Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prąd docelowy, na razie w taryfie budowlanej.

Jak pisałem koszt zależy od mocy i rodzaju przyłącza - tak przynajmniej jest w Tauronie.

1kW mocy napowietrznie kosztuje pięćdziesiąt parę zł, a w ziemi siedemdziesiąt pare.

Ja mam 21 KW. Abonament to 5 zł miesięcznie za 1kW więc mnie to kosztuje 105 zł miesięcznie + zużycie. Ale jakbyś miał mniejszą moc to wyjdzie sporo mniej, a jak będzie ci potrzebna większa to sobie podniesiesz. Ja nie kombinowałem bo w ciągu 4-5 miesięcy prawdopodobnie zamknę stan surowy i przejdę na G11

Możecie napisać jakie były u was szczegółowe koszty przyłączenia prądu budowlanego ? Jak nie pamiętacie szczegółowo to napiszcie łączne kwoty. Zastanawiam się nad podłączeniem u siebie prądu w taryfie G11 ale musze przeliczyc czy po doliczeniu tych wszystkich opłat nie wyjdzie na to samo jak byśmy płacili opłate abonamentową za prąd budowlany przez minimum dwa lata.

- opłaty dla ZE za wydanie warunków ?

- opłata dla elektryka za wykonanie RBtki

- opłata dla elektryka za podłączenie Rbtki (jak rozumiem trzeba zakopać*kabel pod ziemią)

- opłata dla ZE za podłączenie RBtki

- coś jeszcze ?

Ile czekaliście na podpięcie prądu budowlanego ?

U mnie całkowity koszt wyszedł 1510 zł, w tym 30 mb kabla miedzianego, RB-tka, podłączenie. Na skrzynkę w granicy czekałem 18 miesięcy, ale u mnie musieli rozbudować sieć o kilkadziesiąt metrów. No i mi się nie spieszyło więc ich nie ponaglałem.

Nurek,

Czy wiesz już ile będzie kosztował Cie upgrade do taryfy G11 ? Zapłaciłeś już*1600 zł za przyłącze tymczasowe i teraz drugie tyle zapłacisz za przyłącze docelowe ?

Kemot,

Masz podłączoną taryfę G11 do blaszaka, jakie koszty będziesz musiał ponieść aby przenieść prąd do nowego domu ?

Podejrzewam że jak tylko elektryk z uprawnieniami odbierze Ci instalację w domu (jakieś 250zł) to elektrownia nie powinna pobierać*już*żadnych opłat (o ile nie zwiększysz mocy). Zgadza się ?

Upgrade myślę że będzie za darmo lub jakieś grosze. Przyłącze mam już docelowe nie tymczasowe.

Gdybym miał przyłącze tymczasowe, to prawdopodobnie byłoby tak jak mówisz - zapłaciłbym dwa razy. Przyłącza tymczasowego nie opłaca się robić, chyba że bardzo zależy ci na prądzie na już, a na docelowe musiałbyś długo czekać.

Czy są tu osoby, które w PGE dostały od razu G11 do blaszaka stojącego na działce?

Planuję stawiać blaszak w tym roku, a w środku zamontować erbetkę. Budowę zaczynam w przyszłym roku.

Obawiam się, że G11 na blaszak nie przejdzie.

Nie dostrzegam problemu kolego Robinson74. Około dwa lata temu bez żadnych kombinacji złożyłem wniosek w PGE o wykonanie przyłącza energetycznego do niezabudowanej niczym działki budowlanej. We wniosku zaznaczyłem użytkowanie rekreacyjne i nikt nawet mi nie sugerował, że musi być jakiś budynek. Oczywiście mam taryfę G11. Wniosek składałem w PGE w Łowiczu. Zero kombinacji, 6 czy 7 miesięcy i już miałem skrzynkę PGE w granicy. Za podpowiedzią pracownika zawnioskowałem o moc przyłącza 11kw, ponieważ w przedziale 11-25kw jest to samo zabezpieczenie przedlicznikowe 25A.
Czy są tu osoby, które w PGE dostały od razu G11 do blaszaka stojącego na działce?

Planuję stawiać blaszak w tym roku, a w środku zamontować erbetkę. Budowę zaczynam w przyszłym roku.

Obawiam się, że G11 na blaszak nie przejdzie.

Ja dostałem G11 do blaszaka. W PGE Pruszków. Ale w przeciwieństwie do kolegi dawiddura musiałem mieć budynek na działce.

Edytowane przez kemot_p

kemot,

mógłbyś opisać jak wyglądała u Ciebie procedura budowy blaszaka na zgłoszenie? Jakie dokumenty trzeba przygotować do urzedu ?

Rozmawiałem dzisiaj z swoim architektem i powiedział mi że musiałbym wykonać projekt zagospodarowania działki z naniesionym garażem. Taki projekt musi być podpisany przez uprawnionego projektanta. Powiedziała że może to kosztować 2000 zł. Z innego źródła słyszałem że do zgłoszenia wystarczy jeśli weźmie się mapkę zasadniczą i długopisem naniesie lokalizację planowanego blaszaka.

Możesz potwierdzić ?

Mogę potwierdzić wersję numer dwa :)

Wszystko opisałem w tym wątku, ale jeśli nie chce Ci się czytać to w skrócie:

Wypełniasz wniosek zgłoszenia, w którym rysujesz szkice elewacji z zaznaczonymi wymiarami, otworami, kątem nachylenia dachu. Ja w opisie budynku zawarłem informację, że woda opadowa będzie odprowadzana na moją działkę, że elewacja od granicy nie ma otworów, że powierzchnia zabudowy i biologicznie czynna wyniesie tyle i tyle, nawet napisałem że elewacja będzie w kolorze szarym, zgodnie z wymogami MPZP.

Do wniosku dołączasz mapkę (taką z granicami działek, do kupienia w geodezji za ok. 30 zł) na którą nanosisz budynek z zaznaczonymi odległościami od granic działki, linii zabudowy (nie musi być nawet w skali).

Wniosek złożyłem, odczekalem 30 dni i pojechałem do Starostwa. Dostałem stempel, że zgłoszenie przyjęte u z tym dokumentem udałem się do PGE.

Edytowane przez kemot_p

Super, dzięki.

Byłem dzisiaj w ZE i krzykneli mi 2000 - 3000 tysiące za przyłącze tymczasowe w zależności od mocy !!! Najgorsze jest to że te pieniądze idą całkowicie w błoto bo poźniej za wykonanie przyłącza docelowego normalnie pobiorą kolejną opłate około 60 zł/kWh.

Dodatkowo opłata abonamentowa za C11 wyniosłaby 6zł kWh/miesiąc.

Zatem zabieram sie za wypełnianie warunków na G11 i zgłoszenia na budowe garażu.

Nie wnioskuj o prąd tymczasowy - a o docelowy.

Abonament nie jest od kWh. Przy C cena kWh jest taka sama (albo baaardzo podobna) jak przy G - różni się abonamentem, który płacisz od mocy umownej (kW).

Zgłosiłem chęć budowy budynku gospodarczego o konstrukcji blaszanej na działce w Urzędzie Miasta (potwierdzone że wszystko jest ok, brak uwag tylko muszę odczekać te 21dni dla świętego spokoju).

Przymierzam się o złożenie wniosku o warunki przyłączenia do sieci - Tauron Dystrybucja (śląsk) miał ktoś z nimi do czynienia? Jak oni interpretują taki budynek gospodarczy?

Pytania:

1. zasilanie stałe czy zasilanie tymczasowe (okres) - takie przyłącze będzie później można bez problemów przenieś z budynku gospodarczego do domu który kiedyś powstanie?

2. jaka moc wnioskowana kW?

3. roczne przewidywane zapotrzebowanie energii?

4. wniosek o warunki techniczne to jest właśnie ten wniosek?

1. Zasilanie oczywiście docelowe. Przeznaczenie - prąd do celów bytowych (nie pisz o zasilaniu placu budowy itp.).

2. Na czas budowy wystarczy 7 kW, 3-fazowy, potem sobie zwiększysz.

3. Ja wpisałem 500kWh, ale to nie ma znaczenia co tam podasz.

4. Tak.