Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Jest to pewnie celowe żeby ograniczyć defrost, jak w domu jest 22 a ustawie np 26 to klima pobiera 600-800W ale defrosty co 30 minut

Ja maksymalnie ustawiam na 24 z resztą poniżej -10 to mam wrażenie że nastawy powyżej 25 st to pobożne życzenia bez wpływu na ilość ciepła

Jest to pewnie celowe żeby ograniczyć defrost, jak w domu jest 22 a ustawie np 26 to klima pobiera 600-800W ale defrosty co 30 minut

Jak oglądam typoszereg tych flajów, to widzę, że najmocniejsza jednostka 7 kW waży ok. 42 kg, czyli naprawdę dużo. Jeśli by ja puszczać przy zapotrzebowaniu 2 kW, to by wg pdf-a startowała od 1,3 kW, a dzięki wielkiemu wymiennikowi zewnętrznemu do defrostów dochodziło by dość rzadko. Ciekawe, czy dałoby się ją przerobić na PW.

Jak oglądam typoszereg tych flajów, to widzę, że najmocniejsza jednostka 7 kW waży ok. 42 kg, czyli naprawdę dużo. Jeśli by ja puszczać przy zapotrzebowaniu 2 kW, to by wg pdf-a startowała od 1,3 kW, a dzięki wielkiemu wymiennikowi zewnętrznemu do defrostów dochodziło by dość rzadko. Ciekawe, czy dałoby się ją przerobić na PW.

No pewno ale nie aż taką lochę, jeden z naszych forumowiczów przerobił fly 2,9 kw na PC PW i u niego to śmiga spokojnie 3 rok łącznie z podgrzewaniem cwu

Dom potrzebuje więcej niż 5 kW, myślę że nawet 7 kW. Wersja 2,9 nie wystarczy nawet na CO.

Mój dom potrzebuje tylko 2 kW bez cwu Kolegi podobnie są domy i domy.

Skąd taki pomysł przecież masz dom pasywny który jest jeszcze oszczędniejszy energetycznie.

Bez sensu taka modulacja, od dupy strony:o

Farmazony

Fly bierze tyle ile potrzebuje budynek 280-300-330-350-380-400- tak bierze chodząc na czujniku w klimie. Algorytm jakoś to miksuje zależnie od temperatury zenętrzej i wenetrznej.

Jak jest ciepło w budynku to algorytm ma problem z szybkim schodzeniem z mocą ruszy pełną mocą zanim zdąży obniżyć moc to przegrzeje i taktują. Czasami zdarza się w mrozy to mu po paru próbach przechodzi jak jest cieplej to trzeba obniżyć temperaturę w pomieszczeni.

W czujniku w pilocie niema tego problemu co powyżej jednak progi mocowe są dużo gorsze ale też daje rade

Jak deforsty od 45min do kilku godzin zależy jak jest na zewnątrz i z jaką mocą idzie

Nie ma to jak nakaasztanic bez sensu. odkąd są otwory nie trzeba nic robić. Najlepiej zrobić to nie stojąc na mrozie więc można awaryjnie rozmrozić agregat jak napisałem. Masz tym jakiś problem ?

Uderz w stół a nożyce się odezwą :) Widzę ,że masz problem ze zrozumieniem tematu.Wrzucasz wszystkie klimy do jednego worka i jak mantrę powtarzasz ,że wystarczy kupić najtańszego kaisaja do ogrzewania domu i będzie pan zadowolony a tu takie kwiatki z wierceniem i przykrywaniem agregatu.:lol2: Praw fizyki nie zmienisz woda ma to do siebie ,że zamarza poniżej zera.Podczas ostatnich mrozów kiedy na drzewach i krzewach przez kilka dni była szadź wymiennik bardzo u mnie się szronił i wtedy było widać jak duże są to ilości wody które wypływają z klimy i przestańcie straszyć ludzi tymi defrostami chyba że kaisaje są pod tym względem specjalnie prądożerne.W rotenso imoto ten proces trwa ok. 3min i w porywach do 700watt. I nigdy nie miały miejsca defrosty co 30min.tylko co 1,5-2h.Ten pan z filmu wyjaśni Ci to w prosty sposób jakie są różnice pomiędzy najtańszą klimą z funkcją grzania a klimą stricte do grzania.

Mój dom potrzebuje tylko 2 kW bez cwu Kolegi podobnie są domy i domy.

Skąd taki pomysł przecież masz dom pasywny który jest jeszcze oszczędniejszy energetycznie.

Nie wiem gdzie wcięło mojego posta, więc napiszę jeszcze raz: mam dwa domy, ten do grzania klimą to mały domek, ale średnio ocieplony. Potrzebuje gdzieś 5 kW przy silnych mrozach wg cieplo.app. Obecnie jest zasilany kotłem na koks, co jest dość kłopotliwe dla starszej osoby go zamieszkującej.

Nie wiem gdzie wcięło mojego posta, więc napiszę jeszcze raz: mam dwa domy, ten do grzania klimą to mały domek, ale średnio ocieplony. Potrzebuje gdzieś 5 kW przy silnych mrozach wg cieplo.app. Obecnie jest zasilany kotłem na koks, co jest dość kłopotliwe dla starszej osoby go zamieszkującej.

Ok rozumiem też mam podobną sytuację i już mało nie uległem owczemu pędowi aby wyłączyć co gazowe i zastąpić je klimatyzatorem, ale na szczęście nie doszło to do skutku mając na uwadze ceny prądu.

Skoro kable to bzdura to po co wiercisz profilaktycznie otwory :)?

Rozumiesz słowo profilaktycznie?

Jeśli bezkosztowo można zmniejszyć jakieś ryzyka to dlaczego nie. Ile energii zjadły by bezcelowo kable przez 3.5 sezonu?

Takie urządzenia mają wkładać pieniądze do portfela a nie odwrotnie.

• Like 1

65 kg to dużo żartujesz ? gree amber prestige waży prawie 70kg .

Hej, zrobiłem podlicznik prądu dla mojej klimy Gree Amber Prestige 3.5kw

Domek 85m2 pierwszy sezon grzewczy i tyle kWh zjada moja klima.

Screenshot_2022-12-22-01-26-33-231_com.tuya.smart.jpg

Temperatury w domu:

Screenshot_2022-12-22-01-26-39-793_com.poersmart.smarthome.jpg7

W tym dniu chodziła klima i przez 1h kable grzewcze u syna w pokoju.

Testuje różne ustawienia ale widzę, że dla mojego domu najlepiej działa jak mam ustawione obroty ręcznie i klima dmucha z zadana mocą to dobrze rozprowadza ciepło po całym domu. Według mnie takie działanie jest lepsze niż minimalne schodzenie z zużycie watów gdyż jednostka działa jak samochód z systemem start stop gdy grzeje to z dużym COP gdy nie musi grzać to nie marnuje kWh a skoki temperatury w pomieszczeniu, w którym się znajduje klima to zaledwie 0.5oC

Screenshot_2022-12-22-01-36-12-157_com.poersmart.smarthome.jpgScreenshot_2022-12-22-01-36-19-546_com.poersmart.smarthome.jpg

Im dalej od klimy tym skoki temperatury jeszcze mniejsze pod warunkiem otwartych drzwi.