koronies 10.02.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Potrzebuje pomocy od czego zacząć budowę Posiadam działkę która jest w planie zagospodarowania Zwracam się na dniach do gminy o warunki zabudowy i kupuje projekt co dalej gdzie się wybrać kto musi zaadoptować projekt na działkę co i jak robić po kolei proszę o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) co i jak robić po kolei proszę o porady Myślę, że lektura wątku, z którym połączyłam twój post, da ci odpowiedź na twoje pytania. Tak na szybko - adaptację przeprowadza architekt - dowolny, byle miał uprawienia projektowe. Warto wiedzieć jakie masz warunki glebowe (do policzenia konstrukcji fundamentów, opracowania ich izolacji) - do tego przydadzą się odwierty geologiczne. Potem - uzyskanie warunków przyłączenia niezbędnych mediów (woda, prąd, gaz, jeśli masz) od dostawców. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koronies 10.02.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Myślę, że lektura wątku, z którym połączyłam twój post, da ci odpowiedź na twoje pytania. Tak na szybko - adaptację przeprowadza architekt - dowolny, byle miał uprawienia projektowe. Warto wiedzieć jakie masz warunki glebowe (do policzenia konstrukcji fundamentów, opracowania ich izolacji) - do tego przydadzą się odwierty geologiczne. Potem - uzyskanie warunków przyłączenia niezbędnych mediów (woda, prąd, gaz, jeśli masz) od dostawców. Dopiero jak wystąpie o zgodę i będe miał podłaczone lub zgodę na to by mi podłączyli mogę wtedy starać się o to by architekt adoptował projekt na działkę wraz z tymi przylączami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koronies 10.02.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 A warto brać kosztorys do projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Do złożenia wniosku o wydanie pozwolenia na budowę musisz mieć oświadczenia (a nie rzeczywiste podłączenia) dostawców, że są gotowi dostarczać ci media.Projekt budowlany opisuje, czy wodę masz z własnego ujęcia czy z sieci. Podłączasz się do kanalizacji czy robisz szambo bądź POŚ. I zależnie od tego zbierasz oświadczenia (bo jak masz szambo to nie potrzebujesz oświadczenia o podłączeniu do kanalizacji).Adaptację architekt może zacząć bez oświadczeń. Ale żeby przygotować dokumenty do oddania do starostwa, to są niezbędne.Poza tym architekt oddaje pewnie miesięcznie po kilka takich projektów i dokładnie wie, czego w twoim starostwie wymagają, więc ci podpowie. Kosztorys - w niektórych gotowcach kosztorysy mają błędy. Ale pewnie nie we wszystkich. Kosztorys jest też przydatny, jak zamierzasz całość budowy zlecać jednemu wykonawcy - wówczas wysyłasz kosztorys tzw. ślepy i porównujesz z tym, który przygotowało biuro na podstawie Katalogów Nakładów Rzeczowych. Przyda się również, jak masz problemy, żeby samemu policzyć potrzebne materiały z projektu.Jeśli to jakiś popularny projekt na forum, to możesz po prostu podpytać ludzi ile ich kosztowały konkretne etapy. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koronies 10.02.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Aha to już mnie w jakiś sposób kierunkuje czyli poprostu udaję się do wodociągów enegetyki i do przedsiębiorstwa zajmującego się w gminie kanalizacją i występuję o podłączanie mediów. A kolejna sprawa jeśli już to załatwie wtedy do architekta lokalnego o adaptację budynku na działkę ? Po adaptacji wybieram kierownika który będzie nadzorował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) Nie o podłączenie tylko o warunki:http://www.energa-operator.pl/uslugi/przylaczenie_do_sieci/odbiorcy_1.xmlhttp://www.wodociagi.torun.com.pl/bip/index.php?lang=pl&m=page&pg_id=206. I dalej mniej więcej tak.Przyda się też geodeta do wytyczenia budynku na działce, jak już otrzymasz pozwolenie na budowę i zgłosisz ją do NB.Ze starostwa wyciągasz też aktualne mapy do celów projektowych. Pamiętaj, że między warunkami a podłączeniem musi minąć jakiś okres. Nie wiem jak to u was długo trwa, ale najlepiej się tak wstrzelić ze składaniem dokumentów o podłączenie, by podłączenia (poza prądem, który jest potrzebny do budowy) wypadły tuż przed planowanym zakończeniem budowy. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.10.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Nie o podłączenie tylko o warunki: http://www.energa-operator.pl/uslugi/przylaczenie_do_sieci/odbiorcy_1.xml http://www.wodociagi.torun.com.pl/bip/index.php?lang=pl&m=page&pg_id=206. I dalej mniej więcej tak. Przyda się też geodeta do wytyczenia budynku na działce, jak już otrzymasz pozwolenie na budowę i zgłosisz ją do NB. Ze starostwa wyciągasz też aktualne mapy do celów projektowych. Pamiętaj, że między warunkami a podłączeniem musi minąć jakiś okres. Nie wiem jak to u was długo trwa, ale najlepiej się tak wstrzelić ze składaniem dokumentów o podłączenie, by podłączenia (poza prądem, który jest potrzebny do budowy) wypadły tuż przed planowanym zakończeniem budowy. Polska to dziwny kraj:welcome: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts