Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki lekturze tego wątku uniknęłam wielu błędów, więc teraz wkład ode mnie - czego nie zrobiłabym ponownie:

_...)

- bidetu - nie używam

bardzo polecam - nie tylko do odświeżenia stref intymnych (nieoceniony w czasie okresu), ale i np. do mycia stóp po przyjściu z pracy (szczególnie przydatne latem)

• Odpowiedzi 9,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co to za zmywarki macie? Swojej pracującej w kuchni w ogóle nie słyszę, nieraz pytam żony czy włączona, gdy mam wątpliwości jak wkładam jakiś kubek do mycia. Niejednokrotnie zdarzało mi się otworzyć ją w trakcie pracy. Ta zmywarka to jakiś Bosch, nie wiem co za model.

Mieszkałem długie lata w domach z odseparowaną kuchnią i... nigdy więcej. Dla mnie najważniejsze jest, by z drugą połową mieć jak najbliższy kontakt, a gotujemy oboje, zależnie kto dysponuje czasem. Uciążliwość gotowania nie jest żadną uciążliwością, wręcz przeciwnie, nieco zapachu potrawy rozchodzącej się po domu nikomu nie wadzi, jeszcze podkręca apetyt. A gdy zjawią się goście, to już w ogóle, aż się oblizują w oczekiwaniu na serwowanie:yes:.

Każdemu według potrzeb, kto potrzebuje, niech się zamurowuje w kuchni i nie niepokoi domowników. I gości.

ja mam odseparowaną, bo nie umiem utrzymać w niej porządku. Stale coś stoi na blatach.

Lodówka/wysoka szafka/blenda i przy otwartej kuchni blatu widać tyle, co nic i na takim skrawku da się bez najmniejszego problemu trzymać porządek.

Tylko jakie to ma znaczenie? To ma wyglądać sterylnie, czy żyć i być użytkowe?

ja mam odseparowaną, bo nie umiem utrzymać w niej porządku. Stale coś stoi na blatach.

Trzymanie rzeczy na blatach to się nazywa normalne życie a nie nieporządek. Nie da się mieć wiecznie kuchni jak z katalogu, z resztą wyglądało by to trochę dziwnie. Strasznie upierdliwe by było za każdym razem wyciągać kawę czy sól nawet z najdroższego kosza kargo :D

Bzdury piszesz, aż mi Ciebie szkoda... O historii masz takie pojęcie jak o gotowaniu, czyli żadne.

Możesz mieć swoje zdanie, każdy może, ale po co poruszać tematy, o których nie ma się pojęcia.

Sugeruję wizytę u oftalmologa bo zwyczajnie węch tracisz . Flaki surowe zwyczajnie capią kupą jak, zapach kapusty gotowanej surowej czy kiszonej nie każdemu pasuje. Jak gotowałeś flaczki i tego nie czułeś to miałes juz preparowane (wygotowane do półproduktu fabrycznie)

masz wątpliwości to idź do masarza po świnobiciu. Bo sam teoretyzujesz jak ślepy o kolorach. przy całym szacunku dla ociemniałych

• 2 weeks później...
Sugeruję wizytę u oftalmologa bo zwyczajnie węch tracisz . Flaki surowe zwyczajnie capią kupą jak, zapach kapusty gotowanej surowej czy kiszonej nie każdemu pasuje. Jak gotowałeś flaczki i tego nie czułeś to miałes juz preparowane (wygotowane do półproduktu fabrycznie)

masz wątpliwości to idź do masarza po świnobiciu. Bo sam teoretyzujesz jak ślepy o kolorach. przy całym szacunku dla ociemniałych

Unikam takich "aromatycznych" potraw. Z codziennych uciążliwości zapachowych, najgorsze z czym się borykam, to zwyczajne gotowanie mięsa na bulion do zupy. Mdli mnie strasznie i staram się otwierać pokrywkę gara z daleka, gdy kontroluję wywar.

• 4 weeks później...
Moim zdaniem absolutnie w każdym domu z kuchnią pachnie jedzeniem podczas przygotowywania obiadu. Czy to kuchnia otwarta czy zamknięta, czy z wyciągiem czy bez.

To oznacza, że źle jest roplanowana wentylacja. U mnie kuchnia zamknieta, wentylacja mechaniczna, kuchnia ma wyciąg plus spirzarka. Nie ma szans żeby w pokojach coś było czuć z gotowania. Oczywiście jak gotuje coś mocno woniejącego to podkręcam wentylacje :).

Rozumiem, że w domach z WM też bywałaś w trakcie gotowania obiadu?

Sama mam dom z WM ;) WM to nie cud na kółkach ;)

Największe rozczarowanie to niemożność schłodzenia domu przez noc w lecie. Myślałam, że jak tyle razy CAŁE powietrze się wymieni w domu przez noc, to rano będzie chłodniej o 2-3 stopnie. Wyciskaliśmy max 1 stopień mniej.

Mam WM ale pieczone ciasto czuć. Z tym, że nie podkręcam wentylacji ani nie mam pochłaniacza.

U nas podczas gotowania i włączonym pochłaniaczu, w salonie rozchodzą się zapachy gotowanych potraw. Wówczas podkręcam moc wentylacji i po jakimś czasie zmniejsza się intensywność zapachów. Może to być moja subiektywna opinia gdyż człowiek po jakimś czasie może przyzwyczaić się do woni gotowanych potraw rozchodzącej się z kuchni. Dopiero po zjedzonym obiedzie zmniejszam mniejszam bieg wentylacji.

Co dla mnie naistotniejsze i niezaprzeczalnie różni budynki, mieszkania z i bez WM, to fakt iż ubrania nie przesiąkają zapachem z kuchni.

Sama mam dom z WM ;) WM to nie cud na kółkach ;)

Największe rozczarowanie to niemożność schłodzenia domu przez noc w lecie. Myślałam, że jak tyle razy CAŁE powietrze się wymieni w domu przez noc, to rano będzie chłodniej o 2-3 stopnie. Wyciskaliśmy max 1 stopień mniej.

Zgadza się, przez pierwszy rok od wprowadzenia sam przez to przechodziłem. Po założeniu GGWC sytuacja uległa zmianie, wilgotność powietrza się obniżyła a komofort snu znacznie poprawił.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Co dla mnie naistotniejsze i niezaprzeczalnie różni budynki, mieszkania z i bez WM, to fakt iż ubrania nie przesiąkają zapachem z kuchni.

To fakt. Ostatnio byłam na obiedzie u koleżanki, nowy dom, ale wentylacja grawitacyjna. Po przyjściu do domu stwierdziłam, że całe ubranie śmierdzi smażonymi kotletami.

To podobnie jak z grillem. Uczestnikom zbiegowiska pachnie pieczoną chabaniną, kiełbaską czy szaszłykami i ślinią się jak Azor na widok pełnej miski. A trzy domy dalej smród sie ściele jakby teściowa potknęła się przechodząc obok ogniska a zięciuniu z zainteresowaniem oglądał chemistralsy.

No nie zauważył nieszczęścia teściowej...

Ja tam na teściową nigdy nie narzekałem.

Każdy ma taką teściową na jaką zasłużył.