Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem jak powinno być zrealizowane , ja mam wbite 3 sondy podłączone do skrzynki i dodatkowo mam zrobiony otok dla instalacji odgromowej. Otok jest oddzielony od instalacji elektrycznej.

Po prostu nikt tak praktycznie nie robi jak twierdzi brencik, nawet zwykłe uziomy fundamentowe tez mało kto robi, wbijają sondy i jakoś to działa.

Zresztą co elektryk to inne zdanie, jeden bedzie chwalil tego Musiała czy jak on tam sie zwie drugi powie inaczej .

Jak robiłem badania uziemienia gniazdek to wyszły bardzo dobrze.

Dzięki Jacentyy

Masz może jakiś jakiś link gdzie można by o takim podejściu coś więcej poczytać?

Myślę, że koszty twojego podejścia są nieporównywalnie mniejsze.

Przeczytałem ze 100 stron tego wątku, pisałeś na którejś ze stron, że realizacja płyty grzewczej nie jest legalna zgodnie z prawem w Polsce.

Mógłbyś rozwinąć? Pytam bo wiele firm taką realizację proponuje i tutaj zastanawiam się na jakiej podstawie.

Przyznam, że myślałem o domu na płycie i rozważałem płytę grzewczą jednak obecnie zastanawiam się czy jest to dozwolone. :)

Przyznam, że myślałem o domu na płycie i rozważałem płytę grzewczą jednak obecnie zastanawiam się czy jest to dozwolone. :)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?337569-Zaciszny-domek-pod-lasem&p=7467833&viewfull=1#post7467833

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334455-ANONIMowa-STODO%C5%81A-DIY&p=7393871&viewfull=1#post7393871

Co do legalności - Rozporządzenie w sprawie WT:

§ 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku.

Pytanie, czy grzejnik płaszczyznowy (płyta) to przewód instalacji?

Witam.

Jestem nowy. Czekam na pozwolenie na budowę.

Niedawno otrzymałem projekt w wersji elektronicznej.....

i można się załamać.

Płyta 30 cm, podwójna siatka z fi 16!!! plus belki w strzemionach z 8x16 pod każdą ścianą nośną.

Domek z poddaszem użytkowym, strop 20 cm, nad poddaszem 15 cm(skosy).

Płyta 13x14 m, na 10cm XPS.

Pod spodem 30cm tłucznia i 30 piasku.

7300 kg stali na płytę.... wypada się pociąć......

Witam ponownie.

Po przeliczeniu przez znajomego projektanta ( metodą pasm w RM-WIN )

sprawę załatwia podwójna siatka z fi 10 lub pojedyncza z fi 12 plus belki 4xfi12 pod ścianami.

Zumachen do kupy 2,5 t stali.

Dodatkowe zalecenie w przypadku wersji z belkami to poszerzyć płytę o 10 cm,

tak aby zbrojenie było centralnie pod ścianami - myślę, że to dobry pomysł ze względu na otulinę 5 cm.

Teraz to rozumiem :yes:

Myślę o W8, aby załatwić temat izolacji i szczelności betonu.

A jakby tak zrezygnować z kruszywa i całość podsypać piaskiem (pospółką)?

Co myślicie?

Edytowane przez broda33

Widzę, że na temat płyty grzewczej są różne opinie i część osób z powodzeniem realizuje płyty z ogrzewaniem.

Rozumiem, że sprawa do indywidualnego rozsądzenia w jakim kierunku pójść, bo jednoznacznego zgodnego ze sztuką rozwiązania nie ma?

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące płyty fundamentowej konkretnie pod budynek jaki planuje w moim dzienniku

Witam ponownie.

Po przeliczeniu przez znajomego projektanta ( metodą pasm w RM-WIN )

sprawę załatwia podwójna siatka z fi 10 lub pojedyncza z fi 12 plus belki 4xfi12 pod ścianami.

Zumachen do kupy 2,5 t stali.

Dodatkowe zalecenie w przypadku wersji z belkami to poszerzyć płytę o 10 cm,

tak aby zbrojenie było centralnie pod ścianami - myślę, że to dobry pomysł ze względu na otulinę 5 cm.

Teraz to rozumiem :yes:

Myślę o W8, aby załatwić temat izolacji i szczelności betonu.

A jakby tak zrezygnować z kruszywa i całość podsypać piaskiem (pospółką)?

Co myślicie?

To że beton jest W8 to wcale nie oznacza szczelności konstrukcji jako całości wystarczy zarysowanie betonu....

co do obliczeń w RM-winie , to tak się nie liczy płyt w dzisiejszych czasach, już prędzej trzeba to policzyć w pl-win2 tego samego producenta, najlepiej na podłożu winklera czyli na sprężynkach.

Nie ma czegoś takiego jak ukryta belka w płycie, płyta w ogóle tak nie pracuje, że jak damy tzw "wieniec" z pręta trochę o większej średnicy, to to jakoś nam cudownie wzmocni ten obszar. Płyty oblicza się tak, że jest tzw mapa momentów i do niej dobiera się zbrojenie, zagęszcza się rozkład zbrojenia lub zmienia średnice , ale to na jakimś obszarze 1m , 2 m itp i zazwyczaj nigdy nie jest to pod ścianami nośnymi tylko prostopadle do nich !!!!

Edytowane przez jacentyy

Witam.

Zakładam, że zarysowania się nie pojawią, a nie wieżę brak uszkodzeń na folii po zejściu zbrojarzy.

Widziałem, że firmy specjalizujące się w projektowaniu i wykonywaniu płyt stosują belki na pojedynczej siatce lub przy zbrojeniu rozproszonym.

Nie wiem z czego to wynika, ale pewnie to ktoś liczył.

Dla mnie trzykrotne obniżenie ilości zbrojenia w samej płycie to duże oszczędności więc dozbrojenie pod ścianami traktuję jak dodatkowy ale niekonieczny element.

Podwójna siatka jest wystarczająca - największy nacisk to 67 kN/mb, takie mam zamienne wyliczenia.

Czy stosować belki, czy dodatkowe dozbrojenia, tego próbuję się tutaj dowiedzieć, jako dodatkowego potwierdzenia słuszności rozwiązań.

Podstawowym jednak pozostaje zalecenie konstruktora, z prostego powodu - on za to bierze odpowiedzialność.

Pozdrawiam.

Broda

Podrzucam pytanie z mojego dziennika, proszę jeżeli ktoś ma czas się wypowiedzieć to chętnie przeczytam każdą uwagę.

Czy jest taka możliwość aby płyta fundamentowa była na dwóch poziomach?

Jeżeli jest to mógłbym mieć płytę z XPS pod głównym budynkiem oraz płytę bez XPS pod garażem.

Z tego co do tej pory się orientuję to wydaje mi się, że to rozwiązanie nie będzie możliwe, aby budynek był posadowiony w ten sposób jak napisałem wyżej.

Próba nie strzelba więc pytam, może istnieje inne rozwiązanie.

Pytanie czy są jakieś rozwiązania poza fundamentem schodkowym w takim wypadku?

Zdaję sobie sprawę, że to dobierze konstruktor, jednak jak mu dam wytyczne, że chcę płytę to pewnie wtedy wyjdzie ona pod całym budynkiem, a pomieszczeń pod garażem nie planuje...

Edytowane przez Sakufate

Czy jest taka możliwość aby płyta fundamentowa była na dwóch poziomach?

Jeżeli jest to mógłbym mieć płytę z XPS pod głównym budynkiem oraz płytę bez XPS pod garażem.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221619-mniej-znaczy-wi%C4%99cej-Dziennik-Budowy

Tak, jest możliwe zaprojektowanie dwóch płyt na różnych poziomach.

Oczywiście te płyty muszą być ze sobą połączone, ale to sprawa konstruktorów i architektów.

Zawsze można zrobić garaż oddylatowany od domu. Dzięki temu można zrobić ciągłą izolację termiczną domu bez mostków na łączeniu płyt, w stropie czy ścianach. Można wtedy przemyśleć garaż nieogrzewany, na tradycyjnej ławie, lub płycie bez xps, co pozwoli uzyskać grzanie z gruntu i obniży koszt inwestycji. Takie mam wstępne założenie do projektu

Adnotacja 2020-04-16 183834.jpg

Dziękuję za odpowiedzi, mam jeszcze kilka pytań.

Przeczytałem ten dziennik i faktycznie garaż jest oddzielną bryłą jednak jest posadowiony na tym samym poziomie co główny budynek.

Czy w wypadku gdyby te dwie bryły byłby na różnych poziomach np. garaż na równi z piętrem to zasada jest ta sama?

Tak, jest możliwe zaprojektowanie dwóch płyt na różnych poziomach.

Oczywiście te płyty muszą być ze sobą połączone, ale to sprawa konstruktorów i architektów.

Robinson proszę jeżeli znajdziesz chwilę to rozwiń temat lub podaj źródło informacji, może są jakieś przykłady takich realizacji?

Martwi mnie też czy koszt takiego rozwiązania nie będzie zbyt wielki...

Żeby był mostek termiczny do gruntu przez nieizolowaną płytę?

Jakbyś to zrealizował mając np. różnicę między dwoma płytami fundamentowymi 1,5m?

Czy takie bryły można połączyć pod jednym wieńcem i dachem?

Zawsze można zrobić garaż oddylatowany od domu. Dzięki temu można zrobić ciągłą izolację termiczną domu bez mostków na łączeniu płyt, w stropie czy ścianach. Można wtedy przemyśleć garaż nieogrzewany, na tradycyjnej ławie, lub płycie bez xps, co pozwoli uzyskać grzanie z gruntu i obniży koszt inwestycji. Takie mam wstępne założenie do projektu

[ATTACH=CONFIG]443071[/ATTACH]

Twój garaż będzie pod jednym dachem z całym budynkiem czy jako bryła z płaskim dachem przy budynku?

proszę jeżeli znajdziesz chwilę to rozwiń temat lub podaj źródło informacji, może są jakieś przykłady takich realizacji?

Martwi mnie też czy koszt takiego rozwiązania nie będzie zbyt wielki...

Proponuję wstępny kontakt z kilkoma firmami projektującymi płyty, np. ST-PROJEKT albo Pracownia Projektowa "Konstruktor". Nazwy firm przewijały się tu gdzieś w tym wątku.

Edytowane przez Robinson74

@Emtebe

Dzięki u mnie planowane jest na ten moment garaż mieć pod jednym i tym samym dachem co główny budynek. Jak rozpoznam swój wariant to myślę, że wrócę do takiego jak Twój.

Powiedz mi czy liczyłeś czy faktycznie taniej jest mieć oddylatowany garaż nieocieplany przy głównym budynku?

Dlaczego zdecydowałeś się na takie rozwiązanie?

@Robinson74

Czy chciałbyś rozwinąć temat lub podrzucić jakieś materiały o połączonych płytach posadowionych na dwóch poziomach?

Na pewno by to pomogło ludziom takim jak my w przyszłości, a mi teraz.

Na jakieś rozwiązanie będę chciał się wstępnie zdecydować i mogę przekazać swoje preferencje architektowi.

Nie mam jeszcze projektu podstawowego więc chciałbym podjąć decyzję optymalną pod względem kosztów i prostoty wykonania.

Czy z biurami, które podałeś można się skontaktować w celu nieodpłatnej porady czy raczej trzeba się już zadeklarować na projekt u nich?

Czytałem, że ludzie kontaktowali się z takimi firmami aby zmienić projekt z ław tradycyjnych albo gdy dostali "za grube" płyty.

Edytowane przez Sakufate

Czy chciałbyś rozwinąć temat lub podrzucić jakieś materiały o połączonych płytach posadowionych na dwóch poziomach?

Na pewno by to pomogło ludziom takim jak my w przyszłości, a mi teraz..

Ale ja nie jestem projektantem ani konstruktorem, więc nie mogę się fachowo na ten temat wypowiedzieć, dlatego skierowałem Cię do specjalistów od projektowania płyt.

Po prostu w trakcie projektowania płyty pod mój dom pojawił się taki temat, ale go nie drążyłem i uznałem, że zrobię na jednym poziomie (piwnica), również pod garażem.

Na pewno można się z nimi skontaktować z prośbą o to, czy zaprojektują płytę na 2 poziomach i taka informacja będzie na pewno darmowa.