elpapiotr 03.01.2024 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2024 Dlatego ten Twój algorytm powinien opierać się na projekcie instalacji piorunochronnej, i dopiero wówczas wykonawcy mają zrobić zgodnie z nim, a następnie wystawić dwa dokumenty - metrykę i protokół badań tej instalacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.01.2024 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2024 (edytowane) Buhaha - gdzie odpowiedzi na moje pytania?Zresztą ja się dziwię, że siedzisz na muratorze. Taki spec marnuje się tutaj.Zapraszam na forum elektroda, SEP, ISE. Tam masz pole do popisu. https://www.an-kom.pl/poradnik/piorunochron-budowa-i-zastosowanie/ Edytowane 4 Stycznia 2024 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 04.01.2024 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2024 qwerty1986 to nie elektroda. ... A co jest nie tak z elektrodą? Elka to akurat jedno z nielicznych forów trzymających poziom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.01.2024 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2024 (edytowane) Buhaha, faktycznie dawno nie byłem w ST z tej prostej przyczyny, że jestem na emeryturze od 10 lat. PS. O jakim obwodzie ZK piszesz, bo nie kumam? No i jak to jest z tymi uziomami odnośnie klas LPS? Faktycznie, jest na forum SEP niejaki qwerty999, który napisał ... 1 (słownie : jeden) post Edytowane 4 Stycznia 2024 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoannaTA 04.01.2024 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2024 1. Nie ma czegoś takiego jak piorunochron. Tylko głąby tak piszą.. Zaskoczę cię, ale mówi tak sporo osób spoza branży i wszyscy wiedzą o co chodzi. Jak powiesz ortopedzie, że boli Cię stopa zamiast talofibulare posterius, to nie pomyśli, że jesteś głupi. Wiesz dlaczego? Bo nie jest głąbem. Zrób eksperyment w rodzinie i popytaj o przewód odprowadzający... i podajcie sobie ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.01.2024 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2024 Na razie tylko wstępnie dzwoniłem do firmy montującej PJERUNOCHRONY, by zapytać co oczekują zastać na miejscu żeby wykonanie instalacji było możliwe. Usłyszałem żeby wypuścić 4 bednarki na rogach. Odpowiedź dla standardowego prostokąta, pewnie nie pytali o bryłę budynku i układ dachu. Masz projekt to i powinien być tam projekt instalacji odgromowej. Jaśli jest projekt to stawiam na 6 zwodów nawet jak wychodzi projektantowi LPS IV. Forumowemu specowi już wszystko sie poplątało (niektórym szkodzi przebywanie w ST po stronie SN i trzymanie się rozłącznika izolacyjnego), przypomnijmy pytanie nie było o projektowanie instalacji i jej klasę a o miejsca połączenia uziomu z płytą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 05.01.2024 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 Buhaha, znowu bredzisz. Czasy TN-C są czasami obecnymi.Dawniej były instalacje z zerowaniem i uziemianiem ochronnym, ale skąd to możesz wiedzieć, jak ciebie na świecie jeszcze nie było.Najpierw nawijasz o ST, SN, ZK, teraz nawijasz o trzeciej żyle.Opamietaj się, napisz jeszcze o piątej, dla równowagi, bo widzę, że ci już zwieracze puszczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 11.01.2024 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2024 (edytowane) Instalacja odgromowa nie jest wymagana. To już pewniej zabezpieczyć dom od strony rozdzielni "przepieciowką" 1+2A z rozdzielni idzie kilkanaście m bednarki w gruncie co robi mi za uziemienie.Pomiary mam od elektryka więc wszystko ok. Edytowane 11 Stycznia 2024 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts