Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Daj znać jak popracuje w słoneczny dzień ...takie "dziewicze" instalacje są super - wcześnie startują , przekraczają moc znamionową dla paneli, elektronika falowników ustawia parametry produkując energię:yes: a potem to już dzień powszedni:P

Wczoraj to spiąłem na gotowo i dziś rano o godz 7,40 sprawdzałem to szło 1250 Watt ciekawe ile w południe wyciągnie z tych 4kw paneli , wyłączam to bo podobno oni wysłany prąd liczą jako pobrany ile w tym prawdy nie wiem .

Wczoraj to spiąłem na gotowo i dziś rano o godz 7,40 sprawdzałem to szło 1250 Watt ciekawe ile w południe wyciągnie z tych 4kw paneli , wyłączam to bo podobno oni wysłany prąd liczą jako pobrany ile w tym prawdy nie wiem .

Jeśli masz jednokierunkowy elektroniczny to faktycznie może działać jak odbiornik więc lepiej bez kombinacji:sick: . Analogowy po prostu się zatrzymuje , ale i tutaj może dojść do uszkodzenia więc nie warto się spieszyć:yes: bo po co robić sobie niepotrzebnie kłopot.

A spytam poza tematem. Robiłeś dla swojej instalacji uzgodnienia ppoż?

Ja to wiem, ale nie jest wymagane nie znaczy że nie jest wskazane/zalecane. Tym bardziej ,że mam to w umowie ubezpieczeniowej no i na dachu budynku mieszkalnego i gospodarczego.

Ja robiłem, w zasadzie ogarniała mi to f. montująca, dostałem od nich papiery do wysłania do straży. Odbębnione ale poszło bez uwag.

• Like 1

Jeśli masz jednokierunkowy elektroniczny to faktycznie może działać jak odbiornik więc lepiej bez kombinacji:sick: . Analogowy po prostu się zatrzymuje , ale i tutaj może dojść do uszkodzenia więc nie warto się spieszyć:yes: bo po co robić sobie niepotrzebnie kłopot.

A spytam poza tematem. Robiłeś dla swojej instalacji uzgodnienia ppoż?

Nie nie robiłem boto tylko 4 kw na wiacie a latem pewnie drugie 4 kw dołożę , dziś na chwilę o 14-tej załączyłem i pokazywało 3240 watt więc będzie dobrze

Wtedy już będziesz musiał zgłosić i uzgodnić że strażą.

Nawet jak będę zakładał na drugiej wiacie ? może przemyślę sprawę i na gruncie sklecę , najlepiej jak bym zrobił traker ale najnormalniej mi się już nie chce , trzy domy ogarniać to nie takie hop siup ale nie mówię nie .

Nawet jak będę zakładał na drugiej wiacie ? może przemyślę sprawę i na gruncie sklecę , najlepiej jak bym zrobił traker ale najnormalniej mi się już nie chce , trzy domy ogarniać to nie takie hop siup ale nie mówię nie .

To zależy od mocy instalacji na danym jednym liczniku.

A tak z ciekawości dopytam.

Można to zrobić we własnym zakresie?

Czy jednak potrzebny papier od rzeczoznawcy?

Uzgodnienie musi być wykonane i potwierdzone przez inżyniera pożarnictwa z zakresu ochrony i prowadzenia działań pożarniczych, zgodności z przepisami ppoż itp. Osoba taka posiada odpowiednie uprawnienia, potwierdza to własnym podpisem, pieczątką.

Oczywiście projekt,zdjęcia,rzuty i dokumentacja może być wykonana samodzielnie ważne, aby była czytelną, a użyte symbole ogólnie stosowane w budownictwie/instalacjach elektrycznych. Po zaakceptowaniu/zatwierdzeniu wypełnia się zgłoszenie specjalny druk, to trafia do straży pożarnej, dokumentacja pozostaje u Ciebie. Dodatkowo na licznik/skrzynkę el. trafia oznaczenie PV.

Tak przynajmniej jest w mnie.

• 7 months później...

Napiszę tutaj, bo to długi temat z dużą ilością uczestników.

Otóż, jeśli ktoś ma hybrydowy falownik SOFARSOLAR, to prosimy o kontakt.

Chodzi o bycie testerem programu do optymalizacji kosztów energii:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?384341-Jakie-HEMS&p=8209448&viewfull=1#post8209448

• 4 months później...

Dzień dobry,

Proszę o poradę: otóż posiadam panele fotowoltaiczne założone dwa lata temu (wtedy tez się Was radziłam- za co dziekuje ;) ) o mocy 6,21kW

Falownik: SolarEdge SE6K

Moduły fotowoltaiczne: JA Solar JAM60S21/365MR o mocy 365Wp oraz optymalizatory mocy,

Rozważam opcje założenia pompy ciepła, według wskazań pośrednika miałaby to być pompa ciepła 7kW

[ATTACH=CONFIG]468466[/ATTACH]

Nie wiem jak dobrać dodatkowe panele fotowoltaiczne ? Czy to powinna być osobna instalacja fotowolataiczna ? Czy zwiększenie istniejącej ?

Obecnie rozliczam się na starych zasadach tj net-metering.

Proszę o podpowiedz

Dzień dobry,

Proszę o poradę: otóż posiadam panele fotowoltaiczne założone dwa lata temu (wtedy tez się Was radziłam- za co dziekuje ;) ) o mocy 6,21kW

Falownik: SolarEdge SE6K

Moduły fotowoltaiczne: JA Solar JAM60S21/365MR o mocy 365Wp oraz optymalizatory mocy,

Rozważam opcje założenia pompy ciepła, według wskazań pośrednika miałaby to być pompa ciepła 7kW

[ATTACH=CONFIG]468466[/ATTACH]

Nie wiem jak dobrać dodatkowe panele fotowoltaiczne ? Czy to powinna być osobna instalacja fotowolataiczna ? Czy zwiększenie istniejącej ?

Obecnie rozliczam się na starych zasadach tj net-metering.

Proszę o podpowiedz

Zostaniesz na starych zasadach jak rozbudujesz z tym że ty musisz mieć już magika co do straży pożarnej to zgłasza złasza.

Każda instalacja fotowoltaiczna o mocy powyżej 6,5 kWp wymaga uzgodnienia z rzeczoznawcą ds. zabezpieczeń ppoż., pod względem zgodności z wymaganiami ochrony przeciwpożarowej i musi zostać zgłoszona do organów Państwowej Straży Pożarnej (PSP).

To raczej formalność

Przy tym falowniku swoją możesz rozbudować do 8,1 kW

Rozumiem, czy w według wyliczeń przedstawiciela pomp ciepła powinnam mieć około. 4kW instalacji Fotowoltaicznej (a mogę zwiększyć około. 1,9kW)

Czy w takim przypadku pozostaje mi wymiana falownika lub dodatkowa instalacja? Które rozwiązanie lepsze ? Czy ktoś z Was posiada dwie instalacje i czy to się sprawdza ?

Dodam, ze mam na dachu wolna już tylko zachodnią ekspozycje na słońce bez zadrzewienia.