Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian biały czy grafitowy?

Bioly-B5

Recommended Posts

listwa w zasadzie moze byc biala.... tak niewiele jej wystaje ze nie ma znaczenia... no chyba ze ktos muska, glaszcze i piesci kazdy mm.

DO tego styropianu najlepiej klej systemowy od tego samego producenta co bedziesz miala tynk.

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To naprawdę ciekawe! O to moja przygoda z ważeni styropianu Polstyr:

http://meskimbyc.pl/twoj-dom/83-dom/1278-ocieplenie-domu-cz1-kupujemy-i-waymy-styropian-.html

Swoje wrażenia dotyczące styropianu z polstyru (co prawda białego) opisałem tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219317-styropian-gwarantowany

Chciałbym jeszcze zakupić austrotherm ale u sprzedawcy w składzie gdzie końcem maja robili mi ofertę okazało się, że w przeciągu ostatniego miesiąca (września) cena styropianu tej firmy została 2krotnie podniesiona do góry...

Zadzwoniłem do centrali austrothermu i nie zaprzeczyli. Teraz zaczynam się zastanawiać czy aby nie będę przepłacał i płacił tylko za nazwę....?

Termo organiki niestety nie mam w okolicy.

Na podobnym wątku wpisałem dzisiaj ale widzę że o ciemnym styropianie jest kilka " internetowych story"

Do rzeczy. Mój sąsiad własnie skończył ocieplać dom 12 cm garafitem Termoorganiki, używał klejów TO , wziął ich cały system, płyty sam oglądałem w porządku, ekipa tez była pilnowała i kleiła styropian zgodnie z zaleceniami . Efekt końcowy bez zarzutu.

Mój sąsiad własnie skończył ocieplać dom 12 cm garafitem Termoorganiki, używał klejów TO , wziął ich cały system, płyty sam oglądałem w porządku, ekipa tez była pilnowała i kleiła styropian zgodnie z zaleceniami . Efekt końcowy bez zarzutu.

Aktualnie pogoda chyba dobra dla grafitu.

U mnie też już położony 032 Termo Organiki na kleju uniwersalnym SPKU i nic się nie dzieje. Wykonawca powiedział, że to mocny klej. Dodatkowo kazałem przecierać płyty tarką przed nałożeniem kleju.

Początkowo było słonecznie /temperatura max 15-16 stopni/. Później coraz zimniej i pochmurno. Cieszę się, że nie zrezygnowałem z szarego. 700 PLN różnicy na całej inwestycji między Goldem a Termonium..to tona opału..na pewno szybko się zwróci.

U mnie też już położony 032 Termo Organiki na kleju uniwersalnym SPKU i nic się nie dzieje. Wykonawca powiedział, że to mocny klej. Dodatkowo kazałem przecierać płyty tarką przed nałożeniem kleju.

Początkowo było słonecznie /temperatura max 15-16 stopni/. Później coraz zimniej i pochmurno. Cieszę się, że nie zrezygnowałem z szarego. 700 PLN różnicy na całej inwestycji między Goldem a Termonium..to tona opału..na pewno szybko się zwróci.

U mnie wyszło grubo ponad 1000 zł różnicy. Mam do czego dołożyć tego tysiaka, teraz na etapie budowy jeszcze.. A i tak dobrze (ciepło) będzie :)

Z czego masz ściany?

Ponoć na ceramikę powinno się kłaść nieco więcej ocieplenia, a na beton komórkowy można mniej, bo jest sam w sobie cieplejszy. U nas beton komórkowy, i 16 cm styro. Myślę że da radę.

Tak oliwce podpadlem w watku z jareko ze nawet mnie nie zapytala o oferte.... a w Warszawie.... na Caparolu.... trzeba bylo cicho siedziec :p

W zasadzie jeszcze nie zamówiłam, czekam na Twoją ofertę ;)

900 kg kleju do styro

800 kg kleju do siatki

2 putzgrundy

siatkę już dopadłam na Allegro za super cenkę ;)

PS. A nie boisz się ze mną zawierać transakcji? Wiesz.. jak coś pójdzie nie tak... :p ;)

Edytowane przez oliwkawawa

W zasadzie jeszcze nie zamówiłam, czekam na Twoją ofertę ;)

900 kg kleju do styro

800 kg kleju do siatki

2 putzgrundy

siatkę już dopadłam na Allegro za super cenkę ;)

PS. A nie boisz się ze mną zawierać transakcji? Wiesz.. jak coś pójdzie nie tak... :p ;)

:)

Mała ta elewacja - 160 m2?