szczukot 15.07.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 WitamW jakim najwczesniejszym etapie budowy i do kogo trzeba sie zglosic aby dostac numer ewidencyjny domku ?Papiery jakies gotowe sa do tego czy po prostu na kolanie pisane wystarcza ?Skladajac to pisemko musze cos miec przy sobie (jakis papier typu pozwolenie na budowe itp) ? Fantomps. Ciezko nas znalezc jak jezdza dostawy itp. A tak namaluje se numer na domu farba i bede wszytskim przekazywal i bedzie juz docelowo ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 15.07.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Numer nadaje urząd miasta/gminy.W mojej gminie by nadać numer budynku wymagają: 1. Wypełniony druk wniosku o nadanie numeru - pobrany z urzędu.2. Załącznik do druku - mapa geodezyjna z wrysowanym budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.07.2009 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Numer nadaje urząd miasta/gminy. W mojej gminie by nadać numer budynku wymagają: 1. Wypełniony druk wniosku o nadanie numeru - pobrany z urzędu. 2. Załącznik do druku - mapa geodezyjna z wrysowanym budynkiem. Taka zwykla mapka i narysowany dlugopisem budynek ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Witam W jakim najwczesniejszym etapie budowy i do kogo trzeba sie zglosic aby dostac numer ewidencyjny domku ? ... nawet pustej działce mozesz nadac nr zgłaszasz sie do gminy w godzinach 7- 15 sta po wniosek p.s. wypełniony wniosek wysyłasz im pocztą - i masz wtedy spokój tylko czekasz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 15.07.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Zgadza sie nie jest potrzebny budynek. Tak sie przyjelo,ze to budynek ma numer,a prawda jest ze numer ma nieruchomosc czyli np.dzialka.My musielismy sie dowiedziec czy nasza dzialka,a raczej dzialki (42) w okolicy sa juz przypisane do ulicy. Jesli tak to wystepujesz o nadanie numeru tak jak opisano wyzej.Chociaz z drugiej strony zycie juz pokazalo, ze wszystko zalezy od gminy i to nie tylko w temacie nadawania numerow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 ... zycie juz pokazalo, ze wszystko zalezy od gminy i to nie tylko w temacie nadawania numerow. piszesz o łapówkarzach ? łapowkarza który chce np. jakies mapki - zgłaszasz w prokuraturze urzedniczyna- łapówkarz ląduje wtedy na bruku reszta urzedników /z tego urzędu/ kłania Ci sie w pas do końca zycia i schodzi Ci z drogi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 15.07.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Dobrze, a jakie przepisy to konkretnie regulują? Bo telefonicznie w mojej gminie dowiedziałem się, że konieczny jest odbiór budynku. Wobec tego zamierzam wysłać wniosek, w którym powołam się na konkretne paragrafy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 15.07.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Z tego co się orientuję są dwa tryby nadawania numeru - jako numer domu (potrzebny jest odbiór budynku) i jako numer posesji (sama działka).U mnie w gminie wystarczyło, że się zjawiłem i pan od ręki wydrukował mi zaświadczenie o nadaniu numeru posesji. Żadnych papierów nie dostarczałem - wszystko mieli na miejscu - znaleźli sobie po numerze działki. Dom jest jeszcze w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 15.07.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 " Art. 47b. 1. Właściciele nieruchomości zabudowanych oraz nieruchomości przeznaczonych pod zabudowę zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego są obowiązani umieścić na nieruchomości, w widocznym miejscu, tabliczkę z numerem porządkowym nieruchomości oraz utrzymywać ją w należytym stanie. - ustawa prawo geodezyjne i kartograficzne" . Cała podstawa prawna. Działka musi być zabudowana lub przeznaczona pod zabudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 15.07.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 ... zycie juz pokazalo, ze wszystko zalezy od gminy i to nie tylko w temacie nadawania numerow. piszesz o łapówkarzach ? łapowkarza który chce np. jakies mapki - zgłaszasz w prokuraturze urzedniczyna- łapówkarz ląduje wtedy na bruku reszta urzedników /z tego urzędu/ kłania Ci sie w pas do końca zycia i schodzi Ci z drogi ... Nie, nie pisze o lapowkarzach tylko o tym ze urzednicy odpowiedzialni za swoje "poletko" roznie interpretuja przepisy. Czytajac forum mozna znalezc wiele takich rozbieznosci, czy to chodzi o zameldowanie, czy zmiane taryfy elekt, czy chociazby o nadanie numeru. Zreszta to sie tychy nie tylko spraw zwiazanych z budowaniem, ale chociazby US i ZUS. A znamy takie przypadki z autopsji z racji prowadzonej zony dzilalnosci. U nas z nadaniem numeru bylo tak jak pisze irreality. Wszystko mieli przygotowane, podalem tylko numer dzialki i miejscowosc, a pani spojrzala na odpowiednia mapke, potem do jakiegos swojego tajnego zeszytu,powiedzial ze nasza dzialka znajduje sie przy ulicy......i numer domu jest.... Po czy dala odpowiednie pisemko potwierdzajace ten stan rzeczy. NIkt sie nie pytal czy mamy odbior budynku, albo czy dom juz stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 15.07.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 a jak ma się sprawa z wytyczeniem nazwy ulicy bo nr nadania posesji to już wiem?Nie mam jeszcze odbioru domu czy mogę już złożyć w gminie wniosek z propozycją nazwy ulicy i nr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 15.07.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Mysle,ze najlepiej jak sie o to zapytasz w gminie, bo jak tu juz pisano co gmina to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka-jonek 15.07.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 My właśnie mamy świeżo nadany numer domu i u nas można to załatwić będąc w posiadaniu powykonawczych map geodezyjnych. Numer dostaje dom, który zostaje wprowadzony w rejestry geodezyjne, a działka ma swój numer geodezyjny i numeru adresowego nie dostaje (miasto - powiat grodzki). tak więc do urzędu szliśmy z wnioskiem o nadanie numeru adresowego i załącznikiem w postaci mapy powykonawczej, tzw odbiór z PINB do tego niepotrzebny.aka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.07.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 ... Numer dostaje dom, który zostaje wprowadzony w rejestry geodezyjne ... numer dostaje posesja /a nie dom/ a to, ze ludzie przyzwyczaili sie wieszac ten numer na domu - to insza inszość ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.07.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Hm ... u nas jak zwykle inaczej - wójt i wszyscy inni od lat trzymaja się swoich stołków , i nic nie da się załatwić normalnie ... dopóki wójt sie nie zmieni to nic się kuźwa u nas nie zmieni - same problemy stwarzają . Tak więc u nas ....uwaga: numer nazywa się : numer domu , dstaje się go po wypełnieniu odpowiedniego wniosku ..... i odbiorze domu ,i nie ma zmiłuj - nic wcześniej Kiedy poprosiłam o numer wcześniej (nawet posesji, czegokolwiek) uzasadniając problemami z dostawą przesyłek kurierskich , problemami z transportem materiałów na budowę ... Pani w gminie stwierdziła, że od zawsze tak praktykują i nie ma zmiłuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.07.2009 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Hm ... u nas jak zwykle inaczej - wójt i wszyscy inni od lat trzymaja się swoich stołków , i nic nie da się załatwić normalnie ... dopóki wójt sie nie zmieni to nic się kuźwa u nas nie zmieni - same problemy stwarzają . No wojt sie sam nie zmini - to moga tylko mieszkancy - czyli Ty. U nas na szczescie dobra Gmina i na urzednikow raczej nikt nie narzeka. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 15.07.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 w mojej gminie składa się wniosek o nadanie numeru porządkowego.Wniosek, mapka i poczekać miesiąc. Byliśmy jeszcze w budowlanych powijakach, jak na płocie zawisła tabliczka adresowa. BArdzo wygodne.W ślad za nadaniem numeru zaczęiśmy dostawać pocztę z Gminy, m.in. formularze dot. podatku gruntowego i od nieruchomości za zaległe lata... to było mniej wygodne, zwłaszcza pod koniec budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 15.07.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 ... Pani w gminie stwierdziła, że od zawsze tak praktykują i nie ma zmiłuj Od 20 lat tak robi i zawsze było dobrze . Przychodzi smarkula, jakieś ustawy każe czytać a na to przecież trzeba mieć czas i rozumieć co sie czyta. A po co ? Skoro przez 20 lat było dobrze. Pięc lat temu była na szkoleniu i nic na ten temat nie mówili. Jak Pan wójt "nie każą" to będzie tak jak było zawsze i koniec dyskusji. Pani Krysia na urzędzie Bogiem jest i basta, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brzeszczot_33 30.06.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Czyli działce na której jeszcze nie rozpoczęto budowy można nadać numer (adres)? Aby numer uzyskać to muszę iść do urzędu gminy czy powiatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Brzeszczot - czy ty wogóle przeczytałeś ten temat. Przeciesz jest wszytsko wypisane powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts