TomaszGejtz 25.09.2022 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Odnośnie dokładania paneli to jak znaleźć takie same panele po dwóch latach ja osobiście posiadam panele REC 330Wp. Posiadam 16 sztuk razem 5,28KWp na dachu jeszcze miejsce na 3 panele ale nie chciałbym szpecić jakimiś innymi dokładanymi. A po drugie ile jeszcze mogę dołożyć do obecnego falownika SE 5k instalacja na południe 45o nachylenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.09.2022 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2022 Szukaj modułów w zakresie 320-340 Wp, często produkty różnych producentów są do siebie bardzo podobne (albo wręcz jest to to samo) Możesz podpiąć 6.75Wp po stronie DC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 09.10.2022 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Ja mam taką sytuację, man na dachu instalację pv 9,96Kwp, dodatkowo chcę przenieść z innej lokalizacji instalację na gruncie 4,2kwp(z innej mojej posesji). I tutaj pytanie czy tą dodatkową instalację zgłaszać do pge, czy mogą nałożyć jakąś karę jak nie zgłoszę że rozbudowałem instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 09.10.2022 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Formalnie musisz zgłosić w ciągu 14 dni, nie wiem, jakie są kary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.10.2022 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 Ja mam taką sytuację, man na dachu instalację pv 9,96Kwp, dodatkowo chcę przenieść z innej lokalizacji instalację na gruncie 4,2kwp(z innej mojej posesji). I tutaj pytanie czy tą dodatkową instalację zgłaszać do pge, czy mogą nałożyć jakąś karę jak nie zgłoszę że rozbudowałem instalację? Trochę niefortunnie, zakład energetyczny będzie chciał zabierać nie 20% a 30% nadwyżek wprowadzonych do sieci energetycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 10.10.2022 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Wyczytałem, że 1000zł, ciekawe czy już były przypadki, że ktoś zapłacił tą karę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.10.2022 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Ja mam taką sytuację, man na dachu instalację pv 9,96Kwp, dodatkowo chcę przenieść z innej lokalizacji instalację na gruncie 4,2kwp(z innej mojej posesji). I tutaj pytanie czy tą dodatkową instalację zgłaszać do pge, czy mogą nałożyć jakąś karę jak nie zgłoszę że rozbudowałem instalację? Nie musisz zgłaszać jeśli te dodatkowe kWp będą podłączone do inwertera OFF-gridowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 10.10.2022 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Nie musisz zgłaszać jeśli te dodatkowe kWp będą podłączone do inwertera OFF-gridowego. Dobry pomysł, jak to można wykorzystać, kupić jakieś akumulatory i przełącznik, czy ktoś ma jakiś schemat takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszGejtz 12.10.2022 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2022 Witam wszystkich ponownie mam pytanie troszkę z innej beczki. Posiadam instalacje PV on grid ale jak prądu z sieci braknie to wiadomo mimo słoneczka prądu nie będzie. Nie chcę inwestować w jakieś drogie magazyny energii z racji tego zakupiłem ostatnio UPSa z aku coś takiego https://allegro.pl/oferta/zasilacz-awaryjny-volt-sinus-ups-800w-akumu-55ah-12624106028Służy mi ten ups do zasilania awaryjnie pieca peleciaka z możliwością palenia ręcznie drzewem. Przetestowałem sprzęt i bez nadmuchu pieca same pompki co 2szt i cwu 1szt śmiało starczy na 3 do 4 grzań np rano wieczorem i następnego dnia też rano i wieczorem.Pytanie moje brzmi czy jak bym dokupił któryś z tych regulatorow:https://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania-mppt-lumiax-20a-12-24-11929124060Lubhttps://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania-solarny-12v-20a-mppt-bluetooth-10615840710Do tego panele około 200Wp 12v to czy mogę podłączyć bezpośrednio ładowanie z regulatora do aku w UPSie czy coś jeszcze po drodze muszę dołożyć aby doładowywać UPSa w razie dłuższego zaniku z sieci.Z góry dziękuję za odpowiedzi wiem że to trochę nie w temacie ale szukałem po forum i słabo o tym temacie a tu siedzi trochę fachowców elektroników co by wsparli mnie fachowym słowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 05.11.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 (edytowane) Panowie udało mi się już dograć ofertę z wykonawcą z ktorej jestem zadowolony ale pozsotaje dwie kwestie do dogadania - wielkość falownika:Czy na panele o mocy łącznej 7.6KW brać falownik 7KW czy 6KW ? Wykonawca poleca ten mniejszy bo twierdzi że procent czasu kiedy moc z paneli przekroczy moc falownika (innymi słoy będzie ścinał moc) bedzie bardzo niski i sytuacje takie zdarzą się może kilka razy w roku przez kilkadziesiąt minut. Dlatego poleca mniejszy falownik które będzie wzbudzał się szybciej i cześciej przy minimalnej energii ze slonca.... MA chłop rację? Inna firma mowiła mi żeby brać falownik dobrana do max mocy paneli lub niewiele mniej czyli jak paneli np 6.5 to brać falownik na 6KW a jak bedzie 7.5 to 7KWDodam że panele bedę skierowane idealnie na poludnie ale pod kątem 15 stopni bo dach jest plaski.Druga sprawa to czy warto dopłacic do paneli typu n ? tzn n-type które mają większą trwałośc (mniejszą degradację wraz z upływem lat) i lepszą teoretyczną wydajność przy dużym nasłonecznieniu gdy wysoka temepratura paneli obniża ich wydajność pracy. Ktoś zna praktyczne zalety poza tym czym chwalą się producenci ? W PL ciągle panele slabsze typu p są dużo bardziej popularnie, pewnie ze względu na cenę.... Edytowane 5 Listopada 2022 przez Toty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2022 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Panowie udało mi się już dograć ofertę z wykonawcą z ktorej jestem zadowolony ale pozsotaje dwie kwestie do dogadania - wielkość falownika: Czy na panele o mocy łącznej 7.6KW brać falownik 7KW czy 6KW ? Wykonawca poleca ten mniejszy bo twierdzi że procent czasu kiedy moc z paneli przekroczy moc falownika (innymi słoy będzie ścinał moc) bedzie bardzo niski i sytuacje takie zdarzą się może kilka razy w roku przez kilkadziesiąt minut. Dlatego poleca mniejszy falownik które będzie wzbudzał się szybciej i cześciej przy minimalnej energii ze slonca.... MA chłop rację? Inna firma mowiła mi żeby brać falownik dobrana do max mocy paneli lub niewiele mniej czyli jak paneli np 6.5 to brać falownik na 6KW a jak bedzie 7.5 to 7KW Dodam że panele bedę skierowane idealnie na poludnie ale pod kątem 15 stopni bo dach jest plaski. Druga sprawa to czy warto dopłacic do paneli typu n ? tzn n-type które mają większą trwałośc (mniejszą degradację wraz z upływem lat) i lepszą teoretyczną wydajność przy dużym nasłonecznieniu gdy wysoka temepratura paneli obniża ich wydajność pracy. Ktoś zna praktyczne zalezy poza tym czym chwalą się producenci ? W PL ciągle panele slabsze typu p są dużo bardziej popularnie, pewnie ze względu na cenę.... mam instalację 6,17 kWp z tego 4 na płaskim dachu 11 st i są to panele polikrystaliczne oraz dobudowałem po 2 latach ponad 2 kwp na gruncie mono i to wszystko jest na jednym falowniku sofar tlx 4,4 kW i działa to idealnie i bardzo stabilnie nie ma jakichś drastycznych obcięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 05.11.2022 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 (edytowane) Masz to na dwóch osobnych stringach ? Czy można mieć nierowne stringi ? np 8 paneli na jednym a 10 na drugim lub 7 i 11 ? jeszcze pytanko czy stosujecie w swoich instalacjach wyłącznik przeciwpożarowy? Instalator chce za to dodatkowe 1800zł i zastanawiam się czy to konieczne. Edytowane 5 Listopada 2022 przez Toty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 05.11.2022 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Ja brałbym ten większy. Cena pewnie podobna a i na nim będą minimalne obcięcia. Ja mam falownik 4 kW a paneli 4,8 , panele też pod małym kątem 20 st. i nie są skierowane na południe tylko w dwóch stringach na południowy wschód i południowy zachód. Widziałem jak słońce wyszło z za chmur i wskoczyło chwilę 5,5 kW ale szybko falownik ograniczył na 4 kW. Przy mniejszym na uzysku rocznym stracisz może niewiele tylko parę procent ale zawsze dobre i to. Nie ma co patrzeć na to,że będzie wcześniej wstawał bo przy starcie jest tak mała produkcja , że nie ma to najmniejszego znaczenia. Prawdopodobnie to są te same falowniki tylko mają ustawioną większą moc maksymalną.Stringi oczywiście mogą być różnej mocy aby tylko nie przesadzić z za małą ilością paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.11.2022 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Masz to na dwóch osobnych stringach ? Czy można mieć nierowne stringi ? np 8 paneli na jednym a 10 na drugim lub 7 i 11 ? jeszcze pytanko czy stosujecie w swoich instalacjach wyłącznik przeciwpożarowy? Instalator chce za to dodatkowe 1800zł i zastanawiam się czy to konieczne. oczywiście na 2 oddzielnych stringach na pierwszym 14 paneli i na gruncie 6 , Można mieć nierówne stringi bo przez pierwsze 2 lata falownik korzystał tylko z jednego stringa. Nie mam takich cudów za 1800 ale ma zabezpieczone pv na gruncie przy kablu i 2 raz w budynku przed falownikiem co to jest sporo metrów. Najważniejsze jest minimalne napięcie w falowniku dla danego stringu oraz napięcie startu PV bo wtedy można określić minimalną liczbę paneli na danym stringu dla danego falownika aby wystartował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekvw 05.11.2022 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 TotyJeśli bierzesz pod uwagę falownik 6 kWp to zastanów sie czy nie zredukowac paneli do <6,5 kWp, odpadnie Ci wtedy koszt strażaka (opinii) i konieczność zgłaszania instalacji do straży.Wyłącznika przeciwpożarowego nie mam; mam instalację na gruncie, falownik 6 kWp i z uwagi na strażaka 6,48 w panelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 06.11.2022 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 No właśnie zapomniałem o tym strażaku a to dadatkowe 1k zl na bzdety. Chyba zostane przy tych 6.5kw i falowniku 5kw chociaz to mi zabiera mozliwosc dolożenia kiedys 2 czy 3 paneli....Zastanawiam się jeszcze czy dawać 14 dużych paneli po 450 (460W) czy 18 mniejszych po 400W. Cena ta sama. Te duże maja az 2m wysokości i zastanawiam się czy nie bedą bardziej podatne na porywy wiatru - w koncu to płaski dach.... ale z drugiej strony powierzchnia paneli bedzie bardzo podobna bo tych mniejszych będzie wiecej wiec na to samo chyba wyjdzie.... Te duże mają podwójne szkoło wiec są na pewno sztywniejsze i też dużo cięższe (27kg vs 20kg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekvw 06.11.2022 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Wg mnie falownik bym dał 6 kWp i paneli tak żeby byś poniżej tych magicznych 6,5, czyli 14x460=6440 albo 16x400=6400. Jak się zmienią przepisy i magiczna liczba wyniesie np. 8 kWp to dołożysz Przy wyborze paneli zastanowiłbym sie też nad ustawieniem; większe będą musiały mieć większy rozstaw rzędów Co do wyłącznika się nie będę wypowiadał; ja mam na gruncie i celowo ograniczałem sie tak żeby nie musieć płacić za strażaka i jego pomysły. Przy dachu to jednak trochę inna sytuacja. A tak z ciekawości; ma ktoś tą opinie rzeczoznawcy ppoż? co z niej wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 06.11.2022 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 jesli chodzi o wiekszy rozstaw to raczej nie ma problemu, tam bedzie jeszcze z 1.5m zapasu do skraju dachu. Chyba zostanę przy tych 14x460 i falownik 6KW. Jednak będą dwa ogromne żagle bo praktycznie nie będzie żadnych przerw między panelami. Oby dach nie odfrunął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 06.11.2022 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 No właśnie zapomniałem o tym strażaku a to dadatkowe 1k zl na bzdety. Chyba zostane przy tych 6.5kw i falowniku 5kw chociaz to mi zabiera mozliwosc dolożenia kiedys 2 czy 3 paneli....\ Bierz 6,5kW i falownik 6 albo i więcej. Zabierz do ręki kartę katalogową falownika i sam zobacz przy jakich napięciach startuje falownik 5, 6 czy 8kW. Będziesz mógł doedukować Twojego instalatora. Z rozłącznika przeciwpożarowego rezygnuj jeśli możesz niezależnie jaką będziesz miał instalację (czy większą czy mniejszą niż te magiczne 6,5kW). Chyba, że masz kubaturę większą niż 1000m3 lub strefy zagrożone wybuchem lub po prostu znajdzie się taki zapis w uzgodnieniach. Uzgodnienia popż to nie tysiąc złotych a zgłoszenie do PSP wyślesz sam lub zrobi to za Ciebie za darmo instalator. PS. Jaka firma zaproponowała Ci jaki falownik 7kW do 7,5kWp w modułach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 06.11.2022 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 (edytowane) Bierz 6,5kW i falownik 6 albo i więcej. Zabierz do ręki kartę katalogową falownika i sam zobacz przy jakich napięciach startuje falownik 5, 6 czy 8kW. Będziesz mógł doedukować Twojego instalatora. Instalator raczej miał rację proponując 6KW do instalacji ktora miala miec 7.3KW. Tutaj jest fajnie zobrazowane dlaczego nie warto brać falownika zbyt dużego https://www.kolektory.com/porady-i-wiedza-panele-fotowoltaiczne/dobor-mocy-falownika-do-instalacji-fotowoltaicznej.html Najśmieszniejsze w przykładzie z tego artykułu jest to że warunki tam podawane praktycznie pokrywają się z moimi co do mocy i kierunku paneli. Jedynie kąt dachu jest inny. Jednak patrząc na to że kiedyś pewnie dołoże ze dwa panele do tych 6.5KW to wezme wiekszy falownik czyli 6KW godząc się z tym że do tego czasu przy pochmurnych dniach będę miał straty mocy. Uzgodnienia popż to nie tysiąc złotych a zgłoszenie do PSP wyślesz sam lub zrobi to za Ciebie za darmo instalator. Chcesz powiedzieć że strażak będzie pracował za darmo? Trzeba też przygotować projekt z jego wskazówkami a podobno zawsze mają jakieś uwagi. Dojdzie też dodatkowy sprzęt jaki sobie zażyczą typu metalowe korytko, automatyczny wyłącznik ppoz. Firma mówi żę zwykle koszt strażaka i jego zachcianek to dodatkowe 1.5k ale czesc biorą na siebie więc zostaje 1k zl. Nie wiem, może mnie naciąga ale w drugiej firmie powiedzieli jeszcze więcej. Jeszcze taki artykul wpadł mi w oko: https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,29083993,problemy-z-fotowoltaika-masowe-odmowy-przylaczenia-do-sieci.html Znacie kogoś komu odrzucili wniosek w prywatnym domu? Skoro jest tyle odrzuceń to tak naprawdę trzeba by złożyć wniosek zanim zacznie się instalacja.... żeby potem nie zostać w cz... dupie z instalacją off-grid. Edytowane 6 Listopada 2022 przez Toty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts