MiruK 21.02.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Bo nie miesza się systemów wentylacyjnych w domu! Gdzieś coś przeczytałaś i mądrujesz. Co w takim razie jak mam garaż (w którym musi być wentylacja grawitacyjna), a za garażem jest kotłownia w której wisi kocioł i wejście do niej jest tylko z garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Gdzieś coś przeczytałaś i mądrujesz. Co w takim razie jak mam garaż (w którym musi być wentylacja grawitacyjna), a za garażem jest kotłownia w której wisi kocioł i wejście do niej jest tylko z garażu? Czemu twierdzisz, że w garażu musi być wentylacja grawitacyjna? Pytaj projektanta, który musi zaprojektować zgodnie z prawem. Rozporządzenie w sprawie WT: § 148 [...] 2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lalob 21.02.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 W końcu jakiś przydatny post! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiruK 25.02.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) Tak twierdzę bo mi tak ostatnio powiedział kominiarz przy podbijaniu papierów do gazownictwa, jak zobaczył WM to pierwsze co sprawdzał była kratka w garażu, czy miał rację nie wnikałem, sądzę że skoro ma papiery to się zna na przepisach. Co do mieszania systemów wentylacji w pomieszczeniu się zgodzę że nie można, ale jak można pisać że nie miesza się w domu ?????? Edytowane 25 Lutego 2018 przez MiruK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 (edytowane) może znać się na przepisach - ale takich jakich go nauczono, sprzed 30 lat. Ale ja pisałam o domu, nie o garażu. Edytowane 25 Lutego 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiruK 03.03.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Tak się składa że w moim przypadku garaż jest integralna częścią domu, poza tym pisałaś o kotłowni a nie o domu, skoro garażu nie zaliczasz do domu to dlaczego kotłownie ? Nie powinno się mieszać wentylacji w jednym pomieszczeniu, a odnośnie całego domu to są różne sytuacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Bo garaż może istnieć bez kotłowni, często jest nieogrzewany, wiec stanowi dla mnie odrębną część. A kotłownia jest integralną częścią domu Oczywiście kotłownia na gaz, z piecem z zamknięta komora spalania i czerpiącym powietrze z zewnątrz, bo od tego zaczęła się dyskusja w tym wątku. Garaż musi mieć szczelne drzwi skoro chcesz mieszać systemy wentylacyjne - a tym samym być całkowicie odseparowany od domu. Czyli de facto nie jest jego częścią.Nieporozumienia biorą się ze stosowania pewnych skrótów myślowych w dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarek28 03.03.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 ja mam projekt WM i ani w kotłowni, ani w garażu nie mam otworów. Ogrzewanie będę miał gazowe. Czy mam robić kratke wentylacyjną w kotłowni skoro według projektu nie mam tam, żadnego rodzaju wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiruK 04.03.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Niech się może wypowie ktoś kto się dobrze orientuje w przepisach, przed odbiorem gazu musiałem mieć papiery od kominiarza, jegomość przyszedł do kotłowni w której nie było wybitej kratki wentylacyjnej w kominie, musiałem przy nim wybić dziurę bo powiedział że nie podbije papierów :[ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) zmienić kominiarza na takiego co szkołę ukończył po roku 2000.Chyba, że masz kocioł na wegiel lub z otwartą komora spalania? Edytowane 4 Marca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2018 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Niech się może wypowie ktoś kto się dobrze orientuje w przepisach, przed odbiorem gazu musiałem mieć papiery od kominiarza, jegomość przyszedł do kotłowni w której nie było wybitej kratki wentylacyjnej w kominie, musiałem przy nim wybić dziurę bo powiedział że nie podbije papierów :[ Jak masz tam rekuperację to nieuk. Namówił Cię do złamania prawa - przewiń do góry. A tu bezpodstawność jego żądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiruK 12.03.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Rekuperator będzie wisiał w tej kotłowni,ale wentylacja tam będzie grawitacyjna ponieważ wejście do niej jest tylko przez garaż w którym też jest wentylacja grawitacyjna (garaż oczywiście oddzielony od reszty domu szczelnymi i ocieplonymi drzwiami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 28.11.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 (edytowane) Czy ktoś się orientuje jak przebyć opinię kominiarską do gazowni? Mam w projekcie Wentylacje Mechaniczną (WM) w 100% włącznie z kotłownią i garażem. Projekt instalacji zaprojektowany przez mgr inż. instalacji z aktualnymi uprawnieniami, zgodny z przepisami, zatwierdzony w Pozwoleniu na Budowę. Nie mam żadnych kominów, żadnych kratek poza czerpnią ścienną i wyrzutnią dachową WM (mam szachty instalacyjne, antenowe, ale to nie są kominy). Nie chodzi mi o to, co mówią przepisy, bo to akurat wiem i cała ta procedura ze strony gazowni jak i korporacji jest na bakier z przepisami, tylko jak to przebrnąć w praktyce? W formularzu "Zgłoszenie instalacji gazowej do napełnienia gazem." jest rubryka:jestem w posiadaniu pozytywnego protokołu/opinii z odbioru końcowego kominów z przewodami wentylacyjnymi, spalinowymi numer .... z dnia ... lub opinii kominiarskiej sporządzonych przez .... potwierdzających wykonanie przewodów wentylacyjno-spalinowych zgodnie z projektem budowlanym, ich drożność oraz prawidłowość podłączenia i użytkowania urządzeń gazowych. Zapytałem w Polskiej Spółce Gazownictwa (PSG), co w tym przypadku. Odpowiedzieli, że ich to nie interesuje czy jest WM czy nie ma. Ma być "opinia kominiarska", kominiarz "będzie wiedział co ma napisać". Czy kominiarz ma wpisać "brak kominów" i wziąć 250 zł za sporządzoną opinię? A może każe mi kuć? Mam jeden szacht antenowy (który kończy się na strychu), więc może mu go pokazać jako kanał wentylacyjny? Edytowane 28 Listopada 2019 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.11.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 Kominiarz sporządzi opinię i przyjmie wentylację, jeśli będzie miał pewność, że działa.Żeby mieć pewność, musi ją pomierzyć.Żeby ja pomierzyć musi mieć odpowiednie uprawnienia - a nie wszyscy mają.Szukaj takiego, który ma.Jeśli nie ma - męcz firmę, która robiła Tobie WM o protokół z pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts