מרכבה 08.02.2015 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 aadamuss24 bardzo się ciesze że uczestniczysz w dyskusji, ponieważ podnosisz ważny problem (nadmiar zysków )o którym wspomniałem, tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234511-Dom-pasywny-(zeroenergetyczny)-droga-do-doskona%C5%82o%C5%9Bci-komentarze&p=6767912#post6767912 cóż przyznaję się, że u siebie machnąłem ręką na ten problem, ponieważ dom jest na lato idealnie ustawiony na północ, od południowego zachodu ma zacienienie, przez większość lata na dom rzuca cień dom wujka. Nie mniej trzeba zrobić wyliczenia jaki współczynnik g będzie miało dane rozwiązanie i odpowiednie dane wklepać, jest tego sporo do urobienia.Cały rok godzina po godzinie. Przeorałem już sporo o oknach → myślę tu o szybach w szczególności, mnie jakieś plasticzki nie interesują.Dla rozrywki od kompa sobie wykonam pewne rzeczy sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.02.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Ja to sprawdzałem dla swojego projektu z tego wynika że prawie od kwietnia do sierpnia okap chroni przed słońcem a we wrześniu i marcu gdy też jest różnie na polu ale przeważnie ciepło to słońca za dużo nie wchodzi za to w teoretycznym sezonie słońce już bez problemu grzeje i w najzimniejsze dni jest go najwięcej. Tzn wchodzi na całe pomieszczenie więc jak się pokaże to fajnie będzie grzać. Z tego też wynika że okno wystarczy na 2,2m bo mimo wysokości 2,4 i tak ta wysokość jest niewykorzystana. Dzięki takiemu okapowi praktycznie od marca będzie można stabilizować sobie temperaturę w domu na poziomie 21st aby gdy się zdarzą skoki temperatur w okresie letnim to dzięki masywnej konstrukcji i chłodzeniu reku z gwc nie przegrzać domu. Nie widzę innego sensownego na to rozwiązania aby nie korzystać z klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 08.02.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Czołgista poszukam jakieś parametry okien które mam może się przyda ( nie plastiki ale swoje minusy też mają). Kamil jak dam radę w tym tygodniu to ustawię markizy na tej wysokości co podałeś i zobaczymy dokąd sięgnie słońce Szkoda, że nie można tu jakoś łatwiej zdjęć z telefonu podać pozdr adam Kamil jak chcesz ten okap przymocować do muru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.02.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Czołgista poszukam jakieś parametry okien które mam może się przyda ( nie plastiki ale swoje minusy też mają). Kamil jak dam radę w tym tygodniu to ustawię markizy na tej wysokości co podałeś i zobaczymy dokąd sięgnie słońce Szkoda, że nie można tu jakoś łatwiej zdjęć z telefonu podać pozdr adam Kamil jak chcesz ten okap przymocować do muru ? ten okap to będzie balkon drewniany na własnej konstrukcji a okapem okien piętra będzie dach a dokładniej to wiązary dachowe będą wystawać na te 1,5m poza mur. Markizy są fajne ale pewnie nie tanie a na pewno nie takie solidne jak balkon. Balkon zawsze będzie osłaniać niezależnie od pogody i warunków. Jeszcze się zastanawiam nad jakby zasłonami pomiędzy słupkami balkonu. Wtedy można zasłonić jeszcze tak i na 1,5m zatrzymać ten skwar ale nie wiem czy to podziała ale z drugiej strony zasłona droga nie jest więc zawsze można spróbować. Ja dodaje zdjęcie przez ikonkę 'dodaj zdjęcie' ale jak masz za duży rozmiar to musisz zmniejszyć, zapisać i dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 09.02.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Ale latem nie ma takiego nasłonecznienia co zimą tak świeci w Lipiec/Sierpień a w grudniu promyczki ładnie oświetlają ścianę oddaloną O 4,3 METRA , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.02.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 a czerwiec/lipiec jeszcze bardziej i po to trzeba stosować okapy aby chronić się przed słońcem gdy go nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.02.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 A skąd mam Ci wziąć wyliczenia? Nie ja opracowałem myśl budynków pasywnych i nie ja ustaliłem że dom ma się pasywnie ogrzać i schłodzić. Skoro ktoś to opracował, zbadał i stwierdził ze taki i taki jest dom pasywny tzn że tak musi być. Jeżeli przez te 30dni będzie temperatura ponad 30st to jak w domu będzie 25st to nie będzie źle. Nie jesteś przekonany do takich domów bo nie ma takich w naszym kraju. W Niemczech niby jest ich dużo ale tak na dobrą sprawę są bo ich instytut dopuścił tez wybór między zapotrzebowaniem a obciążeniem. Gdyby się trzymali zasad pasywności to pewnie żaden z tych domów nie miałby certyfikatu. Instytut musi sprzedać papier więc musiał pójść na ustępstwo. Ale to nie znaczy że dom który spełnia jeden z wymogów naprawdę będzie pasywny. Każdy dom pasywny powinien dużymi oknami być skierowany na południe aby czerpać ciepło z słońca a zarazem powinien te okna mieć chronione okapem aby w lecie słońce nie smażyło domowników. Do tego gruba i szczelna izolacja, odpowiednia stolarka okienna w taki sposób aby na pozostałych elewacjach było jak najmniej okien, korzystny współczynnik AV czyli dom piętrowy i będzie pasywnie. Oj kamil , kamil za chwilę okaże się że Ty lepiej niż twórcy pojęcia - dom pasywny wiesz co to jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.02.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Oj kamil , kamil za chwilę okaże się że Ty lepiej niż twórcy pojęcia - dom pasywny wiesz co to jest . Nie wiem czy wiem lepiej ale jak ma być pasywnie to pasywnie a nie ze wspomagaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.02.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Hej. Ogarniam powoli temat zdjęć, będzie to szło przez Dropboxa bo chyba szybciej i łatwiej, nie będzie widać miniatur. Jak będę miał więcej czasu to wrzucę tam więcej zdjęć z dziennika budowy. Teraz na próbę jedno zdjęcie pergoli do zacieniania okna które jest narożnikowe od strony płudniowo-zachodniej i robi najwięcej kłopotu bo od zachodu jest szczyt domu i brak okapu. Dodatkowo będzie tam rosło coś zielonego co szybko rośnie i można przycinać. Dajcie znać czy coś widać https://www.dropbox.com/l/bHeGpGfWXCQoyp7ApoOAEn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.02.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Widać zdjęcie dobrze. To z twojego domu?Na okno południowo-zachodnie nic nie pomoże bo słońce jest zbyt nisko więc tylko zieleń pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.02.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Ok czyli temat zdjęć jakoś ogarnę. Zdjęcie z mojego domu, strona południowo-zachodnia. Fajnie widać zachód słońca zimą ale latem grzeje, coś za coś Taka pergola jak obrośnie zielenią to zrobi ciekawy klimat i da dużo cienia. R&K nie mogę wysłać wiadomości do Ciebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.02.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 To masz ładny domek i chyba jakieś zmiany wprowadziłeś w projekcie typowym. Niestety ale okna południowo-zachodnie mogą być trochę męczące latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.02.2015 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Kamil zapominasz o jeden bardzo ważnej sprawie, zakładasz padanie słońca w tylko w południe danej pory roku.Przecież nie muszę Ci tłumaczyć że słońce wstając ma zupełnie inny kąt niż to w południe.Zaglądnie Ci do domku i będzie parzyć. Stąd sam okap nie pomoże do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.02.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Kamil zapominasz o jeden bardzo ważnej sprawie, zakładasz padanie słońca w tylko w południe danej pory roku. Przecież nie muszę Ci tłumaczyć że słońce wstając ma zupełnie inny kąt niż to w południe. Zaglądnie Ci do domku i będzie parzyć. Stąd sam okap nie pomoże do końca Nie zapomniałem o tym. Słońce w okresie letnim jest na pewnej wysokości i pod pewnym kątem i mimo że rano wstaje to też wstaje i jest bardziej po wschodniej stronie niż po południowo-wschodniej tak jak w zimie. Więc okna południowe i tak będą chronione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.02.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.02.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 to kiedyś sprawdzałem jak w maju wygląda i słońce obiera za wysokie loty aby aby zaszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.02.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Na razie u nas słońca brak i nie sprawdzę na ile musi wyjechać roleta aby dała cień do posadzki. Jeszcze jedno moje spostrzeżenie. Warto robić od strony południowej łazienkę - będzie dużo ciepła w miejscu gdzie najmniej przeszkadza i często jest go potrzebne więcej. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.02.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Na razie u nas słońca brak i nie sprawdzę na ile musi wyjechać roleta aby dała cień do posadzki. Jeszcze jedno moje spostrzeżenie. Warto robić od strony południowej łazienkę - będzie dużo ciepła w miejscu gdzie najmniej przeszkadza i często jest go potrzebne więcej. pozdr adam Słońce jest teraz nisko więc i tak wysunięcie nic nie da a po drugie jak wyjdzie to będzie raczej pożądane do grzania niż żeby je unikać. Może i łazienka byłaby dobrym pomysłem od południa ale gdyby południowa strona nie była ogrodowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.02.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Nie wiem czy wiem lepiej ale jak ma być pasywnie to pasywnie a nie ze wspomagaczami. Ale kto decyduje że dom spełnia kryteria określone i wymyślone w Passive Hause Institute - Ty czy w/w ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.02.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Ale kto decyduje że dom spełnia kryteria określone i wymyślone w Passive Hause Institute - Ty czy w/w ?? Nie interesuje mnie co sobie wymyśli instytut bo im będzie zawsze zależało na sprzedaży certyfikatu więc aby go sprzedać zatwierdzą nawet domy z kominkami bo albo sprzedadzą certyfikat w 50 domach na 1000 albo w 5 na 1000 które byłyby prawdziwie pasywne. Ale to nie znaczy że dom będzie pasywny a tylko będzie miał papier praktycznie bez pokrycia. Szczerze na miejscu instytutu też bym tak zrobił bo z samej idei by się nie utrzymali. Pod względem jakości domu lepiej byłoby spełnić warunki NF15 niż niemieckiego instytutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts