Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak wtedy idzie uziom?

Ja mam całe zbrojenie płyty podłączone do bednarki, a bednarkę zakopałem jeszcze zanim robiłem płytę. Bednarka przechodzi w peszlu ochronnym przez warstwy styroduru. Oczywiście możesz puścić także odpowiednią ilość złomu obok domu, ale to myślę więcej roboty.

• 2 weeks później...
Pewien czas temu pisałem o przypadku, gdzie z uwagi na spadek terenu z jednej strony budynku poziom płyty fundamentowej wyjdzie mi nieznacznie ponizej poziomu terenu i o konieczności wykonania dodatkowej warstwy izolacji pionowej i cokołu fundamentowego. Przesyłam propozycje wykonania hydroizolacji dla takiego wariantu, szczególnie interesuje mnie czy jest w porządku w miejscu połączenia izolacji pionowej z XPS (burty brzegowej płyty), dodatkowej izolacji pionowej (pewnie z EPS hydrofobowego) i murowanej ściany zewnętrznej. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

druk.jpg

A co zrobić z folią 0,5mm. Obecnie jest wywięta na zewnątrz, ale w przyszłym tygodniu zaczną stawiać ściany i nie wiem co z nią zrobić. Czy zostawić jak jest, czyli wywiniętą na zewnątrz czy może podwinąć do środka i pierwsza warstwa bloczków na niej stanie czy może jeszcze coś innego?

51e96fb7d331355fmed.jpg

A co zrobić z folią 0,5mm. Obecnie jest wywięta na zewnątrz, ale w przyszłym tygodniu zaczną stawiać ściany i nie wiem co z nią zrobić. Czy zostawić jak jest, czyli wywiniętą na zewnątrz czy może podwinąć do środka i pierwsza warstwa bloczków na niej stanie czy może jeszcze coś innego?

[ATTACH=CONFIG]445081[/ATTACH]

Mi się wydaje że nie posłuży to niczemu i najlepiej wyciąć folię.

Witam.

Odsadzka jest uzassdniona-pozwala umieścić zbrojenie w strefie pod ścianą, zrobiłbym 5 cm czyli minimalna otulina zbrojenia w gruncie.

Styrodur pionowy można wkopać pod niwelator na równo z górą płyty-łatwiej zabetonować pod poziom.

Folię zawinąć pod murowaną ścianę, a boki pustaków wysmarować czarnym mazidłem albo folią w płynie tak, aby płączyć obydwie izolacje. Zwykła folia utrudni klejenie syroduru na cokole.

Cokół dałbym ze styroduru takiej grubości aby zniwelować odsadzkę.

Na łączeniu styropianu z xpsem listwa startowa (dla zwolenników) albo kapinos.

Bez listwy startowej trzeba zawinąć siatkę elewacyjną pod płytę styropianową.

Izolację pionową na murowanej ścianie wyciągnąłbym conajmniej do połowy pierwszej płyty epsu.

Najtrudniejsze miejsce to połączenie izolacji pionowej z izolacją pod ścianą.

Betoniarnia. która jest w pobliżu oferuje beton thomas crystal:

https://thomasbeton.pl/produkty/thomacrystal

W projekcie mam pancerne C 25/30 30 cm

Ktoś lał u siebie thomas crystal >? Ta opcja do betonu kosztuje 70 zł brutto do 1m3 zastanawiam się czy to ma sens . Nie mam chudziaka więc nie będę miał też żadnej hydroizolacji. Pomyślałem aby przed ułożeniem styropianu pod podłogówkę całą powierzchnie płyty wysmarować masą kmb i wtedy jeszcze na to folia

- kliniec wapienny 031- 30 cm

- pospółka 50 cm

- 20 cm XPS 300 KPA

- folia PCV 1 mm

- 2 siatki 10tki

- Wylewka C 25/30- 30 cm

Dzięki za pomoc

Edytowane przez michal2020

Kompleksowe działanie to nasza specjalność! Zbudujemy dom od podstaw, wykonamy prace budowlane i wykończymy pod klucz!

SSO - stan surowy otwarty;

SSZ - stan surowy zamknięty;

Stan deweloperski;

Wykończenie pod klucz.

Podejmiemy się wykonania kompleksowej budowy twojego obiektu!

Budujemy:

-

90595195_691614264914490_4210582613246607360_o.jpg

W niektórych schematach w hydroizolacjach mineralnych szam jest na górze płyty. Jak takie rozwiązanie sprawdza się w praktyce ? Wiem że można uszkodzić w trakcie dalszych prac, ale czy są jakieś inne przeciwwskazania ?

Drugie pytanie czy ktoś miał do czynienia / użył u siebie zaprawy krystalizujące ?

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Kierownik uparł się na 10cm chudziaka pod płytą, żeby można było dobrze wypoziomować płytę. Na chudziak 10cm XPS i potem 24cm płyty, wiem że ile ludzi tyle opinii, ale z chęcią bym zmniejszył XPS do 5cm albo i do 0? Płyta nieogrzewana, w środku będzię 15cm EPS potem rurki etc etc standardowo jakieś za/przeciw zmniejszeniu lub całkowitemu wyeliminowaniu XPS spod płyty?

Kierownik uparł się na 10cm chudziaka pod płytą, żeby można było dobrze wypoziomować płytę. Na chudziak 10cm XPS i potem 24cm płyty, wiem że ile ludzi tyle opinii, ale z chęcią bym zmniejszył XPS do 5cm albo i do 0? Płyta nieogrzewana, w środku będzię 15cm EPS potem rurki etc etc standardowo jakieś za/przeciw zmniejszeniu lub całkowitemu wyeliminowaniu XPS spod płyty?

hej

zależy z czego bedziesz mial sciany , jeżeli bedzie to gazobeton to spokojnie mozesz dac sobie spokój z tym xpsem pod , w tym przypadku pod wzgledem izolacyjności nie bedzie znaczacych roznic a będzie taniej . Jeżeli już masz ściany z np silikatów to juz można sie zastanowic na tym xpsem , ale decyzja nalezy do Ciebie co jest dla Ciebie istotniejsze , co do chudziaka jezeli nie masz "bagna" pod spodem to mozesz do 5 cm zmiejszyc tego chudziaka. Taka 10 cm na juz trudnych gruntach typu plastyczne pyły ... 5cm juz coś da (wyrównanie podłoża plus wieksza "twradość" ale bedzie troche tansze...