Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak bardzo niskoenergetyczny może być dom sensowny ekonomicznie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wie m czy giman tu jeszcze zagląda, ale wątek ciekawy ☺. Ja mam w zasadzie identyczne założenia włącznie z wentylacją.

Pestka56, dasz jakiegoś linka, bo nie wiem co masz na myśli, a chętnie bym obejrzał.

PS. świetny wątek o kominkach!

Dzięki :)

Dom Pusi jest.... ze styropianu :wiggle: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231059-Nasz-DOMU%C5%9A-czyli-prawie-st%C3%B3wka-z-M3System&p=6941201#post6941201

Druga niezwykła budowa to kopuły Autorusa http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182037-Dziennik-budowy-dom-kopu%C5%82a-Autorusa&p=6940212#post6940212

• 2 weeks później...
Nie wie m czy giman tu jeszcze zagląda, ale wątek ciekawy ☺. Ja mam w zasadzie identyczne założenia włącznie z wentylacją.

Dziękuję:) ano ciekawy.

Zagląda, zagląda w końcu cały czas mam go w podpisie.

Wątek trochę zmurszał, ale jeszcze zipie.

U mnie (póki co plan na tę chwilę):

~130-140m2

kominek+powietrzna pompa ciepła

wentylacja grawitacyjna

silikat 24cm+20cm styropian

itd.

• 9 months później...
  • 1 month później...

Coś utknęliśmy na etapie dyskutowania nad projektem indywidualnym. Mam nadzieję, że w końcu uda się zaprojektować.

Stan obecny:

~150m2,

kominek+powietrzna pompa ciepła,

wentylacja mechaniczna,

silikat 24cm+20cm styropian,

dach raczej dwuspadowy.

A jak na pytanie postawione w temacie odpowiedzieliby Ci, którzy już wybudowali?

• 3 months później...

Też buduję z silki. Jestem na etapie wykończenia. na dzień dzisiejszy robiił bym z 18 a nie 24. tym bardziej w przypadku parterówki. Ja mam z uzytkowym poddaszem. Kasę zaoszczędzoną na pustakach wsadz w lepszy styropian. Nie koniecznie grubość tylko jakość. montarz okien w warstwie ocieplenia jest dość drogi. a jak zamontujesz zlicowane ze ścianą mając 30 cm styropianu to okna robią sie jak w zamku okienka strzelnicze.

U siebie zrezygnowałem z kominka. Zrobilem wywiad u znajomych ktorzy chwalą sie kominkiem. po pytaniu jak czesto w nim palą okazało się że raz czy dwa do roku.

Skoro nastawiasz się na wentylacje mechaniczną( ja też) to komin staje sie ogromnym mostkiem cieplnym którego nie ma jak zaizolować. To też wymusza rekuperator z droższą automatyką uwzględniającą rozpalanie w kominku. Nawet przy zamkniętej komoże spalania z bezpośrednim dopływem powietrza. (Taki kominek jest też droższy) Szczegółów nie zgłebiałem wiec poszukaj w watkach o WM z reku.

Dobór pompy ciepła tylko z ozc. (polecam forumowego kolegę). PC potrzebujesz taką, która zapewni pokrycie zapotrzebowania na cieplo do ok -12. Może do -15. Reszta to kilkanaście godzin w roku gdzie brakujące cieplo uzupełnią grzalki wbudowane w PC. Ja przy ozc policzonym na 5.8 kw przy -22biore Panasonika 9kw 1fazowego, który przy -15 daje 5,9kw.

pozdrawiam i powodzenia

• 1 year później...
  • 6 months później...

Odkopię własny temat z czasów gdy planowałem i poszukiwałem.

Dziś zmierzam ku końcowi budowy i zebrało mi się na wspominki, analizy i narzekania :)

Nawiązując do tytułu - sens ekonomiczny zatraciłem już dawno. Może będzie wzglednie niskoenergetyczny.

Za to udało mi sie pokonać czas - zestarzałem sie szybciej niż wskazuje kalendarz :o

A problemów doszło w czasie budowy teraz bo oprócz sensu niskoenergetycznego po wybudowaniu u mnie przekażnikowo-nadajnikowa GSM tez jeszcze trzeba ekranowanie ścian zrobić (około 300 zł/25m2 sama siatka z oczkiem 6mm) żeby się spać dało i nie zemrzeć na nerwy czy zakrzepice. A już straszą 5G to wtedy z domu ekranowanego wtedy już nawet nie będzie się dało wyjść :)

• 4 weeks później...

Co do energooszczędności moje zdanie jest takie:

W obecnym sezonie grzewczym grzałka wciągnęła mi około 3000 kWh, grzanie samym prądem za pomocą podlogowki. Ściany maja współczynnik 0,08 (40 cm styro) dach 0.09 (40 cm styro) pod płytą 36 cm styroduru co daje jakieś 0.11 współczynnika.

Nic bardziej energooszczędnego pod kątem ogrzewania moim zdaniem w tej chwili się nie opłaca, bowiem wystarcza to aby zejść z graniem z COP 1 poniżej 2000 zł za sezon.

Odmienną kwestia jest CWU tutaj moim zdaniem można pokombinować niż grzać samym prądem. CWU wychodzi drożej niż ogrzewanie

Co do klatki faradaya nie musi być oczko 6mm. Ja mam 2 x siatka z zebra 8 we wszystkich ścianach i stopach i w pomieszczeniu bez okien nie mam sygnału GSM, mimo że poza domem mam pełen zasięg. Może w związku z tym budownictwo żelbetowe to budownictwo przyszłości :)

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Tutaj nie chodzi o to że nie będzie sygnału tylko chodzi o to żeby gęstość mocy ograniczyć i nie mieć raka. Ponieważ mikrofale wywołują stres podprogowy i zakłócają działania układu immunologicznego, tzn. organizm ma stany zapalne i zmęczenie (dla kobiety w ciąży mikrofale uszkadzają kod genetyczny dziecka). Obecnie przeforsowana jest już spec ustawa 5G i raczej to draństwo będzie ludzi truć na 26 Ghz więc fala 11 mm, dlatego ekranuje oczkiem 6 mm. Ciekawostka, że wszelkie monity prawdziwych naukowców są ignorowane i unia poleca innym państwom natomiast w Brukseli rząd zakazał montowania 5G w uwagi na szkodliwe działanie zdrowotne :)

Także spokojnie wewnątrz zaekranowanego domu telefon zadziała bo ma czułość koło 0,1 uW/m2 natomiast teraz chcą zmienić normę 100 000uW/m2 na 10 000 000 uW/m2 rzekomo pod 5 G ale jak nie wiadomo o co chodzi chodzi o kasę bo już w tamtym roku umarło 414 tys. ludzi w tym na raka prawdzie sami. I samo jedzenie tak nie truje.

Więc jak dom ma być ciepły i przytulny to musi być bezpieczny bez wifi a na zdrowych światłowodach lub kablach :) hehe

Także spokojnie wewnątrz zaekranowanego domu telefon zadziała

Nie mam ekranowania - a mam problemy z zasięgiem wewnątrz domu.

Moje telefony i tablety niestety, nie mają LANu i po domu hula WiFi. Co gorsza - używam mikrofali i indukcji.

Tylko jak to jest, że szum elektroniczny rośnie, mamy coraz więcej gadżetów emitujących fale radiowe - a żyjemy coraz dłużej?