Gość Arturo72 18.12.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 funky_koval napisał: A kocioł kondensacyjny doskonale działa z grzejnikami nawet do 55 stopni temperatury na powrocie. "Należy przy tym podkreślić, że kotły kondensacyjne najbardziej efektywnie pracują właśnie z niewysokimi temperaturami czynnika grzewczego - pozwala to na uzyskanie lepszych warunków do kondensacji Oczywiście, nie oznacza to wcale, że kotła kondensacyjnego nie można podłączyć do tradycyjnego wysokotemperaturowego ogrzewania, pamiętajmy jednak, że w tym przypadku urządzenie może nie kondensować przez zbyt wysoką temperaturę spalin lub uzyskać niższą sprawność." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.12.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 jaką masz izolację? zrób porządne OZC za 300 zł i się dowiesz. cena prądu jednotaryfowego to raczej więcej niż 33 grosze licząc razem z dystrybucją, 22 grosze w nocnej taryfie to sama energia, do tego opłata dystrybucyjna, w sumie w Polsce średnio wychodzi 30-35 gr za taryfę nocną. zapotrzebowanie w W/m2 to nie zapotrzebowanie a obciążenie cieplne. zapotrzebowanie jest w kWh/m2 i to przede wszystkim musi Ci ktoś policzyć. kolega piekar25 (udziela się w wątku o ogrzewaniu elektrycznym) ma chyba ponad 90 kWh/m2 przy domku około 90m2, wentylacji grawitacyjnej i 20 cm szarego styro na ścianach. gdybyś miał takie zapotrzebowanie to wychodzi 7200 kWh/m2 na samo CO. skoro nie chcesz grzać w taniej taryfie to wychodzi minimum 3000 zł za ogrzewanie, do tego CWU. szacunki Arturo są wg mnie bardzo optymistyczne. przy parterówce dosyć trudno osiągnąć niskie zapotrzebowanie na m2. polecam darmowy i prosty program CasaNova do wstępnego obliczenia zapotrzebowania. zaznaczam, że jestem zwolennikiem prądu w domu zamiast gazu, ale wg mnie powinieneś to przemyśleć, najlepiej przez zrobienie OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 18.12.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Piotrek,prosiłem żeby nie robić z tego watku smietnika i żeby nie robić tu wycieczek osobistych,czy naprawde ludzie nie potraficie dać sobie na wstrzymanie?Arturro nic nawet nie wspomniał o zadnej pompie ciepła,szanując jak widac moje sugestie z 1 postu że pompy miec nie zamierzam,odniósł się do liczb i wyliczeń i naprawdę bardzo fajnie wyliczył mi i wyjasnił jaki system i ile pi razy oko moze to mnie kosztowac ,więc nie widze sensu krytykowac tutaj kogokolwiek,ty bardziej że arturro pomógł merytorycznie.Panowie jesli macie jeszcze jakies uwagi to chetnie poczytam ale nie najezdzajcie na siebie,zaraz sa święta atmosferka powinna być miła i przyjazna takze na forach,schowajcie te urazu na kiedy indziej:yes:pozdrawiam i dzięki szybcy jestescie...ja pisałem ten post 3 minuty temu to było w temacie 20 postów..już jest 32 w tym 3 na temat..super... Imrahil dziękuje za zwrócenie uwagi,wiesz mi dość duzo osób nie tylko na tym forum po przejrzeniu załozeń projektowych podpowiedziało że te 50 W/m2 to dobry współczynnik,ale twoja sugestia oczywiscie cenna i zaraz sprubuję się zapoznac z tym programem do OCZ,kurcze miałem już w planach to zlecic komus ale iwiesz człowiek wkrecony w stan surowy:),i tak odwlekam.Pomysle o tym,najpierw sam poobliczam.Z cena pradu masz rację tylko ja nie potrafie na stronie enei tych dodatkowych opłat znalezć,jest cena tylko za czystą ,,kWh,,. Szkoda że piekar25 nie ma dziennika budowy...bo znależć to info w watku o pradzie to masakra dla umysłu:)dziękuje i pozdrawiam Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.12.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 front247 napisał: Z cena pradu masz rację tylko ja nie potrafie na stronie enei tych dodatkowych opłat znalezć,jest cena tylko za czystą ,,kWh,,. Przeciez dałem ci linka do kalkulatora.... wpisujesz szacunkowo ile pobierzesz KW i kalkulator od razu dolicza odpowiednie dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.12.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) front247 napisał: Szkoda że piekar25 nie ma dziennika budowy...bo znależć to info w watku o pradzie to masakra dla umysłu:) dziękuje i pozdrawiam Tutaj możesz się pobawić i wyliczyć proste OZC,jest tam sporo arkuszy i nie każdy liczy ale widzę,że "crategus" jest ok: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=226 piekar25 swoje zapotrzebowanie miał liczone dla nie ocieplonego wogóle stropu czy dachu i dlatego tak masakrystyczne mu wyszło. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 18.12.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 a kuchenka na gaz czy prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.12.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 front247 napisał: Szkoda że piekar25 nie ma dziennika budowy...bo znależć to info w watku o pradzie to masakra dla umysłu:) dziękuje i pozdrawiam tak, wątek o prądzie to masakra dla umysłu i trochę nudny serial ostatnio . naprawdę polecam zrobić OZC np. u forumowego asolta. według mnie OZC warto liczyć dla sensownej temperatury, bo domyślnie to jest 20 stopni, a nie dla wszystkich jest to temperatura komfortowa - większość chyba lubi więcej. przy prądzie rezygnujesz z komina, który potem może być trudno postawić (chociaż dla kondensacyjnego kotła z zamkniętą komorą nie trzeba chyba murowanego komina, wystarczy rura w rurze i przez ścianę - nie wiem jaki to koszt). generalnie wg mnie dom musi być bardzo ciepły i grzany w taniej taryfie, żeby prąd się opłacał. jeśli nie chcesz grzać w taniej taryfie, to raczej zostaje gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 18.12.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 front247 napisał: I jeszcze kwestia grzania prądem akumulacyjnego,raczej nie chcę grzac w taniej taryfie nocnej(u mnie 0,22 zł/kWh),poniewaz w nocy chce miec 18-19 C w domu,ma grzać od rana do wieczora. a i tak wszyscy liczą dla taryfy nocnej przyjmij prąd 0,55zl/kWh, a gaz 2,3zł/m3 (1m3 gazu to 10kWh jak podano) jak chcesz mieć w nocy chłodno to możesz ustawić aby kocioł się wyłączał w nocy i osiągniesz dokładnie taka temperaturę jaką chcesz Też wolałbym mieć ogrzewanie elektryczne ale to się nie opłaca chyba, że wierzysz sprzedawcom lub masz dom pasywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 18.12.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Front, liczyłeś sobie to wszystko na stronie pracowni z500? Jest zakładka przy każdym projekcie "Ile pali Twój dom".http://wieszjakbudujesz.pl/?a=program&b=energ&id=2355To link dla Twojego projektu. Wpisujesz, lokalizację, orientację, materiały, ocieplenie. Wychodzi Ci koszt roczny grzania dla różnych rozwiazań.To oczywiście bardzo uproszczony kalkulator, ale do podjęcia decyzji powinien wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 18.12.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Tak liczyłem na kalkulatorze z Z500, wyszło około 2400 zł/rok za gaz na C.O. i CWU..więc podobnie jak mi tu wyliczał Arturo. Ja w sumie nie miałem watpliwości ale powtarzam ze ostatnio znowu u nas podrożał gaz i kosztuje dokładnie 2,67 zł/m3+ 36 zł abonament miesieczny,stąd zamieszanie czy czasem nie wyjdzie to placenie jak za prad.Wezmę się porzadnie za te OCZ i wtedy wyjdzie.pozdrawiam i dziękuje wszystkie uwagi naprawdę cenne. Zrobiłem te proste OCZ z linku od Arturo i wyszło mi że za ogrzewanie przy moich cenach nosnika:prąd : 0,55 zł/ kwh -rocznie 2860 złgaz : 2,67 /m3 - rocznie 3390 zł cos mi nie pasuje ze pradem taniej przy tych cenach ale tak wyszło. Albo jakas pomyłka albo nie wiem bo w identycznym przeliczyłem tylko inny autor i te same dane wyszło:prad 2630 złgaz 2170 złTo już sie bardziej zgadza tzn. stosunek gazu do pradu. Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 18.12.2013 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witam, Jak już policzysz OZC to możesz ściągnąć arkusz z 2 linku w mojej stopce. Dane dotyczace cen energii ( Łódzkie) są z pierwszej połowy roku, ale wszystko da się uaktualnić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.12.2013 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Prąd będzie porównywalny z gazem jedynie w taniej taryfie.Jak nie masz podlogowki, to tania odpada, więc sam musisz wybrać - albo mniejsze koszty inwestycyjne i droższa eksploacja, albo na odwrót.Ja wybrałem gaz. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 19.12.2013 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 fotohobby napisał: Prąd będzie porównywalny z gazem jedynie w taniej taryfie. Jak nie masz podlogowki, to tania odpada, więc sam musisz wybrać - albo mniejsze koszty inwestycyjne i droższa eksploacja, albo na odwrót. Ja wybrałem gaz. Dokładnie. Ja cały czas mam dylemat propan z własnej butli czy prąd w G12 do 1000L bufora. Podłogówka będzie tylko w łazienkach i kuchni więc ta masa akumulacyjna się nie liczy. Z uwagi na częste wyłączenia prądu, pod bufor musiałbym mieć podpiety kominek z PW. Oczywiście zasilanie awaryjne do aparatury CO w obu wariantach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.12.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 B-tomek - arkusz do porównania kosztów zużycia energii w domu. Po raz pierwszy spotkałem się z rzetelnym porównaniem propan: własny zbiornik vs. zbiornik w dzierżawie vs. gaz ziemny. Nie zauważyłem tylko opłaty za dzierżawę zbiornika 300 - 500 zł rocznie. Gratulacje za dobrą robotę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 19.12.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 B-Tomek dzięki za arkusz w końcu coś powtarzalnego mi wychodzi:gaz:CO+CWU - 2090 zł/rok przy 50W/m2 i zuzyciu CWU na poziomie 1m3 gazu/dzień w wersjii pesymistycznej wychodzi mi rocznie z twojego kalkulatora 2399 zł/rok za gaz na wszsytko.To juz kolejna powtarzalny wynik z kilku prostych OCZ.Myślę że mogę przyjąć że będe zużywał około 7800 kWh energii rocznie czyli ok.2500 zł łacznie z abonamentem,wychodzi mi tez ze w zuzyciu gazu załapuje się na taryfę G-0 czyli niższy abonament nie 36 tylko 12 zł/miesiac,ale to tak na granicy bo to jest do zuzycia 800m3 /rok. Czyli wydedukowałem że prąd eksploatacyjnie wychodzi mnie około 500-700 zł drozej rocznie niż gaz,oczywiście korzystajac z taryfy nocnej ,inwestycyjnie około 3000 zł więcej musze dac za instal. gazową czyli różnica bedzie sie zwracać w stosunku do prądu około 4-5 lat.Przy prądzie na taryfie dziennej róznica jest juz znaczna,i sie to nie opłaci. Więc pozostaję przy gazie biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw. Gdybym miał miec podłogówke sterowana na taryfę nocna byłaby to opcja równowazna i godna rozwazenia,w tym przypadku niestety nie będzie to dobra opcja.dzięki wszystkim za pomoc ,naprawdę kazdy post wniósł wiele cennych info.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 19.12.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Nie rozumiem na czym polega to grzanie prądem w II taryfie moja wodna podłogówka mimo że ma 12 cm po 4 h od wyłączenia kotła jest rozładowana nawet przy plusie na dworzu.Jak to się ma do ładowania jej prądem czy innną pompą w nocy .To musiało by powodować duże wachania temperatury w domu rzędu kilku stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) funky_koval napisał: Nie rozumiem na czym polega to grzanie prądem w II taryfie moja wodna podłogówka mimo że ma 12 cm po 4 h od wyłączenia kotła jest rozładowana nawet przy plusie na dworzu.Jak to się ma do ładowania jej prądem czy innną pompą w nocy .To musiało by powodować duże wachania temperatury w domu rzędu kilku stopni. Duże straty ciepła przez dom,za mało ladowana i być może to jest powodem. U mnie wahania temp.po ok 6h od zaprzestania grzania to max.0,5st.C Ogrzewanie na dzisiaj grzeje ok.5-6h/dobę aczkolwiek w systemie jednotaryfowym. II taryfa to również 2-3h w dzień i weekendy. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.12.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 front - najtańsze inwestycyjnie będą kable grzewcze w ciemno niemal możesz ułożyc 80W/1m2 i obgonić cały dom 2max 3 sterownikami sumaryczny koszt mx 3500 zł i tu iwesycyjne nie do pobiia dużo zależy jaką masz wylewkę - 8-10 cm powinno załatwić kwęstię grzania tylko w taniej taryfie pisze tylko dlatego bo tej opcji Ci nikt nie przedstawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nunek1 01.01.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Witam wszystkich budujących. Jestem na etapie fundamentów budowy domu, a na wiosnę jak tylko pogoda pozwoli lecimy z murami. Na moim terenie możliwe jest tylko ogrzewanie domu gazem, drewnem lub innym ekologicznym źródłem tak wynika z miejscowego planu. Chciałbym zrobić w domu tradycyjne grzejniki + ogrzewanie podłogowe w łazience kuchni i wiatrołapie tak jest w projekcie. Nie wiem jaki sposób ogrzewania wybrać, aby koszty były jak najniższe. Na dzień dzisiejszy mam w miarę dobry dostęp do drewna i skłaniam się przy jakimś piecu na drewno, z którego w zimie ogrzewałbym również ciepłą wodę, natomiast latem chciałbym ciepłą wodę ogrzewać jakimś piecykiem gazowym, żeby nie latać latem do pieca i palić na wodę codziennie. Dodam ze wiem ze gaz jest bezobsługowy, wygodny itp, ale dla mnie praca przy drewnie( przywiezienie, pocięcie, suszenie, składowanie) nie jest problemem i tego nie liczę ze będę to musiał robić. Chodzi mi głownie jak to rozwiązać, aby koszty były jak najmniejsze. Chcę zaplanować juz ogrzewanie bo wiadomo wiąże się to z budowaniem odpowiednich kominów. Dom będzie z pustaków MAX (30cm) + ocieplenie 12-15 cm styropian, stropodach lany też ocieplony styropianem 2 okna dachowe.Dom o powierzchni ok 150m2 wraz z garażem i kotłownią. Jak jest w takim przypadku z instalacją? Czy doprowadzenie wody do grzejników może być wykonane rurami plastikowymi czy tylko miedź? Proszę o wszystkie sugestie i rady na co uważać i jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patryk_z 01.01.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Ja na Twoim miejscu gdybym miał gaz ziemny przy działce to poszedł bym w ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni plus kocioł gazowy kondensacyjny. Koszty niewiele większe nic palenie drewnem, i nieporównywalna wygoda. I tak zakładasz podłączenie gazu do piecyka gazowego do cwu na lato. No i zaoszczędzisz miejsce na kotłownie, którą przy gazie możesz wykorzystac jeszcze jako pralnie itp. Co do drewna najlepsze rozwiązanie to raczej kocioł zagazowujący. Wg mojej wiedzy ma najwyższą sprawność. Tylko zwróć uwagę że do takiego kotła potrzebny jest wkład do komina i spory bufor lub nawet zbiornik akumulacyjny który pomaga utrzymać wysoka temperaturę spalania i zapewnia ciągłość ogrzewania. A na lato może powietrzna pompa ciepła do cwu. Można grzejniki podłączać rurami plastikowymi. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts