artpelc 08.07.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2019 Wersja 2 -- mniej kombinowania przy wykonaniu (chudziak już wylany) i tego typu połączenie widziałem na jutubie na filmiku nt. płyty fund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cholo 09.03.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Dziękuję za bardzo pouczający wątek.Jestem własnie przez wykonaniem płyty fundamentowej: chudziak 5cm -> xps 20 cm -> beton zbrojony. Planowałem wykonać uziom otokowy 1m od budynku, do tego szpilki w narożach i połączyć ze zbrojeniem płyty (niestety wiązanej).Jednak z tego co widzę, jeśli dobrze rozumiem, można zamiast otoku wykonać uziom w chudziaku i zrezygnować z otokowego - w jaki sposób rozłożyć ten uziom fundamentowy, tylko po obwodzie czy w kratę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 09.03.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 https://www.youtube.com/watch?v=zIzWi7qq0Gk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 09.03.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 I która wersja wygrała? Wersja 1 lepsza i łatwiejsza w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 06.05.2020 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 (edytowane) Ja mam trochę inne pytanie. Zgodnie z Panem Musiałem i załączonym powyżej filmem należy wykonać podbudowę, a na podbudowę uziom parafundamentowy. Na ten uziom bezpośrednio układany jest XPS/EPS (kto co lubi), zgodnie z zdjęciem zaczerpniętym od Pana Musiała: Oczywiście później uziom parafundamentowy łączy się z kratą wyrównawczą w samym żelbecie, a później główna szyna wyrównawcza i do odgromienia. Pytanie brzmi: czy ten uziom parafundamentowy nie powinien być jakoś głębiej niż bezpośrednio pod XPS. Jak jakiś piorun walnie to usmaży raczej tego XPSa, dobrze myślę czy nie? W takim razie uziom chyba lepiej byłoby zrobić pod podbudową płyty? A może za bardzo się przejmuje? Edytowane 6 Maja 2020 przez jambos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.05.2020 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Pytanie brzmi: czy ten uziom parafundamentowy nie powinien być jakoś głębiej niż bezpośrednio pod XPS. Jak jakiś piorun walnie to usmaży raczej tego XPSa, dobrze myślę czy nie? W takim razie uziom chyba lepiej byłoby zrobić pod podbudową płyty? A może za bardzo się przejmuje? Nie wszystkie płyty są wykonane jak na foto i na takiej podbudowie wiec wiele zależy od konkretnego rozwiązania. Nie zrobił bym tak dla płyty na gruncie z podbudową z kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 06.05.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Piorun nie usmaży XPSa Zazwyczaj pod płytami fundamentowymi to jest chudziak jeszcze (mam na myśli prawdziwe płyty pod budynkami a nie "płytki" pod domkami ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 06.05.2020 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 U mnie w projekcie chudziaka brak. Mam sam piasek praktycznie, a woda na głębokości 2-3m. Także zdjęcie humusu i lekka podmiana gruntu i zagęszczenie. Zastanawiam się jak właśnie ten uziom posadowić, aby było dobrze. Czyli nie obawiać się, że piorun usmaży XPSa i uziom kłaść na gotowej podbudowie bezpośrednio pod XPSa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.05.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Martwił bym się o pomiar a nie xps-a;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 06.05.2020 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 W płycie jest instalacja wyrównania potencjału. Ona musi być zawsze i koniecznie musi byś połączona w instalacją elektryczną. Uziom w przypadku płyty wykonuje jako siatkę pod płytą lub szpilki w płyty, lub otok. Oczywiście wszystkie metody muszą być połączone w wyrównaniem potencjału w płycie. PS zbrojenie samo w sobie nie jest ani wyrównaniem potencjału, ani uziemieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTA 01.01.2024 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2024 Co ile powinienem połączyć uziom (bednarka w gruncie lub w chudziaku jeśli ten wystąpi) z bednarką w płycie? Na ścianę długości 17m wystarczy jedno połączenie jak najdalej od zwodów od piorunochronu? Czyli przykładowo po jednym łączeniu uziomu z płytą na ścianę budynku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.01.2024 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2024 Co ile powinienem połączyć uziom (bednarka w gruncie lub w chudziaku jeśli ten wystąpi) z bednarką w płycie? http://edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTA 02.01.2024 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2024 (edytowane) Czyli jak powinno być? Bo opracowanie pana Musiała widziałem, ale nie rozumiem zdania "wykonuje się dodatkowe połączenia kraty wyrównawczej z uziomem, najlepiej z podziałką odpowiadającą odstępom między przewo- dami odprowadzającymi piorunochronu" Jak laik to powinien czytać drogi Kaizen? qwerty1986 co masz na myśli? 1. Połączyć bednarki tylko tam gdzie będzie szedł piorunochron (4 rogi budynku). 2. Połączyć tylko tam gdzie na rysunku (po środku ścian). 3. Połączyć tam gdzie piorunochron + tam gdzie narysowałem? [ATTACH=CONFIG]467611[/ATTACH] Edytowane 2 Stycznia 2024 przez JoannaTA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2024 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2024 Witam.Zgodnie z p. 5.4.1 PN-EN 62305-3:2006 z punktu widzenia ochrony odgromowej jest preferowany prosty zintegrowany układ uziomów, odpowiedni do wszystkich zastosowań, (tj. do: ochrony odgromowej, układów elektroenergetycznych i układów telekomunikacyjnych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTA 03.01.2024 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2024 qwerty1986 to nie elektroda. Wracając do tematu, gdyby znalazł się ktoś, kto podpowie laikowi na pytanie w jakich miejscach połączyć tą siatkę wyrównawczą z uziomem, to będę zobowiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2024 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2024 Buahahaha. Znowu się ośmieszasz. Ta norma została wycofana! Buhahaha, może będziesz taki uprzejmy, i wskażesz odnośne wymagania z PN-EN 62305-3:2011, dobrze? I wytłumacz ludziom, czym się różnią uziomy w zależności od klasy LPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.01.2024 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2024 Czyli jak powinno być? Bo opracowanie pana Musiała widziałem, ale nie rozumiem zdania "wykonuje się dodatkowe połączenia kraty wyrównawczej z uziomem, najlepiej z podziałką odpowiadającą odstępom między przewo- dami odprowadzającymi piorunochronu" Jak laik to powinien czytać drogi Kaizen? qwerty1986 co masz na myśli? 1. Połączyć bednarki tylko tam gdzie będzie szedł piorunochron (4 rogi budynku). 2. Połączyć tylko tam gdzie na rysunku (po środku ścian). 3. Połączyć tam gdzie piorunochron + tam gdzie narysowałem? [ATTACH=CONFIG]467611[/ATTACH] Nie doczekasz się odpowiedzi;-) Zrób jak pkt1. tylko wydaje mi się że zwodów będzie 6 a nie 4 i w tych miejscach połącz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2024 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2024 A mnie się wydaje, że powinien być projekt instalacji piorunochronnej, bo z metryki urządzenia nici.PS. Może pan buhaha ma właściwe rozwiązanie zagadnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.01.2024 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2024 Dobrze Ci się wydaje. A skąd wiadomo że nie ma. Fakt może to zaprojektować buhaha przecież się zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTA 03.01.2024 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2024 Dzięki Remiks za odpowiedź! Zweryfikuję to jeszcze, czy na pewno tylko 4 i chyba pójdę w tym kierunku. Co do pozostałych odpowiedzi to witki mi opadły;)Na razie tylko wstępnie dzwoniłem do firmy montującej PJERUNOCHRONY, by zapytać co oczekują zastać na miejscu żeby wykonanie instalacji było możliwe. Usłyszałem żeby wypuścić 4 bednarki na rogach. Sorry, ale przepychacie się, filozofujecie jak by to była wiedza godna tylko najtęższych umysłów świata, a jej zdradzenie pozbawi ujawniającego wszystkich asów w rękawie, odbierze pracę i skaże na głód obecne i przyszłe pokolenia. Ja się domyślam, że ''to zależy', ale to nie jest odpowiedź na pytanie. Nie mam zgody proboszcza, ani odwiertów z jądra ziemi. Natomiast jeśli algorytm wyznaczania punktów połączenia uziomu z tą kratą wyrównania potencjałów jest zbyt skomplikowany, by go tu opisać, to moje pytanie nie było skierowane do Was. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts