Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do DB מרכבה buduję dom zeroenergetyczny/autonomiczny.

מרכבה

Recommended Posts

Bardzo się cieszę, że temat pasywności mam już za sobą :-) Napinałem się podobnie a teraz sam sobie się dziwię :-) Szkoda życia na pierdoły :-) pozdrawiam nie pasywnie :-)

Addamus24 piszesz o przegrzewaniu, a ja mam sporo okien od P zach. Mam rozumieć, że posadzenie sosen od tej strony jest wskazane? latem na pewno będzie problem więc chyba nie mam wyjścia.

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...

Jest rdzeń z rury 100x100x4 a żeby można było jakoś tym grzać, to potrzeba obudowy która nie będzie czerwona od gorąca,

oraz wpięcie tego do jakiegoś komina. Piecyk maił być zespawany, w czasie roboty z centralnym, aby można było się dogrzać.

A żeby go wstawić, ma obudowę komina 160x160x4 - a jest to jednocześnie podstawa.

Tak sobie myślę i też kombinuje co by dom nie kosztował, i wychodzi mi, że bez tandemu: izolacja/PC/PV nie bardzo jest możliwe wyjście na 0.

Nie wiem jaką tutaj zastosujesz definicję zeroenergetyczności, ale podrzucę swoją koncepcję.

Założenia mam takie:

- dom około 110 m2 powierzchni ogrzewanej,

- usytuowany i przeszklony w zgodzie z tym, co daje natura (okna głównie na południe/wschód),

- izolacja bez szaleństw (20, 20, 40).

Potrzeby energetyczne domu:

- CO - 5000 kWh,

- CWU - 2500 kWh,

- prąd bytowy - 3000 kWh,

- chłodzenie - 500 kWh.

Przeliczyłem wszystkie możliwe kombinacje zakładając, że grzejemy tylko prądem, natomiast brałem pod uwagę kable, kospela, PC PW, PW WW, te markowe jak i i te mniej popularne (np. Meeting).

Zakładając, iż dla większości przypadków mamy instalację w podłodze (kable czy rurki) to do tego należy dorzucić 40000 - 45000 zł i wtedy poruszamy się w okolicy "0" energetycznego w kWh.

Połowa tej kwoty jest faktycznie do wydania, druga połowa to zaoszczędzone środki poprzez brak zbędnych elementów (żadne kotłownie - PC to 1m2), żadnych kominków i takich podobnych).

Stopy zwrotu wszędzie podobne (7-10 lat), natomiast najlepiej jest zrobić PC gruntową Meetinga i dołożyć do niej PV na 5-6 KW.

Mamy wtedy urządzenie grzewcze wysokiej sprawności i ogniwa PV (najwyższa możliwa trwałość ze wszystkich elementów instalacji).

Przesłanie jakie mam jest takie, że wyciskanie pojedyńczych kWh jest daremne, bo i tak jakieś zużycie będzie (Straty na wentylacji, otwieranie drzwi) i dodatkowo dochodzi prąd bytowy.

• 2 weeks później...
otwieranie drzwi)
a tu jest ciekawy haczyk, powietrze ma nikłą pojemność cieplną i jak wpadnie trochę przez uchylone drzwi,

nie zrobi to żadnego wrażenia, czas - oraz pojemność cieplna i ilość przez to energii, którą trzeba poświęcić jest naprawdę niewielka.

Zamierzam dać "wiatrołap" to będzie forma takowej śluzy :) kolejna sprawa jeszcze system wjazdu do garażu..

Opcja z pompą gruntową ciekawa :) naprawdę ciekawa..

Nie wiem jaką tutaj zastosujesz definicję zeroenergetyczności
mnie chodzi o stan "samogrzejności" czyli dom pędzony tym co przychodzi naturalnie, zyski bytowe, zyski słoneczne, choć mniej.. i pod doświadczeniach z solarami .. teoria..potwierdziła się w "praktyce"

A pompę ciepła gruntową do CWU jak już mam "uknutą" ale znowu "od przybytku" głowa nie boli ..a boli ..bo trzeba coś do CWU wybrać.

Czemu dążę do takiego pancernego grubego ocieplenia ? komfort, jeszcze raz komfort .. przecież nikt końcem sierpnia, jak nie ma upałów, nie narzeka, że brakuje mu palenia w kotle.. ten stan chciał bym przenieść na cały sezon.

mnie chodzi o stan "samogrzejności" czyli dom pędzony tym co przychodzi naturalnie, zyski bytowe, zyski słoneczne, choć mniej.. i pod doświadczeniach z solarami .. teoria..potwierdziła się w "praktyce"

Będziesz musiał w takiej sytuacji pogodzić się iż nie zawsze będzie komfortowo, gdyż nic z powyższego nie da się zbytnio kontrolować...

Zyski bytowe w domu nawet gorszym niż pasywny bardzo szybko przegrzewają dom, a co zrobić w takim jak będzie Twój? Jak dawkować nadmiar tej energii? To samo z zyskami słonecznymi - będzie Ci ich potrzeba niewiele, zwłaszcza, że będą bytowe, ogrzewanie się wieczorem nie włączy bo temperatura ok, ale promieniowania już nie będzie, nie jest to miłe :(

Zyski bytowe w domu nawet gorszym niż pasywny bardzo szybko przegrzewają dom, a co zrobić w takim jak będzie Twój? Jak dawkować nadmiar tej energii?

Stabilizować poprzez przeciągnięcie powietrza przez posadzkę - jak w tym domu:

http://www.solarhouseproject.com/uploads/3/5/3/9/3539399/2016424_orig.jpg

http://www.solarhouseproject.com/passive-solar-heat.html

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Przykro mi że się zawiodłeś:( Trochę się w życiu wydarzyło- pozytywnego. Nie tylko chlebem żyje człowiek, ale każdym słowem pochodzącym z ust Bożych.

To już blisko 2 lata jak, powiedziałem- Panie Boże sprawa abym uwierzył i to tak mocno uwierzył, a jeśli trzeba to mnie tak kopnij porządnie, tylko żebym wierzył w Ciebie. Tak że pierwsze trzeba było - aby Skała odnalazła mnie i Jezus pozwolił budować na Nim dom - wpierw duchowy, oparty na miłości Jezusa.

https://www.youtube.com/watch?v=GaSdwVOqNgs kapitalna seria rekolekcji.

Co dzień jest walka o każdego z nas- jak 29 czerwca 2015 roku na swoje imieniny Bóg zaczął mnie nawracać, to była jazda bez trzymanki, szczególnie kiedy zły duch nie chciał odpuścić, tylko wyrywki z szerokiego doświadczenia dzięki Łasce Bożej - jak to przebiegało. Nie było wesoło, 14 lipiec wtorek pamiętam wracałem od Rodziców do Teściów, zmordowany tymi myślami, łącznie z tym aby z sobą skończyć jadąc autem, dwójką góra trójką 50-60km/h ze strachu jechałem, nie wiem co mnie tchnęło ? w imię Jezusa Chrystusa wyjdź ze mnie x3 i św Michale Archaniele broń mnie - zupełnie jak by to co było przed, jak by przestało istnieć. Później jeszcze wiele potyczek, w tym wizyta u ks egzorcysty.

Jak wróciłem od księdza, to za namową włączyłem sobie YT aby słuchać Marii Vadi, nim to włączyłem to słuchałem chwilę ks Piotra Glasa, znowu ktoś zaczął niepokoić całe jestestwo moje, szybko przełączyłem na ten właśnie film i słucham, bliski rozpaczy - około 13 min tego filmu nagle słyszę te słowa -

"Ja jestem twój Pan Jezus Chrystus przyszedłem cie pocieszyć"( w sercu, w myślach, jak zwał tak zwał). to była najbardziej radosna chwila w życiu.

To był ratunek w samą porę i potężny wiatr w żagle. Też jak zacząłem odmawiać Nowennę Pompejańską - jak że miła data 26 sierpnia 2015, koniec 18 Października i nie wiedziałem co to za "dziwna " data końca okazało się, że to niedziela misyjna, wielka radość.

To tylko urywek całej pięknej przygody, hartowania w ogniu, przeciwnik nie chciał w cale odpuścić. Wielu ludzi surowo zaprzecza istnieniu diabła/szatana i całej bandy złych duchów- zasłaniając się XXI wiekiem, ba są wręcz gotowi do ręko czynów, aby tylko prawda nie dotarła do ich serc.

Wstydzę się tego co było, widząc jakim wielkim grzesznikiem jestem, nawet tu na forum nie raz się dałem we znaki.

To wyznanie wiary jest jednak trochę przerażające, bo to trochę trąci nawoływaniem do zmiany wiary niekoniecznie na tą czysto katolicką...

Lepiej żebyś takich wyznań na forum nie rzucał bo ciężko to będzie normalnie traktować.

Poza tym to forum chyba nie jest dobrym miejscem na tak trudny temat.

To fundament.. czemu wyznanie wiary złe .. naście pauz, wstawionych żeby nie zamęczać. To jest teraz kluczowe. Wiem strach i pewien szok.

Wszytko czysto praktycznego punktu widzenia.

do zmiany wiary niekoniecznie na tą czysto katolicką...

a czemu tak uważasz? budowa domu to właśnie musi mieć solidne podstawy.

Nadchodzi jednak godzina, nawet już jest, kiedy to prawdziwi czciciele będą oddawać cześć Ojcu w Duchu i prawdzie, a takich to czcicieli szuka Ojciec. Bóg jest duchem; trzeba więc, by czciciele Jego oddawali Mu cześć w Duchu i prawdzie».
z ostatniej Ewangelii - kto w niedziele był w Kościele ten wie ;) a teraz mi przyszło na "myśl"

«Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą. Bójcie się raczej Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle.
(Mt 10, 28-33).

Jak widzicie, dom do ogarnięcie jest stary, roboty dużo, kredytu jak ognia unikać (cel).

12 m3 dębu muszę ogarnąć w najbliższym czasie, leży i czeka na przetarcie.

Teraz parę jeszcze suchych jesionów trzeba obalić, ogólnie na brak zajęć nie można narzekać. A też "mikro" skrót z pewnych wydarzeń się należał. Wiem że może wpaść paru hejterów, a to tylko na świadectwo sobie. Jeśli Oni zamilkną, kamienie wołać będą i taki jeden się (ja ) się odezwał na chwilę.

Edytowane przez מרכבה