Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do DB מרכבה buduję dom zeroenergetyczny/autonomiczny.

מרכבה

Recommended Posts

Myśl a nie powtarzaj mantry chwilowe zyski to przy gotowaniu obiadu, praniu, prasowaniu , wizycie gości trwają nie 5 min tylko godzinę lub dłużej. Liczyłeś już ile KW zużyje Ci rocznie wentylacja z reku i ggwc?

Nie liczyłem. Wychodzę z założenia że skoro ktoś wymyślił takie domy to tak musi być. Jest założenie w domu pasywnym że do komfortu ma wystarczyć reku z gwc to tego się trzymam. Jak się okaże że to nie wystarcza to zamontuję klimę i po sprawie. Masz jakieś doświadczenie z takim domem że się przegrzewa?

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Osobistego nie . Ale użytkowanie ggwc w domu niskoenergetycznym daje mi przybliżone dane . Ponadto wcale nie uważam że dom pasywny jest ideałem do którego należy dążyć. To dom jest dla mnie a nie ja dla domu. Założenia domu czysto pasywnego wymuszają rozwiązania które nie są komfortowe.

surgi22 zgadzam się z Tobą całkowicie :-) Pasywność i komfort nie zawsze idą tą samą drogą. Z tego co widzę u siebie ( powoli zaczynam to ogarniać po czterech latach mieszkania) to duże okna do ogrzewania są ok przez jakieś dwa miesiące w roku, czyli w lutym i wrześniu. Od marca ciepła już jest za dużo w zimą gdy jest najbardziej potrzebne to brakuje słońca. Latem bez zacieniania w domu jak w szklarni. Przy zacienionych oknach, reku z gwc i tak nie ma chłodu w domu. Skuteczniej można wychłodzić przeciągiem niż gwc.

Duże okna są ok dla widoków :-) Lepszym rozwiązaniem u mnie są kolektory słoneczne wpięte w ogrzewanie bo jak jest słońce to mogę puszczać ciepło z kolektorów w podłogę w pomieszczeniach północnych i jest ok. ale w pomieszczeniach południowych podłoga jest zimna bo ciepło jest od okien. Teraz pracuję na zacienianiem okien tak aby grzać podłogą bo jest bardziej komfortowo i łatwiej utrzymać temperaturę ok 20 stopni. Przy grzaniu przez okna jest ponad 25 co jest nie do wytrzymania.

Podsumowując jeśli nie chodzi o widoki to lepiej dać mniejsze okna i kolektory niż duże okna i mieć za gorąco.

pozdrawiam adam

Osobistego nie . Ale użytkowanie ggwc w domu niskoenergetycznym daje mi przybliżone dane . Ponadto wcale nie uważam że dom pasywny jest ideałem do którego należy dążyć. To dom jest dla mnie a nie ja dla domu. Założenia domu czysto pasywnego wymuszają rozwiązania które nie są komfortowe.

Dom niskoenergetyczny to nie jest dom pasywny. To tak jakby porównać forda do BMV. Niby też auta a jednak niebo a ziemia jeżeli chodzi o komfort.

surgi22 zgadzam się z Tobą całkowicie :-) Pasywność i komfort nie zawsze idą tą samą drogą. Z tego co widzę u siebie ( powoli zaczynam to ogarniać po czterech latach mieszkania) to duże okna do ogrzewania są ok przez jakieś dwa miesiące w roku, czyli w lutym i wrześniu. Od marca ciepła już jest za dużo w zimą gdy jest najbardziej potrzebne to brakuje słońca. Latem bez zacieniania w domu jak w szklarni. Przy zacienionych oknach, reku z gwc i tak nie ma chłodu w domu. Skuteczniej można wychłodzić przeciągiem niż gwc.

Duże okna są ok dla widoków :-) Lepszym rozwiązaniem u mnie są kolektory słoneczne wpięte w ogrzewanie bo jak jest słońce to mogę puszczać ciepło z kolektorów w podłogę w pomieszczeniach północnych i jest ok. ale w pomieszczeniach południowych podłoga jest zimna bo ciepło jest od okien. Teraz pracuję na zacienianiem okien tak aby grzać podłogą bo jest bardziej komfortowo i łatwiej utrzymać temperaturę ok 20 stopni. Przy grzaniu przez okna jest ponad 25 co jest nie do wytrzymania.

Podsumowując jeśli nie chodzi o widoki to lepiej dać mniejsze okna i kolektory niż duże okna i mieć za gorąco.

pozdrawiam adam

Sposób na ogrzewanie północnych pomieszczeń za pomocą kolektorów bardzo ciekawy. Szkoda że zdjęć nie ma w Twoim dzienniku bo nic nie można zobaczyć i przez to głupio się czyta. Nie wiem jaki masz projekt, jak wygląda itp ale izolację masz dobrą wiec wnioskuję że zapotrzebowanie na ciepło pewnie masz w okolicach pasywnego.

Czemu gwc z reku nie dają rady schłodzić domu latem? Jaki błąd popełniłeś? Jak możesz to wyślij mi zdjęcia domku, jakieś rzuty itp. Maila na prv Ci posyłam, będę wdzięczny

Jeżeli dobrze doczytałem to Twój projekt to Karii??? a to nie jest dobry projekt na dom pasywny więc ciężko na Twoim przykładzie stwierdzić czy dom pasywny ma sens czy nie bo takiego nie masz. Pełno możliwych mostków, garaż w bryle, okna dachowe, krótka elewacje od południa i brak osłony przed słońcem czyli przed jego nadmiarem nic nie chroni poza możliwymi roletami i nawet ciężko coś zrobić aby nie zepsuć wyglądu domu. Jestem ciekaw jak Ty go zrobiłeś więc liczę na fotki.

Dom niskoenergetyczny to nie jest dom pasywny. To tak jakby porównać forda do BMV. Niby też auta a jednak niebo a ziemia jeżeli chodzi o komfort.

Bredzisz kolego - dom pasywny jest tani w utrzymaniu ale o komforcie użytkowania pogadamy jak zbudujesz . Dom pasywny to takie autko średniej klasy na gaz - bo taniej , Poza aspektem ekonomcznym ogrzewania nie jest to żaden komfortowy dom .

Bredzisz kolego - dom pasywny jest tani w utrzymaniu ale o komforcie użytkowania pogadamy jak zbudujesz . Dom pasywny to takie autko średniej klasy na gaz - bo taniej , Poza aspektem ekonomcznym ogrzewania nie jest to żaden komfortowy dom .

Nie byłeś nigdy w takim domu, nie znasz nikogo kto taki ma i narzeka a stwierdzasz że jest zły? Powiem tak, idea jest piękna: sam się grzeje i chłodzi za pomocą wentylacji i odpowiedniemu projektowi. W Polsce nikt takiego domu nie zbudował, nawet Lipińscy próbowali ale domek w Smolcu ma ogrzewanie bo nie spełnił warunku obciążenia ale chyba tylko zapotrzebowania a to nie jest trudne. Wielu ludzi popełnia błąd myśląc że gruba izolacja i dużo okien lub prawie cała ściana ze szkła od południa załatwi sprawę. A to jest poważny błąd. Zbyt duże okna to też duże straty jak nie występują zyski słoneczne a w lato bez zacienienia w postaci okapu to jest udręka na którą wielu narzeka a przeważnie ci wielu nie ma zacienienia. Tak jak pisał adamus od marca przez okna wpada tyle ciepła że się robi za ciepło więc nie ma co się dziwić że reku z gwc nie daje radę schłodzić domu jak słońce go przegrzewa, na to tylko klima i nic poza tym nie pomoże. Według moich obliczeń w marcu słońce pada pod kątem jakieś 40,5st więc przy oknie na wysokość 2,4m jeżeli nie ma okapu to słońce wpadnie do domu na 2,5m i obejmie całą powierzchnię okna od podłogi po jego koniec więc im większa powierzchnia okna tym bardziej grzeje. Stosując okap na 1,5m można wpadanie słońca ograniczyć do 1,4m a nie 2,5m i będzie grzała tylko połowa wysokości okna więc niewiele a le na ten okres wiosenny to w sam raz na to aby ogrzewanie nie było potrzebne ale też aby reku sobie z tym poradził. W kwietniu na pół metra przy takim okapie wchodzi słońce a potem już nie wchodzi bezpośrednio czyli maj, czerwiec i lipiec jesteśmy chronieni przez okap. W sierpniu jest sytuacja taka jak w kwietniu a we wrześniu taka jak w marcu. Dłuższy okap nie ma sensu a każdy krótszy zwiększa nam ilość słońca wpadającego do domu. Nawet merkava może przez swoje okna bez okapu odczuwać problem w lecie no chyba że jego super okna które ma opracowane ale nie powie jakie zapobiegną przegrzaniu w jakiś sposób. Nie bez powodu tez wymyśliłem sobie balkon drewniany na osobnej konstrukcji i wiązary dachowe które będą wystawać poza elewację te 1,5m. Wszystko po to aby uchronić się przed promieniami słonecznymi wtedy gdy ich nie będę chciał. Jak mi to nie zda egzaminu to z pewnością o tym poinformuję na forum ale mam nadzieję że tak nie będzie.

Akurat mam doświadczenie z budynkiem który ma 20m2 od SW kierunku i robi się w nim upalnie nawet teraz jeśli wpadnie słońce weń.

Tyle że okna dwie szyby i blisko 85% transmisji, bo 2 zwykłe szyby.

Recepta ? na to jest banalna otworzyć drzwi. http://www.passivhausprojekte.de/index.php#d_17 3100 ponad domów pas.

Wszystko rozbija się o okna! to nie jest tak że przychodzi lipiec i jest dzień i noc + 30 st. Trzeba zobaczyć jak radzą sobie ludzie na pustyniach np

http://www.travelmaniacy.pl/artykul,shibam_-_manhattan_na_pustyni,3536,5,0.htm

Problemem jest słońce, nie bardzo u mnie będzie 100% wykładnikiem do budowy pasywniaków, ponieważ mam dom zwrócony gankiem ku NE kierunkowi. Jeśli w domu nad ranem mam +18/+19 st w największe upały, to pytanie co dzieje się potem iż skacze do +28 np jeśli się nie dba o zaparcie okien. Prosty rachunek, okno TR 50% niezacienione daje ile ? ciepła około 300 wat mocy na 1m2 mając 10m2 daje już 3kW ..to wystarczy aby przypiec dom.

Kamilu jak sam twierdzisz nikt jeszcze w Polsce nie zbudował domu pasywnego. Skąd w tobie wiara i ufność że będziesz pierwszy ?

Bo oglądałem te domy niby pasywne, wiem jakie zapotrzebowanie mają domy forumowiczów co bym nawet nie pomyślał i opracowując swój projekt zrobiłem go tak jak trzeba na pasywny ze szczegółami i musi się udać. Jak się dobrze przypatrzysz na mój projekt to zobaczysz że wszystko jest dobrze zrobione.

W naszym klimacie uzyskanie około 10 Wat mocy przy np iluś tam wymaga średniej izolacji pod 50cm.

Czyli knucie Kamila jest ok. Ja wybrałem izolację która ma zapewnić max 7 watów mocy przy -30.

Nadmiar zysków = regulacja wentylacją. Będzie za pewne tak że reku będzie chodził od -10 i niżej

i później od +25 wzwyż. Na pewno jedyną rozbudowaną instalacją będzie GWC, już teraz mam sporą banię na powietrze z gruntu.

Gdzie grunt ulega regeneracji dzięki przepływowi wody.

aadamuss24 bardzo poważnie traktuję temat przegrzewania domu latem. Wspominałem może już iż dom jest bardzo dobrze położony na czas letni.

To może stąd u mnie ten problem jak by jest łagodzony, ale mam na pod orędziu parę budynków które bardzo wnikliwie trzeba będzie rozpatrzeć pod względem lata. Żeby móc dość swobodnie sobie hasać pod założeniach i nie były te założenia bez pokrycia, trochę czasu trzeba było temu poświęcić.

Zbierając różne dane i knując. Szukam analogi w tym co już jest, zwłaszcza zaciekawiło mnie zdanie kolegi, gdzie mówi; "w lecie zdarza się kondensacja wody na ścianach w domu" i ogólnie jest za zimno w lipcu np.

Czyli jednak da się chłód zachować. Faktem jest iż okien typowo pasywnych on nie posiada.

Okapy, parter bez użytkowego poddasza.

Nadmienić trzeba fakt, że u mnie okna od południa to w zasadzie jako ozdoba, niż jako typowe pasywniaki, potrzeba dzięki nim większego doświetlenia dwóch salonów, jeden nad drugim. Tak układ domu obmyśliłem. Od zawsze chciałem mieć dwa salony, jeden niedzielny i drugi codzienny prywatny. Okna zapodałem tak wielkie ? ponieważ też mi się podobają, a jako samogrzejny standard, to nie potrzeba by było takich okien.

W zupełności typowe powierzchnie co przeciętny dom.

Zacienienie tego na pierwszy rzut przejmie winogron. Pierwotnie był na domu rozpięty, a że nie chce się dać wykarczować, choć nie zostało zupełnie nic, poza pozornie martwym korzeniem, to na wzgląd woli walki tej rośliny, oraz naturalnej ochrony przed słońcem, ostanie się winogron, może pyszne winko ...

Edytowane przez מרכבה

Kamil tu nie chodzi o pasywność tylko o normalne użytkowanie. Przy pustym domu bez otwierania drzwi i okien, bez wychodzenia 30 razy na godzinę może da się utrzymać niską temperaturę w domu, czyli ok 21 stopni. Przy funkcjonowaniu w domu i ogrodzie gdzie trzeba albo iść po kawę albo po słodkie albo po piwo :-) ilość ciepła wpuszczanego do domu jest ogromna. Nie wyrówna tego gwc.

Czołgista - w temacie zacieniania do tej pory mam markizy które przedłużają okap ale już pracuję na zielonym :-) Dużo liści latem i powinno być ok