Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbił sie samolot z prezydentem!

perm

Recommended Posts

Polacy. Łączmy się i jednoczmy! Ale tylko wybrani. Bo nędzni kapitaliści nie mają czego tu szukać!

Tak, twoja wypowiedź prezentuje dosadnie moją teorię :>

Załóż księgę kondolencyjną. Ten temat ma inną nazwę.

Już myślałam, że mnie odbiło z moim trzeźwym podejściem, ale szczęśliwe wielu innych ludzi na forach społecznych podziela mój pogląd...ufff...Racjonalizm w narodzie jeszcze żyje.

Tak, na innych forach...

Na tym gdzie napisałaś ,że takie wydarzenie to GRATKA dla telewizji zaległa cisza....

wszyscy zaniemówili.

• Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

Jestem idealistą - uważam, ze ludzie powinni dorosnąć i wynieść się ponad podziały narodowościowe, animozje sprzed lat, różnice językowe, kulturowe i religijne i stworzyć jedno wspólne państwo-ojczyznę, Ziemię.

Wiesz Elfir to zakrawa mi na ideę Lenina. Niby nic w tym złego ale wiesz jak to się skończyło. Natura ludzka niewychowana i nie ułożona jest zawsze egoistyczna. Każdy chce być lepszy od innych. Każdy chce mieć więcej od innych. Każdy chce rządzić innymi itd. to nasza natura homo sapiens ukształtowana przez ewolucję. To co uważasz to utopia sprzeczna z natura człowieka.

Pozdrawiam

Też odniosłem takie wrażenie. I to PLUS

ja dzisiaj zwróciłem uwagę, że TVN 24, które wręcz pluło na Prezydenta RP nie mówiąc o Panu Kurtyce - szef IPN, odwróciło totalnie przysłowiowego kota ogonem.

Obłuda najwyższej jakości !

A już red. Olejnik pochylająca się z zapłakanymi ślipiami nad tematem Prezydenta RP to jakis freudowski koszmar.

SZOK !

Na tym gdzie napisałaś ,że takie wydarzenie to GRATKA dla telewizji zaległa cisza....

wszyscy zaniemówili.

Uważasz, że nie mam racji?

Naprawdę nie potrafisz spojrzeć z boku na sytuację? Rozważyć jakie niesie to dla nas konsekwencje?

Charlie - też widzisz co ja.

Edytowane przez Elfir

Natura ludzka niewychowana i nie ułożona jest zawsze egoistyczna.

Widzę to na co dzień.

To co uważasz to utopia sprzeczna z natura człowieka.

Dlatego pisałam o moim idealizmie.

Ale czy to takie utopijne? Z bólami wprowadziliśmy do Unii traktat lizboński. Pierwszy krok do zjednoczenia Europy.

Jak ma się coś zmienić w Polsce jak nawet nie dajecie prawa do tych zmian. Ludzie , którzy "pluli" na Prezydenta może chcą się zmienić. Polacy nie dajcie się, to są właśnie ludzie któym nie zależy na tych zmianach. Naprawdę żałuję, że weszłam na to forum, godzinę temu byłam dumna z Polaków. Teraz wiem , że jednak nadal są wśród nas ludzie bez serca. Ludzie zadufani w sobie. Dla których nie ma żadnych świętości. Właśnie tacy ludzie się nigdy nie zmienią.

Ludzie ze swojej natury są różni. Czasami w emocjach zapomina się o tym. Ale skąd u diabła pomysł żeby udowadniać sobie że tak jest?

A z ludzkich uczuć nie drwi się publicznie - czy szczere czy fałszywe to nasze subiektywna ocena. Nie dość że jest to obrzydliwe to nieraz odwraca się - niezbyt przyjemnie - w drugą stronę. Nie wiem czy dobrze - ale to mi wpajano w dzieciństwie. Macie z tym jakieś inne doświadczenia?

...

A już red. Olejnik pochylająca się z zapłakanymi ślipiami nad tematem Prezydenta RP to jakis freudowski koszmar.

SZOK !

A nie przeszło Ci przez myśl, że właśnie się pochyliła nad losem człowieka po prostu...ma być może w sobie więcej uczuć, niż Ty i ta cała Elfir razem wzięci.

Widzę to na co dzień.

Dlatego pisałam o moim idealizmie.

Ale czy to takie utopijne? Z bólami wprowadziliśmy do Unii traktat lizboński. Pierwszy krok do zjednoczenia Europy.

Masz na myśli ludzi czy masz na myśli szczytne idee ?

Jeśli chodzi o ludzi ich rozwój, świadomość, poglądy, wolność itd. to moim zdaniem zaczynamy się cofać do czasów kiedy to mielismy narzucona przewodnią rolę PZPR i Bratniego Narodu wiemy jakiego.

Natomiest jeśli chodzi o ideę to nie mamy innego wyjścia jak tylko zacieśnianie zjednoczenia - ale to tak naprawdę przymus ekonomiczny wobec Chin, Indii, USA+Meksyk+Kanada. Zjednoczenie się europy to wyłącznie ekonomiczny sposób na egzystencję w nowym podziale ekonomicznym świata który właśnie się kształtuje. Nie mam nic przeciwko temu ekonomicznemu zjednoczeniu europy. Tylko jest pewno "ale" Przy tej okazji wychodzą niskie instynkty człowieka i UE chce nie tylko zarządzać ekonomicznie ale również chce mieć władzę nad wolnością i moralnością ludzi. To się mam nadzieję nie uda.

Pozdrawiam

Myślę, że rodzinom ofiar tragedii nie jest zbyt potrzebny do przeżycia odejścia najbliższej osoby żaden, choćby najpiękniejszy wpis na forum... Niewielka to dla nich pociecha, tym bardziej, że niezauważona. Taki wpis raczej ma poprawić samopoczucie wpisującego.

A jeśli chodzi o rodziny tragicznie zmarłych.. Jako lekarz, potrafię sobie wyobrazić koszmar identyfikacji ofiar katastrofy lotniczej.. .

To nie zwykly wypadek samochodowy...

Badania genetyczne? Z nimi bywa rozmaicie, jak to w życiu..............................

A nie przeszło Ci przez myśl, że właśnie się pochyliła nad losem człowieka po prostu...ma być może w sobie więcej uczuć, niż Ty i ta cała Elfir razem wzięci.

...dziennikarz lub polityk? ...nie... nawet przez myśl mi nie przeszło... już prędzej uwierzę że ten gościu co usłyszał w dwóch słowach "odejdź stąd człowieku niskiego stanu" pochyli głowę nad losem człowieka ...tak! To już prędzej!

Edytowane przez Rom-Kon
stylistyka

Umarł nasz prezydent, wielu reprezentantów naszego państwa, ale przede wszystkim wydarzyła się ogromna tragedia w wymiarze ludzkim i symbolicznym również. Tak ja to widzę. Nie do konca rozumiem swój żal i smutek, ale z całą pewnością go odczuwam. Nie mam jednak ochoty jednoczyć się z narodem. Czy to sprawia, że nie jestem patriotą albo Polakiem? Myslę, ze zawsze trzeba pozwolić ludziom myśleć i czuć na ich własny sposób.

Wydaje mi się, ze reagowanie na każdą opinię niezgodną z naszym światopoglądem obraźliwymi epitetami kłóci się z ideą jednoczenia się w obliczu tragedii. Chociaż po prawdzie nie rozumiem zaciekłości obu stron tej dyskusji...

Umarł nasz prezydent, (...)Chociaż po prawdzie nie rozumiem zaciekłości obu stron tej dyskusji...

Irmo, ja chciałam zwrócić głównie uwagę na fakt manipulacji.

"Cała Polska dziś płacze" - osobiście nie znam nikogo, kto tak czynił

"Wszyscy pogrążyli się w żałobie" - wyglądam przez okno i trudno mi się z tym zgodzić.

"Uważam, że to był Wielki Polak" - z ust wroga nr 1 PiS

To są słowa, które może wypada napisać/powiedzieć publicznie, ale po prostu nie są prawdą.

Natura ludzka niewychowana i nie ułożona jest zawsze egoistyczna - to co napisałeś miałam na myśli.

Mało widuję natur ludzkich wychowanych i ułożonych.

Skoro masz na myśli ludzką naturę to powiem że jest to absolutna utopia. No chyba że dopuszczalne jest dla ciebie rozwiązanie typu dyktatura. Ja takiego rozwiązania nie dopuszczam jako moralne. Wszyscy wiemy do czego prowadzą rządy dyktatorskie. Czy chcemy mieć taką UE ?

Pozdrawiam

SZOK !

Nie forowałbym tak jednoznacznych opinii.

Nie mówi się źle o zmarłych obojętnie co się myślało o nich jak żyli.

Może to nie obłuda tylko taktowne zachowanie w zaistniałej sytuacji.

Człowiek ewoluuje, mam nadzieję, że mentalnie również. Unia Europejska powstała jako zrzeszenie stricte gospodarcze, ale teraz coraz bardziej dąży ku stworzeniu państwowości. To nie jest zadanie na rok, dwa. Raczej na pokolenia.

W końcu jakoś doszliśmy do idei współczesnego humanizmu (co zajęło nam kilka tysięcy lat ewolucji społecznej), to może pójdziemy dalej?

Człowiek ewoluuje, mam nadzieję, że mentalnie również. Unia Europejska powstała jako zrzeszenie stricte gospodarcze, ale teraz coraz bardziej dąży ku stworzeniu państwowości. To nie jest zadanie na rok, dwa. Raczej na pokolenia.

W końcu jakoś doszliśmy do idei współczesnego humanizmu (co zajęło nam kilka tysięcy lat ewolucji społecznej), to może pójdziemy dalej?

Co to znaczy współczesnego humanizmu ? Czy to oznacza że pozwalamy na moralnośc lokalną, UE Czy też oznacza że wyznajemy strategię spalonej ziemi ? czyli wszędzie tak samo ? A jak ktoś uważa inaczej (np. tak jak w jego kraju jest od pokoleń) to go wsadzamy do więzienia ?

A może współczesny humanizm to poszanowanie dotychczasowych wartości moralnych takich jakie są uznawane w wielu krajach od pokoleń ?

Pozdrawiam

Natomiest jeśli chodzi o ideę to nie mamy innego wyjścia jak tylko zacieśnianie zjednoczenia - ale to tak naprawdę przymus ekonomiczny wobec Chin, Indii, USA+Meksyk+Kanada. Zjednoczenie się europy to wyłącznie ekonomiczny sposób na egzystencję w nowym podziale ekonomicznym świata który właśnie się kształtuje.

U któregoś z poczytnych autorów SF spotkałem się kiedyś z wizją świata przyszłości podzielonego właściwie na trzy Federacje:

Obu Ameryk

Europejsko-Afrykańską

Azjatycką (+ Australia i Oceania)

Podział wymusiła właśnie ekonomia;)

Nie wykluczone że coś podobnego może się za jakiś czas wykluć.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...