Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Zastanawiam się dlaczego porównujesz nasze wyniki skoro mój dom jest o 100m^2 większy od twojego.

Dobre :p

Kwiecień:

CO+CWU = 387kWh

95% w T2.

Drugi okres grzewczy za mną i potwierdza się reguła mniejszego zużycia.

U mnie wychodzi średnio 20% mniej.

Porównuję stosunek zużytych kWh tej, do poprzedniej zimy. Wynosi praktycznie tyle samo co u Ciebie. To oznacza, jak napisałem wcześniej, że ta zima była znacznie cieplejsza niż poprzednia. Stąd masz niższe zużycie na CO/CWU w tym sezonie niż w poprzednim.

Podałem dane 2300kWh poprzedniej zimy vs 1837kWh tej zimy. Wynosi 20% mniej, tak samo jak u Ciebie.

Skoro nie potrafisz tego przeliczyć... :p

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobre :p

Porównuję stosunek zużytych kWh tej, do poprzedniej zimy. Wynosi praktycznie tyle samo co u Ciebie. To oznacza, jak napisałem wcześniej, że ta zima była znacznie cieplejsza niż poprzednia. Stąd masz niższe zużycie na CO/CWU w tym sezonie niż w poprzednim.

Podałem dane 2300kWh poprzedniej zimy vs 1837kWh tej zimy. Wynosi 20% mniej, tak samo jak u Ciebie.

Skoro nie potrafisz tego przeliczyć... :p

Stronie od złośliwości - życie jest za krótkie, żeby tracić na nią czas.

Liczyć chyba potrafię ale fakt, nie wyłapałem logiki Twojego porównania przy pierwszym poście.

Zwracam honor i pozdrawiam

• 1 month później...
Pompa ciepła:

COP CO miesięczne: 5.34

COP CWU miesięczne: 4.21

COP całkowite miesięczne: 4.52

Pobrana CO: 25.77 kWh

Pobrana CWU: 66.2 kWh

Pobrana 1 tar: 47.82 kWh

Pobrana 2 tar: 77.89 kWh

Pobrana total: 125.72 kWh

Wyprodukowana CO: 137.51 kWh

Wyprodukowana CWU: 278.61 kWh

CO to grzanie basenu.

Czemu "Pobrana total" nie równa się sumie pobranych CO i CWU ?

U mnie lipiec to równo 100kWh na CWU. Grzane gruntówką DIY, COP ~2.4, cyrkulacja ~11h dobę, weekendy ~16h/dobę, rurki średnio izolowane. Zasobnik grzany w zakresie 43-49*C, w obiegu 43*C. Zużycia CWU nie mierzę... z CWU korzystają 3 osoby, w tym dwie płci pięknej ;-)

Total się różni, bo podczas chłodzenia pasywnego pompa Dz bije też podlicznik, ale to mam liczone osobno. Bo pompa GZ podczas chłodzenia jest liczona jeszcze z innego podlicznika ;)

COP chlodzenie miesieczne: 24.89

COP chlodzenie rocznie: 28.35

Energia pobrana z gruntu miesiecznie: 1314.83 kWh

Energia pobrana z gruntu rocznie: 2743.35 kWh

Energia pobrana miesięcznie: 52.83 kWh

Energia pobrana rocznie: 96.75 kWh

Total się różni, bo podczas chłodzenia pasywnego pompa Dz bije też podlicznik, ale to mam liczone osobno. Bo pompa GZ podczas chłodzenia jest liczona jeszcze z innego podlicznika ;)

COP chlodzenie miesieczne: 24.89

COP chlodzenie rocznie: 28.35

Energia pobrana z gruntu miesiecznie: 1314.83 kWh

Energia pobrana z gruntu rocznie: 2743.35 kWh

Energia pobrana miesięcznie: 52.83 kWh

Energia pobrana rocznie: 96.75 kWh

OK, teraz jasne... nawet sobie przypominam, że już to wcześniej gdzieś pisałeś... niemniej lepiej jak to będziesz przy takich podsumowaniach miesięcznych przypominał, bo inaczej taki "rozjechany" ten bilans energii.

Lipiec 2022, CO wyłączone CWU: 145kWh, Średni COP 1,5, taryfa G11.

CWU: 5:00-22:00 45C, 22:00-5:00 35C.

Bardzo kiepsko :(

U mnie woda grzana do 46 stopni , raz dziennie , bojler 300L.

Zużycie energii na grzanie CWU miesięcznie to od około 20 do około 35Kwh na miesiąc.

Znajomy z pracy i u niego jest około 30kWh na miesiąc ..

Ja mam cyrkulację i średni COP na CWU to 3,4.

Cyrkulacja włączana co 15 minut na 3 minuty w godzinach 6:00- 23:00

Jaką masz zadaną temperaturę? Jaka histereza (u mnie 5C)?

Generalnie wydaje mi się, że taki harmonogram cyrkulacji to może wpłynąć na wysokość zużycia, ale na COP już niekoniecznie.

Mój serwisant bardzo słaby COP dla CWU tłumaczy tym, że pompa nie moduluje, tylko grzeje z maksymalną mocą, żeby było jak najszybciej. Jakiś tam sens to ma, ale jeśli ktoś ma pomysł jaka niesprawność pompy może skutkować niskim COP to chętnie posłucham.

Mój serwisant bardzo słaby COP dla CWU tłumaczy tym, że pompa nie moduluje, tylko grzeje z maksymalną mocą, żeby było jak najszybciej.

To że pracuje z mocą maksymalna nie powinno mieć większego wpływu na COP. Chyba że instalator dobrał zły zasobnik.

Może też być za mały przepływ przez zasobnik - za małe rurociągi, brudny filtr etc.

Edytowane przez mac_612

Tu nawet, nie tyle chodzi że grzeje do wyższych temperatur, bo przy CWU to norma, ale brak odbioru ciepła powoduje zadziałanie zabezpieczenia wysokiego ciśnienia w pompie, a w konsekwencji do jej wyłączenia. Pompa się włącza i wyłacza, a ciepła z tego tyle co nic. Efekt się nasila latem kiedy parownik ma wyższą temperaturę i moc pompy rośnie znacznie ponad nominał. Tak jak piszesz do sprawdzenia temperatury zasilania, powrotu, CWU podczes jej grzania oraz długość cyklu.

Stronie od złośliwości - życie jest za krótkie, żeby tracić na nią czas.

Liczyć chyba potrafię ale fakt, nie wyłapałem logiki Twojego porównania przy pierwszym poście.

Zwracam honor i pozdrawiam

Straciłeś życie, jak sam to sugerujesz będąc tutaj.

Tyle.

Aż tyle...

Edytowane przez klaudiusz_x