Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, czy ktoś może się wypowiedzieć w takiej kwestii otóż na działce na której będzie budowany dom jest stary dom z prądem oraz siłą. Czy w związku z tym jest jakiś problem abym z niego korzystał i nie zgłaszał innej taryfy na budowę domu? Jak to jest też prawnie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

• Odpowiedzi 114
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawnie wygląda to tak, że nie wolno Ci sprzedawać ani kupować prądu jeśli nie masz na to pozwolenia. Na jaką taryfę chcesz zmienić ? Jeśli masz na myśli taryfę C to ta jest dla tych którzy prowadzą działalność gospodarczą czyli wykorzystując pośrednio prąd w celu uzyskania przychodu, budowa domu nie jest prowadzeniem działalności.

komotxb, bzdura na bzdurze. Czasem warto sobie odpuścić, zamiast pisać takie farmazony.

1. on nie chce sprzedawać prądu, więc nie wiem, po co o tym wspominasz. Jeśli nieruchomość ze starym domem jest jego własnością, to nie ma żadnych przeciwskazań, żeby używał sobie tego prądu do budowy innego budynku.

2. do kupowania prądu nie potrzeba żadnego pozwolenia, co zaświadczy Ci kilkanaście milionów gospodarstw domowych w tym kraju.

3. taryfa C, przynajmniej w moim rejonie, nie wymaga prowadzenia działalności gospodarczej. Jest to wręcz domyślna taryfa przydzielana odbiorcom. To w przypadku innych taryf trzeba udowodnić, nazwijmy to - prawo do nich, np. do taryfy G.

komotxb, bzdura na bzdurze. Czasem warto sobie odpuścić, zamiast pisać takie farmazony.

No i właśnie powinieneś sobie odpuścić bo napisałeś to co ja a twierdzisz że są to bzdury. Nie ma znaczenia czy kupujesz czy sprzedajesz prąd, o ile na sprzedaż trzeba mieć koncesję to kupowanie prądu od kogoś kto takiej koncesji nie ma jest współudziałem. Stąd też napisałem że jeśli nie zamierza kupować prądu to nie ma żadnych ograniczeń do korzystania. Chociaż już taki temat istnieje na forum (gdybyś czasem nie wiedział) to są tacy którzy opisują sytuację "pożyczania" prądu jako sytuację którą można sąsiedzkim donosem zmienić w niezgodną z prawem. Poszukaj sobie. Domyślną taryfą nie jest taryfa C tak jak już pisałem bo tyczy się ona prowadzących działalność, nawet dla skrzynek przyłączeniowych na działkach na czas budowy można mieć taryfę G, nie mając żadnego domu. To że np PGE wciska nieświadomym taryfę C to już inna bajka i o tym też już było na forum .... znów poczytaj.

• 4 weeks później...
No i właśnie powinieneś sobie odpuścić bo napisałeś to co ja a twierdzisz że są to bzdury. Nie ma znaczenia czy kupujesz czy sprzedajesz prąd, o ile na sprzedaż trzeba mieć koncesję to kupowanie prądu od kogoś kto takiej koncesji nie ma jest współudziałem. Stąd też napisałem że jeśli nie zamierza kupować prądu to nie ma żadnych ograniczeń do korzystania. Chociaż już taki temat istnieje na forum (gdybyś czasem nie wiedział) to są tacy którzy opisują sytuację "pożyczania" prądu jako sytuację którą można sąsiedzkim donosem zmienić w niezgodną z prawem. Poszukaj sobie. Domyślną taryfą nie jest taryfa C tak jak już pisałem bo tyczy się ona prowadzących działalność, nawet dla skrzynek przyłączeniowych na działkach na czas budowy można mieć taryfę G, nie mając żadnego domu. To że np PGE wciska nieświadomym taryfę C to już inna bajka i o tym też już było na forum .... znów poczytaj.

Czytałem już gdzieś nawet chyba ty pisałeś że musi być chociaż barak,mi w tym tygoniu zamontowali skrzynke i niemam zamiaru płacić budowlanego jak niedostanę odrazu G to zawieszam i tyle prąd mam przez miedzę.

Co wy tak z tym prądem budowlanym, cena prądu jest taka sama jak w G tylko opłaty miesieczne wynoszą około 50 zł (tak płaciłem dla mocy 7KW),

czy to jakaś tragedia płącić 50 zł miesięcznie do SSZ...??? Jak jest SSZ to spokojnie zmienia się na taryfę G.

Dokładnie. Cena samej energii jest taka sama jak w G11.

Co wy tak z tym prądem budowlanym, cena prądu jest taka sama jak w G tylko opłaty miesieczne wynoszą około 50 zł (tak płaciłem dla mocy 7KW),

czy to jakaś tragedia płącić 50 zł miesięcznie do SSZ...??? Jak jest SSZ to spokojnie zmienia się na taryfę G.

Powiedz mi, ile czasu musisz pracować, żeby zarobić te 50zł? I czemu ma służyć, jaką korzyść odnosisz wydając te pieniądze?

Opowiedz, jak przy takiej mocy przyłączeniowej sprawował się agregat tynkarski :)

A przy 14kW płaciłem opłat stałych 112zł/mies.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=390233

Więc czemu nie złożyć wniosku o G? Chętnie też bym przeczytał, jak komuś uzasadnią odmowę.

PGE_fv.jpg

owszem tragedia ... wolę dać te 50 zł na cele pożyteczne, zamiast wciskać je do kieszeni prezesa. Dzieciom jeść daj a nie rozrzucaj się pieniędzmi. Urząd skarbowy wsadziłby Cię za kratki za 2 złote, nazwał oszustem, złodziejem, że popełniłeś zbrodnię przeciwko państwu i obywatelom. 50 złotych to czasem 1% podatku odpisanego na PIT.

Dokładnie. Cena samej energii jest taka sama jak w G11.

W Tauronie powiedziano mi, że cena za kWh w taryfie budowlanej C11 jest 60 gr/kWh, a w taryfie dla odbiorców indywidualnych G11 wynosi 55 gr/kWh.

Więc, jest 5 zł różnicy za kilowatogodzinę.

Abonament dla odbiorców indywidualnych G11 jest stały, niezależny od mocy i wynosi ok. 10 zł/miesiąc.

Abonament dla firm (czyli w taryfie budowlanej C11) jest zależny od mocy i przy mocy 14 kW wynosi około 100 zł/miesiąc.

Wszystkie ceny brutto. Zatem przy taryfie budowlanej trzeba rozważnie brać przydział mocy.

Pomijam pozostałe składniki faktury bo są identyczne.

My na podłączenie prądu budowlanego czekaliśmy dwa tygodnie, bo w międzyczasie była majówka. Pan elektryk raz dwa postawił słup i prowizorkę budowlaną, a PGE zrobiło przyłącze. Minus jest taki, że po zakończeniu budowy słup będziemy musieli zlikwidować, bo docelowe przyłącze zaplanowaliśmy kablowe z zupełnie innego miejsca. Warto zaznaczyć, że samo przyłącze kablowe nasz elektryk już wykonał, ale na podłączenie będziemy czekać jeszcze nawet do roku(do 1,5 roku od podpisania umowy)...

Sprawa jest prosta. Żeby mieć prąd w taryfie G na działce, stawiamy na niej dowolny barak\blaszak i na wniosku zaznaczamy przyłącze do garażu lub altany.

Chyba, że ktoś planuje wprowadzić się w 3 miesiące, to wtedy barak i tak jest mu nie potrzebny :D

W Enerdze taki manewr nie przejdzie.

Powiedz mi, ile czasu musisz pracować, żeby zarobić te 50zł? I czemu ma służyć, jaką korzyść odnosisz wydając te pieniądze?

Opowiedz, jak przy takiej mocy przyłączeniowej sprawował się agregat tynkarski :)

A przy 14kW płaciłem opłat stałych 112zł/mies.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=390233

Więc czemu nie złożyć wniosku o G? Chętnie też bym przeczytał, jak komuś uzasadnią odmowę.

Kaizen, budowałem SSZ od lipca do października, 4 miesiace płaciłem 50 zł z 7 KW. Później przy tynkach już miałem normalną mc 20 KW i taryfę G12

Kaizen, budowałem SSZ od lipca do października, 4 miesiace płaciłem 50 zł z 7 KW. Później przy tynkach już miałem normalną mc 20 KW i taryfę G12

A czym SSZ różni się od, dajmy na to, poziomu zero z punktu widzenia ZE? Tak czy inaczej nie ma instalacji elektrycznej, nie ma pomiarów, nie ma zamieszkałego budynku mieszkalnego.

50 zł wydaje się mało, w sytuacji, gdy człowiek szasta tysiącami i dziesiątkami tysięcy w czasie budowy. Ale jak sobie przeliczysz, że to dla kogoś zarabiającego 5K zł netto prawie dwie godziny pracy (a przy 14kW cztery), które ot tak oddaje (czytaj wyrzuca w błoto) ZE, to chyba zmienia perspektywę?

A dlaczego pytałem, jaką różnicę robi SSZ? Bo mi na etapie wznoszenia ścian parteru pozytywnie rozpatrzyli wniosek o zmianę taryfy na G. IMO jak nie jesteś deweloperem, który prowadzi "produkcję" domu na sprzedaż to nie mają podstawy do zmuszania do C.