Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Powrót z wielkiej płyty", czyli indywidualne, parterowe 106m2

Recommended Posts

U nas "fachowcy" tak właśnie wycięli - wyglądało to koszmarnie. Obudowa została rozebrana - stojak mamy zamiar przerobić tak, żeby kratka mieściła się pomiędzy jego nóżkami. Kolizji z rurą dolotową nie mamy. Lufty tak są wymyślone, żeby w ogóle nie było widać żadnych wnętrzności - wycięcie tych otworów powoduje, że cały urok tej kratki szlag trafia niestety. Na dodatek i u Ciebie i u mnie jest ona tak umiejscowiona, że siedząc przy kominku, będzie się patrzyło na te "urocze" elementy. Tak na marginesie - bardzo fajne te płytki, którymi planujesz wyłożyć kominek.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend
Kominek odpalony został trzykrotnie - dwa razy przed zamknięciem,aby mogła wypalić się farba, pozniej po zamknieciu, aby sprawdzić, jak wygląda obieg powietrza w obudowie, jej temperatura i temperatura stropu podwieszanego wokół komina i izolacji na stropie. W tym celu odwiedziłem strych, "pomacałem" welne i celulozę w okolicach komina - efekt jest pozytywny, po kilku godzinach palenia izolacja tam jest zaledwie nieznacznie ciepła.

Dziś wykonałbym nieci inaczej, bez tej górnej konstrukcji z bloczków silikatowych, w której miał znajdować sie wymiennik i które podtrzymują konstrukcje komina (pustaki kominowe Schiedla).

Po prostu wyszedłbym z komory z kominkiem kominem stalowym izolowanym (o podwojnych sciankach i w takiej formie wyszedłbym nim przez dach.

Byloby taniej i bardziej designersko :)

Kosztowo ile ciebie wyniósl ten wkład stalowy komina jeżeli możesz się pochwalić. Jak zachowuje sie silka z obudowy czy temperatura nie wpływa ujemnie ?

850zł za 6m. "Strażak" z płytą dachową 170zł.

Boczne ściany z silki mają temperaturę pokojową, przynajmniej nie potrafię odczuć różnicy w porównaniu do innych ścian.

Przynajmniej po 5 godzinach palenia. Może po 10h przyjmą na tyle energii, aby trochę się rozgrzać.

Gość grend
850zł za 6m. "Strażak" z płytą dachową 170zł.

Boczne ściany z silki mają temperaturę pokojową, przynajmniej nie potrafię odczuć różnicy w porównaniu do innych ścian.

Przynajmniej po 5 godzinach palenia. Może po 10h przyjmą na tyle energii, aby trochę się rozgrzać.

150 pln za metr komina to wreszcie jakas nomalna alternartwa. Ja cos podobnego bedę montować komin stalowy i wyczystka we wkładzie kominkowym. Jednak raczej będe szedł w strone akumulacji - ma być piec przez parter i pietro i w środku komin stalowy aby oddawał ciepło. Po wyjściu z tego pieca będzie dodatkowa rura zewnetrzna.

Bo ty masz na silce izolację ? Próbowałes może bez i sprawdzałeś jak się zachowuje. Za bardzo nie mogę znależć max temperatury w której silka nie rozsypuje się. Bo kombinue w tym kierunku aby częściowo zbudować ten piec z silki bo akumulacje ma bardzo dobrą

Beskidziak, dziękuję :)

Płyta, wiązary i celuloza to rozwiazania, z ktorych jestem bardzo zadowolony, ale trzeba tez wziąć pod uwagę, że przy okazji troche drozsze, niż te "tradycyjne".

Tylko Immergas jest tu rozwiazaniem korzystnym także cenowo ;)

Przede mna dwa wazne kroki - jutro montaz paneli (czyli juz tylko łazienka i WC pozostaną bez podłogi) w piątek przejeżdzają drzwi wewnętrzne, które montować będzie szwagier-stolarz.

W przerwie międzyświątecznej elektryk z gniazdkami i wyłącznikami.

Ja zabieram się za gruntowanie ścian.

Panele położone:

pod1.jpg

Salon był największym wyzwaniem, bo panele musiały zlicować się z gresem, który wraz z klejem miał 15-18mm.

Panel 10mm, podkład 3, pozostały 2-5mm, które nadgoniłem wylewką samopoziomującą. Jak na pierwszy samopoziom wylany w życiu wyszło perfekcyjnie :)

pod3.jpg

pod2.jpg

Szczelina pomiędzy gresem, a panelami (ok. 3mm) zostanie uzupełniona korkiem w płynie, bądż DrewnoPlastem, czy podobnym materiałem.

Oczywiśćie w tym pomieszczeniu gwarancji na panele się wyrzekłem :)

Jeszcze kilka zdjęć podbitki Gamrat:

pod4.jpg

pod5.jpg

pod6.jpg

pod2.jpg

pod6.jpg

No cóż, jest róznica, czy te 16m2 zrobi sie w gresie po 160zl/ m2 (plus 40zl za połozenie), czy w panelach za 75zł/m2 z montażem ;)

Poza tym troche to ożywia kolorystykę salonu.

No tak, a panele do ogrzewania podłogowego muszą być jakieś specjalne dedykowane do takiej pracy? Jaką mają grubość?