d7d 13.03.2023 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Chyba kolega się myli, cena gazu netto jest zamrożona dla odbiorców wrażliwych na poziomie 20 gr za kWh. Może chcesz kupować gaz w cenie jaką płacą firmy nie objęte tarczą? Vat dla osób o niskich zarobkach będzie zwracany przez gminy. W czym się mylę? Niedoszacowałem wzrostu i chciwości państw polskiego. Teraz (styczeń - luty 2023) płacę za paliwo gazowe 0,20017 PLN netto za 1 kWh + 23% VAT = 0,2460 PLN / 1 kWh W analogicznym okresie 2022 płaciłem 0,20017 PLN netto za 1 kWh + 0% VAT = 0,20017 PLN / 1 kWh W analogicznym okresie 2021 płaciłem 0,08543 PLN netto za 1 kWh + 23% VAT = 0,1051 PLN / 1 kWh Odpowiednio dystrybucja zmienna 0,03506 PLN, 0,03419 PLN i 0,03186 PLN netto 0,2460 / 0,1051 = 2,34 czyli wzrost ceny paliwa gazowego o 134% (myliłem się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.03.2023 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2023 Bo jeśli obejmie Cię ustawowe bilansowanie net billingu, to musisz od razu przewymiarować instalację tak o 1/3. Gdzie mogę poczytać dokładne zasady rozliczeń w net-billingu? Również z tym bilansowaniem. Najlepiej też z przykładami na konkretnych kwotach i konkretnym zużyciu energii. Chciałbym ten temat dobrze zrozumieć zanim podejmę decyzję o PV i ewentualnie o magazynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 14.03.2023 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Każdy z handlowców będzie chwalił to co oferuje w ramach swojej firmy lub to co tej firmie akurat w danym momencie najlepiej opłaca się montować. Przejrzyj testy. Polecamy klientom testy PVEL. Testują moduły już kilkanaście lat. Mają zaplecze i możliwości. Ogólnie jednak różnice między modułami są o wiele mniejsze w stosunku do różnic między falownikami. Wszelkie zmiany w technologii modułów to takie małe kroczki. W przeliczeniu cena 1Wp jednego modułu od drugiego różni się niewiele. Różnice między falownikami są jednak znaczące co przekłada się też na ich ceny. Dodam, że hurtowe ceny modułów niewiele ale jednak spadają. Falowniki trochę na plus, trochę na minus. Kiedyś była tu już dłuższa dyskusja więc nie ma sensu się powtarzać. Ponad 90% falowników montowanych przez nas to produkty Huawei. Jak potrzebujesz więcej informacji to pytaj tu albo na priv. Jeśli potrzebujesz zrobić szybką kalkulację takiego albo innego falownika z możliwością konfiguracji na kilku popularnych modułach to zerknij do naszego kalkulatora: https://solenergo.pl/kalkulator-instalacji-fotowoltaicznej/ . Do Ciebie mamy za daleko ale będziesz wiedział czego się spodziewać. Czyli rozumiem, że oferowane panele są z grubsza jednakowe i nie muszę sie tym przejmować jaki kupię. Natomiast ważny jest falownik. Z tego co widziałem, polecane są produkty Huawei. Na razie dostałem ofertę z falownikiem Sofar KTL lub hybrydowym z możliwością zmiany na Fronius lub Huawei (ale bez podanej ceny dopłaty). Dopiero wchodzę w temat paneli i "uczę" się tego tematu. Zmartwiło mnie, że nie wiadomo jak z dopłatami będzie (dotacja mój prąd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 14.03.2023 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Mam jeszcze pytanie, na co zwrócić uwagę w przypadku wyboru paneli i sprzętu? Polecacie jakiś konkretne firmy dostawców sprzętu (panele, falowniki)? Fronius i Longin Solar:yes: Ja zanabyłem FOXees 12 lat gwarancji a jak będzie działał zobaczymy bo dziś dokańczam podłączenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 14.03.2023 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 To że gaz podrożał o ponad 100% w dwa lata nie neguje że bez tarczy podrożałby o 500%. Wzrost nadal jest jednak duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.03.2023 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Uprawiasz demagogię pisząc, że teraz nie ma "tarczy solidarnościowej", dowodząc tym, że wzrosła cena gazu. Co jedno ma z drugim wspólnego? Doskonale wiesz, że gdyby nie pomoc państwa płaciłbyś za gaz tyle co odbiorcy biznesowi, czyli 73 - 79 gr za kWh netto, a po obniżce od 31 marca 0,60 - 0,65 zł za kWh netto za sam gaz. Zmień cennik na biznesowy i wtedy porozmawiamy. Vat wrócił do podstawowej stawki nie tylko za gaz ale również na prąd i paliwa. Wzrosła cena końcowa gazu owszem, ale nie o tyle gdybyś nadal nie miał tarczy. Tarcza się zmniejszyła, ale nadal jest i Twoje stwierdzenie mija się z prawdą. Sprawdź jakie były ceny gazu 2-3-4 lata temu i jakie wtedy były ceny dla indywidualnych odbiorców. Tak, dla indywidualnych odbiorców jest limit ceny ok. 200 PLN / MWh netto. Tak, dla odbiorców indywidualnych jest inna, niższa cena niż dla odbiorców biznesowych. Niestety ta cena biznesowa na paliwa i na energię elektryczną nakręciła spiralę inflacyjną. Dla zakupu gazu nie ma "Tarczy Solidarnościowej". Biznes płaci tyle za gaz ile zażąda dostawca gazu. Nie ma konkurencji a na wyższych opłatach za kWh zarabia i dostawca i państwo (na podatkach i na VAT). PGNiG jest teraz w łapach Orlenu. VAT wrócił do podstawowej stawki VAT czyli do 23% a rząd mówi że chroni interesy obywateli. Zgodnie z wymogami UE VAT na paliwa nie może być w wysokości 0% a może być w wysokości 5% czyli rząd daje limit ceny ale już VAT daje w maksymalnej wysokości i ściemnia, że to wymóg UE. Ludzie płacą 23% VAT a rząd ma naszą kasę na kolejne rozdawnictwo. „Musimy przywrócić VAT na gaz, bo taki jest wymóg Brukseli" – uzasadniają członkowie rządu Mateusza Morawieckiego powrót 23-proc. VAT na gaz od nowego roku. To wielkie niedopowiedzenie: Komisja Europejska w odpowiedzi na nasze pytania podkreśla, że owszem, domaga się przywrócenia stawki VAT, ale nie określa jej wysokości, tylko minimalny próg. A ten ustala na poziomie 5 proc. – dalece niżej niż zaplanowane przez rząd 23 proc. https://www.rp.pl/budzet-i-podatki/art37569121-rzad-twierdzi-ze-to-komisja-europejska-kaze-mu-podniesc-vat-na-gaz-ke-to-nieprawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2023 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2023 Ja zanabyłem FOXees 12 lat gwarancji a jak będzie działał zobaczymy bo dziś dokańczam podłączenia . Daj znać jak popracuje w słoneczny dzień ...takie "dziewicze" instalacje są super - wcześnie startują , przekraczają moc znamionową dla paneli, elektronika falowników ustawia parametry produkując energię a potem to już dzień powszedni:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 15.03.2023 02:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) Daj znać jak popracuje w słoneczny dzień ...takie "dziewicze" instalacje są super - wcześnie startują , przekraczają moc znamionową dla paneli, elektronika falowników ustawia parametry produkując energię a potem to już dzień powszedni:P Też mam FOXa, od blisko roku, OK, działa, tylko chyba żałuję że wziąłem ósemkę, bo jak się okazało szybko rozbudowałem instalację (o drugi string, z 5,4 do 9,5 kWp) i teraz czasem obcina. PS. Panele Jinko N-Type full black, ładne na dachu, 30mm (wolałbym jakby było 35 lub 40), ale jeszcze nie odleciały Sory za małe fotki, tak mi wkleja ze schowka. Edytowane 15 Marca 2023 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.03.2023 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 Fajna elektrownia na takim dachu:yes: Praktycznie pod kolor pokrycia więc współgra z całością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 15.03.2023 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 Też mam FOXa, od blisko roku, OK, działa, tylko chyba żałuję że wziąłem ósemkę, bo jak się okazało szybko rozbudowałem instalację (o drugi string, z 5,4 do 9,5 kWp) i teraz czasem obcina. [ATTACH=CONFIG]464250[/ATTACH] PS. Panele Jinko N-Type full black, ładne na dachu, 30mm (wolałbym jakby było 35 lub 40), ale jeszcze nie odleciały Sory za małe fotki, tak mi wkleja ze schowka. [ATTACH=CONFIG]464251[/ATTACH] Ja mam falownik 8 kw a paneli tylko 10 sztuk po 400 watt firmy axitec ,ciekawym jak to będzie dawać ,kiedyś dołożę kolejne 4 kw ale narazie się wstrzymam aż rządzący jasno się określą bo coś kombinują za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 15.03.2023 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) Fajna elektrownia na takim dachu:yes: Praktycznie pod kolor pokrycia więc współgra z całością. Zależy jak słonko zaświeci, bo blacha (już) trochę matowa więc często wygląda wyraźnie jaśniejsza, jakby nie było wygląda to zgrabnie (jedynie rurka na kable 3m w dół po elewacji nie upiększa, ale wolałem po zewnątrz do falownika niż przez kalenicę i strychem). Przy wyborze falownika (8 a nie 10) chyba kierowałe się tym aby nie przeszacować dla opcji string-solo-5.4kWp (żeby się za późno nie "budziły" rano?), nie wiem czy słusznie. Teraz czasem widzę rano jak chyba ten większy string (14 paneli) zaczął działać (suchy), a drugi (10 paneli) jeszcze nie (rosa na nim) - tak mi się wydaje Tak BTW, jest w okolicy piękny nowoczesny domek który ma elektrownię na dachu wpuszczoną / zlicowaną z pokryciem dachowym, no cudo, może pyknę fotkę przy okazji. Edytowane 15 Marca 2023 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.03.2023 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2023 Zrób, bo jest wątek sąsiedni, tam poruszaliśmy ten temat pokrycie pod panelami czy bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.03.2023 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Zrób, bo jest wątek sąsiedni, tam poruszaliśmy ten temat pokrycie pod panelami czy bez. Nie byłem, ale tam jest lokal użytkowy i znalazłem na goglach (tychy paprocany lodowato), ale chyba nie pasuje pod tamten wątek: https://www.google.pl/maps/uv?pb=!1s0x4716b9ac03d0e00b%3A0xecd565f1ab3b8656!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipNx1M_tU9yM4Mur7dLyn2Lfd7UE9K9EZfefLffN%3Dw260-h175-n-k-no!5stychy%20paprocany%20ciastkarnia%20-%20Szukaj%20w%20Google!15sCgIgAQ&imagekey=!1e10!2sAF1QipNATJFyCx3YG3El2gmoRXnPZDGqolPaietnDyN1&hl=pl&sa=X&ved=2ahUKEwj5tPTIoN_9AhUtg_0HHcQsCygQ7ZgBKAB6BAgHEAI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 16.03.2023 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Daj znać jak popracuje w słoneczny dzień ...takie "dziewicze" instalacje są super - wcześnie startują , przekraczają moc znamionową dla paneli, elektronika falowników ustawia parametry produkując energię a potem to już dzień powszedni:P Wczoraj to spiąłem na gotowo i dziś rano o godz 7,40 sprawdzałem to szło 1250 Watt ciekawe ile w południe wyciągnie z tych 4kw paneli , wyłączam to bo podobno oni wysłany prąd liczą jako pobrany ile w tym prawdy nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.03.2023 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Wczoraj to spiąłem na gotowo i dziś rano o godz 7,40 sprawdzałem to szło 1250 Watt ciekawe ile w południe wyciągnie z tych 4kw paneli , wyłączam to bo podobno oni wysłany prąd liczą jako pobrany ile w tym prawdy nie wiem . Jeśli masz jednokierunkowy elektroniczny to faktycznie może działać jak odbiornik więc lepiej bez kombinacji:sick: . Analogowy po prostu się zatrzymuje , ale i tutaj może dojść do uszkodzenia więc nie warto się spieszyć bo po co robić sobie niepotrzebnie kłopot. A spytam poza tematem. Robiłeś dla swojej instalacji uzgodnienia ppoż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 16.03.2023 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 A spytam poza tematem. Robiłeś dla swojej instalacji uzgodnienia ppoż? Podobno poniżej 6.5kWp nie są wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.03.2023 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Podobno poniżej 6.5kWp nie są wymagane. Ja to wiem, ale nie jest wymagane nie znaczy że nie jest wskazane/zalecane. Tym bardziej ,że mam to w umowie ubezpieczeniowej no i na dachu budynku mieszkalnego i gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.03.2023 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Ja to wiem, ale nie jest wymagane nie znaczy że nie jest wskazane/zalecane. Tym bardziej ,że mam to w umowie ubezpieczeniowej no i na dachu budynku mieszkalnego i gospodarczego. Ja robiłem, w zasadzie ogarniała mi to f. montująca, dostałem od nich papiery do wysłania do straży. Odbębnione ale poszło bez uwag. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 16.03.2023 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Jeśli masz jednokierunkowy elektroniczny to faktycznie może działać jak odbiornik więc lepiej bez kombinacji:sick: . Analogowy po prostu się zatrzymuje , ale i tutaj może dojść do uszkodzenia więc nie warto się spieszyć bo po co robić sobie niepotrzebnie kłopot. A spytam poza tematem. Robiłeś dla swojej instalacji uzgodnienia ppoż? Nie nie robiłem boto tylko 4 kw na wiacie a latem pewnie drugie 4 kw dołożę , dziś na chwilę o 14-tej załączyłem i pokazywało 3240 watt więc będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.03.2023 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2023 Nie nie robiłem boto tylko 4 kw na wiacie a latem pewnie drugie 4 kw dołożę , dziś na chwilę o 14-tej załączyłem i pokazywało 3240 watt więc będzie dobrze Wtedy już będziesz musiał zgłosić i uzgodnić że strażą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts