Wojownik2 02.02.2022 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Suepr że jest bo nie mogłem znależć . A co do pomp ciepła to napisałem że któraś dlatego nie pisałem która od której. Co do ALPHA bo być może znów zbytnio zaufałem marketingowi ale nie mają zbytnio wielu na nich skarg wynikające z błędnie dobranej mocy o raz błędnie zaprojektowanej instalacji.Tak Redox podaj maila i może podrzucę Tobie filmik jak pracuje kocioł jak wieje i nie będzie to chwilowe działanie jak zapewnia Viessmann .I proszę odpisujcie na nie wygodne fakty o które były zapytania. Wiem prawda boli ,tak jak pokrzywdzony może zostaĆ oskarżony. Muszę z przykrością napisać że ani nie jestem trollem i ani na usługach innej firmy jestem tylko szczęśliwym posiadaczem tego kotła który walczy o swoje I ZARAZ ZOSTANIE HEJTOWANY BO PRZYTOCZYŁ NIE CHCIANE FAKTY, a ze pracuje w domu to mogę sobie na to pozwolić bo jak ktoś się w głębi to piszę o różnej porze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 02.02.2022 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 proszę bardzo godz 7 wybiła i nagle znowu wraca życie u niektórych.... ... Tropicielu teorii spiskowych - wiesz, że niektórzy pracują kiedy chcą i gdzie chcą? Niektórym wystarczy dobry laptop i zasięg neta, nie każdy kopie rowy i/lub jest na etacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszluka 02.02.2022 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Hurra przestało wiać i vieśniak chodzi po 3 tygodniach z mocą 13% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszluka 02.02.2022 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Przez 5 lat z tym walczę i skoro to nie jest taki problem "a normalna praca" to po co serwisanci vieśniaka wymienili mi całe bebechy w kotle? Skoro to taka normalna praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 03.02.2022 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Prosiłbym : 1.Użytkowników których dotyka ten problem aby opisali ich sytuację, jakie mają moce kotła i z jaką stało mocą w % działa kocioł podczas wiatru bo może być inna stała % dla 1.9-11 i dla mocy wyższych lub różnych modeli nowych i starych i jakie maja zakończenia na kominie zdjęcia, wskazanie z katalogu czy na necie 2. Czy ktoś zna dobrze niemiecki ''wiem jest translator'' bo chciałbym zapytać się u samego żródła jak na to patrzą 3. Gdzie mogę założyć nowy temat ponieważ mamy tu kotły vitodens 200 a chciałbym zainteresować innych czy też mają podobne sytuacje dotyczy to użytkowników Vitodens 1?? 2?? i 3?? i jak można zaznaczyć i przekierować nasz temat do nowego tematu, być może komuś coś się udało wywalczyć w firmie lub zna jak rozwiązać problem Kolego Mareks77 te kotły też potrafią wystartować z mocą 60/50% po ustabilizowaniu płomienia zejść do minimalnej i póżniej podejść do 33% przestając modulować tylko trzeba zaapaptować taką sytuacje bo normalnie tak nie robi Tak poza tym to jestem w pracy co dla niektórych dla tajnej organizacji X o kurcze znów 7:22 , jeszcze mam pare ciekawych wątków może z czasem bo trochę jest to czasochłonne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.02.2022 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 ..... Kolego Mareks77 te kotły też potrafią wystartować z mocą 60/50% po ustabilizowaniu płomienia zejść do minimalnej i póżniej podejść do 33% przestając modulować tylko trzeba zaapaptować taką sytuacje bo normalnie tak nie robi No i jaki widzisz w tym problem?. Skoro Viessmann posiada taką funkcję to chyba miał w tym jakiś konkretny cel. Prawdopodobnie nie robił Tobie na złość tylko dzieje się tak z jakiegoś powodu do którego po prostu jeszcze nie dotarłeś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 03.02.2022 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Mareks77 ale nie neguje Ciebie za to ,wcześniej się pytałeś dlaczego tak u nich nie działa więc napisałem że coś takiego przez przypadek się stało ale nie jest to normalna sytuacja i nie przyczynia się do lepszej pracy w moim przypadku jest to anomalia jak dla mnie. Być może algorytm jaki jest zapisany ma jakiś w tym cel i tak jak napisałeś jeszcze do niego nie dotarłem lub nie posiądę takiej wiedzy i nie uważam to za coś złego. Żle mnie zrozumiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.02.2022 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Mareks77 ale nie neguje Ciebie za to ,wcześniej się pytałeś dlaczego tak u nich nie działa więc napisałem że coś takiego przez przypadek się stało ale nie jest to normalna sytuacja i nie przyczynia się do lepszej pracy w moim przypadku jest to anomalia jak dla mnie. Być może algorytm jaki jest zapisany ma jakiś w tym cel i tak jak napisałeś jeszcze do niego nie dotarłem lub nie posiądę takiej wiedzy i nie uważam to za coś złego. Źle mnie zrozumiałeś. OK!. Nie mam o to pretensji. Nie zrozum mnie źle ale czy powyższe zachowanie ma jakiś cel może wyjaśnić konsultant Viessmann. Problem jednak w tym że jeśli napisze on iż jest to normalne to Ty i tak mu nie uwierzysz bo taka funkcja lub zachowanie jest już zaszufladkowana przez Ciebie jako anomalia i coś nienormalnego psującego poprawną pracę kotła tak samo jak ochrona przed wiatrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszluka 03.02.2022 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Nie wiem jak w innych kotłach ale w moim vitodens 200 1.9-19 można obniżyć moc startową kotła do 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 03.02.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Panowie, zauważcie, że watek ma już 8 lat! Sam byłem aktywny w tym watku kilka lat temu, jak zaczynałem przygodę z W-200, bo wtedy serwis ustawił (albo nie ustawił) mi kocioł w taki sposób, że po 1 miesiącu miałem kilka tysięcy załączeń. Przypadkowo to zauważyłem i zacząłem śledzić. W tzw. międzyczasie doszedłem do wielu optymalizacji pracy kotła, ale wtedy nie byłem świadomy wpływu wiatru. Pytałem wiele razy o dziwnym zachowaniu i pracy na wysokim obciążeniu wbrew logice, ale wtedy nikt nie podsunął takiej złotej myśli o wietrze -sam to musiałem odkryć! Coś tam skorygowałem i jest lepiej, ale na pewno nie tak, jak powinno być. Teraz wróciłem tutaj, bo było wietrznie i znowu problem się ujawnił i to zdecydowanie! Myślałem jednak, że po 2 latach coś Konsultant Viessmann powie konkretnego w tym temacie i sprawa posunęła się do przodu, a tu ciągle b/z Ponadto Konsultant nawet nie odpowiada na zadane wprost pytania. Nadal nie wiem w jaki sposób kocioł odczuwa te podmuchy, co mierzy, itp. bo na pewno logicznym myśleniem i spędzonym czasem udałoby się poprawić. A Niemcy odesłali mnie do polskich konsultantów i serwisu -pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 03.02.2022 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) Nie wiem jak w innych kotłach ale w moim vitodens 200 1.9-19 można obniżyć moc startową kotła do 40% Hmmm,a co to znaczy dokładniej? Przy wietrze? Startową -w jaki sposób to ustawiasz? Startowa to startowa i tyle w temacie, chyba, że jest w to też ingerencja zaawansowana? -jak to zrobić? Przy tak wielkiej ilości startów (tysiące/mies.) straty spalania rosną bardzo, mogą się podwajać a żywotność jest zajeżdżana! -czy o to chodzi producentowi? Edytowane 3 Lutego 2022 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszluka 03.02.2022 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 W kodowaniach jest opcja w której można obniżyć moc startową o 20% lub dodać 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 03.02.2022 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 W kodowaniach jest opcja w której można obniżyć moc startową o 20% lub dodać 20% Dzięki Kolego, kurcze już tyle lat i dopiero teraz się o tym dowiaduję -dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszluka 03.02.2022 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Dzięki Kolego, kurcze już tyle lat i dopiero teraz się o tym dowiaduję -dzięki wielkie! Powiem Ci jak ale może łaskawie by się wypowiedział na ten temat pan konsultant i redox co jest po tylu szkoleniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.02.2022 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 ...rzy tak wielkiej ilości startów (tysiące/mies.) straty spalania rosną bardzo, mogą się podwajać a żywotność jest zajeżdżana! -czy o to chodzi producentowi? To akurat nie jest prawdą. Nawet jakby kocioł startował powiedzmy raz na kwadrans (czyli blisko 100 razy na dobę), to te 3000 startów na miesiąc nie ma zbyt wielkiego wpływu na zużycie gazu czy kotla. Może ewentualnie nieco bardziej zużyje to trafoWN i elektrodę, ale nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 03.02.2022 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) ... to te 3000 startów na miesiąc nie ma zbyt wielkiego wpływu na zużycie gazu czy kotla. Może ewentualnie nieco bardziej zużyje to trafoWN i elektrodę, ale nic poza tym. OK, może przegiąłem, ale w końcu może Konsultant uściśli to, bo to jest b. duży udział nadmiarowy gazu zanim kocioł przejmie kontrolę nad optymalnym spalaniem.... Max to miałem nawet historycznie ok. 200 startów.dobę -czy to normalne? Edytowane 3 Lutego 2022 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 03.02.2022 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Na logikę jeśli częste starty nie mają wpływu na ilość zużytego paliwa względem oddania tej samej energii co ciągła praca to na jakiej podstawie może trzeba zaprosić jakiegoś fizyka by się wypowiedział . Ktoś już pisał że najlepiej sprawdzić i samemu to policzyć licznik gazu i ilość kwh kotła porównując np . 2 dni . Pamiętajmy że musi nastąpić kondensacja i do tego pracuje na początku z wyższą temp. więc też ciągłe zmiany temperatur mają wpływ na materiał z jakiego osprzęt został wykonany. Mareks77 piszesz że wszystko zaneguję co będę uważał za anomalię tylko że Pisałem Tobie jak i konsultantowi że uważam że problem leży po stronie układu spalinowo-powietrznym i ciągle tu widzę problem wyniku którego kocioł nie potrafi sobie z tym poradzić a że wszystko co zawierała ''oferta" kupiłem i zamontowali to fachowcy i póżniejsze walki czyli czas ,pieniądze z tzw. taktowaniem z którym nikt nie potrafił sobie poradzić i wmawianie mi że mam żle coś zaprojektowane, zrobione i najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie bufora i wydanie kolejnych 7tyś/zł a tu dowiaduje się że tak wygląda praca tego kotła to powiedzcie jak mam się czuć i co mam o tym myśleć a tym bardziej proszę o wskazanie gdzie to jest napisane i nie mogę uzyskać tej informacji że kocioł może tak pracować albo że przewody spalinowo-powietrzne mogą przyczynić się do takiej pracy vitodensa .Odpowiedzi dostajemy w języku technicznym nigdzie opisanym i marketingowym lub zaprzeczającym wcześniejsze informacje podawane przez producenta Coś wspominałem o wpływie wiatru na komin a jeśli takie są i maja taki wpływ na ta pracę to trzeba byłoby dać jakieś wytyczne lub poprawiając system by wykluczyć lub z minimalizować ten efekt lub podjęcie decyzji o jego kupnie. Mój kocioł ma moc 1.9-19 kw i najniższa stałą moc podczas wystąpienia tych warunków to 33% mocy czyli 6,27kw troszkę dużo jak na zapotrzebowanie budynku 6kw. Z wypowiedzi rozumiem że muszę to zaakceptować i nie mam racji, jeśli tak i to chciałbym aby przestrzec i uświadomić parę osób by nie wydawali kasy na infolinie, serwisantów , instalatorów jak i aby osoby która chcą zakupić te urządzenia by dwa razy zastanowiły.I jak będzie długo trwało to forum i problem oraz napisane przez producenta o możliwym zachowaniu sie z ten sposób kotła będę powtarzał to jak jak mantrę. Coś do poczytania https://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/kotly-kotlownie/15837,systemy-sterowania-w-kotlach-kondensacyjnych-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 03.02.2022 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) ... Mój kocioł ma moc 1.9-19 kw i najniższa stałą moc podczas wystąpienia tych warunków to 33% mocy czyli 6,27kw troszkę dużo jak na zapotrzebowanie budynku 6kw....] Mam ten sam kocioł ale dla domku 11 kW, czyli prawie 2x więcej. Dopiero gdy zastosowałem okna grzania w odp. porach dla mnie, to znacznie poprawiłem jego pracę. Mam naadzięję, że też stosujesz tzw. "okna..." U mnie przy wietrze jest ok. 60% wysterowania. Posiadam viCare, ale od dłuższego już czasu specjalnie coś "zepsuli" i odświeżanie przebiega 2-3x wolniej niż kilka lat temu. Na początku viCare mógłby być jako moduł diagnostyczny, więc najprawdopodobniej specjalnie spowolnili odświeżanie i już trudno wyłapać zachowanie się przy zmianie obciążenia, a na samym kotle to odświeżanie jest jeszcze bardziej spowolnione A co do strat, to kilka tysięcy startów/mies. na pewno je powoduje: 1. nadmiar gazu przed opt. spalniem 2. praca na wysokim obc., to mniejsza sprawność kotła Edytowane 3 Lutego 2022 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojownik2 03.02.2022 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Nie mam ustawionych okien czasowych mimo takich prób ma grzać od 6 do 22 maks. moc kotła 35% brak temostatów i grzejników , wylewka anhydrytowa 5,5c m pow. 220 z czego 80 procent deska dwuwarstwowa reszta glazura. krzywa 0.2 +1 temp. 21 st a zredukowna 18. i póki co uważam jako najlepsze dla mnie ustawienia ekonomiczne i komfortowe a próbowałem dużo ustawień dzięki temu uczyłem się pracy tego kotła i jak na początku pisałem swoich postów że jest to górna półka kotłów dzięki elektronice ale żeby to wszystko współgrało i pracowało najwydajniej trzeba osiągnąć warunki laboratoryjne ,mam vicare ale nie używam być może występuje u Ciebie z nim problem bo mogą być ich serwery przeciążone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 03.02.2022 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Nie mam ustawionych okien czasowych mimo takich prób ma grzać od 6 do 22 maks. moc kotła 35% brak temostatów i grzejników , wylewka anhydrytowa 5,5c m pow. 220 z czego 80 procent deska dwuwarstwowa reszta glazura. krzywa 0.2 +1 temp. 21 st a zredukowna 18. i póki co uważam jako najlepsze dla mnie ustawienia ekonomiczne i komfortowe a próbowałem dużo ustawień dzięki temu uczyłem się pracy tego kotła i jak na początku pisałem swoich postów że jest to górna półka kotłów dzięki elektronice ale żeby to wszystko współgrało i pracowało najwydajniej trzeba osiągnąć warunki laboratoryjne ,mam vicare ale nie używam być może występuje u Ciebie z nim problem bo mogą być ich serwery przeciążone. i powiedz jeszcze, że to wszystko jest obsługiwane tylko pompą kotła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts