gawel 10.04.2023 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2023 Tak od 2 sezonów. jedna jednostka kanałowa ogrzewa parter a druga piętro.Split działa na klatce schodowej łączącej parter z piętrem poza budynkiem mieszkalnym. Sporo tego raczej albo duży dom albo słabo ocieplony, albo przeszklony i w zimnym rejonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 10.04.2023 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2023 I w czym jest problem? I nie pier*** o komforcie z klimy to tylko dmuchawka i to nieważne czy tania czy droga to ciągle tan sam charakter grzania Ad 1. No właśnie. Mogę zadać to samo pytanie. Jaki masz problem z tym, że ktoś chce sobie kupić markowe urządzenie i nim grzać?. Tylko odpowiedz bo do tej pory nie znalazłem odpowiedzi. Ty masz na wszystko pytanie: kiedy się zwróci? A sam jak widać dwa razu budowałeś swój system grzewczy Ad 2. I nie pierd... ,że każdy klimatyzator to ta sama dmuchawka. Sam kiedyś napisałeś, że twója klima to gówno więc się z nim męcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 10.04.2023 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2023 Dom z lat 70 średnio docieplony, wyrzucony kopciuch i grzejniki , ponad 200m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 10.04.2023 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2023 (edytowane) Zobacz jak ładnie trzyma temperaturę w domu.klima kanałowa jest niesłyszalna i brak podmuchu odczuwalnego jak przy klasycznych splitach. Edytowane 10 Kwietnia 2023 przez kola123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.04.2023 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Ad 1. No właśnie. Mogę zadać to samo pytanie. Jaki masz problem z tym, że ktoś chce sobie kupić markowe urządzenie i nim grzać?. Tylko odpowiedz bo do tej pory nie znalazłem odpowiedzi. Ty masz na wszystko pytanie: kiedy się zwróci? A sam jak widać dwa razu budowałeś swój system grzewczy Ad 2. I nie pierd... ,że każdy klimatyzator to ta sama dmuchawka. Sam kiedyś napisałeś, że twója klima to gówno więc się z nim męcz. 1. Tak można powiedzieć że częściowo robiłem system grzewczy dwa razy. Tak ekogroszek był błędem ale nie instalacja wodnej podłogówki. Dlaczego zmieniłem ekogroch przed jego naturalną śmiercią. Bo poczułem forsę. A ten układ który mam pomimo nieco niższego komfortu był tańszy od PW i dawał szybki zwrot ponieważ w cenie były optymalizowane PV i tanie PC PP 2,Ja nie powiedziąłem że każdy klimatyzator to ta sama dmuchawka. Ja pisałem że każdy klimatyzator jest dmuchawką czyli ogrzewaniem nadmuchowym. Czytaj najnij komfortową forma ogrzewania.I jedynym powodem dla którego się wybiera klimatyzator jako coś do ogrzewania to cena urządzenia jak i stosunek ceny do jakości. Droga klima ma znaczene gorszy stosunek ceny do jakości zwłaszcze kiedy trzeba założyć więcej niż jedną. 3,Klima jedna zarabia druga zaraz zacznie.Gdy się zepsują. Na piętro na pewno znwu pójdzie jakis model ze względu na niższe zapotrzebowanie na energię. Na parterze trzeba będzie liczyć. 4,Jedno z czym sie mogę zgodzić to to że prawdopodobnie czas zwrotu drogiego urządzenia stał się bardziej akceptowalny ze względu na wzrost cen energii. Jednak nikt tutaj tego nie przedstawia.wszyscy gadają o jakichś głupotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2023 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Dobre klimy mają dobra modulację, potrafią zejść poniżej 100W Z czego to wnioskujesz? Na wykresie pokazujesz, że minimum to ponad 300W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 11.04.2023 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Kaizen bo to licznik zliczający 3 klimy trójfazowy Eastron, robią się podliczniki jednofazowe do integracji z HA. A ten zostanie bo ma MiD czyli będzie do sprawdzenia tych nowych bo będą na Wemos i przekładniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2023 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Kaizen bo to licznik zliczający 3 klimy trójfazowy Eastron, robią się podliczniki jednofazowe do integracji z HA. A ten zostanie bo ma MiD czyli będzie do sprawdzenia tych nowych bo będą na Wemos i przekładniki I akurat trzy chodziły na raz przez kilka godzin gdy zapotrzebowanie było najmniejsze? Żadna się przez kilka godzin nie wyłączyła a tylko przez chwilę (chyba jedna) weszła na wyższe obroty? Wielce nieprawdopodobne przy kilkunastu stopniach na plusie w całkiem słoneczny dzień. Widać trzy poziomy długiej pracy - pasowałoby do chodzenia jednej, dwóch i trzech na minimum przez dłuższy czas (wygląda jakby dwie miały minimum 300W a trzecia jakieś 180W). Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 11.04.2023 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Oj czepliwy jesteś pisałem ze split przegrzewa i się wyłącza i stoi a kanalowki działają nawet jak zapotrzebowane jest minimalne.Wejdz sobie na PVmonitor mój nick kj76 i masz dane o zużyciu produkcji na bieżąco.w zakładce pompy są wykresy o których mówimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2023 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Oj czepliwy jesteś pisałem ze split przegrzewa i się wyłącza i stoi a kanalowki działają nawet jak zapotrzebowane jest minimalne.Wejdz sobie na PVmonitor mój nick kj76 i masz dane o zużyciu produkcji na bieżąco.w zakładce pompy są wykresy o których mówimy. I kiedy te: Dobre klimy mają dobra modulację, potrafią zejść poniżej 100W mam znaleźć? Jak dotąd najmniej 291W znalazłem. Ciekawe też, że w ogóle się nie wyłączają wszystkie. Nie masz tu podpiętego czegoś jeszcze, co działa 24/7? Jak alarm, monitoring itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 11.04.2023 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 nie znajdziesz bo ten licznik to suma trzech klim nawet jesli dwie tylko działają to na patrerze moze być 200W a na pietrze 100W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2023 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 nie znajdziesz bo ten licznik to suma trzech klim nawet jesli dwie tylko działają to na patrerze moze być 200W a na pietrze 100W. I nie było nigdy takiej sytuacji, że chodziła tylko jedna klima? Dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 11.04.2023 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 na ten licznik podpiete sa tylko klimy + zasilacz PVmonitor i on chodzi cały czas . 100W czesto widze w aplikacji w pomiarze energii na piętrze. Jestem tylko użytkownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.04.2023 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 na ten licznik podpiete sa tylko klimy + zasilacz PVmonitor i on chodzi cały czas . 100W czesto widze w aplikacji w pomiarze energii na piętrze. Jestem tylko użytkownikiem. Właśnie też chciałem zapytać jak to możliwe, że te klimy schodzą ponizej 100W, bo to jednak duża sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 11.04.2023 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Wrocilem do domu i wrzucam zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.04.2023 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 I co, grzeją? Tyle, to moze sama elektronika brać. Zresztą nie wiadomo ile bierze, bo licznik wyskalowany jest w kW. Jakby był wyskalowany w MW, to by klimy brały 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 11.04.2023 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Proszę zobacz na temperature nadmuchu ,czujnik umieszczony w kanale wylotowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.04.2023 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Czyli w tym samym momencie klima bierze ponizej 100 W i daje nieco poniżej 300W mocy grzewczej. jaka jest moc nominalna tej klimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 11.04.2023 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 11.04.2023 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 Niewiem czemu się tak uczepiliscie tej wartości niższej , wydaje mi się ze większą burzę powinna wywołać wartość przy -15% gdzie kllima nominalnie 5kW daje 5,2 kW!!!! Bo to jest wyczyn. ja jestem z oklolic Krakowa (podobno centuś ) ale brałem pod uwagę czy klima da radę w mrozy bo dogrzewać to każda potrafi a rozpiętość podałem żebyście widzieli jak klimy mogą modulować. nie ze nagrzeje , przegrzeje i sie wyłączy tylko schodzi z poborem do minimum a i tak w końcu się wyłaczy ") ponizej wklejka od czego sie zaczeło Dobre klimy mają dobra modulację, potrafią zejść poniżej 100W a i przy minus 15 wycisnąć z nominalnej 5kW nawet 5.2 kW.Uzytkuje drugi sezon w wersji kanałowej połączonej Z rekuperacja i w zimie i w lecie pełen komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts