Konsultant Viessmann 23.02.2022 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Szanowni Państwo od ponad 100 lat ideą firmy Viessmann jest dostarczanie użytkownikom urządzeń o najwyższej jakości z rozwiązaniami wskazującymi kierunek rozwoju dla całej branży. Nigdzie nie mówimy, że taka praca to wina klienta gdyż wiemy, ze tak prawidłowo powinno się zachowywać jedno z wielu zabezpieczeń w które wyposażyliśmy nasze urządzenie by było bezawaryjne i gwarantowało bezpieczeństwo użytkownikowi.Oczywiście jeśli ktoś z Państwa potrafi zaprojektować kocioł o tak dużym zakresie modulacji a jednocześnie niewrażliwy na zmiany przepływu mieszanki paliwowo powietrznej przez palnik, wywołane czynnikami zewnętrznymi, w całym zakresie mocy to myślę, że chętnie porozmawiamy o współpracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 23.02.2022 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Co niektórzy poplecznicy próbują ratować skórę tej firmie poprzez doszukiwania się czegoś co nie ma miejsca i zarzucając mi że pisze nie prawdę która łatwo można sprawdzić że ma miejsce i jej stan tak wygląda. Co do Panów z Vieska jak ich nazwałeś jest o nich bardzo dużo informacji w necie i portalach branżowych tylko trzeba czytać lub umniejętnie szukać informacji jeśli kogoś interesują te tematu . Instalatorem nie byłem i nie będę choć przyznam że co nieco dowiadywałem się jak to wygląda i nie na infolinii tylko u żródła i wnioski można samemu wyciągnąć. Rozumiem postawę konsultanta ale dalej użytkownicy kotłów vitodens którzy borykaja sie z tym problemem bo nie byli świadomi takiej pracy kotła nie uzyskali odpowiedzi dotyczącej w jaki sposób wiatr przyczynia się na układ spalinowo-powietrzny że automatyka wymusza taka pracę urządzenia.Mimo wielu wklejonych atrykułów mówiące o tym procesie to nie ma odpowiedzi w jaki sposób można temu przeciwdziałać lub może jest to winna kominów , układów koncentrycznych czy samych końcówek kominowych czy tez konstrukcji dachu ,budynku jedynie jaka odpowiedz dostajemy że uzytkownicy którzy cos z tym próbują zrobić jest to niezgodne z przepisami lub nie poprawi to jego pracy. Z czego można wnioskować że firma Viessmann ma tego świadomość i próbowała temu zaradzić ale na czym to sie skończyło ty tylko Oni sami o tym wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.02.2022 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 . Oczywiście jeśli ktoś z Państwa potrafi zaprojektować kocioł o tak dużym zakresie modulacji a jednocześnie niewrażliwy na zmiany przepływu mieszanki paliwowo powietrznej przez palnik, wywołane czynnikami zewnętrznymi, w całym zakresie mocy to myślę, że chętnie porozmawiamy o współpracy. Super, że Wam się to udało, tylko warto w materiałach poinformować, że najniższa modulacja mocy dostępna tylko w trakcie bezwietrznej/ mało wietrznej pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 23.02.2022 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Co niektórzy poplecznicy próbują ratować skórę tej firmie poprzez doszukiwania się czegoś co nie ma miejsca i zarzucając mi że pisze nie prawdę która łatwo można sprawdzić że ma miejsce i jej stan tak wygląda. Co do Panów z Vieska jak ich nazwałeś jest o nich bardzo dużo informacji w necie i portalach branżowych tylko trzeba czytać lub umniejętnie szukać informacji jeśli kogoś interesują te tematu . Instalatorem nie byłem i nie będę choć przyznam że co nieco dowiadywałem się jak to wygląda i nie na infolinii tylko u żródła i wnioski można samemu wyciągnąć. Rozumiem postawę konsultanta ale dalej użytkownicy kotłów vitodens którzy borykaja sie z tym problemem bo nie byli świadomi takiej pracy kotła nie uzyskali odpowiedzi dotyczącej w jaki sposób wiatr przyczynia się na układ spalinowo-powietrzny że automatyka wymusza taka pracę urządzenia.Mimo wielu wklejonych atrykułów mówiące o tym procesie to nie ma odpowiedzi w jaki sposób można temu przeciwdziałać lub może jest to winna kominów , układów koncentrycznych czy samych końcówek kominowych czy tez konstrukcji dachu ,budynku jedynie jaka odpowiedz dostajemy że uzytkownicy którzy cos z tym próbują zrobić jest to niezgodne z przepisami lub nie poprawi to jego pracy. Z czego można wnioskować że firma Viessmann ma tego świadomość i próbowała temu zaradzić ale na czym to sie skończyło ty tylko Oni sami o tym wiedzą myślałem, że udajesz ale widzę że naprawdę jesteś wyjątkowo ograniczony. Gosciu wyraźnie ci napisał, że falowanie moze występować i dla tego własnie zastosowali takie zabezpieczenia a ty swoej: jak to naprawić. NIC NIE NAPRAWISZ TAK MA BYĆ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 23.02.2022 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Super, że Wam się to udało, tylko warto w materiałach poinformować, że najniższa modulacja mocy dostępna tylko w trakcie bezwietrznej/ mało wietrznej pogody a jak kupisz samochód który w papierach będzie miał prędkość max 200 km/h i któregoś dnia jadąc pod mocny wiatr i pod górę osiągniesz "ledwie" 190 to też będziesz psioczył na producenta??? Ludzie zastanówcie się bo jak patrze na te forum to sa tu 3 grupy: 1- stali bywalcy co nie ważne w jakim temacie ale musza się wypowiedzieć ( i nie ważne czy z sensem czy bez), druga grupa to ludzie którzy spieprzyli swoje instalacje, np żałując na projekt i teraz szukają winnych wszędzie tylko nie u siebie i trzecia grupa ludzie którzy mają wiedzę i chcą pomóc poświęcając swój czas ale Ci jak zobaczą jaki tu gnój to szybko znikają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.02.2022 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) Tylko widzisz - przeciętny użytkownik samochodu wie, ż pod górkę nie osiągnie prędkości maksymalnej. Przeciętny użytkownik kotła nie wie, że instalując ten kocioł w wietrznej okolicy nie osiągnie mocy minimalnej. A wielu (np ja) wyboru kotła dokonuje patrząc na moc minimalną. Maksymalna mnie średnio interesuje. Czy to 12kW, czy 19, czy 26kW - ja różnicy nie odczuję. Dlatego rozumiem rozgoryczenie użytkowników, którym kocioł przez spora część czasu nie chce zejść poniżej np 4kW jak patrze na te forum to sa tu 3 grupy: 1- stali bywalcy co nie ważne w jakim temacie ale musza się wypowiedzieć ( i nie ważne czy z sensem czy bez), druga grupa to ludzie którzy spieprzyli swoje instalacje, np żałując na projekt i teraz szukają winnych wszędzie tylko nie u siebie i trzecia grupa ludzie którzy mają wiedzę i chcą pomóc poświęcając swój czas ale Ci jak zobaczą jaki tu gnój to szybko znikają Ja bym powiedział - nawet cztery. Czwarta, to grupa związana z jednym producentem, wiernie go wspierająca , uważająca wyroby konkurencji za: jedno i drugie to taki sam włoski szajs Edytowane 23 Lutego 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 23.02.2022 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 WLTP i RDE i nie mówimy tu o skrajnościach(huragan) bo zawsze można sie czegoś uczepić.Niestety nie jestem w żadnej w tej grupie i nie raz pisałem że możemy udowodnić taką prace ale nie podjełeś się tego. Fakty o których piszemy próbujesz atakować czymś innym nie podejmując się tematu mieszając ludzi z błotem i robiąc z nich głupich i dając do zrozumienia że to ich winna ta praca kotła oraz wiele innych rzeczy Gdzie zapalnik wyciągnięty tam wkracza przeciwieństwo konsultanta ciekawe dlaczego pewnie i On ma swoje w tym interesy. Przyjmijmy że tak to ma działać więc tylko prosimy o taka wzmiankę i oczywiście nie językiem marketingowym mówiącym dookoła co dla przysłowiowego Kowalskiego nic to nie będzie mówiło tylko że podczas wiatru kocioł pracuje z wyższa stałą mocą w celu nie zgasnięcia płomienia co skutkuje brakiem modulacji do momentu ustąpienia wiatru. A jeśli mam żle zrobioną instalacje i ma się to przyczynić do ustąpienia problemu jaki występuje u mnie jeśli chodzi o wiatr i barku modulacji kotła podczas wiatru to może zaproszę po raz kolejny do siebie Viessmanna żeby wyżyli się na mnie za to co to piszę i odwrócą kota ogonem ? To co obecnie widzę polityka firmy jest taka żeby najlepiej winę zwalić na instalatorów i o kant d... instalatorzy z listy Viessmanna bo co niektóra osoba napisała że firma nie bierze za nich żadnej odpowiedzialności za nich a pierwsze uruchomienie nie świadczy że wszystko będzie dobrze pracowało na całym osprzęcie Viessmanna więc nie warto przepłacać.Może jeszcze coś o gwarancji i pakietach serwisowy ? I DLACZEGO INFOLINIA JEST PŁATNA. Jeśli cos żle pisze to proszę sprostować mnie przytaczając fakty a nie atakując Nas innymi rzeczami na tym polega dialog a nie obrona bez pokrycia.Osoby które śledzą ten temat oraz nowe zainteresowane tym problemem na pewno odnoszą wrażenie że ktoś się tu coraz bardziej pogrąża. i rozumiem że ma tak świetnie zrobiona instalację jak i jego znajomi oraz osoby powiązane że kocioł pracuje z pełna modulacją 1.9-32kw (bo on jest najlepszy) w każdych warunkach atmosferycznych bo jest zrobiona zgodnie z założeniami projektanta tego kotła. Zastanawiam się dlaczego w to się angażuję bo to jak walka z wiatrakami ale jak widzę odpowiedzi to sami oliwy do ognia dolewają choć jak wspominałem Konsultant musi rozważnie podchodzić do tematu żeby marce nie narobić problemów taka Jego rola i nie daje sie wyprowadzic z równowagi i za to Konsultanta szanuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 01.03.2022 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Szanowni Państwo od ponad 100 lat ideą firmy Viessmann jest.... Panie Konsultancie, wiatr już tak nie wieje, ale mocno "zawiało" na wschodzie - może Viessmann Niemcy i Polska pomogą konkretnie i przykładnie uchodźcom, kobietom i dzieciakom, którzy tysiącami uciekają do Polski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 01.03.2022 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Brawo za wspaniały pomysł by pomóc teraz naszym braciom z Ukrainy. Super gdyby firma Viessmann chociażby z płatnej infolinii przekazywała środki na pomoc Ukrainie w końcu to My płacimy za to by wsparła Nas firma Viessmann w rozwiązaniu problemu lub innych przyczyn związanych z ich produktami dzwoniąc do nich.Sądzę że idea jest słuszna i wielu użytkowników produktów Viessmann podpisze się pod tą inicjatywą. Proszę o zajęcie stanowiska dotyczącej tej kwestii przez Konsultanta lub firmę Viessmann. Proszę innych użytkowników o propagowanie tego pomysłu wklejając na inne wątki tej inicjatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 07.03.2022 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 (edytowane) niestety, jeśli fabrycznie niema otworu to nie przewidujemy jego robienia w późniejszym czasie. Zasobniki serii 100 zabezpieczane są przez korozja powłoka ceramiczną i każde wiercenie spowoduje jej nieodwracalne uszkodzenie. Panie Konsultant Viessmann, Panowie czy to dobry szkic Vitocell 100-W CUGA 120L? Chodzi mi szczególnie o króćce dolotowe/wlotowe wody zimnej/ciepłej/cyrkulacji. B. proszę o link/info. 1- dolot wody zimnej (sięga do dna) 2- króciec poboru wody ciepłej? (od samej góry) 3- rura powrotu cyrkulacji? (1/3 wysokości zasobnika) Niestety nie mogę nijak dodać załącznika -spróbuję później -proszę o potwierdzenie położenia z nawiasów. Edytowane 7 Marca 2022 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.03.2022 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2022 rysunki zasobnika z wymiarami sa dostepne w dokumentacjach:https://static.viessmann.com/resources/technical_documents/PL/pl/VMA/5673793VMA00002_1.pdf?#pagemode=bookmarks&zoom=page-fit&view=Fithttps://static.viessmann.com/resources/technical_documents/PL/pl/VSA/5673801VSA00002_1.pdf?#pagemode=bookmarks&zoom=page-fit&view=Fit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 08.03.2022 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 rysunki zasobnika z wymiarami sa dostepne w dokumentacjach: https://static.viessmann.com/resources/technical_documents/PL/pl/VMA/5673793VMA00002_1.pdf?#pagemode=bookmarks&zoom=page-fit&view=Fit https://static.viessmann.com/resources/technical_documents/PL/pl/VSA/5673801VSA00002_1.pdf?#pagemode=bookmarks&zoom=page-fit&view=Fit To mam, ale tam nie ma tego o co pytałem - wymiaru/głębokości rurki cyrkulacji - czy to prawda, że sięga ok. 1/3 wysokości zasobnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.03.2022 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 cała rurka cyrkulacyjna ma ok 24 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 08.03.2022 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 czy w kotłach innych producentów które też modulują nisko np Victrix TT 1.9 KW też występują takie problemy przy wietrznej pogodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.03.2022 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 (edytowane) U mnie nie - ale ja mam wyrzut przez ścianę.Szwagier ma komin pionowy i brak problemów.Aczkolwiek w temacie dotyczącym kotłów Victrix jeden użytkownik zgłosił taki problem. Edytowane 8 Marca 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 09.03.2022 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Kolejny problem Viessmanna i obrońca sie odzywa https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376381-Viessman-problem-z-realizacj%C4%85-gwarancji&p=8125396#post8125396 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 09.03.2022 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Ciąg dalszy w jaki sposób firm się zabezpiecza https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376381-Viessman-problem-z-realizacj%C4%85-gwarancji&p=8125711#post8125711 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 09.03.2022 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Ale jaja, jedna wielka kompromitacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 09.03.2022 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Konsultant Viessmann - pogubiłem się, może mi Pan jednoznacznie wyjaśnić kto gwarantuje pracę mojego kotła Vitodens 200W firmy Viessmann? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 09.03.2022 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Najprościej wytłumaczyć tak jeśli kupujemy rower producenta x firmie sprzedającej y to wyniku zaistaniałej wady, zepsucia podczas trwania gwarancji udajemy się do firmy sprzedającej y. Tak się przyjeło że dzwonimy do Viessmanna jak jest gwarancja i po niej taki ukłon w naszą stronę choć drugi raz im za to podziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts