pawel250 25.06.2018 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Dzieki Nurek za odpowiedz.To 1600zl dotyczylo podlaczenia pradu budowlanego czy docelowego? Jakiej mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 25.06.2018 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Prąd docelowy, na razie w taryfie budowlanej.Jak pisałem koszt zależy od mocy i rodzaju przyłącza - tak przynajmniej jest w Tauronie.1kW mocy napowietrznie kosztuje pięćdziesiąt parę zł, a w ziemi siedemdziesiąt pare.Ja mam 21 KW. Abonament to 5 zł miesięcznie za 1kW więc mnie to kosztuje 105 zł miesięcznie + zużycie. Ale jakbyś miał mniejszą moc to wyjdzie sporo mniej, a jak będzie ci potrzebna większa to sobie podniesiesz. Ja nie kombinowałem bo w ciągu 4-5 miesięcy prawdopodobnie zamknę stan surowy i przejdę na G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.06.2018 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Możecie napisać jakie były u was szczegółowe koszty przyłączenia prądu budowlanego ? Jak nie pamiętacie szczegółowo to napiszcie łączne kwoty. Zastanawiam się nad podłączeniem u siebie prądu w taryfie G11 ale musze przeliczyc czy po doliczeniu tych wszystkich opłat nie wyjdzie na to samo jak byśmy płacili opłate abonamentową za prąd budowlany przez minimum dwa lata. - opłaty dla ZE za wydanie warunków ? - opłata dla elektryka za wykonanie RBtki - opłata dla elektryka za podłączenie Rbtki (jak rozumiem trzeba zakopać*kabel pod ziemią) - opłata dla ZE za podłączenie RBtki - coś jeszcze ? Ile czekaliście na podpięcie prądu budowlanego ? U mnie całkowity koszt wyszedł 1510 zł, w tym 30 mb kabla miedzianego, RB-tka, podłączenie. Na skrzynkę w granicy czekałem 18 miesięcy, ale u mnie musieli rozbudować sieć o kilkadziesiąt metrów. No i mi się nie spieszyło więc ich nie ponaglałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 25.06.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Nurek,Czy wiesz już ile będzie kosztował Cie upgrade do taryfy G11 ? Zapłaciłeś już*1600 zł za przyłącze tymczasowe i teraz drugie tyle zapłacisz za przyłącze docelowe ? Kemot,Masz podłączoną taryfę G11 do blaszaka, jakie koszty będziesz musiał ponieść aby przenieść prąd do nowego domu ?Podejrzewam że jak tylko elektryk z uprawnieniami odbierze Ci instalację w domu (jakieś 250zł) to elektrownia nie powinna pobierać*już*żadnych opłat (o ile nie zwiększysz mocy). Zgadza się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 26.06.2018 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Upgrade myślę że będzie za darmo lub jakieś grosze. Przyłącze mam już docelowe nie tymczasowe.Gdybym miał przyłącze tymczasowe, to prawdopodobnie byłoby tak jak mówisz - zapłaciłbym dwa razy. Przyłącza tymczasowego nie opłaca się robić, chyba że bardzo zależy ci na prądzie na już, a na docelowe musiałbyś długo czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.06.2018 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Tak, dla PGE przeniesienie wlz z blaszaka do domu jest przezroczyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.06.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Czy są tu osoby, które w PGE dostały od razu G11 do blaszaka stojącego na działce? Planuję stawiać blaszak w tym roku, a w środku zamontować erbetkę. Budowę zaczynam w przyszłym roku. Obawiam się, że G11 na blaszak nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 26.06.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Nie dostrzegam problemu kolego Robinson74. Około dwa lata temu bez żadnych kombinacji złożyłem wniosek w PGE o wykonanie przyłącza energetycznego do niezabudowanej niczym działki budowlanej. We wniosku zaznaczyłem użytkowanie rekreacyjne i nikt nawet mi nie sugerował, że musi być jakiś budynek. Oczywiście mam taryfę G11. Wniosek składałem w PGE w Łowiczu. Zero kombinacji, 6 czy 7 miesięcy i już miałem skrzynkę PGE w granicy. Za podpowiedzią pracownika zawnioskowałem o moc przyłącza 11kw, ponieważ w przedziale 11-25kw jest to samo zabezpieczenie przedlicznikowe 25A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.06.2018 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Czy są tu osoby, które w PGE dostały od razu G11 do blaszaka stojącego na działce? Planuję stawiać blaszak w tym roku, a w środku zamontować erbetkę. Budowę zaczynam w przyszłym roku. Obawiam się, że G11 na blaszak nie przejdzie. Ja dostałem G11 do blaszaka. W PGE Pruszków. Ale w przeciwieństwie do kolegi dawiddura musiałem mieć budynek na działce. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 26.06.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 kemot,mógłbyś opisać jak wyglądała u Ciebie procedura budowy blaszaka na zgłoszenie? Jakie dokumenty trzeba przygotować do urzedu ?Rozmawiałem dzisiaj z swoim architektem i powiedział mi że musiałbym wykonać projekt zagospodarowania działki z naniesionym garażem. Taki projekt musi być podpisany przez uprawnionego projektanta. Powiedziała że może to kosztować 2000 zł. Z innego źródła słyszałem że do zgłoszenia wystarczy jeśli weźmie się mapkę zasadniczą i długopisem naniesie lokalizację planowanego blaszaka.Możesz potwierdzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.06.2018 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Mogę potwierdzić wersję numer dwa Wszystko opisałem w tym wątku, ale jeśli nie chce Ci się czytać to w skrócie: Wypełniasz wniosek zgłoszenia, w którym rysujesz szkice elewacji z zaznaczonymi wymiarami, otworami, kątem nachylenia dachu. Ja w opisie budynku zawarłem informację, że woda opadowa będzie odprowadzana na moją działkę, że elewacja od granicy nie ma otworów, że powierzchnia zabudowy i biologicznie czynna wyniesie tyle i tyle, nawet napisałem że elewacja będzie w kolorze szarym, zgodnie z wymogami MPZP. Do wniosku dołączasz mapkę (taką z granicami działek, do kupienia w geodezji za ok. 30 zł) na którą nanosisz budynek z zaznaczonymi odległościami od granic działki, linii zabudowy (nie musi być nawet w skali). Wniosek złożyłem, odczekalem 30 dni i pojechałem do Starostwa. Dostałem stempel, że zgłoszenie przyjęte u z tym dokumentem udałem się do PGE. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.06.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 A czy tymczasowy blaszak stawiany tylko na czas budowy też wymaga zgłoszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.06.2018 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Nie, ale do takiego blaszaka nie chcieli podpiąć prądu w taryfie G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 27.06.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Super, dzięki. Byłem dzisiaj w ZE i krzykneli mi 2000 - 3000 tysiące za przyłącze tymczasowe w zależności od mocy !!! Najgorsze jest to że te pieniądze idą całkowicie w błoto bo poźniej za wykonanie przyłącza docelowego normalnie pobiorą kolejną opłate około 60 zł/kWh.Dodatkowo opłata abonamentowa za C11 wyniosłaby 6zł kWh/miesiąc. Zatem zabieram sie za wypełnianie warunków na G11 i zgłoszenia na budowe garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.06.2018 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 We wniosku o przyłącze pisz budynek gospodarczy, nie wspominaj i żadnym placu budowy i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2018 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Nie wnioskuj o prąd tymczasowy - a o docelowy.Abonament nie jest od kWh. Przy C cena kWh jest taka sama (albo baaardzo podobna) jak przy G - różni się abonamentem, który płacisz od mocy umownej (kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solzbi 03.07.2018 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Zgłosiłem chęć budowy budynku gospodarczego o konstrukcji blaszanej na działce w Urzędzie Miasta (potwierdzone że wszystko jest ok, brak uwag tylko muszę odczekać te 21dni dla świętego spokoju). Przymierzam się o złożenie wniosku o warunki przyłączenia do sieci - Tauron Dystrybucja (śląsk) miał ktoś z nimi do czynienia? Jak oni interpretują taki budynek gospodarczy? Pytania:1. zasilanie stałe czy zasilanie tymczasowe (okres) - takie przyłącze będzie później można bez problemów przenieś z budynku gospodarczego do domu który kiedyś powstanie?2. jaka moc wnioskowana kW?3. roczne przewidywane zapotrzebowanie energii?4. wniosek o warunki techniczne to jest właśnie ten wniosek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.07.2018 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 1. Zasilanie oczywiście docelowe. Przeznaczenie - prąd do celów bytowych (nie pisz o zasilaniu placu budowy itp.).2. Na czas budowy wystarczy 7 kW, 3-fazowy, potem sobie zwiększysz.3. Ja wpisałem 500kWh, ale to nie ma znaczenia co tam podasz.4. Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solzbi 04.07.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie czy do energetyki podczas składania wniosku, dołączyłeś również mapkę/szkic z naniesionym budynkiem gospodarczym (garażem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.07.2018 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Szczere mówiąc nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts