Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Jestem ciekaw jakie ceny widnieją w tych cennikach na stałą kwotę, że są tak dobroduszni i pozwalają za darmo zmienić umowę...

Oni chcą się pozbyć umów, które już zawarli, jak ktoś wyciąga więcej niż 2000kW na rok to oni stracą.

Oplata handlowa, którą ludzie płacili za friko teraz zadziała i może nie pokryć różnicy.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Firmy od dawna mają podwyżki. Teraz to dotyka konsumentów. Jak wymogą na pracodawcach podwyżkę, to może i jakieś przeniesienie na inflację będzie.

Mnie bardziej zastanawia, czemu tak gładko do przechodzi. Znacznie mniejsze podwyżki spowodowały powstanie Ruchu Żółtych Kamizelek we Francji. A u nas chyba ludzie przyzwyczaili się przez lata do medialnego straszenia wzrostem cen prądu i dopiero jak dostaną faktury to dotrze do nich, że tym razem to naprawdę.

dobre zadałeś pytanie - czemu tak gładko to przechodzi (i nie tylko to ) ?, oglądnij sobie w Polsacie zapis z programu G. Jankowskiego z dziś z godz. 17.30 - tam dwaj profesorowie chyba dość dobrze opisali dlaczego w Polsce tak gładko przechodzi wiele rzeczy - niestety tezy tam postawione nie brzmią pozytywnie . Nie będę tu opisywał szczegółów bo będzie posądzenie o spam:).

Edytowane przez MiroMirek

u nas chyba ludzie przyzwyczaili się przez lata do medialnego straszenia wzrostem cen prądu i dopiero jak dostaną faktury to dotrze do nich, że tym razem to naprawdę.

No właśnie.

Podwyżka cen cukru i oleju o 40% wywołała takie zbulwersowanie społeczne, a wzrost cen prądu o 100% po cichu przyklepany - pozostaje bez echa.

Część pewnie wierzy w te Mateuszowe obiecane 2000 kw w dobrych pieniądzach.

Tyle że dla pompiarzy to tak w lutym się skończą te 2000 i pierwszy wiosenny rachunek będzie niemałym szokiem.

A jeszcze należy pamiętać że w 2024 r. pojedziemy już na nowych zasadach wszyscy. Bez żadnych tarczy ochronnych. To dopiero będzie szok.

Temat zszedł na boczny tor.

Chętnie poczytam jak sobie radziły pompy przy temp. -5/-10 st.

Miło, gdyby choć ogólnie napisać o metrażu i standardzie ocieplenia/zapotrzebowaniu na CO...

Moim zdaniem pisać już nie warto. Wcześniej był to jeden z niewielu sensownych i przejrzystych wątków, gdzie człowiek mógł sobie porównać i wyciągnąć wnioski. Teraz jest "śmietnikiem dla starych szczurów"

Chętnie poczytam jak sobie radziły pompy przy temp. -5/-10 st. .

Proszę bardzo:

+------------+------------+------+-----+
| Data       | temp 23:00 | kWh  | COP |
| 13-12-2022 |       -7,5 | 29,6 | 2,0 |
| 14-12-2022 |       -4,0 | 47,3 | 2,0 |
| 15-12-2022 |       -5,5 | 34,3 | 2,4 |
| 16-12-2022 |       -4,0 | 43,1 | 2,1 |
| 17-12-2022 |       -5,5 | 39,9 | 1,9 |
| 18-12-2022 |       -8,5 | 33,3 | 2,3 |

Temperatura w domu 21,5C dzień, 21,0C noc.

Po półtorej roku budowy domu u syna, w końcu 22.12.2022 została odpalona pompa Panasonic all in one 7kW.

Dom w trakcie prac wykończeniowych, ale ocieplenie zakończone, z tym, że garaż ma być nieogrzewany, a w tej chwili brakuje drzwi między domem a garażem.

Dom parterowy z poddaszem użytkowym, po podłogach 170m/2 ( ściany kolankowe 1.4m, wysokość pomieszczeń 2.7m ), w tym garaż 30m

Ściany pustak ceramiczny Eder 24, na ścianie 20cm grafit 031, w podłogach na gruncie 16cm EPS, w skosach i stropie na poddaszu 30cm wełna 036.

Pompa do podniesienia temperatury z 15st/c ( było grzane kozą ) do temperatury 22st/c zużyła łącznie przez dwa pierwsze dni ok. 40kWh, ale przy bardzo wysokim COP - bliski 6, było ciepło ( 7-10st/c ), a do tego niska temperatura zasilania - prosta 32st/c'

Teraz przez ostatnie trzy doby temperatura ustawiona na krzywej ( +4/28st/c, -10/32st/c ), gdzie grzeje na zasilaniu 28st/C, w harmonogramie grzania od 9.00 do 17.00, co powoduje, że rano przed załączeniem grzania w domu na górze jest 22st/C, a na dole 21st/C. Temperatura grzania w domu ustawiona na sterowniku zewnętrznym na 22st/C, ale on jest na korytarzu między garażem i z tego powodu jak pompa kończy grzać do w domu jest 23st/c na termometrze rtęciowym.

Przy tych ustawieniach przez ostatnie dwie doby pompa zużyła 18kWh ( 9kWh/24h ) zużycie z licznika ZE, licznik pompy zaniża 12%.

W całości ogrzewanie podłogowe wykonane tymi rękoma, dwa rozdzielacze po 7 pętli góra i dół wszystkie pętle prawie równe ok. 100m ( w garażu jedna pętla ), rozstaw rurek od 7.5cm do 25cm, łącznie poszło 1250m rury, bez żadnego bufora. Uzyskany max. przepływ 35l/min, w chwili obecnej na pompie ustawiony max. 25l/min.

Po tych paru dniach grzania tego domu, z racji, że użytkuję już pompę u siebie 4 sezon, mogę stwierdzić, że odpowiednio dobrana pompa PW, przy dobrze docieplonym domu i odpowiednim ogrzewaniem podłogowym, nie ma wcale gorszej sprawności całorocznej od pomp gruntowych.

Dla przykładu moje zużycie energii CO i CWU za cały rok do dzisiaj 3700kWh przy COP-3.8, a ja mam grzejniki.

To u syna przy takiej podłogówce, z tak niską temperatura zasilania i lepszym ociepleniem to ile będzie mniej kWh?

Po półtorej roku budowy domu..........

..........Dla przykładu moje zużycie energii CO i CWU za cały rok do dzisiaj 3700kWh przy COP-3.8, a ja mam grzejniki.

To u syna przy takiej podłogówce, z tak niską temperatura zasilania i lepszym ociepleniem to ile będzie mniej kWh?

A świstak siedzi i .....:no:

Ale w co nie wierzysz? w moje zużycie całoroczne, czy że u syna będzie lepszy COP?

Jeśli ja grzeję z temperaturą na wyjściu 95% sezonu 37st/C, bo niżej nie mogę bo mam grzejniki. Owszem mam dom bardzo ciepły, ale słabsze izolacje i okna, ale mam zasłonięty od wiatru. U syna na szczerym polu, wieje, ale ma lepsze okna i ocieplenie robione samemu i starannie, na górze nigdzie nie czuć zimniejszych mostków.

To jeśli u syna będzie 95% temperatura na wyjściu 28st/c, a można ustawić i mniej przy tak gęstej podłogówce i bardzo dobrym przepływie.

To teraz zakładając, że każde obniżenie temperatury zasilania da nam ok. 3.5% oszczędności ( tak przynajmniej twierdzi ten z artykułu co go wkleił ,,Marco 36,,

To u syna powinno wyjść ( 9x3,5=31,5 ) COP na poziomie 4.9, oczywiście to teoria, ale lekko 4.5 COP osiągnie.

To WY na gruntowych ile macie sezonowo? i przy jakich temperaturach górnego źródła.

Średniosezonowo dla ogrzewania nie uzyskasz takich wartości przy powietrznej jak 4,5. Owczar przy gruntówce tyle mniej więcej uzyskuje. Ostatnie dni były bardzo ciepłe i praktycznie zyski słoneczne wystarczyły do utrzymania temperatury w domu. Także może i COP był wysoki, ale dla niewielkiego zużycia energii. Spadnie temperatura to i potrzeby budynku na ciepło się zwiększą. Czytaj, więcej energii elektrycznej będzie potrzeba to automatycznie COP leci. COP dla ogrzewania w pierwszym sezonie u mnie wyszedł 3,66 z temperaturą ok. 23st. C. Grzeję tylko w taryfie taniej, także jakby szła samopas pewnie COP byłby większy, ale na grzejnikach COP 3,8 to raczej mało prawdopodobne, jaka temperatura wewnątrz jest utrzymywana ? A ile w poprzednim sezonie w kominku spaliłeś drewna? Edytowane przez jambos

Nie mam kominka, ani żadnego innego źródła dogrzewania, to jest całe zużycie na dom.

Moje zużycie jest porównywalne ze znajomymi co pozakładali pompy PW w domach budowanych 10 lat temu.

To co mówię, gdybym miał podłogówkę to bym miał jeszcze większy COP, a tym samym zużycie energii mniejsze. Produkcja energii na CO i CWU za cały rok 14000kWh, w tym na samo CO 11800kWh.

Mam znajomych co mają parterówki do 120m i w tych samych temperaturach ich pompy dobowo nie brały więcej niż 20kWh, a u mnie do 34kWh, mówimy o ostatnich mrozach.

Zimy teraz mamy jakie mamy, średnia dobowa za całą zimę kiedyś była +3st/C, a teraz to pewnie z +5st/C, a dochodzi jeszcze CWU, gdzie poza sezonem sprawność jest większa.

Widzę co się dzieje u syna i szwagra, dwa nowe domy w trakcie wykańczania, gdzie podłogówki były robione pod pompy, tam sa bardzo duże COP.

W dobrze ocieplonym domu wraz z mrozami nie ma potrzeby podnosić mocno temperatury zasilania, co najwyżej pompa dłużej pracuje, stąd duże COP. U kolegi na parterówce 115m/2 średnioroczny COP =4.4, za ostatnie dwa sezony, a u syna temperatura zasilania będzie jeszcze mniejsza ( gęściej rurki układane ).

Porównywanie COP w domu w budowie, bez okładzin, nie ma żadnego sensu. Przy okładzinach temperatura zasilania będzie zdecydowanie wyższa.

Kolejna sprawa, jak się maja te dane z produkcji do rzeczywistości? Sprawdzał to w ogóle ktoś? Jaki interes miałby producent pompy w tym żeby pokazać w sterowniku prawdziwe dane?

A dlaczego te liczniki w pompach mają nie pokazywać prawdy. Mówimy o Panasonicu, to porównanie zużycia energii z rzeczywistym ( mówimy na wyświetlaczu pompy a nie na smart cloude ) to w moim przypadku róznica pomijalna, u kolegi to samo, u syna do 10% bo pracuje na małym obciążeniu. To skoro zużycie pokazuje prawidłowo to i produkcję i COP też pokazuje prawidłowo.

Owszem wykładziny trochę ograniczą wydzielanie temperatury, ale nie tyle co w tej chwili, gdzie cały parter zawalony, prawie podłogi nie widać ( w jednym miejscu resztki styropianu w dwóch miejscach pozostałe płyty regipsowe, które leża na OSB i kupę innych materiałów. Z tego względu dół grzeje słabiej, a u góry nie można pracować ( 24st/c ).

Temperatura w dom była puszczona tak duża żeby sprawdzić jak to się zachowuje i to już widać jak fajnie są przepływy i jak udało sie dobrać właściwie pętle.

Tu będzie problem ze zbyt niską temperaturą na zasilaniu żeby defrosty mogły się odbywać przy zładzie wody. Za niska temperatura powrotu. Powrót musi być powyżej 27st/c ( inaczej sie grzałka załącza do defrostu ), a tu w większości sezonu będzie zasilanie w granicach 26-28, a powrót 23-25 st/C. Ale tej pracy na grzałkach nie będzie tak dużo, a w zamian sprawność będzie bardzo wysoka.