Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uziom i inst. odgromowa a płyta fundamentowa i GGWC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Buhaha - gdzie odpowiedzi na moje pytania?

Zresztą ja się dziwię, że siedzisz na muratorze. Taki spec marnuje się tutaj.

Zapraszam na forum elektroda, SEP, ISE. Tam masz pole do popisu.

https://www.an-kom.pl/poradnik/piorunochron-budowa-i-zastosowanie/

Edytowane przez elpapiotr

Buhaha, faktycznie dawno nie byłem w ST z tej prostej przyczyny, że jestem na emeryturze od 10 lat.

PS. O jakim obwodzie ZK piszesz, bo nie kumam?

No i jak to jest z tymi uziomami odnośnie klas LPS?

Faktycznie, jest na forum SEP niejaki qwerty999, który napisał ... 1 (słownie : jeden) post :lol2:

Edytowane przez elpapiotr

1. Nie ma czegoś takiego jak piorunochron. Tylko głąby tak piszą..

Zaskoczę cię, ale mówi tak sporo osób spoza branży i wszyscy wiedzą o co chodzi.

Jak powiesz ortopedzie, że boli Cię stopa zamiast talofibulare posterius, to nie pomyśli, że jesteś głupi.

Wiesz dlaczego? Bo nie jest głąbem.

Zrób eksperyment w rodzinie i popytaj o przewód odprowadzający... i podajcie sobie ręce ;)

Na razie tylko wstępnie dzwoniłem do firmy montującej PJERUNOCHRONY, by zapytać co oczekują zastać na miejscu żeby wykonanie instalacji było możliwe. Usłyszałem żeby wypuścić 4 bednarki na rogach.

Odpowiedź dla standardowego prostokąta, pewnie nie pytali o bryłę budynku i układ dachu. Masz projekt to i powinien być tam projekt instalacji odgromowej. Jaśli jest projekt to stawiam na 6 zwodów nawet jak wychodzi projektantowi LPS IV. Forumowemu specowi już wszystko sie poplątało (niektórym szkodzi przebywanie w ST po stronie SN i trzymanie się rozłącznika izolacyjnego), przypomnijmy pytanie nie było o projektowanie instalacji i jej klasę a o miejsca połączenia uziomu z płytą.

Buhaha, znowu bredzisz. Czasy TN-C są czasami obecnymi.

Dawniej były instalacje z zerowaniem i uziemianiem ochronnym, ale skąd to możesz wiedzieć, jak ciebie na świecie jeszcze nie było.

Najpierw nawijasz o ST, SN, ZK, teraz nawijasz o trzeciej żyle.

Opamietaj się, napisz jeszcze o piątej, dla równowagi, bo widzę, że ci już zwieracze puszczają.