Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć, czy na podstawie tych rys. i opisu jestem w stanie wykonać płytę?......

Widzę że to projekt płyty po garaż, sam obecnie jestem na etapie projektowania tego i powiem Ci że żaden konstruktor nie zgodził się aby dać zbrojenie tylko pod ścianami nośnymi, a rozmawiałem z paroma. Jest tutaj na forum santosz, który na takiej płycie ma dom i się nic złego u niego nie dzieje, przynajmniej o tym nie pisze. Jak będę miał projekt swojego garażu to tu wrzucę bo sam czegoś takiego szukałem i nie znalazłem.

Widzę że to projekt płyty po garaż, sam obecnie jestem na etapie projektowania tego i powiem Ci że żaden konstruktor nie zgodził się aby dać zbrojenie tylko pod ścianami nośnymi, a rozmawiałem z paroma. Jest tutaj na forum santosz, który na takiej płycie ma dom i się nic złego u niego nie dzieje, przynajmniej o tym nie pisze. Jak będę miał projekt swojego garażu to tu wrzucę bo sam czegoś takiego szukałem i nie znalazłem.

Tym bardziej mnie to dziwi, bo dom i garaż był projektowany na I kategorię szkód górniczych.

W ogóle dziwna ta płyta, wystaje po 5 cm poza obrys murów

Zrobilem normalne słupy, przewiercilem opaske, ominąłem drenaz, jeden slup musialem przesunąc, bo trafilem na rurę kanalizacji deszczowej.

Prad też tam szedł, ale przeciez kazde przylacze jest (powinno być) oznaczone folią odpowiedniego koloru, wiec trudno uszkodzić.

Slupy robilem 40cm od domu, legary 12x12

Dzięki za odp.

A czy to nie jest tak, że mając wymieniony grunt na niewysadzinowy (pospółka) nieco szerzej jak obrys domu, można w tych miejscach (zaraz przy domu) zrobić słupki pod taras płytkie (powiedzmy głęboko na 40cm ppt?), bez obaw o podniesienie zimą?

Mam pytanie - czy w zimie może mi wysadzić dom, który obecnie jest w budowie? Sytuacja wygląda tak.

Mam działkę z gliną i wysokim poziomem wody gruntowej. Na początku została wykonana wymiana gruntu na głębokości 60cm. Na zagęszczonym podłożu leży 20cm XPS i 25cm płyty żelbetowej. Płyta jest dookoła swoich krawędzi ocieplona 20cm XPS i do tego została wykonana pozioma opaska przeciwysadzinowa o szerokości 60cm (i 10cm grubości).

Wokół płyty został wykonany drenaż, w którym stoi cały czas woda na głębokości 50cm (nie mam gdzie tej wody się pozbyć bo wokół glina, studni chłonnej również nie mogę wykonać). Czy jeżeli pod tak wykonaną płytą na głębokości 50cm będzie woda to stwarza to zagrożenie wysadzinami?

To po co ten drenaż?

A co mówi kierownik budowy?

Dzięki za odp.

A czy to nie jest tak, że mając wymieniony grunt na niewysadzinowy (pospółka) nieco szerzej jak obrys domu, można w tych miejscach (zaraz przy domu) zrobić słupki pod taras płytkie (powiedzmy głęboko na 40cm ppt?), bez obaw o podniesienie zimą?

Ja mam za fundament pod tarasem krawężniki 8cm grube. Leżą na opasce zasypanej piachem i kamieniem bo wcześniej przygotowywałem się na kostkę.

Jeden krawężnik podpiera 3 rzędy legarów...

pozdr

Tym bardziej mnie to dziwi, bo dom i garaż był projektowany na I kategorię szkód górniczych.

W ogóle dziwna ta płyta, wystaje po 5 cm poza obrys murów

To że akurat wystaje 5 cm to dobrze, lepiej przenoszą się naprężenia na krawędzi , a dodatkowo zawsze można skorygować lekko sciany w przypadku niedokladnego wylania płyty.

A jeżeli chodzi o zbrojenie płyty to jeżeli to płyta 24 cm zbrojona fi 12 co iles tam to bardzo mocno zazbrojona nawet na I kategrię szkód.

Mam pytanie - czy w zimie może mi wysadzić dom, który obecnie jest w budowie? Sytuacja wygląda tak.

Mam działkę z gliną i wysokim poziomem wody gruntowej. Na początku została wykonana wymiana gruntu na głębokości 60cm. Na zagęszczonym podłożu leży 20cm XPS i 25cm płyty żelbetowej. Płyta jest dookoła swoich krawędzi ocieplona 20cm XPS i do tego została wykonana pozioma opaska przeciwysadzinowa o szerokości 60cm (i 10cm grubości).

Wokół płyty został wykonany drenaż, w którym stoi cały czas woda na głębokości 50cm (nie mam gdzie tej wody się pozbyć bo wokół glina, studni chłonnej również nie mogę wykonać). Czy jeżeli pod tak wykonaną płytą na głębokości 50cm będzie woda to stwarza to zagrożenie wysadzinami?

Bardzo dobrze że masz drenaż, tylko trzeba go do czegoś podłączyć, nie wiesz jakiej miąższości masz te glinę? Np może być tak ze masz 5-7 m gliny a pod spodem jest wastwa chłonna np żwiru. Popytaj w okolicy ludzi co kopią studnie jak to wyglada.

Zostawić basen pod płytą na dłuższy okres czasu na pewno nie jest dobrze. Piasek jak jest nawodniony ma mniejsza nośność, tak wieć powinien być "suchy" tj nienawodniony, dodatkowo jak woda stoi długo w glinie to ona namiekka to tez nie jest wskazane

Edytowane przez jacentyy

Ja tez mialem gline w odwiertach do 5 m. Ale lokalnie glina jest od 4 do 8 m, póżniej jest warstwa żwiru do której odprowadzam wode.

Dowiedz się od studniarzy w okolicy jak to jest u Ciebie, np na jakiej glebokosci jest woda i jakie sa warstwy , studniarze to wiedza na pewno.

Skad przy okazji jestes? Masz jakś rzeke w poblizu ?

Edytowane przez jacentyy

To że akurat wystaje 5 cm to dobrze, lepiej przenoszą się naprężenia na krawędzi , a dodatkowo zawsze można skorygować lekko sciany w przypadku niedokladnego wylania płyty.

Tylko problem mam teraz z ociepleniem.

Planowałem garaż ocieplić styropianem gr. 5 cm, a później jak już powstanie dom to wszystko razem otynkować.

Tylko, że boki płyty też wg. rysunku są ocieplone styropianem gr. 5 cm i powstaje mi uskok odwrotny niż zazwyczaj się robi.

jacentyy: jest rów melioracyjny około 200m odemnie, ale jak wiadomo aby się do niego podłączyć pewnie musiałbym uzyskać zgodę kilku właścicieli działek i urzędników..

Sąsiadów? A po co? Wystarczy zgoda spółki melioracyjnej lub innego podmiotu, który odpowiada za rowy melioracyjne zgodnie z lokalizacją Twojej działki.

^^

Jasne a przez działki sąsiadów to jak przejdzie? Teleportacja?

jacentyy: jest rów melioracyjny około 200m odemnie, ale jak wiadomo aby się do niego podłączyć pewnie musiałbym uzyskać zgodę kilku właścicieli działek i urzędników. Pisząc o "studniarzach" masz na myśli firmy, które wiercą studnie? Generalnie dla terenu, gdzie się buduje jest zakaz wykonywania studni :/ więc nawet jeśli ktoś ma to się pewnie nie przyzna.

No to musisz odprowadzić na swój teren , wkop sobie zbiornik żelbetowy na szambo np 10 m3 np -> koszt z transportem maks 3000 PLN , albo jakis stawik ....

Nie ma sensu robienie zbiornika na deszczówkę, jeżeli mamy dość wody z innych źródeł.

Zbiornik 10m3 zapełnił mi się w jeden deszczowy weekend a woda tylko spływała do włazu do szamba. Więc sporo wsiąkło albo stoi w kałużach.

Taka ilość wody wystarcza na podlanie 1000m2 trawnika raz. A niestety mamy długie okresy deszczowe (tak jak teraz - że i 100m3 bym spokojnie nazbierał). Ale woda będzie potrzebna może w czerwcu, jakby był suchy i upalny długi okres. I tu znowu - podleję raz a okresy suche też trwają długo. Więc podleję raz i potem będę długo czekał na deszcze. Więc jak dzięki takiemu zbiornikowi zaoszczędził 50m3 wody z wodociągu rocznie to byłby duży sukces. Taki zbiornik kosztuje ok. 2,5K zł więc licząc wodę nawet po 4 zł zwraca mi się po 12,5 roku. Do tego jeszcze trzeba pompę (albo i kilka w tym czasie) doliczyć. Więc zabawa nieopłacalna.

Już dużo większy sens ma wywiercenie studni (choćby abisynki) do tego celu.

W projekcie płyty mam taki zapis:

Po częściowym stwardnieniu betonu (gdy ślady po butach zostawiają 2-3 milimetrowe wgłębienia) należy usunąć rurki prowadzące a ślady po nich uzupełnić zaprawą cementową bądź pozostałym betonem. Następnie beton należy zatrzeć przy pomocy zacieraczki do betonu. Należy pamiętać by kolejne trasy zacieraczki były prostopadłe do poprzednich.

Niestety jeden z potencjalnych wykonawców nie ma zacieraczki. Czy można zrobić dobrze płytę bez zacieraczki?

Da się, oczywiście że się da, rurki prowadzące - ok a jakie jest otulenie zbrojenia ? zmieszczą się? nie ugną się ? przecież zbrojenie niema sztywności do takich celów. Ale jak beton kiepski, to trzeba go zacierać:( dobry beton zwiąże tak, iż nie będzie pylić. No ale wodobeton B20 np - tego nie potrafi.

Czy można płytę wykonać bezpośrednio na podsypce piaskowej ?

Fundament pod garażem mam taki:

- podsypka

- 10 cm chudziaka

- 24 cm płyty

Wychodzi mi ok. 9,77 m3 betonu na płytę plus ok 4 m3 chudziaka. Gruszka ma pojemność 9 m3 więc będą 3 transporty.

Zastanawiam się, czy nie można np wylać jednej płyty trochę grubszej tak by wyszły 2 transporty i jeden dzień pracy ( a ma to znaczenie bo garaż chcę sam zrobić)

Da się, oczywiście że się da, rurki prowadzące - ok a jakie jest otulenie zbrojenia ? zmieszczą się? nie ugną się ? przecież zbrojenie niema sztywności do takich celów. Ale jak beton kiepski, to trzeba go zacierać:( dobry beton zwiąże tak, iż nie będzie pylić. No ale wodobeton B20 np - tego nie potrafi.

Beton to będzie C20/25 W8.

Ze skali na rysunku wynika mi, że nad i pod zbrojeniem jest ok. 3cm. Pewnie potwierdza to dopisek na rysunku zbrojenia dolnego "dystans bet. 3cm".

Czy zatem będzie tu potrzebna zacieraczka? A jeśli nie, to jak inaczej zapewnić gładkość na powierzchni tego betonu?

Dodam, że pierwotnie na płycie miała być jeszcze hydroizolacja polimerowo-bitumiczna, ale najprawdopodobniej będzie tylko pod płytą.