Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do DB מרכבה buduję dom zeroenergetyczny/autonomiczny.

מרכבה

Recommended Posts

aadamuss24 bardzo się ciesze że uczestniczysz w dyskusji, ponieważ podnosisz ważny problem (nadmiar zysków )

o którym wspomniałem, tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234511-Dom-pasywny-(zeroenergetyczny)-droga-do-doskona%C5%82o%C5%9Bci-komentarze&p=6767912#post6767912 cóż przyznaję się, że u siebie machnąłem ręką na ten problem, ponieważ dom jest na lato idealnie ustawiony na północ, od południowego zachodu ma zacienienie, przez większość lata na dom rzuca cień dom wujka.

Nie mniej trzeba zrobić wyliczenia jaki współczynnik g będzie miało dane rozwiązanie i odpowiednie dane wklepać, jest tego sporo do urobienia.

Cały rok godzina po godzinie. Przeorałem już sporo o oknach → myślę tu o szybach w szczególności, mnie jakieś plasticzki nie interesują.

Dla rozrywki od kompa sobie wykonam pewne rzeczy sam.

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja to sprawdzałem dla swojego projektu wpływ słońca.jpg z tego wynika że prawie od kwietnia do sierpnia okap chroni przed słońcem a we wrześniu i marcu gdy też jest różnie na polu ale przeważnie ciepło to słońca za dużo nie wchodzi za to w teoretycznym sezonie słońce już bez problemu grzeje i w najzimniejsze dni jest go najwięcej. Tzn wchodzi na całe pomieszczenie więc jak się pokaże to fajnie będzie grzać. Z tego też wynika że okno wystarczy na 2,2m bo mimo wysokości 2,4 i tak ta wysokość jest niewykorzystana. Dzięki takiemu okapowi praktycznie od marca będzie można stabilizować sobie temperaturę w domu na poziomie 21st aby gdy się zdarzą skoki temperatur w okresie letnim to dzięki masywnej konstrukcji i chłodzeniu reku z gwc nie przegrzać domu. Nie widzę innego sensownego na to rozwiązania aby nie korzystać z klimy.

wpływ słońca.jpg

Czołgista poszukam jakieś parametry okien które mam może się przyda ( nie plastiki ale swoje minusy też mają).

Kamil jak dam radę w tym tygodniu to ustawię markizy na tej wysokości co podałeś i zobaczymy dokąd sięgnie słońce :-) Szkoda, że nie można tu jakoś łatwiej zdjęć z telefonu podać :-( pozdr adam

Kamil jak chcesz ten okap przymocować do muru ?

Czołgista poszukam jakieś parametry okien które mam może się przyda ( nie plastiki ale swoje minusy też mają).

Kamil jak dam radę w tym tygodniu to ustawię markizy na tej wysokości co podałeś i zobaczymy dokąd sięgnie słońce :-) Szkoda, że nie można tu jakoś łatwiej zdjęć z telefonu podać :-( pozdr adam

Kamil jak chcesz ten okap przymocować do muru ?

ten okap to będzie balkon drewniany na własnej konstrukcji pasywniak nowy.wschód.jpg a okapem okien piętra będzie dach a dokładniej to wiązary dachowe będą wystawać na te 1,5m poza mur. Markizy są fajne ale pewnie nie tanie a na pewno nie takie solidne jak balkon. Balkon zawsze będzie osłaniać niezależnie od pogody i warunków. Jeszcze się zastanawiam nad jakby zasłonami pomiędzy słupkami balkonu. Wtedy można zasłonić jeszcze tak i na 1,5m zatrzymać ten skwar ale nie wiem czy to podziała ale z drugiej strony zasłona droga nie jest więc zawsze można spróbować.

Ja dodaje zdjęcie przez ikonkę 'dodaj zdjęcie' ale jak masz za duży rozmiar to musisz zmniejszyć, zapisać i dodać.

A skąd mam Ci wziąć wyliczenia? Nie ja opracowałem myśl budynków pasywnych i nie ja ustaliłem że dom ma się pasywnie ogrzać i schłodzić. Skoro ktoś to opracował, zbadał i stwierdził ze taki i taki jest dom pasywny tzn że tak musi być.

Jeżeli przez te 30dni będzie temperatura ponad 30st to jak w domu będzie 25st to nie będzie źle.

Nie jesteś przekonany do takich domów bo nie ma takich w naszym kraju. W Niemczech niby jest ich dużo ale tak na dobrą sprawę są bo ich instytut dopuścił tez wybór między zapotrzebowaniem a obciążeniem. Gdyby się trzymali zasad pasywności to pewnie żaden z tych domów nie miałby certyfikatu. Instytut musi sprzedać papier więc musiał pójść na ustępstwo. Ale to nie znaczy że dom który spełnia jeden z wymogów naprawdę będzie pasywny. Każdy dom pasywny powinien dużymi oknami być skierowany na południe aby czerpać ciepło z słońca a zarazem powinien te okna mieć chronione okapem aby w lecie słońce nie smażyło domowników. Do tego gruba i szczelna izolacja, odpowiednia stolarka okienna w taki sposób aby na pozostałych elewacjach było jak najmniej okien, korzystny współczynnik AV czyli dom piętrowy i będzie pasywnie.

Oj kamil , kamil za chwilę okaże się że Ty lepiej niż twórcy pojęcia - dom pasywny wiesz co to jest .

Hej. Ogarniam powoli temat zdjęć, będzie to szło przez Dropboxa bo chyba szybciej i łatwiej, nie będzie widać miniatur. Jak będę miał więcej czasu to wrzucę tam więcej zdjęć z dziennika budowy.

Teraz na próbę jedno zdjęcie pergoli do zacieniania okna które jest narożnikowe od strony płudniowo-zachodniej i robi najwięcej kłopotu bo od zachodu jest szczyt domu i brak okapu. Dodatkowo będzie tam rosło coś zielonego co szybko rośnie i można przycinać.

Dajcie znać czy coś widać :-)

https://www.dropbox.com/l/bHeGpGfWXCQoyp7ApoOAEn

Kamil zapominasz o jeden bardzo ważnej sprawie, zakładasz padanie słońca w tylko w południe danej pory roku.

Przecież nie muszę Ci tłumaczyć że słońce wstając ma zupełnie inny kąt niż to w południe.

Zaglądnie Ci do domku i będzie parzyć. Stąd sam okap nie pomoże do końca

Kamil zapominasz o jeden bardzo ważnej sprawie, zakładasz padanie słońca w tylko w południe danej pory roku.

Przecież nie muszę Ci tłumaczyć że słońce wstając ma zupełnie inny kąt niż to w południe.

Zaglądnie Ci do domku i będzie parzyć. Stąd sam okap nie pomoże do końca

Nie zapomniałem o tym. Słońce w okresie letnim jest na pewnej wysokości i pod pewnym kątem i mimo że rano wstaje to też wstaje i jest bardziej po wschodniej stronie niż po południowo-wschodniej tak jak w zimie. Więc okna południowe i tak będą chronione

kwadracik.z.daszkiem07.jpgkwadracik.z.daszkiem08.jpgkwadracik.z.daszkiem09.jpgkwadracik.z.daszkiem10.jpgkwadracik.z.daszkiem11.jpg

Na razie u nas słońca brak i nie sprawdzę na ile musi wyjechać roleta aby dała cień do posadzki.

Jeszcze jedno moje spostrzeżenie. Warto robić od strony południowej łazienkę - będzie dużo ciepła w miejscu gdzie najmniej przeszkadza i często jest go potrzebne więcej.

pozdr adam

Słońce jest teraz nisko więc i tak wysunięcie nic nie da a po drugie jak wyjdzie to będzie raczej pożądane do grzania niż żeby je unikać.

Może i łazienka byłaby dobrym pomysłem od południa ale gdyby południowa strona nie była ogrodowa.

Ale kto decyduje że dom spełnia kryteria określone i wymyślone w Passive Hause Institute - Ty czy w/w ??

Nie interesuje mnie co sobie wymyśli instytut bo im będzie zawsze zależało na sprzedaży certyfikatu więc aby go sprzedać zatwierdzą nawet domy z kominkami bo albo sprzedadzą certyfikat w 50 domach na 1000 albo w 5 na 1000 które byłyby prawdziwie pasywne. Ale to nie znaczy że dom będzie pasywny a tylko będzie miał papier praktycznie bez pokrycia. Szczerze na miejscu instytutu też bym tak zrobił bo z samej idei by się nie utrzymali.

Pod względem jakości domu lepiej byłoby spełnić warunki NF15 niż niemieckiego instytutu.