Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Njatanszy w zakupie i instalacji jest grzałka przepływowa czyli de fakto piec elektryczny. W użytkowaniu już nie koniecznie.

Ważne, żeby porównywać jabłka z jabłkami a nie z gruszkami.

Nieuczciwym jest porównanie najtańszego kotła gazowego, dostępnego na rynku do pompy ciepła nawet ze średniej półki.

Bo taka PC boscha zaczyna się od pewnie od 50k a najtańszy piec przepływowy gazowy kupi pewnie i za 3k.

Trzeba też patrzeć kiedy się to montuje.

Jak ja montowałem moją kotłownie z PC PW to zapłaciłem 25k na gotowo, w tym samym czasie mój szwagier zamontował kotłownie na pellet za 21k. Ma duży garaż i na początku roku zgromadził opału na dwa sezony więc obecnie nie przejmuje się cenami... ale ja nie miałbym gdzie trzymać tych worków.. .Ergo, ile przypadków, tyle rozwiązań.

Inaczej będzie patrzył ktoś kto dom buduje a inaczej jak modernizuje. Inaczej jak już masz przyłącze gazowe a inaczej jak musisz ciągnąć ileś metrów sieci a potem robić przyłącze, inaczej jak i tak bedziesz miał komin a inaczej jak kominów nie chcesz mieć. Ja za Pompę ciepła a potem fotowoltaikę zapłąciłem 43k (nie korzystałem z żadnych dopłąt), wszystko mam na prąd, przy obecnych stawkach płącę 1200 zł/ rok (nie mam pełnego pokrycia PV)... za te pieniądze mógłbym kupić 300-400 kg węgla... .

Inaczej będe gadał, jak wprowadzą jakieś podatki od PV, albo zmienią sposób rozliczania PV (jestem na "starych" warunkach"). Innymi słowy, liczy się tylko mądrość etapu ;) nie ma źródła ciepła bezwględnie taniego ani bezwględnieg drogiego.

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Okazuje się, że od 3 dni ceny gazu spadają.Pod koniec ub.tyg.o 11% i dziś już 14%. Wygląda na to, że ta "złodziejska" UE ratuje nam tyłki. To reakcja na zapowiedź Kom.Europ. w sprawie utworzenia korytarza cenowego na ten surowiec. Niewykluczone, że rosja straci unijny rynek gazu.

Njatanszy w zakupie i instalacji jest grzałka przepływowa czyli de fakto piec elektryczny. W użytkowaniu już nie koniecznie.

Nie ma czegoś takiego jak piec elektryczny. Ogrzewacz przeplywowy na prąd na cały dom potrzebuje 400V, które trzeba dociągnąć, być może demolując kilka pomieszczeń. Ogrzewacz pojemnościowy potrzebuje tylko trochę miejsca.

Innymi słowy, liczy się tylko mądrość etapu ;) nie ma źródła ciepła bezwględnie taniego ani bezwględnieg drogiego.

Póki co podatku od słońca nie wprowadzono, ale jestem w stanie to sobie wyobrazić :D

Kwestia obliczeń zużycia wody i kosztów. Energia elektryczna w przyszłym roku mocno wzrośnie i pewnie ten szybki wzrost utrzyma się również w kolejnych latach.

Szkoda, że ceny energii nie są uwolnione, rząd ciągle robi jakieś bzdurne tarcze, dopłaty... nic zaplanować nie można.

Gdyby był wolny rynek to człowiek mógłby sobie obliczyć co mu się najbardziej opłaca. A tak założy np. PC a rząd przestanie dopłacać np. do prądu a będzie dopłacać do gazu i tacy co mają gaz na tym skorzystają kosztem tych co grzeją się prądem.

Zaplanuj oszczędności i po problemie :cool: W tym rząd nie może Ci przeszkodzić.

A tak na serio, przecież ludzie wypracowali już sobie kilka rozwiązań. Dla starych, energożernych domów są paliwa stałe, dla nowszych gaz, ew, PC, dla jeszcze nowszych powietrzna PC, dla jeszcze oszczędniejszych mała powietrzna, PC + kable/promienniki elektryczne itd. Na końcu są małe (do 100 m2) domy pasywne z dogrzewaniem powietrza zwykła grzałką elektryczną o mocy 1 kW. Niezależnie od tego warto instalować PV. Warto też magazynować energię cieplną. Wielkimi krokami nadchodzą magazyny EE. Do tego masz kolektory słoneczne, GWC powietrzny, prze- i bez przeponowy, glikolowy, wodny. Można też montować kominki, generatory prądu, być może niedługo ktoś opracuje niewielkie kogeneratory. Patrzysz na rząd, to czekasz na rząd. Patrz na siebie i swoje możliwości, bo optymalnie nigdy nie trafisz z ogrzewaniem w tych szalonych czasach.

Tu chyba był skrót myślowy: stary dom to najcześciej słabo ocieplony z grzejnikami. Tutaj pompa ciepła może nie być najlepszym rozwiazaniem do dostarczenia ciepła. Lepiej sprawdzi się jakies wysokotemperaturowe dużej mocy.

Przy niskotemperaturowym grzaniu mamy już większe pole do wyboru rozwiązania.

Czasem ludziom, zwłaszcza starszym, ciężko uwierzyć ile "daje" ocieplenie. Mam tutaj ciekawy przykład z najbliższego otoczenia. Dwa domy, budowane w latach 80, ogromne bryły, klasyk tamtych lat, w planie 12x12, 2 pietrowe + wysokie poddasze. W obu wymienione okna na plastiki ale jeden ocieplony, nie jakoś super, bo 10cm styropianu (teściowej), drugi nieocieplony (sąsiad). Ten sąsiad zawsze mówił: aaa.. sąsiadka bogata bo gazem pali... . Tylko jak się okazało, moja teściowa za gaz płaci sporo mniej niż sąsiad palc węglem (i to przy jego cenach grubo poniżej 1000zł). Oczywiście nie wierzył, a jak teściowa pokazała rachunki za gaz z całego roku to się obraził, że go oszukuje ;) .

do czasu upowszechnienia się pomp ciepła, jabardziej bezobsługowy był gaz. Niestety, kosztował więcej niż palenie węglem w tym samym czasie. Tyle że, do tego węgla należy dołożyć różne inne produkty, które spalane być nie powinny a były pozyskiwane "bezkosztowo". Dopiero od niedawna coraz trudniej pozyskać i przepalić te "bezkosztowe" materiały, ludzie, którzy w swojej zapobiegliwości tak czynili naturalnie wymierają... Sam znam kilka takich przypadków, gdzie starsza osoba ma setki tysiecy na koncie, emerytury >4k a zasuwała co zimę do lasu zbierać co się dało spalić i uparcie paliła tym w piecu. Dopiero jak zdrowie nie pozwoliło na takie wycieczki a dzieci i wnuczki nie kwapiły się do kontynuacji tradycji rodzinnej, okazało się, że gaz jest super..

Inna sprawa, do dziś dnia borykam się z pokutującym mitem, że "pompą ciepła nie da się ogrzać domu" bo jak nie leci 55-60*C na grzejniki to zimno będzie w domu.

Tłumaczenie, że podłoga ma x razy większą powierzchnie i wystarczy 23-30 st zeby przenieść tą samą ilość energi jakos do ludzi nie trafia.

No i mit, że poniżej 0*C jest zimno i w powietrzu energii nie ma ;)

Jakby na to nie patrzeć to mnóstwo ludzi wierzy w demony, anioły, szatana i że po śmierci pofruną sobie do nieba. Także ten... to że wierzą iż w poniżej 0*C nie ma energii cieplnej to jeszcze nic takiego ;)

Problem jest taki, że nauka uległa pauperyzacji. Przeciętny człowiek nie rozumie pojęcia mocy, nawet wielu inzynierów tego nie rozumie. Podobnie jak np częstotliwości. Są to sztucznie wprowadzone do języka wielkości czy miary pewnych zjawisk. Sztucznie, czyli czegoś takiego jak moc i częstotliwość w przyrodzie nie ma, a tu wszyscy o tym mówią. No i teraz czajnik elektryczny ma moc 2000W, więc żre drogi prąd dwa razy mocniej niż czajnik 1000W. I nie wyjaśnisz, że jest odwrotnie.

Z mitów: wczoraj od faceta z uprawnieniami f-gaz usłyszalem, że podłogówka podrywa kurz, bo wentylacja działa. Za to grzejniki konwektorowe kurzu nie unoszą, choć nazywają się konwektorowe :-P

• Like 1

czegoś takiego jak moc i częstotliwość w przyrodzie nie ma,

Oczywiście, że są. Słońce wschodzi i zachodzi, pory roku się zmieniają - wszystko to regularnie z tą samą częstotliwością. Z określoną częstotliwością rolnik musi karmić świnki i podlewać roślinki. Trzeba określonej mocy, żeby pociągnąć pług i pole zaorać.

Oczywiście, że są. Słońce wschodzi i zachodzi, pory roku się zmieniają - wszystko to regularnie z tą samą częstotliwością. Z określoną częstotliwością rolnik musi karmić świnki i podlewać roślinki. Trzeba określonej mocy, żeby pociągnąć pług i pole zaorać.

Tłumaczenie dla dzieci. To, że coś się odbywa w regularnych odstępach czasu nie oznacz, że ma częstotliwość, chyba, że uzywasz tego słowa w języku potocznym, w którym tym samym jest też prędkość i szybkość.

Szczerze mówiąc to żrą tak samo.

Nie żrą. 2x mniejsza moc oznacza, że czas zagotowania wody będzie dluższy niż 2x, bo dochodzą jeszcze straty przez przenikanie. Energii koniecznej do dostarczenia też będzie więcej.

Edytowane przez Ratpaw

Niby tak, ale jeżeli przeciętnego Kowalskiego zapytasz, co zużyje więcej energii do zagotowania 10 litrów wody, czajnik o mocy 1300 watów czy kuchnia indukcyjna o mocy 3600 watów, zakładając nawet 100% sprawność obu urządzeń, to usłyszysz, że oczywiście kuchnia indukcyjna bo ona taka prądożerna przecież...

Tak samo jest, jak ktoś słyszy, że płace 300zł / miesiąc za prąd (choć de fakto nie płace tyle bo mam PV ale to za bardzo gmatwa rozumowanie prostych ludzi), i słyszę: strasznie drogo, ja płacę tylko 60-100zł / miesiąc.. to ja mówię, że wszystko mam na prąd.. to ta druga osoba mówi: to i tak drogo.. nie patrząc, że w tym samym czasie musiał kupić 3 tony peletu po 1200 zł na samo ogrzewanie i kupić co miesiąc butle z gazem do gotowania, pojechać po nią, wymienić itp.

Ja nie ukrywam, że mentalnie przygotowując się do budowy domu również dorastałem do decyzji o pompie ciepła, przechodząc od ekogroszku, przez pelet, gruntową pompę ciepła a skończylem na powietrznej (gdybym miał dużą działkę to byłaby gruntowa bo mam jak wykonać wymiennik po kosztach ale niestety, działka jest dość mikra u mnie. . Jak powiedziałem żonie o decyzji to spojrzała na mnie jak na wariata: bo przecież wszyscy montują albo gaz albo ekogroszek.

Podobnie było z płytą fundamentowa. Mieszkam w okolicy, która rozbudowywała się strasznie mocno, gdzie nie spojrzysz budowa. Nikt nie budował na płycie, ja jako jedyny. Jak różne majstry widziały jak układam styrodur pod płytą (!!!) to przychodziły wycieczki i pytali, co ja będę budował. Jak mowiłem, że zwykły dom to mi nie wierzyli. Tak samo pytania: -a gdzie komini? -No nie ma.. - JAK TO!?!?

A to była raptem kilka lat temu!

Mam wrażenie, że dzieje się obecnie jakaś rewolucja w myśleniu ale zanim dotrze ona "pod strzechy" to trochę to potrwa a różnej maści monterzy PC, którzy właśnie się przebranżowili z ekogroszku, mocno zepsują rynek pompując balonik.

ja mówię, że wszystko mam na prąd.. to ta druga osoba mówi: to i tak drogo.. nie patrząc, że w tym samym czasie musiał kupić 3 tony peletu po 1200 zł na samo ogrzewanie i kupić co miesiąc butle z gazem do gotowania, pojechać po nią, wymienić itp.

Od dawna to widzę. Ludzie panicznie boją się prądu, bo w ich pamięci komórkowej na stałe, że prąd drogi. Mentalnie nie są w stanie zsumować kosztów z tak bardzo różnych dziedzin jak ogrzewanie domu i pobór prądu przez AGD. Ja to samo teraz przechodzę z łączeniem grzania CWU i CO w jednym urządzeniu :)

Jak powiedziałem żonie o decyzji to spojrzała na mnie jak na wariata: bo przecież wszyscy montują albo gaz albo ekogroszek.

Podobnie było z płytą fundamentowa. Mieszkam w okolicy, która rozbudowywała się strasznie mocno, gdzie nie spojrzysz budowa. Nikt nie budował na płycie, ja jako jedyny. Jak różne majstry widziały jak układam styrodur pod płytą (!!!) to przychodziły wycieczki i pytali, co ja będę budował. Jak mowiłem, że zwykły dom to mi nie wierzyli. Tak samo pytania: -a gdzie komini? -No nie ma.. - JAK TO!?!?

A to była raptem kilka lat temu!

Mam wrażenie, że dzieje się obecnie jakaś rewolucja w myśleniu ale zanim dotrze ona "pod strzechy" to trochę to potrwa a różnej maści monterzy PC, którzy właśnie się przebranżowili z ekogroszku, mocno zepsują rynek pompując balonik.

Jak zobaczą na własne oczy, to uwierzą w takie "dziwne" budownictwo. Póki co ściany muszą oddychać, nie wolno budować termosów, żeby się nie udusić, komin, musi być, przed snem trzeba wywietrzyć pokój itd itp.

Dokładnie taka jest definicja częstotliwości. Czy to ze słownika, czy z Wikipedii, czy z podręcznika fizyki.

Podasz swoją definicję częstotliwości?

Zależy jakiego podręcznika fizyki. Jak przetransformujesz sygnał do dziedziny częstotliwości, to nigdy, poza jednym przypadkiem, nie otrzymasz jednej częstotliwości, tylko jakieś "widmo". Wszystkie te wikipedie zakładają przebieg sinusoidalny, a gdzie taki masz przy dojeniu krów? Przebiegi okresowe, odpowiadające procesom odbywającym się cyklicznie, nie mają czestotliwości. To tylko konstrukt umysłu na potrzeby analityczne.

• Like 1

Się uśmaiłem. To mi dali do kominka

"....Powodem niezałatwienia sprawy w terminie jest to, iż Wojewoda Kujawsko - Pomorski nie przekazał dotychczas gminie XXXXX środków finansowych na wypłatę dodatku dla gospodarstw domowych z tytułu wykorzystywania niektórych źródeł ciepła. Uniemożliwia to zachowanie miesięcznego terminu na wypłatę, przewidzianego formalnie w art. 24 ust. 14 ustawy o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła w związku z sytuacją na rynku paliw (Dz. U. z 2022 r. poz. 1967 t.j.). Powyższa przyczyna nie leży po stronie tutejszego organu

Rozstrzygnięcie w sprawie zostanie wydane w terminie 2 miesięcy od daty wpływu wniosku.

Pouczenie

Informuję, że w myśl art. 37 k.p.a. przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia ponaglenia, zawierającego uzasadnienie, jeżeli:

1) nie załatwiono sprawy w terminie określonym w art. 35 k.p.a. lub przepisach szczególnych ani w terminie wskazanym zgodnie z art. 36 § 1 k.p.a. (bezczynność);

2) postępowanie jest prowadzone dłużej, niż jest to niezbędne do załatwienia sprawy (przewlekłość).

..........

"

Edytowane przez kulibob

Się uśmaiłem. To mi dali do kominka

"....Powodem niezałatwienia sprawy w terminie jest to, iż Wojewoda Kujawsko - Pomorski nie przekazał dotychczas gminie XXXXX środków finansowych na wypłatę dodatku dla gospodarstw domowych z tytułu wykorzystywania niektórych źródeł ciepła. Uniemożliwia to zachowanie miesięcznego terminu na wypłatę, przewidzianego formalnie w art. 24 ust. 14 ustawy o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła w związku z sytuacją na rynku paliw (Dz. U. z 2022 r. poz. 1967 t.j.). Powyższa przyczyna nie leży po stronie tutejszego organu

Rozstrzygnięcie w sprawie zostanie wydane w terminie 2 miesięcy od daty wpływu wniosku.

Pouczenie

Informuję, że w myśl art. 37 k.p.a. przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia ponaglenia, zawierającego uzasadnienie, jeżeli:

1) nie załatwiono sprawy w terminie określonym w art. 35 k.p.a. lub przepisach szczególnych ani w terminie wskazanym zgodnie z art. 36 § 1 k.p.a. (bezczynność);

2) postępowanie jest prowadzone dłużej, niż jest to niezbędne do załatwienia sprawy (przewlekłość).

..........

"

A przypadkiem nie masz PC głównym źródłem ciepła + Fotowoltaika?

Ok 150m2 ogrzewanej powierzchni(116 użytkowej ogrzewanej)+ nieogrzewany garaż45m2 + stryszek

Temperatura 22,5-24*C

U skosy i strop=0.14;U stryszek skosy =0,26 ściany=0.17; podłoga=0.23.

CO Podłogówka 3KW DIY + 2x PC PP kaisai 2,6/2,9kW

CWU 300l+ 2x1,5kW + Kolektor słoneczny 7,8m2 absorbera+wymiennik basenowy.

1,88kWp + Solar Boster 3000 do CWU i CO

4,55kWp qcells G8 + Fronius 3.7kW

Koza 2-6kW,

Reku+GGWC