Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom i inst. odgromowa a płyta fundamentowa i GGWC

Recommended Posts

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję za bardzo pouczający wątek.

Jestem własnie przez wykonaniem płyty fundamentowej: chudziak 5cm -> xps 20 cm -> beton zbrojony.

Planowałem wykonać uziom otokowy 1m od budynku, do tego szpilki w narożach i połączyć ze zbrojeniem płyty (niestety wiązanej).

Jednak z tego co widzę, jeśli dobrze rozumiem, można zamiast otoku wykonać uziom w chudziaku i zrezygnować z otokowego - w jaki sposób rozłożyć ten uziom fundamentowy, tylko po obwodzie czy w kratę?

• 1 month później...

Ja mam trochę inne pytanie.

Zgodnie z Panem Musiałem i załączonym powyżej filmem należy wykonać podbudowę, a na podbudowę uziom parafundamentowy. Na ten uziom bezpośrednio układany jest XPS/EPS (kto co lubi), zgodnie z zdjęciem zaczerpniętym od Pana Musiała:

d1b2577c06f6a18emed.jpg

Oczywiście później uziom parafundamentowy łączy się z kratą wyrównawczą w samym żelbecie, a później główna szyna wyrównawcza i do odgromienia.

Pytanie brzmi: czy ten uziom parafundamentowy nie powinien być jakoś głębiej niż bezpośrednio pod XPS. Jak jakiś piorun walnie to usmaży raczej tego XPSa, dobrze myślę czy nie? W takim razie uziom chyba lepiej byłoby zrobić pod podbudową płyty? A może za bardzo się przejmuje?

Edytowane przez jambos

Pytanie brzmi: czy ten uziom parafundamentowy nie powinien być jakoś głębiej niż bezpośrednio pod XPS. Jak jakiś piorun walnie to usmaży raczej tego XPSa, dobrze myślę czy nie? W takim razie uziom chyba lepiej byłoby zrobić pod podbudową płyty? A może za bardzo się przejmuje?

Nie wszystkie płyty są wykonane jak na foto i na takiej podbudowie wiec wiele zależy od konkretnego rozwiązania. Nie zrobił bym tak dla płyty na gruncie z podbudową z kamienia.

U mnie w projekcie chudziaka brak. Mam sam piasek praktycznie, a woda na głębokości 2-3m. Także zdjęcie humusu i lekka podmiana gruntu i zagęszczenie. Zastanawiam się jak właśnie ten uziom posadowić, aby było dobrze. Czyli nie obawiać się, że piorun usmaży XPSa i uziom kłaść na gotowej podbudowie bezpośrednio pod XPSa?

W płycie jest instalacja wyrównania potencjału. Ona musi być zawsze i koniecznie musi byś połączona w instalacją elektryczną. Uziom w przypadku płyty wykonuje jako siatkę pod płytą lub szpilki w płyty, lub otok. Oczywiście wszystkie metody muszą być połączone w wyrównaniem potencjału w płycie. PS zbrojenie samo w sobie nie jest ani wyrównaniem potencjału, ani uziemieniem.

• 3 years później...

Czyli jak powinno być? Bo opracowanie pana Musiała widziałem, ale nie rozumiem zdania "wykonuje się dodatkowe połączenia

kraty wyrównawczej z uziomem, najlepiej z podziałką odpowiadającą odstępom między przewo-

dami odprowadzającymi piorunochronu"

Jak laik to powinien czytać drogi Kaizen? :)

qwerty1986 co masz na myśli?

1. Połączyć bednarki tylko tam gdzie będzie szedł piorunochron (4 rogi budynku).

2. Połączyć tylko tam gdzie na rysunku (po środku ścian).

3. Połączyć tam gdzie piorunochron + tam gdzie narysowałem?

[ATTACH=CONFIG]467611[/ATTACH]

Edytowane przez JoannaTA
  • Like 1

Czyli jak powinno być? Bo opracowanie pana Musiała widziałem, ale nie rozumiem zdania "wykonuje się dodatkowe połączenia

kraty wyrównawczej z uziomem, najlepiej z podziałką odpowiadającą odstępom między przewo-

dami odprowadzającymi piorunochronu"

Jak laik to powinien czytać drogi Kaizen? :)

qwerty1986 co masz na myśli?

1. Połączyć bednarki tylko tam gdzie będzie szedł piorunochron (4 rogi budynku).

2. Połączyć tylko tam gdzie na rysunku (po środku ścian).

3. Połączyć tam gdzie piorunochron + tam gdzie narysowałem?

[ATTACH=CONFIG]467611[/ATTACH]

Nie doczekasz się odpowiedzi;-) Zrób jak pkt1. tylko wydaje mi się że zwodów będzie 6 a nie 4 i w tych miejscach połącz.

• Like 2

Dzięki Remiks za odpowiedź! Zweryfikuję to jeszcze, czy na pewno tylko 4 i chyba pójdę w tym kierunku.

Co do pozostałych odpowiedzi to witki mi opadły;)

Na razie tylko wstępnie dzwoniłem do firmy montującej PJERUNOCHRONY, by zapytać co oczekują zastać na miejscu żeby wykonanie instalacji było możliwe. Usłyszałem żeby wypuścić 4 bednarki na rogach. Sorry, ale przepychacie się, filozofujecie jak by to była wiedza godna tylko najtęższych umysłów świata, a jej zdradzenie pozbawi ujawniającego wszystkich asów w rękawie, odbierze pracę i skaże na głód obecne i przyszłe pokolenia. Ja się domyślam, że ''to zależy', ale to nie jest odpowiedź na pytanie. Nie mam zgody proboszcza, ani odwiertów z jądra ziemi. Natomiast jeśli algorytm wyznaczania punktów połączenia uziomu z tą kratą wyrównania potencjałów jest zbyt skomplikowany, by go tu opisać, to moje pytanie nie było skierowane do Was.

• Like 1