pestka56 11.09.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Zobacz dom Pusia&Kssawery Edytowane 11 Września 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 11.09.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Nie wie m czy giman tu jeszcze zagląda, ale wątek ciekawy ☺. Ja mam w zasadzie identyczne założenia włącznie z wentylacją.Pestka56, dasz jakiegoś linka, bo nie wiem co masz na myśli, a chętnie bym obejrzał. PS. świetny wątek o kominkach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.09.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Nie wie m czy giman tu jeszcze zagląda, ale wątek ciekawy ☺. Ja mam w zasadzie identyczne założenia włącznie z wentylacją. Pestka56, dasz jakiegoś linka, bo nie wiem co masz na myśli, a chętnie bym obejrzał. PS. świetny wątek o kominkach! Dzięki Dom Pusi jest.... ze styropianu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231059-Nasz-DOMU%C5%9A-czyli-prawie-st%C3%B3wka-z-M3System&p=6941201#post6941201 Druga niezwykła budowa to kopuły Autorusa http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182037-Dziennik-budowy-dom-kopu%C5%82a-Autorusa&p=6940212#post6940212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.09.2015 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Nie wie m czy giman tu jeszcze zagląda, ale wątek ciekawy ☺. Ja mam w zasadzie identyczne założenia włącznie z wentylacją. Dziękuję ano ciekawy. Zagląda, zagląda w końcu cały czas mam go w podpisie. Wątek trochę zmurszał, ale jeszcze zipie. U mnie (póki co plan na tę chwilę): ~130-140m2 kominek+powietrzna pompa ciepła wentylacja grawitacyjna silikat 24cm+20cm styropian itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.07.2016 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Po dłuższej przerwie, spowodowanej między innymi poszukiwaniem szeregówki w mieście, wracam do planowania budowy domu pod miastem. Tym razem plan jawi się jako niezmienialny Dom lekko urósł i się spłaszczył tzn. będzie parterówka 140-150m2. Reszta bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.08.2016 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Coś utknęliśmy na etapie dyskutowania nad projektem indywidualnym. Mam nadzieję, że w końcu uda się zaprojektować. Stan obecny:~150m2,kominek+powietrzna pompa ciepła,wentylacja mechaniczna,silikat 24cm+20cm styropian,dach raczej dwuspadowy. A jak na pytanie postawione w temacie odpowiedzieliby Ci, którzy już wybudowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 17.08.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Zależy jaka będzie jakoś robocizny w tym i ile na niej oszczędzisz taka będzie jakoś domu potem. Jakoś materiałów jest przewidywalna a z ludźmi ciężko teraz - takie moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.11.2016 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Dla mnie najwygodniej byłoby zlecić to jednej firmie do stanu deweloperskiego (taki integrator/deweloper) pytanie tylko o ile taka opcja może być droższa od tej, że sam chodzę i szukam ekip do poszczególnych etapów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 26.11.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Też buduję z silki. Jestem na etapie wykończenia. na dzień dzisiejszy robiił bym z 18 a nie 24. tym bardziej w przypadku parterówki. Ja mam z uzytkowym poddaszem. Kasę zaoszczędzoną na pustakach wsadz w lepszy styropian. Nie koniecznie grubość tylko jakość. montarz okien w warstwie ocieplenia jest dość drogi. a jak zamontujesz zlicowane ze ścianą mając 30 cm styropianu to okna robią sie jak w zamku okienka strzelnicze. U siebie zrezygnowałem z kominka. Zrobilem wywiad u znajomych ktorzy chwalą sie kominkiem. po pytaniu jak czesto w nim palą okazało się że raz czy dwa do roku.Skoro nastawiasz się na wentylacje mechaniczną( ja też) to komin staje sie ogromnym mostkiem cieplnym którego nie ma jak zaizolować. To też wymusza rekuperator z droższą automatyką uwzględniającą rozpalanie w kominku. Nawet przy zamkniętej komoże spalania z bezpośrednim dopływem powietrza. (Taki kominek jest też droższy) Szczegółów nie zgłebiałem wiec poszukaj w watkach o WM z reku.Dobór pompy ciepła tylko z ozc. (polecam forumowego kolegę). PC potrzebujesz taką, która zapewni pokrycie zapotrzebowania na cieplo do ok -12. Może do -15. Reszta to kilkanaście godzin w roku gdzie brakujące cieplo uzupełnią grzalki wbudowane w PC. Ja przy ozc policzonym na 5.8 kw przy -22biore Panasonika 9kw 1fazowego, który przy -15 daje 5,9kw. pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 10.10.2018 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Cytaty są z 2014 roku .. im więcej czytam tym więcej wiem ... tym dalej od decyzji. przyjdzie taki czas że im więcej będziesz czytać tym mniej będziesz wiedział. wspomnisz kiedyś moje słowa. O proroku ty jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.04.2019 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Odkopię własny temat z czasów gdy planowałem i poszukiwałem. Dziś zmierzam ku końcowi budowy i zebrało mi się na wspominki, analizy i narzekania Nawiązując do tytułu - sens ekonomiczny zatraciłem już dawno. Może będzie wzglednie niskoenergetyczny. Za to udało mi sie pokonać czas - zestarzałem sie szybciej niż wskazuje kalendarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 18.04.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 A problemów doszło w czasie budowy teraz bo oprócz sensu niskoenergetycznego po wybudowaniu u mnie przekażnikowo-nadajnikowa GSM tez jeszcze trzeba ekranowanie ścian zrobić (około 300 zł/25m2 sama siatka z oczkiem 6mm) żeby się spać dało i nie zemrzeć na nerwy czy zakrzepice. A już straszą 5G to wtedy z domu ekranowanego wtedy już nawet nie będzie się dało wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 17.05.2019 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Ty tak na serio? A komórkę to otrzymasz w metalowej siatce podpiętej do GSW? I jak długi masz ten kabelek, możesz w ogóle wyjść z domu? Chyba że masz dwa tak aby zawsze jeden był podpięty do uziemienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 18.05.2019 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Co do energooszczędności moje zdanie jest takie: W obecnym sezonie grzewczym grzałka wciągnęła mi około 3000 kWh, grzanie samym prądem za pomocą podlogowki. Ściany maja współczynnik 0,08 (40 cm styro) dach 0.09 (40 cm styro) pod płytą 36 cm styroduru co daje jakieś 0.11 współczynnika. Nic bardziej energooszczędnego pod kątem ogrzewania moim zdaniem w tej chwili się nie opłaca, bowiem wystarcza to aby zejść z graniem z COP 1 poniżej 2000 zł za sezon. Odmienną kwestia jest CWU tutaj moim zdaniem można pokombinować niż grzać samym prądem. CWU wychodzi drożej niż ogrzewanie Co do klatki faradaya nie musi być oczko 6mm. Ja mam 2 x siatka z zebra 8 we wszystkich ścianach i stopach i w pomieszczeniu bez okien nie mam sygnału GSM, mimo że poza domem mam pełen zasięg. Może w związku z tym budownictwo żelbetowe to budownictwo przyszłości Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolo004 06.06.2019 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Tutaj nie chodzi o to że nie będzie sygnału tylko chodzi o to żeby gęstość mocy ograniczyć i nie mieć raka. Ponieważ mikrofale wywołują stres podprogowy i zakłócają działania układu immunologicznego, tzn. organizm ma stany zapalne i zmęczenie (dla kobiety w ciąży mikrofale uszkadzają kod genetyczny dziecka). Obecnie przeforsowana jest już spec ustawa 5G i raczej to draństwo będzie ludzi truć na 26 Ghz więc fala 11 mm, dlatego ekranuje oczkiem 6 mm. Ciekawostka, że wszelkie monity prawdziwych naukowców są ignorowane i unia poleca innym państwom natomiast w Brukseli rząd zakazał montowania 5G w uwagi na szkodliwe działanie zdrowotne Także spokojnie wewnątrz zaekranowanego domu telefon zadziała bo ma czułość koło 0,1 uW/m2 natomiast teraz chcą zmienić normę 100 000uW/m2 na 10 000 000 uW/m2 rzekomo pod 5 G ale jak nie wiadomo o co chodzi chodzi o kasę bo już w tamtym roku umarło 414 tys. ludzi w tym na raka prawdzie sami. I samo jedzenie tak nie truje. Więc jak dom ma być ciepły i przytulny to musi być bezpieczny bez wifi a na zdrowych światłowodach lub kablach hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.06.2019 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Także spokojnie wewnątrz zaekranowanego domu telefon zadziała Nie mam ekranowania - a mam problemy z zasięgiem wewnątrz domu. Moje telefony i tablety niestety, nie mają LANu i po domu hula WiFi. Co gorsza - używam mikrofali i indukcji. Tylko jak to jest, że szum elektroniczny rośnie, mamy coraz więcej gadżetów emitujących fale radiowe - a żyjemy coraz dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.06.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 A fuj, takie heretyckie pytania . Wrzucę handgranatem od siebie. Ile komórek/BTSów działało, gdy za czasów Mieszka Pierwszego średnia życia jego poddanych wynosiła niecałe 40 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts