Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Moje zużycie jest ie miarodajne mam dwie klimy. podłogówkę na prąd i koze.

Roczne rzucie na grzanie to

klimy 2000kWh

Podłogówka 2000kWh

Drewno 0,3-0,5mp

W tym roku planuję spalić 1mp

Ja mam podobną dokładność (uczę się od Mistrza:)). Po zainstalowaniu klimy zużycie prądu spadło 1800 kWh . Obecnie na cele grzewcze idzie 3900kWh na rok . W tym był klimatyzator +2,38kW w urządzeniach elektrycznych. Obecnie jest klima ta sama 2,9kW+2,75kW w ogrzewaniu elektrycznym

Na razie śmiga defrostuje się co 30-40 min, obroty mam na auto ustawione 24 jest niecałe 21 st . Rano było -11,2 st C.

Ten błąd to blokada wentylatora woda zamarzła w komorze wentylatora. Jest na to prosty sposób: tzreba zakryć wlot i wylot wentylatora w 1 sezonie ja używałem foli strecz z dużej rolki ale można wziąć koc lub ręcznik okryć od góry tył i przód i włczyć funkcję osuszania bo najmniej wychładza pomieszczenie a mocno gzreje dolne źródło i poczekac z 20 min aż się woda optopi i wyleje. I potem już można chcwilę odczekać i włączyć ogzrewanie

Doczytałem masz dziurki powiększone, ja wywierciłem 12 po 2 cm i zastanawiałem się czy nie za mało

Dzięki za patent z kocem :) Poprobuje jak wrócę.

F5 Nieprawidłowa prędkość obrotowa wentylatora jedn. zewn

Prawdopodobnie przymarzł.

Dlaczego masz nastawę na 30* wtedy idzie pełną piz...i pewnei przegrzewa jak cholera.

to 4 sezon umnie idzie i nie miałem jeszcze sytuacji przymarznięcia wentyla.

Ustaw harmonogram w apce w dzień cieplej w nocy jakieś obniżenie grzejąc po twojemu to raczej nie oszczędzisz

Mam +30* z rana żeby dogrzac jaknajszybciej w taniej taryfie - później (około 8 rano) zmniejszam do 27* az go wieczora gdzy wyłaczam klime bo wszyscy spimy na piętrze (żone mam marznącą przy 23* w pomieszczeniach stąd takie nastawy ;)

U mnie klima ogrzewa jakieś 80m2 parteru otwartego z wielkimi oknami (niby U=0,8 i 30 cm styro, ale wrażenie chlodu jest - chyba że akurat słońce przyświeci to można klime gasić przy 20* i wydaje się ciepło).

U ciebie klima jedzie 24h na takich nastawach i nigdy nie przymarzła ?

Jakbys zaproponował ją gonić, żeby wyszło ekonomicznie i co najważniejsze bezawaryjnie (bezzamarzaniowo?).

Nie mam za bardzo jak pomierzyc ile ona bierze na jakich nastawach stąd te wysokie temperatury w taniej taryfe..... (to mi na chłopski rozum wydawało sie tanie i skuteczne).

Mam +30* z rana żeby dogrzac jaknajszybciej w taniej taryfie - później (około 8 rano) zmniejszam do 27* az go wieczora gdzy wyłaczam klime bo wszyscy spimy na piętrze (żone mam marznącą przy 23* w pomieszczeniach stąd takie nastawy ;)

U mnie klima ogrzewa jakieś 80m2 parteru otwartego z wielkimi oknami (niby U=0,8 i 30 cm styro, ale wrażenie chlodu jest - chyba że akurat słońce przyświeci to można klime gasić przy 20* i wydaje się ciepło).

Jakbys zaproponował ją gonić, żeby wyszło ekonomicznie i co najważniejsze bezawaryjnie (bezzamarzaniowo?).

Nie mam za bardzo jak pomierzyc ile ona bierze na jakich nastawach stąd te wysokie temperatury w taniej taryfe..... (to mi na chłopski rozum wydawało sie tanie i skuteczne).

No na pewno daruj sobie pseudo oszczędności z tytułu zmian nastaw, Mój klimatyzator 2,9 kW również stanowi główne źródło ciepła w domu ale nastawiony jest tak mniej więcej przy +5/10 na zewnątrz na 20/21 st C ; przy około 0 st C nastawa 22 ; od -5 do -15 nastawa 24. Temeratura w domu <21st (mierzona w centralnym punkcie domu na wysokości 60 cm .

Przy zwiększeniu obciążenia klimatyzator bardzo się zaladza i często defrostuje co zwiększa zużycie prądu i niweluje oszczędności.

Moje nastawy granice są płynne zmieniane kila razy sezonie

powyżej +5 parter 23 pietr 0 nocna nastawa 22 i 0

od -5 do +5 parter +24 pietro 23. Noc 22 i 22

Jak dłużej utrzymają się mrozy to parter 25 piętro 24 noc 24 i 23

maksymalna zaobserwowana pobierana moc w tym sezonie to ok parter 580W z wyjątkiem defrostówpietrow.

Też kiedyś kombinowałem z wyłączeniem na noc w mrozy i uruchamianiu w końcówce taniej jednak wtedy gonisz ją jak jest najchłodniej pyzatym robi się nie miło jak nagle zaczyna grać na pełnej mocy a Ty śpisz (gorąco). Łatwo mi mówić jak płace tylko za tani prąd.

Teraz kombinuje obniżyć temperaturę podłogę parteru ale gonić bez kagańca taniej taryfy.. Bo do końca lutego będę miał nadwyżki drogiego prądu a i tak przejdzie na tani więc sie bawię.

Moje nastawy granice są płynne zmieniane kila razy sezonie

powyżej +5 parter 23 pietr 0 nocna nastawa 22 i 0

od -5 do +5 parter +24 pietro 23. Noc 22 i 22

Jak dłużej utrzymają się mrozy to parter 25 piętro 24 noc 24 i 23

maksymalna zaobserwowana pobierana moc w tym sezonie to ok parter 580W z wyjątkiem defrostówpietrow.

Też kiedyś kombinowałem z wyłączeniem na noc w mrozy i uruchamianiu w końcówce taniej jednak wtedy gonisz ją jak jest najchłodniej pyzatym robi się nie miło jak nagle zaczyna grać na pełnej mocy a Ty śpisz (gorąco). Łatwo mi mówić jak płace tylko za tani prąd.

Teraz kombinuje obniżyć temperaturę podłogę parteru ale gonić bez kagańca taniej taryfy.. Bo do końca lutego będę miał nadwyżki drogiego prądu a i tak przejdzie na tani więc sie bawię.

To nastawiasz dużo mocniej niż u mnie , to samo sąsiadka zawsze się dziwi że tak jest, gaz jej wyleciał z Klimy ale po mimo uzupełnienia i tak to nic nie pomogło

Na razie śmiga defrostuje się co 30-40 min, obroty mam na auto ustawione 24 jest niecałe 21 st . Rano było -11,2 st C.

Ten błąd to blokada wentylatora woda zamarzła w komorze wentylatora. Jest na to prosty sposób: tzreba zakryć wlot i wylot wentylatora w 1 sezonie ja używałem foli strecz z dużej rolki ale można wziąć koc lub ręcznik okryć od góry tył i przód i włczyć funkcję osuszania bo najmniej wychładza pomieszczenie a mocno gzreje dolne źródło i poczekac z 20 min aż się woda optopi i wyleje. I potem już można chcwilę odczekać i włączyć ogzrewanie

Doczytałem masz dziurki powiększone, ja wywierciłem 12 po 2 cm i zastanawiałem się czy nie za mało

A ktoś tu pisał na forum o grzałkach w tacy ,że to stara technologia te nowsze są bez a tu proszę wiercenie dodatkowych dziur ,folie i koce poszły w ruch ech :)

Mam +30* z rana żeby dogrzac jaknajszybciej w taniej taryfie - później (około 8 rano) zmniejszam do 27* az go wieczora gdzy wyłaczam klime bo wszyscy spimy na piętrze
Właśnie podałeś bardzo dobry przepis na dorżnięcie kompresora klimy w dość krótkim czasie.Autem raczej tak nie jeździsz aby obrotomierz wchodził na czerwone pole i jeszcze przy zimnym silniku.

A ktoś tu pisał na forum o grzałkach w tacy ,że to stara technologia te nowsze są bez a tu proszę wiercenie dodatkowych dziur ,folie i koce poszły w ruch ech :)

Nie ma to jak nakaasztanic bez sensu. odkąd są otwory nie trzeba nic robić. Najlepiej zrobić to nie stojąc na mrozie więc można awaryjnie rozmrozić agregat jak napisałem. Masz tym jakiś problem ?

Pozwalacie żeby skropliny lały się pod tacę na trawnik? Instalator zasugerował, żeby pod tacę dać rurę, której drugi koniec byłby zakopany poniżej granicy przemarzania. U mnie woda lała by się wprost w piach i nie byłoby lodowiska na trawniku.

I tak się leje ze strony co nikt zima nie chodzi wiec ni interesuje mnie to

U mnie kolejny rok testów klimy jako zamiennika grzania gazem, tym razem grzałem do 8 grudnia. Do temperatur około +3 klima działa nawet znośnie praktycznie nie ma defrostów, poniżej zera klima działa u mnie na max możliwości , częste defrosty zużycie rosło do 14 kWh przy temperaturze około -4 , praca jako jedyne urządzenie grzewcze. Odpalenie ogrzewania podłogowe - istny cud w porównaniu do klimy :)

Podsumowując - grzanie klima ma sens w dodatnich temperaturach i jak mamy dużo darmowy kWh z PV, koszt 1 kwh z gazu 2023 około 0,35PLN, koszt prądu w 2023 po przekroczeniu 2000 kwh to około 1,2 PLN(cena energii szczytowej i poza szczytem będzie praktycznie równa) dzieląc to przez COP 2,5 daje około 0,48 PLN

Opłacalności brak.

U mnie kolejny rok testów klimy jako zamiennika grzania gazem, tym razem grzałem do 8 grudnia. Do temperatur około +3 klima działa nawet znośnie praktycznie nie ma defrostów, poniżej zera klima działa u mnie na max możliwości , częste defrosty zużycie rosło do 14 kWh przy temperaturze około -4 , praca jako jedyne urządzenie grzewcze. Odpalenie ogrzewania podłogowe - istny cud w porównaniu do klimy :)

Podsumowując - grzanie klima ma sens w dodatnich temperaturach i jak mamy dużo darmowy kWh z PV, koszt 1 kwh z gazu 2023 około 0,35PLN, koszt prądu w 2023 po przekroczeniu 2000 kwh to około 1,2 PLN(cena energii szczytowej i poza szczytem będzie praktycznie równa) dzieląc to przez COP 2,5 daje około 0,48 PLN

Opłacalności brak.

COP 2,5 to norma dla pomp powietrznych, przyjmuje się 3, ale ostatnia zima (i poprzednia!) pokazały, że SCOP potrafił zejść blisko 2 dla urządzeń kosztujących kilkadziesiąt tysięcy, więc czego oczekiwać po klimatyzatorze?

Napisz, jaki masz model klimy?