Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Dania zabroniła montażu kotłów gazowych, Holandia ....rozważa, kraje te stawiają na PC i farmy wiatrowe na morzu.

Na co może postawić Polska, by naprawdę uniezależnić się energetycznie i by nie był to węgiel?

Tylko pompy ciepła, i jeśli ktoś mądrze zaprojektuje dom to i się środki na PV znajdą.

Gaz od Putina, węgiel od Putina, gdzie sens gdzie logika?

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie, że środowisko przetrwa. Ludzie jego zmiany mogą nie przetrwać. Na pewno zaboli.

Taka ciekawostka - w najgorszym okresie epoki lodowcowej średnia roczna była o cztery stopnie poniżej tego, od czego my poszliśmy dwa stopnie w górę. Jak się od dziś nie ogarniemy, to sprawy nabiorą tempa lawinowego dość szybko.

Docelowo, oczywiście. Co w tym dziwnego? Na tę chwilę eliminację spalania tam gdzie jest to kompletnie zbyteczne.

To, że nie wierzę, by ludzkość kiedykolwiek zrezygnowała z kominów. Spalamy śmieci, drewno, węgiel, gaz kopalny, biogaz, biopaliwa, biomasę i inne rzeczy. Nie tylko dla ciepła czy prądu ale tez dla utylizacji. Do tego czemu rezygnować z procesu obojętnego dla środowiska? Nie sądzę, byśmy zrezygnowali z palenia nawet, jak skończą się paliwa kopalne (czy raczej jak skończą się zasoby, których wydobycie będzie kosztowniejsze niż inne źródła energii).

I to nie jest kwestia ekologii a ekonomii.

To, że nie wierzę, by ludzkość kiedykolwiek zrezygnowała z kominów. Spalamy śmieci, drewno, węgiel, gaz kopalny, biogaz, biopaliwa, biomasę i inne rzeczy. Nie tylko dla ciepła czy prądu ale tez dla utylizacji. Do tego czemu rezygnować z procesu obojętnego dla środowiska? Nie sądzę, byśmy zrezygnowali z palenia nawet, jak skończą się paliwa kopalne (czy raczej jak skończą się zasoby, których wydobycie będzie kosztowniejsze niż inne źródła energii).

I to nie jest kwestia ekologii a ekonomii.

Kaizen błagam Cię, skup się. Przecież piszemy o niskich kominach. Ja nie widzę problemu aby spalać biopaliwo w elektro(ciepło)wniach gdzie są wysokie kominy i filtry, co zresztą robią np. Niemcy (jako że spore mają wykazywane zużycie biomasy). U nas zaś "inteligenci" biorą "dobry" przykład i instalują w domach kotły na biomasę czy inne kominki twierdząc że Niemcy też palą (ale że palą w leketrociepłowniach w większości to żaden nie wie). Dlatego nadal mamy taki syf w powietrzu.

Kaizen błagam Cię, skup się. Przecież piszemy o niskich kominach.

To chyba Ty - ja piszę o spalaniu paliw kopalnych vs. drewna i innych paliw odnawialnych.

Ja nie widzę problemu aby spalać biopaliwo w elektro(ciepło)wniach gdzie są wysokie kominy i filtry

Ja widzę problem w spalaniu paliw kopalnych gdziekolwiek - w samochodach, w domach, w elektrowniach. Dlatego mamy zmiany klimatyczne i trucie środowiska. Co mi z tego, że Bełchatów ma wysokie kominy? Niby śladowa ilość rtęci w szczepionkach szkodzi, a tu mamy 2,82t rtęci wypuszczone rocznie do atmosfery. I co z tego, że z wysokiego komina? A no to, ze dalszy zasięg rażenia.

I co, może węgiel powstając wchłonie to? Nie, bilans zostanie tak tragiczny, bo to zostaje w środowisku. Drewno (i inne paliwa odnawialne) co wyemituje, to wchłonie zaraz.

Przypomnij, ile to rtęci wylatuje z kominka opalanego drewnem?

To chyba Ty - ja piszę o spalaniu paliw kopalnych vs. drewna i innych paliw odnawialnych.

Prxeciez nikt nie ma problemu z tym, ze w elektrowni spali sie biomase.

Lepiej to, niz wegiel.

A w gęstej, miejskiej zabudowie lepiej gaz, niz drewno w kominku.

To, że nie wierzę, by ludzkość kiedykolwiek zrezygnowała z kominów.

A ja widze coraz wiecej domow bez kominów.

Sam bym teraz taki wybudował - w lutym paliłem w kominku 0 razy.

Edytowane przez fotohobby

Owszem, ja o tym piszę, i Ty też -- od kiedy napisałeś, że palisz w kozie i jest to super ekstra ekologiczne.

Ja widzę problem w spalaniu paliw kopalnych gdziekolwiek - w samochodach, w domach, w elektrowniach. Dlatego mamy zmiany klimatyczne i trucie środowiska.

I jednocześnie nie jesteś w stanie zrozumieć, że bez tego, jako cywilizacja, się nie obejdziemy. Jednocześnie nie spełnimy zapotrzebowania biopaliwami, jak się Tobie marzy.

Niby śladowa ilość rtęci w szczepionkach szkodzi,

Zapoznaj się lepiej z tematem. Bo jeszcze parę kroków i staniesz na krawędzi dysku na którym leżą nasze kontynenty.

Co mi z tego, że Bełchatów ma wysokie kominy? a tu mamy 2,82t rtęci wypuszczone rocznie do atmosfery. I co z tego, że z wysokiego komina? A no to, ze dalszy zasięg rażenia.

Każdy widzi to co chce widzieć. Ja widzę, w przeciwieństwie do niskiej emisji, że wystąpi znacznie mniejsze stężenie oddziałujące na człowieka. Bo, nawiązując do szczepionek, mniej ważne co jest w szczepionce, tylko w jakim stężeniu występuje i jaki wpływ ma to na człowieka. Tak jest ze wszystkim, z alkoholem, a nawet z witaminami czy innymi lekami. Tylko stężenie decyduje o tym czy coś leczy czy jest trucizną. Przypominam, że nawet czysta woda może zabić.

I co, może węgiel powstając wchłonie to? Nie, bilans zostanie tak tragiczny, bo to zostaje w środowisku.

W takim razie pytam ponownie, czemu dom zrobiłeś ogrzewany na "zły" prąd z COP1?

Drewno (i inne paliwa odnawialne) co wyemituje, to wchłonie zaraz.

Nie tak zaraz, tylko w ciągu paru lat gdy ludzie już to parokrotnie zdążą przepuścić przez płuca.

Przypomnij, ile to rtęci wylatuje z kominka opalanego drewnem?

Ale rtęć to nie jest jedyny szkodliwy związek uwalniający się przy spalaniu. Dla odwrócenia kota ogonem, ile rtęci jest emitowane przy spalaniu kopaliny jaką jest gaz ziemny?

Edytowane przez Myjk

Dokładnie, skupcie się, bo za parę lat nie będzie PIS'u i nie będzie miał kto dokładać w tym kraju za prąd. UE dąży to tego, żeby taki kraj jak Polska, obłożyć zakazami, potroić koszta produkcji prądu poprzez ustawy emisyjne, także powoli szykujcie się na Armagedon. Jak wasze dziecko będzie mogło komputer włączyć na 5 godzin dziennie, to będziecie należeć do elity społeczeństwa, która będzie miała wyższy przydział mocy z prądowni.

A wtedy ogrzewanie domu prądem będzie się wahać z zapytaniami na forum, czy lepiej utrzymywać w salonie aż 17, czy wystarczy 15*C ;)

UE dąży to tego, żeby taki kraj jak Polska, obłożyć zakazami, potroić koszta produkcji prądu poprzez ustawy emisyjne, także powoli szykujcie się na Armagedon.

UE to my. I niby my dążymy do tego? No to będzie armagedon dla rządzących przy którym francuskie żółte kamizelki to pikuś.

Teraz to płynnie przeszliśmy do polityki. Może Elfir nie usunie ;)

Ja wiem tylko tyle, że jak znowu Tuskopodobni dojdą do władzy, to za 230V w gniazdkach będziemy płacić, jak za zboże, mając na uwadze to, że prawie cała Polska zasilana jest prądem z węgla.

I wtedy trzeba będzie się przeprosić z Putinem, i ogrzewać gazem.

Co wy z tymi wysokimi kominami? Kompleksy jakieś? Mieszkałem pod wysokim kominem co to miał smród nawet za granicę eksportować. Kisiliśmy się w smrodzie pod kominem, niby przeżyliśmy choć nie wszyscy. Smród to jest smród, a komin tylko decyduje o powierzchni zasmradzanej. Nie ważne jaka chemia czy PM2,5 , trucizna to trucizna. Paliwa stałe to zły pomysł, choć pozornie tani...

dobry piec to podstawa. od jakiegoś czasu mam piec od :spam: , robiłem research i wypadł najlepiej. Nie żałuję, jest bardzo w porządku. Generalnie wiem że na tym nie ma co oszczędzać, to sprzęt na lata i nie może być słaby... Edytowane przez Tomaszs131
Lokowanie produktu.

dobry piec to podstawa. od jakiegoś czasu mam piec od :spam: , robiłem research i wypadł najlepiej. Nie żałuję, jest bardzo w porządku. Generalnie wiem że na tym nie ma co oszczędzać, to sprzęt na lata i nie może być słaby...

A ja w jednym z domów mam od 24 lat kocioł TERMET GCO 19,8 kW i jestem zadowolony bo jest bezawaryjny i to jest prawda poparta praktyką, a kosztował jedynie740 zł

Edytowane przez Tomaszs131
Edycja cytowanego postu.