Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kawa na tarasie

Recommended Posts

O dzięki Wam, kochane!

Magpie, przecież się wykończysz kobitko - życzę, żebyś te 10 min. na herbatkę znalazła, choćby w weekend!

Gahan ja planuję coś podobnego do tego, tylko na betonowych słupach:

http://www.blogcdn.com/www.luxist.com/media/2009/05/pergola-lights.jpg

Tak sobie też myślę, czy bardzo obawiać się tej strony południowej - ile tak naprawdę było upalnych dni w tym roku? U nas niewiele...

pergola-lights.jpg

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pergotenda może uchronić Cię przed cieniem w pochmurne dni - też mam podobny problem, choć jeszcze nie mam tarasu, tylko trawnik i też od strony południowej

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163104-pergotenda-%28pergola-ze-zwijanym-dachem-z-materia%C5%82u%29

Hm..., ciekawa ta pergotenda, przesledziłam cały wątek ( dzięki,Gosiek 33);

Ale się zastanawiam, czy takie zadaszenie mimo wszystko osłoni od słońca na tyle,żeby było można siąść na tarasie i nie umrzeć z duchoty :)

eveee, nie zewnątrz nie musi być strasznego upału, wystarczy temp.25stC i jak słońce się oprze na południowej ścianie to naprawdę trudno będzie korzystać w miarę komfortowo z tarasu, chyba,że chcesz go przeznaczyć głównie na opalanie; przy upałach trzeba poczekać do późnego popołudnia,żeby wejść gołą stopą na taras i się nie poparzyć :) ( w przypadku gdy na tarasie mamy płytki );

czy przewidywałaś już koszty budowy takiego zadaszenia?

Na razie nawet w fazie przymiarek nie jestem, za to rasia jak najbardziej ale ceny ją zabiły i na razie jest na etapie uzgadniania jakiegoś innego systemu. Popytaj u Niej w komentach, bo nie mogę znaleźć albo wykasowała albo raczej mój net nie nadąża :( http://forum.muratordom.pl/showthread.php?125190-rASI-domek-fotoretrodziennik-komentarze/page971

Gahan dowiadywałam się, ale szczerze Ci powiem, że nie pamiętam ceny, wiem tylko, że zwaliła mnie z nóg, niestety. Dlatego postanowiłam zrobić sama coś podobnego na zasadzie prowadnic (jak w zasłonach) i tkaniny podgumowanej lub żaglowej - ale technologia jeszcze nie opracowana, ponieważ taras w powijakach i inne dylematy budowlane na tapecie. Na razie mąż obmyśla konstrukcję, a ja oglądam i oglądam i się inspiruję ;)

Takie jeszcze ładne zasłonki Wam wkleję, to już naprawdę w upalne dni

http://i.pinger.pl/pgr494/5c8dc0b900035ecb4ff942eb/outdoor_mania_0.jpg

Mój taras od południowej strony: dach wypuszczony na ok. 1/2 powierzchni tarasu, drewniana balustrada od zachodu oraz południa (na niej pnie się winogron), do tego ozdobne kasetony na kwiaty plus kwiaty wiszące po dachem; Gdyby jeszcze użytkownicy położonych obok ogródków nie palili teraz całego wyrwanego z gleby badziewia... Edytowane przez zet_zet

Taras jest na wysokości niespełna 0,5 m od gruntu. Czy da się siedzieć w upalne dni? Oczywiście, choć wtedy jedynie cześć tarasu jest zacieniona. Z kolei rano bardziej wyczekuję słońca, niż przed nim uciekam :) Cały taras jest nasłoneczniony późnym popołudniem (gdy słonce schodzi niżej ), ale balustrada i tak daje nieco cienia. Wiele zależy od pory dnia i pory roku. I oczywiście od gatunku wypijanej kawy :lol2:

• 8 months później...