np. Niedługo będę chciał zrobić podejście do zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 28.07.2020 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2020 Akurat tauron wydaje mi się najmniej kłopotliwy. Wystawiam wniosek ZI, pani daje umowę do podpisu na g11 i no problem. Za tydzień przychodzi Pan, zakłada licznik i jestem po zabiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 29.07.2020 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Akurat tauron wydaje mi się najmniej kłopotliwy. Wystawiam wniosek ZI, pani daje umowę do podpisu na g11 i no problem. Za tydzień przychodzi Pan, zakłada licznik i jestem po zabiegu Potwierdzam. W tym względzie Tauron jest bezproblemowy. Jak tylko zamontowałem okna, to zaraz poleciałem do Tauronu. Podali wniosek i za kilka dni zmieniono taryfę w liczniku. Zastanawiam się tylko czy potrzebnie czekałem z montażem okien... Przecież monter, który przyjechał przeprogramować nie sprawdzał mojego domu czy okna mam zamontowane. Nawiasem mówiąc drzwi garażowych wtedy brakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryba007 29.07.2020 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2020 Potwierdzam. W tym względzie Tauron jest bezproblemowy. Jak tylko zamontowałem okna, to zaraz poleciałem do Tauronu. Podali wniosek i za kilka dni zmieniono taryfę w liczniku. Zastanawiam się tylko czy potrzebnie czekałem z montażem okien... Przecież monter, który przyjechał przeprogramować nie sprawdzał mojego domu czy okna mam zamontowane. Nawiasem mówiąc drzwi garażowych wtedy brakowało. Ja składałem wniosek o podpisanie umowy jak nie miałem jeszcze okien a na dachu była tylko membrana. Pytali mnie w czy dom jest przynajmniej z stanie SSZ. Mówiłem zgodnie z prawdą, że jeszcze nie. Nie chcieli przyjąć wniosku. Po wymianie zdań z łaską przyjęli wniosek ale powiedziano mi, że monter i tak nie zamontuje licznika. Powiedziałem, że OK. Niech przyjedzie i otworzy skrzynkę to przynajmniej podepnę sobie kabel, bo nie miałem klucza do szafki. Do wniosku oczywiście musiałem załączyć potwierdzenie o gotowości instalacji. (miałem już kabel ułożony i tymczasową rozdzielnicę w budynku). Po tygodniu przyjechał monter i jedynym problemem było, że kabel nie był podłączony. Otworzył mi skrzynkę, sam sobie podłączyłem kabel a on założył licznik i dał mi kluczyk. Dodam tylko, że mam odpowiednie uprawnienia elektryczne. Ale nie pytał o nie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.09.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Czy mógłby się ktoś podzielić informację jak wygląda zaświadczenie z PGE o wykonaniu przyłącza, które trzeba przedłożyć w PINB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.09.2020 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Naprawdę przyłącze trzeba przedłożyć w Izbie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.09.2020 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Niestety tak, muszę zdobyć takie zaświadczenie z PGE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.09.2020 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 (edytowane) https://pgedystrybucja.pl/przylaczenia/procedury-przylaczeniowe/Procedura-przylaczania-Odbiorcow Tak czytam i czytam i gdzie tu ... zaświadczenie? Może kierbud coś przybliży temat? No i gdzie informacja na stronach właściwego PINB, że takie zaświadczenie z PGE o wykonaniu przyłącza, które trzeba przedłożyć w PINB jest wymagane? Edytowane 4 Września 2020 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.09.2020 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 W zawiadomieniu o zakończeniu budowy mam informację:Do zawiadomienia składam w załączeniu:(...)6. Potwierdzenie odbioru wykonanych przyłączy wydanych przez właścicieli sieci (woda, energia, gaz, kanalizacja). (kopie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.09.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 (edytowane) No to wal do PGE, przedstaw żądania PINB i już.Chyba że wystarczy protokół odbioru, - patrz PGE : Po zakończeniu prac zgodnie z umową o przyłączenie i dostarczeniu powyższego oświadczenia, PGE Dystrybucja S.A. wystawia „Potwierdzenie możliwości świadczenia usługi dystrybucji i określenie parametrów technicznych dostaw”.(zaczerpnięto z PGE)https://pgedystrybucja.pl/przylaczenia/procedury-przylaczeniowe/Procedura-przylaczania-Odbiorcow Edytowane 5 Września 2020 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.09.2020 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, trochę innego charakteru.Na działce jest budynek oraz wykonane przyłącze i podłączony prąd. Czy w sytuacji wybudowania drugiego budynku na tej działce należy dopełnić jakiś formalności, żeby w tym drugim budynku korzystać z prądu, skoro lokalizacja złącza i licznika nie zmienia się. Nie ma też konieczności zwiększenia mocy przyłącza. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.09.2020 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Znowu wypada uderzyć do Dystrybutora energii.Zasadą było, że jeden budynek - jedno przyłączeJeden adres - jedno przyłącze.A jeżeli istnieje taka możliwość (i będzie inny adres), można dostawić drugą tzw. przystawkę pomiarową obok istniejącej (i złącza kablowego).Warunkiem jest otrzymanie zgody ZE, które wystawi tzw. WP (warunki przyłączenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.09.2020 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Rozumiem, ale to jest sytuacja, że pod jednym adresem będą dwa budynki - dom i budynek gospodarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.09.2020 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 No to insza-inszość. Należy podłączyć się do budynku głównego. I żadnych papierów dla ZE nie potrzeba.Ważne tutaj jest :- nie przekraczać mocy umownej- nie prowadzić działalności gospodarczej w tym drugim budynku- wykonać instalację zgodnie z obowiązującymi przepisami.Podstawa i jednocześnie pomoc : arkusz 7-705 normy PN-HD 60364, chyba że nie przebywają tam zwierzęta hodowlane.W innym przypadku - stosownie do charakteru budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.09.2020 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Bardzo dziękuję za dotychczasowe wyjaśnienia. Proszę jeszcze o uszczegółowienie jednej kwestii. Nadzór budowlany żąda dla tego drugiego budynku (odbiór drugiego budynku) informacji od pge dystrybucji o zapewnieniu dostaw energii, pomimo że energia płynie już do pierwszego budynku. Ma Pan pomysł jak z tego wybrnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.09.2020 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Info, że budynek gospodarczy jest podłączony do budynku odbierającego/pobierającego energię elektryczną z PGE,i nie ma oddzielnego przyłącza i układu rozliczania za energię elektryczną.Dodatkowo można im podesłać wytyczne przyłączania Odbiorców do sieci (trzeba znaleźć w necie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.09.2020 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Tak, tylko że budynek gospodarczy był pierwszy na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts