Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dwa miesiące później, przeszłam cały wątek :) Pomijając mnóstwo offtopów jest mega przydatny, natomiast od siebie dodam jedną rzecz która się tu jeszcze nie pojawiła - sprawdzanie newralgicznego sprzętu AGD przed zakupem! Kupiłam piekarnik do nowego mieszkania bo miał dobre opinie, a jak przyjechał okazało się że otwiera się w bardzo dziwny sposób (wysuwa się całe drzwiczki do przodu, jak szuflada) a wkłada się do niego wszystko "od tyłu" więc niejednokrotnie się przy nim już poparzyłam. Generalnie naprawdę wtopa :( U mnie jest to konkretnie bosch hbb 42c450e, natomiast ogólnie mam nauczkę i każdy sprzęt "niestandardowy" będę najpierw chciała pomacać paluszkami zanim go zamówię. Edytowane przez voopeem

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O jakich osadach z mydła piszesz? I czemu koszty przeważyły korzyści? Ci co maja zmiękczacze chwalą sobie właśnie brak zacieków. Wiadomo, że i sam zmiękczacz i sól kosztuje, ale z opinii znajomych jest to worek 20kg chyba na dwa miesiące, więc tragedii nie ma imho.

Z tym workiem na dwa miesiące, to bym nie przesadzała ;) wszystko zależy od twardości wody. Ale ja nie zrezygnowałabym ze zmiękczacza i oczyszczacza wody.

Zużywam (średnio) około 25 kg soli miesięcznie, ale nie wiem co to osad pod prysznicem, w zmywarce, pralce, czy lodówce.

Moim zdaniem, mimo tego,że zakup i eksploatacja to koszty, są warte swojej ceny.

Z tym workiem na dwa miesiące, to bym nie przesadzała ;) wszystko zależy od twardości wody. Ale ja nie zrezygnowałabym ze zmiękczacza i oczyszczacza wody.

Zużywam (średnio) około 25 kg soli miesięcznie, ale nie wiem co to osad pod prysznicem, w zmywarce, pralce, czy lodówce.

Moim zdaniem, mimo tego,że zakup i eksploatacja to koszty, są warte swojej ceny.

Worek 25kg soli na miesiąc to dosyć duże zużycie, nawet przy twardej wodzie. Musisz chyba dużo wody zużywać? Nie wiem, jaki macie zmiękczacz i jak ustawioną głowicę, ale u mnie worek soli starcza na min 3 miesiące (regeneracja co 2 tygodnie, zużycie na regenerację ok 3 kg- to tak orientacyjnie). Zużycie ok 10m3/mc, woda wodociągowa twarda ok 20 st niemieckich.

Do kosztu eksploatacji zmiękczacza trzeba też doliczyć koszt wody do regeneracji, u mnie ok 150l (x2 w miesiącu).

Edytowane przez przemo1

• 1 month później...
Ludzie złoci, nie uważacie, że samo tylko napisanie "nie zrobił(a)bym tego i tego" bez podania powodu to trochę za mało? Dopiero kontekst i powód pozwala zobaczyć co jest nie tak w danym rozwiązaniu...

Ja bym drugi raz nie postawił w ogóle domu, w tym kontekście, że życie w domu polega na symbiozie.

W moim rozwiązaniu jest tak, że ja jestem żywicielem, a moja żona i dzieci pasożytami, czekającymi na mnie dzień w dzień, aż wrócę z pracy!

Powód uważa, iż jemu tak samo należy się ten dom, jak i mi...

I ma rację! :D

• 2 weeks później...
Zrobiłem prawie czarną podłogę. Niby ładnie, ale utrzymanie tego to tragedia. Nie polecam. Tak samo płytki ryflowane na ścianach - strasznie osad łapią. Chyba że mam taką ciężką wodę

Masz twardą wodę, ja mam łupek pod prysznicem i czyszczenie go nie sprawia problemu, ale mam zmiękczacz wody.

Edytowane przez malka

Worek 25kg soli na miesiąc to dosyć duże zużycie, nawet przy twardej wodzie. Musisz chyba dużo wody zużywać? Nie wiem, jaki macie zmiękczacz i jak ustawioną głowicę, ale u mnie worek soli starcza na min 3 miesiące (regeneracja co 2 tygodnie, zużycie na regenerację ok 3 kg- to tak orientacyjnie). Zużycie ok 10m3/mc, woda wodociągowa twarda ok 20 st niemieckich.

Do kosztu eksploatacji zmiękczacza trzeba też doliczyć koszt wody do regeneracji, u mnie ok 150l (x2 w miesiącu).

Średnie miesięcznie zużycie to ok 30 m3, czyszczenie instalacji mam ustawione co 5m3 (chyba za często). Więc porównując nasze zużycia wody, pobór soli będzie podobny.

Ja nie robiłbym przyłącza trójfazowego tylko jednofazowe max 8kW -10kW

Nie każdy ma taką możliwość. Niektórzy operatorzy oferują przyłącze jednofazowe o max 4kW mocy umownej.

Zresztą nawet 10kW to trochę mało, jak ktoś ma kuchenkę elektryczną która przy jednej fazie i tak ma ograniczenie mocy.

Ja nie robiłbym przyłącza trójfazowego tylko jednofazowe max 8kW -10kW nie mam żadnych dużych silników indukcyjnych ani ogrzewaczy przepływowych za to mam Panele PV na dachu. Obecnie wszystko mam przepięte na jedna fazę i śmiga bez wywalania korków.

Dom mocno energoszczedny

To chyba do kurnika a nie do domu.

Ja mam 25kW

Gość Arturo72
nie wnikam co masz w domu ale jak napisałem wyżej nie posiadam urządzeń wymagających dużego poboru, zresztą zdecydowana większość nowo budowanych domów też nie.

PS Ogrzewam dom prądem

Z ciekawości jaką masz moc przyłącza,jaką masz moc ogrzewania ?

Indukcja jaka moc ? Jednofazowa ?

przyłącze mam trójfazowe 16kW (zabezp 25A na faze) bo tak wszyscy radzili ale przepiałem prawie wszystko na 1 fazę po zainstalowaniu PV;

moc ogrzewania: 2 promienniki 1kW każdy do dogrzewania łazienek + najmniejszy klimatyzator 2,5 w wersji Arctic: działa do -30st C, COP max: 3 grzanie i 4 chłodzenie - pełni role kominka do dogrzewania w najzimniejsze dni oraz do chłodzenia latem- z tym klimatyzatorem wiem że przegiąłem bo wystarczyłaby farelka 2 kW na najzimniejsze dni albo tańszy model do -7st C ale korzystam też z chłodzenia latem. Sumaryczna max moc ogrzewania to 2,5-3kW (w zależności od COP) reszta to zyski bytowe: 2 osoby na stałe w domu + 2 pracujące

Indukcja podłączona na 2 fazy (ma możliwość na 1F i zastanawiam się czy nie przełączyć) - max moc 7,4kW ale na codzien korzystamy tylko z 2 największych pól, które są na jednej wspólnej fazie - max moc używana to 3,8kW - w razie potrzeby(święta) mam możliwość jednoczesnego gotowania na wszystkich 4 polach wtedy może będzie używana druga faza.

Dodatkowo bojler 200l - 2kW, zmywarka, pralka, piekarnik, czajnik elektryczny,WM, lodówka, osobna zamrażarka, komputery, telewizory - nie ograniczamy się w używaniu w/w urządzeń. Jedynie bojler i pralka maja priorytet do pracy w ciągu dnia żeby korzystać z produkcji słonecznej.

Instalacja PV 5,8kWp, falownik 1F 4,6kW

Sumaryczna maksymalna moc urządzeń jest spora ale niska jednoczesność i prąd z PV powoduje że ani razu nie wybiło zabezpieczenie 25A.

Edytowane przez Brunoxp

Zrobiłem prawie czarną podłogę. Niby ładnie, ale utrzymanie tego to tragedia. Nie polecam. Tak samo płytki ryflowane na ścianach - strasznie osad łapią. Chyba że mam taką ciężką wodę

Każdy przytomny właściciel myjni samochodowej powie wam że najszybciej brud widać na samochodach ................. czarnych. Tak, tak, możecie nie wierzyć lecz niestety takie są fakty.

• 1 month później...

Pierwszy post, mimo iż forum śledzę już bardzo długo. Zaliczyłem cały ten wątek. Dzięki za wszystkie rady.

Aktualnie mieszkam w starszym domu, niebawem ruszam z budową drugiego. Moje dwa grosze:

-jako chyba jedyny zdecydowałem się kilka lat temu na położenie baranka wewnątrz. Efekt w białym salonie bardzo fajny (35m2). Mimo to już nie pójdę w takie rozwiązanie. Na jego pomalowanie idzie dużo więcej farby co jest oczywiste. Jeżeli ktoś się zdecyduje na takie rozwiązanie zalecam dodać barwnika do tynku a nie malować, ponieważ każde uszkodzenie struktury później widać.

-aktualnie mam grzejniki, ale oczywiście jedynym dobrym rozwiązaniem jest podłogówka. Po za wieloma argumentami które już zostały wymieniono chce zwrócić uwagę na przestrzeń, ułożenie szaf, narożników czy łóżka jest kłopotliwe. Dla osób które są za koncepcją grzejników "bo taniej"; a i owszem może i jest taniej ale weźcie pod uwagę że grzejnik wystaje ok. 15cm, uniemożliwia to dosunięcie np łóżka do ściany, co łącznie zabiera 15x220 (cm2). Takich przypadków mam kilka, a koszt wybudowania m2 domu to ponad 3tys... .

-przy kotłach na paliwo stałe (jeżeli już ktoś się uprze) myślcie u dużej kotłowni/piwnicy. Moja piwnica aktualnie jest w stanie zmieścić np: 15m2 drewna i 15 ton węgla i jest ok, bardzo małej kotłowni sobie nie wyobrażam

-jeżeli nie ma jeszcze kanalizacji, tylko przydomowa oczyszczalnia, żadnego szamba

-dla osób o ograniczonym budżecie, skupcie się aby korytarze były jak najmniejsze, zabierają tylko miejsce,a przy domkach ok. 100m2 to bardzo istotne

-żadnych tanich okien dwuszybowych! przy takim rozwiązaniu ciepło mi uciekało a szyby były z rana mokre. Wymieniłem na 3 szybowe w całym domu i problemu nie ma

-nie jestem zwolennikiem okapów z filtrem, dla mnie do niczego. Tylko wentylator i wyjście na zewnątrz

Tyle na razie :)

1. Nie budowałbym się w starej wsi, lecz szukał odludnego terenu lub nowych osiedli. (palenie w starych piecach, śmieciami, gumiakami, plastikiem, ubraniami) Stara gwardia siedzi w starych, co prawda ładnych i klimatycznych, ale nieocieplonych domach paląc czym się da. Nowe osiedla to raczej młodzi ludzie, nowe technologie i eko ogrzewanie (nie mylić z ekosyfem zwanym groszkiem).

2. Znalazłbym większa działkę by zwiększyć bufor odstępu od sąsiadów. Obecnie 70 ar i zaczynają już nas osaczać płotami.

3. Nie budowałbym kominu w kotłowni (miał być gaz - jest PC).

4. Zamiast betonu komórkowego budowałbym wszystko z silikatu. Obecnie tylko ścianki działowe z silki. Dlaczego? Nie ma sensu przytaczać szeroko znanych na forum argumentów by nie rozpętać kolejnej wojny "na mojsze". Moje powody: akumulacja, wytrzymałość, mniejsze wymiary.

5. Nie dałbym łazienki od ściany garażowej - lekko niedogrzana. Może jak ocieplę ścianę dom-garaż wszystko się zmieni. Może już niedługo :)

6. Nie robiłbym wyjść na wodę w postaci ujęcia na ścianie. Nie używam ich i przemarzają w zimie. Włożyłem tam wełnę i .. zapomniałem o nich.

7 Nie robiłbym podświetlenia podbitki. Parterówka, podbitka robiona nie na skrzynkę równolegle do ziemi, lecz pod kątem i prowadzona po krokwiach. Efekt? Brak fajnych opraw o kącie obrotu do 45 stopni. Pozostają rybie oczka. Zrezygnowałbym, ale otwory na lampki wywiercone już przy montażu podbitki.

• 2 weeks później...
Każdy przytomny właściciel myjni samochodowej powie wam że najszybciej brud widać na samochodach ................. czarnych. Tak, tak, możecie nie wierzyć lecz niestety takie są fakty.

To prawda. Zazwyczaj, jak się podjedzie na myjnię czarnym samochodem, to właściciele myjni leżą nieprzytomni (pewnie z wrażenia).

A najszybciej brud widać na samochodach czerwonych, bo są najszybsze!

Możesz nie wierzyć, ale takie są fakty!