Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

42 minuty temu, Ratpaw napisał:

Warto kupić taki np elektroniczny tester czy lepiej kropelkowy? Czy wystarczy wykonać jeden test czy trzeba potem jakoś ten zmiękczacz kalibrować/zmieniać ustawienia i tester ponownie się przyda?

https://allegro.pl/oferta/miernik-tds-ec-temp-tester-twardosci-wody-osmoza-7251221566

TDS to wszelkie jony w wodzie. Nie zmienia tego zmiękczacz oparty o złoże jonowymienialne (bo jak sama nazwa wskazuje wymienia tylko jony). U mnie po zmiękczeniu do zera woda ma TDS ponad 300 (przed zmiękczaczem tyle samo, bo nie może być inaczej).

Czyli w skrócie - kupuj kropelki bo ten elektroniczny nie mierzy twardości.

42 minuty temu, Ratpaw napisał:

Czy wystarczy wykonać jeden test czy trzeba potem jakoś ten zmiękczacz kalibrować/zmieniać ustawienia i tester ponownie się przyda?

Kontrola najwyższą formą zaufania. Sprawdzaj od czasu do czasy i przed, i za zmiękczaczem, czy się nie zmieniło.

Cześć Wszystkim!

Czy przy twardości wody miejskiej 42 dH mogę zmiękczać ją do zera? Nie będę jej spożywał, bo mam osmozę. Czy lepiej zostawić kilka stopni niemieckich? Jak to jest ze spłukiwaniem mydła, szamponu itp. w wodzie o zerowej twardości, bo słyszałem, że kłopot jest z tym?

Pozdrawiam
Mikołaj

W dniu 23.11.2024 o 14:28, mikolvj76 napisał:

Cześć Wszystkim!

Czy przy twardości wody miejskiej 42 dH mogę zmiękczać ją do zera? Nie będę jej spożywał, bo mam osmozę. Czy lepiej zostawić kilka stopni niemieckich? Jak to jest ze spłukiwaniem mydła, szamponu itp. w wodzie o zerowej twardości, bo słyszałem, że kłopot jest z tym?

Pozdrawiam
Mikołaj

Większość zmiękczaczy ma możliwość regulacji twardości wyjściowej więc możesz sobie ustawić na zero, a w razie "problemów" ze zmywaniem mydła, nieco podregulować.

4 godziny temu, Ratpaw napisał:

Kontynuując...

Mam 16 stopni w skali twardości francuskiej. W domu będą na stałe dwie osoby. Miejsce pod urządzenie jest, kasa jest. Co dalej z doborem urządzenia?

Przy dwóch osobach można przyjąć miesięczne zużycie na poziomie 6 m3. Przy twardości 9 dH (stopnie niemieckie) i takim zużyciu spokojnie wystarczy Ci mały zmiękczacz z 9-12 litrami złoża. 

Godzinę temu, qbek17 napisał:

Przy dwóch osobach można przyjąć miesięczne zużycie na poziomie 6 m3. Przy twardości 9 dH (stopnie niemieckie) i takim zużyciu spokojnie wystarczy Ci mały zmiękczacz z 9-12 litrami złoża. 

OK, mały. Jakie powinien mieć funkcje? Trochę przejrzałem wątek i wiem, że jest górna półka, średnia i peleton (z chin?). 

27 minut temu, Ratpaw napisał:

OK, mały. Jakie powinien mieć funkcje? Trochę przejrzałem wątek i wiem, że jest górna półka, średnia i peleton (z chin?). 

ten peleton ma te same funkcje (jak nie więcej) od tych z wyższych półek... przynajmniej na papierze ;)

A na poważnie to większość urządzeń faktycznie będzie miało podobne wyposażenie i funkcjonalność.