michancia 12.12.2023 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Zastanawiam się, czy jeszcze piszemy o PC, czy już raczej o wyższości WM na WG. Jednak napisze w temacie: zużycie prądu przez PC Buderus 8 kW (powietrze-woda) listopad 2023 - 536 kWh (podlicznik) lub 473 kWh (wskazania PC o 13% niższe i to potwierdza się też na pompach innych producentów czyli te 10-15%). Przy wartościach jaki podajecie, to ja mam jakieś kosmiczne wysokie zużycia, ale koledzy, którzy mają podliczniki osiągają podobne wyniki do mojego. Dom 180 m2 (mam antresolę, więc grzana kubatura jakieś 10% większa niż wskazuje powierzchnia), 100% podłogówka, ocieplenie 18 cm na ścianach z silikatu i 38 cm na poddaszu. CO + CWU dla 4 osób. Rekuperacja. Wątpisz w prawdę podawanych tu wyników? Czy zastanawiasz się dlaczego u Ciebie więcej? Za swój wynik i Mojego syna to Cię zapewniam, że to prawda. Za kolegów, którzy mają też tak niskie wyniki, też mogę Cię zapewnić. Mało tego. Są tu Koledzy z domkami szkieletowymi z jeszcze mniejszymi wynikami. Napisałeś zgrubnie o powierzchni i o ociepleniu. Już samo to, że na ścianach masz nie dużo i jeszcze o jakiej przenikalności. Ocieplenie to nie wszystko. Pozostaje jakość tego ocieplenia, powierzchnia okien, garaż czy grzany, ustawienie domu i wiele innych czynników. Do tego sama podłogówka, a tym samym jaka temperatura wyjściowa. Itd, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 12.12.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Może Cię to pocieszy, może nie: Listopad 2023 CO: 447kWh, COP 2,92 CWU: 167Wh, COP 2,44 W sumie: 614kWh (zużycie z podlicznika) No ale ja mam przewymiarowaną pompę, która na dodatek jest gówniana. Dziwnie słaby wynik na CO w tej pompie. Ona sporo grzałki używa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 12.12.2023 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Wątpisz w prawdę podawanych tu wyników? Za kolegów, którzy mają też tak niskie wyniki, też mogę Cię zapewnić. Mało tego. Są tu Koledzy z domkami szkieletowymi z jeszcze mniejszymi wynikami. U mnie dzisiaj na placu +5 i klima leciała na 300W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 12.12.2023 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Dziwnie słaby wynik na CO w tej pompie. Ona sporo grzałki używa? Nie, przez cały listopad grzałki chodziły w sumie krócej niż godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.12.2023 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Zastanawiam się, czy jeszcze piszemy o PC, czy już raczej o wyższości WM na WG. Jednak napisze w temacie: zużycie prądu przez PC Buderus 8 kW (powietrze-woda) listopad 2023 - 536 kWh (podlicznik) lub 473 kWh (wskazania PC o 13% niższe i to potwierdza się też na pompach innych producentów czyli te 10-15%). Przy wartościach jaki podajecie, to ja mam jakieś kosmiczne wysokie zużycia, ale koledzy, którzy mają podliczniki osiągają podobne wyniki do mojego. Dom 180 m2 (mam antresolę, więc grzana kubatura jakieś 10% większa niż wskazuje powierzchnia), 100% podłogówka, ocieplenie 18 cm na ścianach z silikatu i 38 cm na poddaszu. CO + CWU dla 4 osób. Rekuperacja. Cóż... do porównań nie można podchodzić w sposób - on tak ma, to ja też muszę. Ja listopad przegapiłem i dopiero od początku grudnia zacząłem sprawdzać zużycie. Zbiegło się to z mrozami i w moim domku szło doba w dobę 20kWh na CO i CWU. Było to więcej niż zwykle w poprzednich okresach więc sprawdzam i się okazało, że żonka mi temp w domu na 23stC ustawiła. Opuściłem na 22,5 stC i zużycie spadło o 4-5 kWh / doba. więc teraz sobie wyobraźmy jakie różnice mogą być u kogoś, kto ma 23 z tym, kto "lub" (to najczęściej używane słowo) mieć 21stC w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 12.12.2023 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 No to ja jestem całkowicie przekonany i zadowolony że nie dałem się nabić jakiejś firmie za gównianą pompę kosztującą podobno 40 czy 50 tys ,mnie moja kosztowała w porywach 8 tys na max a cop wychodzi mi większy niż markowe miesiąc grzania to 350kwh 130m2 podłogówki dom nie nowy tylko stary docieplony , ale tak po prawdzie węglem mimo wszystko taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielWaw 12.12.2023 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Oczywiście masz rację. Nie pisałem o powierzchni okien (no i oczywiście ukierunkowaniu w stosunku do stron świata), ocieplenie (grubość i „lambda” poszczególnych warstw) lokalizacja budynku, itp. Analizowaliśmy 20 różnych przykładowych projektów na fizyce budowli (jak to w katalogu projektów, różne ocieplania, ściany, parterowki i z poddaszem użytkowym) i zapotrzebowanie różniło się o 10-30%. To było 20 lat temu, a więc trochę inne standardy ocieplenia. Dzisiaj porównuje się do dwóch innych domów:1. Parterowy o powierzchni użytkowej 145 m2 (porotherm + 20 cm styropianu)2. Z poddaszem użytkowym 143 m2 (silikat + 15 cm styropianu)3. Mój. Wszędzie 100% podlogowka. Nasze zużycia potwierdzają uzyskane wyniki na studiach (do 22% różnicy w zużyciach). Oczywiscie mówię o podliczniku, bo jedna pompa przekłamuje o 28%Nie twierdzę, ze kłamiecie, ale nie wiem gdzie tkwi szkopuł. Trudno jest mi to ograniczyć i że zwykłej fizyki budowli wiem, że będzie trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 12.12.2023 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Nie twierdzę, ze kłamiecie, ale nie wiem gdzie tkwi szkopuł. Może np. w powierzchni przeszkleń. Wcześniej w tym wątku można przeczytać o dwóch domach o podobnej powierzchni użytkowej, ale w jednym powierzchnia okien w całym domu była prawie taka sama jak w samym salonie i kuchni w drugim domu. Niby wiedziałem że przecież domy mają różne okna, ale ta dysproporcja czarno na białym mnie ogromnie zaskoczyła, no i na pewno więcej okien wpływa niekorzystnie na zapotrzebowanie na energię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2023 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 (edytowane) Dzisiaj porównuje się do dwóch innych domów: 1. Parterowy o powierzchni użytkowej 145 m2 (porotherm + 20 cm styropianu) 2. Z poddaszem użytkowym 143 m2 (silikat + 15 cm styropianu) 3. Mój. Wszędzie 100% podlogowka. Nasze zużycia potwierdzają uzyskane wyniki na studiach (do 22% różnicy w zużyciach). Oczywiscie mówię o podliczniku, bo jedna pompa przekłamuje o 28% Nie twierdzę, ze kłamiecie, ale nie wiem gdzie tkwi szkopuł. Trudno jest mi to ograniczyć i że zwykłej fizyki budowli wiem, że będzie trudno. Szkopułów wiele może być. Zyski słoneczne, bytowe, wentylacja, szczelność, okna połaciowe, ocieplenie dachu albo stropu, zużycie CWU, cyrkulacja, ocieplenie (w tym bezsensowne grzanie gruntu przez ułożenie CWU na chudziaku, ze znikomą termoizolacją). Znaczącą różnicę w COP robi też bufor ładowany do wyższych temperatur, budowa/projekt podłogówki, temperatura w domu... To, że 1* to 6% oszczędności to bzdura nie uwzględniająca zysków. Współczesny dom ogrzewany do 22* zużyje o jakieś 30% więcej ciepła, niż ogrzewany do 20*. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132586 Edytowane 12 Grudnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2023 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 na pewno więcej okien wpływa niekorzystnie na zapotrzebowanie na energię. To dogmat nie do potrzebujący dowodów i obliczeń? Czy poczyniłeś takie? Jak wywaliłem z domu wszystkie okna i drzwi to EUco+w mi wzrosło z 16,66kWh/m2/r do 17,54. Współczesne okna więcej zysków dają, niż strat. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 13.12.2023 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Jednak napisze w temacie: zużycie prądu przez PC Buderus 8 kW (powietrze-woda) listopad 2023 - 536 kWh (podlicznik) lub 473 kWh (wskazania PC o 13% niższe i to potwierdza się też na pompach innych producentów czyli te 10-15%). . Moim zdaniem jak na taką dużą chatę to bardzo dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.12.2023 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Zastanawiam się, czy jeszcze piszemy o PC, czy już raczej o wyższości WM na WG. Jednak napisze w temacie: zużycie prądu przez PC Buderus 8 kW (powietrze-woda) listopad 2023 - 536 kWh (podlicznik) lub 473 kWh (wskazania PC o 13% niższe i to potwierdza się też na pompach innych producentów czyli te 10-15%). Przy wartościach jaki podajecie, to ja mam jakieś kosmiczne wysokie zużycia, ale koledzy, którzy mają podliczniki osiągają podobne wyniki do mojego. Dom 180 m2 (mam antresolę, więc grzana kubatura jakieś 10% większa niż wskazuje powierzchnia), 100% podłogówka, ocieplenie 18 cm na ścianach z silikatu i 38 cm na poddaszu. CO + CWU dla 4 osób. Rekuperacja. Wiesz tu nie chodzi o wyższość WM nad WG bo to jest oczywiste Ale raczej chodzi o to że DZIAŁAJĄCA WG generuje naprawdę OLBZYMIE straty energii. Czym cieplejszy dom tym straty większe. I jeśli u kogoś kto ma WG która DZIAŁA czyli ma zamontowane i otwarte nawiewniki nonstop to NIGDY nie będzie miał niskich rachunków za ogrzewanie i będą one o kilkadziesiąt procent nawet wyższe od tego co nie ma żadnej wentylacji (czyli nie ma nawiewników). A wiem że większość co się "chwali" że ma WG tak naprawdę NIE MA żadnej wentylacji. Bo bez nawiewników nie ma wentylacji grawitacyjnej ... Co do zużycia ... Jak ktoś już podał dużo zależy od temperatury. Czytałem o takich co mają nawet 18 stopni w domu albo około 20 stopni. Ale są tacy co maja 22 czy nawet 24 stopni w domu. Podobno każdy 1 stopień wyżej to 7% wyższe zużycie. Więc ten co ma 18 stopni w domu będzie miał o ponad 40% niższe zużycie od tego co ma 24 stopnie w domu .. Dlatego powinno się podawać ilość metrów grzanych do JEDNAKOWEJ temperatury bo często ludzie podają powierzchnię całkowitą zapominając że całości nie grzeją a że garaż się grzeje "stratami" ciepła to ciągle nie jest to powierchnia mieszklana użytkowa. Tak samo jak ktoś ma dom z poddaszem i ma skosy to ma zupełnie inną kubaturę ... Więc jest dużo różnych "niuansów" Ja mam pompę opomiarowaną więc ciężko oszukać Działa wiele lat i każdy moze zobaczyć jak działa i ile zużywa. U mnie w domu jest ponad 22 stopnie nostop. (około 22,5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.12.2023 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 To dogmat nie do potrzebujący dowodów i obliczeń? Czy poczyniłeś takie? Jak wywaliłem z domu wszystkie okna i drzwi to EUco+w mi wzrosło z 16,66kWh/m2/r do 17,54. Współczesne okna więcej zysków dają, niż strat. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132567 Jakoś w zimę jak podejdę rozebrany do mojego ona 3,3x2,2m to jakoś czuje zimno A okna 3 szybowe , ciepla ramka , szyby U=0,5 , ciepły montaż i itd .. Jak stoję przy ścianie to komfort termiczny duuuuuuuuużo wyższy Powiedz mi jakie to zyski są w zimę czy w nocy. Bo w nocy jakby nie patrzeć najzimniej i słońce nie do końca świeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2023 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Jakoś w zimę jak podejdę rozebrany do mojego ona 3,3x2,2m to jakoś czuje zimno A okna 3 szybowe , ciepla ramka , szyby U=0,5 , ciepły montaż i itd .. A nie masz przy oknach nawiewu wentylacji? Ja nie czuję zimna nawet w nocy przy oknach bez anemostatów nawiewnych (albo przy wyłączonej wentylacji). A jak przyświeca słońce, to czuję ciepło. Powiedz mi jakie to zyski są w zimę czy w nocy. Bo w nocy jakby nie patrzeć najzimniej i słońce nie do końca świeci Mowa była o zapotrzebowaniu na ciepło, nie chwilowych stratach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 13.12.2023 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Ja mam pompę opomiarowaną więc ciężko oszukać Działa wiele lat i każdy moze zobaczyć jak działa i ile zużywa. . Czasami tam do ciebie zaglądam. Sam podłączałeś PV Monitor? Dużo z tym zachodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielWaw 13.12.2023 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Wiesz tu nie chodzi o wyższość WM nad WG bo to jest oczywiste Ale raczej chodzi o to że DZIAŁAJĄCA WG generuje naprawdę OLBZYMIE straty energii. Czym cieplejszy dom tym straty większe. I jeśli u kogoś kto ma WG która DZIAŁA czyli ma zamontowane i otwarte nawiewniki nonstop to NIGDY nie będzie miał niskich rachunków za ogrzewanie i będą one o kilkadziesiąt procent nawet wyższe od tego co nie ma żadnej wentylacji (czyli nie ma nawiewników). A wiem że większość co się "chwali" że ma WG tak naprawdę NIE MA żadnej wentylacji. Bo bez nawiewników nie ma wentylacji grawitacyjnej ... Co do zużycia ... Jak ktoś już podał dużo zależy od temperatury. Czytałem o takich co mają nawet 18 stopni w domu albo około 20 stopni. Ale są tacy co maja 22 czy nawet 24 stopni w domu. Podobno każdy 1 stopień wyżej to 7% wyższe zużycie. Więc ten co ma 18 stopni w domu będzie miał o ponad 40% niższe zużycie od tego co ma 24 stopnie w domu .. Dlatego powinno się podawać ilość metrów grzanych do JEDNAKOWEJ temperatury bo często ludzie podają powierzchnię całkowitą zapominając że całości nie grzeją a że garaż się grzeje "stratami" ciepła to ciągle nie jest to powierchnia mieszklana użytkowa. Tak samo jak ktoś ma dom z poddaszem i ma skosy to ma zupełnie inną kubaturę ... Więc jest dużo różnych "niuansów" Ja mam pompę opomiarowaną więc ciężko oszukać Działa wiele lat i każdy moze zobaczyć jak działa i ile zużywa. U mnie w domu jest ponad 22 stopnie nostop. (około 22,5). Akurat jak przeanalizowałem twój PV monitor, to masz bardzo zbliżone wyniki do moich (w przeliczeniu na m2). Jak wszedłem na miesiące "bez grzania" to mniej zużywasz na CWU. PS: W domu mam WM, ale wcześniej w bloku WG. Miałem nawiewnik na jednym oknie w każdym pokoju (cały czas otwarte). Przeglądy kominiarskie obowiązkowe i mimo to, że było czuć powiew zimna z nawiewników, to żeby ruszyły przyrządy pomiarowe kominiarza, trzeba było rozszczelnić okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 13.12.2023 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 @kaszpir, Jak prawie nikt się nie zbliżał do twoich wyników, a tym bardziej użytkowników z PC PW to nie szukałeś dziury w całym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.12.2023 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Czasami tam do ciebie zaglądam. Sam podłączałeś PV Monitor? Dużo z tym zachodu? Sam. Bardzo proste. 2 kabelki podłącza się pod podlicznik pod specjalne złącze "serwisowe" podlicznika i po kłopocie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.12.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 (edytowane) @kaszpir, Jak prawie nikt się nie zbliżał do twoich wyników, a tym bardziej użytkowników z PC PW to nie szukałeś dziury w całym Ja nie szukam dziury w całym Wybierając projekt domu wiedziałem że nie będzie on super enegooszczędny bo duże przeszklenia i wysokie katedralne sufity i skomplikowana budowa to uniemożliwiają. Gdybym chciał brać udział w jakimś "wyścigu" to bym wybrał prostszy dom , z niskimi sufitami i dał mniejsze przeszklenia ... Jednak uważam że czasami pewne "szczegóły" mocno zmieniają końcowe zużycie i zwykła uczciwość wobec innych wymaga podania pewnych danych aby można było jakoś te dane "przyrównać" ... PS. A moje wyniki ? Myślę że żadną rewelacją nie są. Moja pompa nie potrafi zejść z mocą i muszę kombinować aby nie taktowała jak szalona. U mnie powinna być pompa max 5KW i z dobrą modulacją mocy schodząca do około 200W .. Tyle że takich nie ma Chyba najlepsza była by do mnie klima 3,5KW i przerobienie jej na pompę PW albo kupno pompy PW LG 3KW była taka ale chyba w PL nie dostępna Pompa działa już ponad 6 lat i jednak nowe pompy i nowe sprężarki są lepsze i wdajniejsze i bardziej energooszczędne .. Edytowane 13 Grudnia 2023 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 13.12.2023 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Ja nie szukam dziury w całym Wybierając projekt domu wiedziałem że nie będzie on super enegooszczędny bo duże przeszklenia i wysokie katedralne sufity i skomplikowana budowa to uniemożliwiają. Gdybym chciał brać udział w jakimś "wyścigu" to bym wybrał prostszy dom , z niskimi sufitami i dał mniejsze przeszklenia ... Jednak uważam że czasami pewne "szczegóły" mocno zmieniają końcowe zużycie i zwykła uczciwość wobec innych wymaga podania pewnych danych aby można było jakoś te dane "przyrównać" ... PS. A moje wyniki ? Myślę że żadną rewelacją nie są. Moja pompa nie potrafi zejść z mocą i muszę kombinować aby nie taktowała jak szalona. U mnie powinna być pompa max 5KW i z dobrą modulacją mocy schodząca do około 200W .. Tyle że takich nie ma Chyba najlepsza była by do mnie klima 3,5KW i przerobienie jej na pompę PW albo kupno pompy PW LG 3KW była taka ale chyba w PL nie dostępna Pompa działa już ponad 6 lat i jednak nowe pompy i nowe sprężarki są lepsze i wdajniejsze i bardziej energooszczędne .. Podaję uczciwe wyniki. Temat wentylacji mamy zamknięty, to działa, brak zapachów, zaparowanych okien, a tym bardziej grzyba. Jeśli by wstawił WM, to byś dopiero zobaczył jakie wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts