Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Możesz podzielić się wiedzą w jaki sposób dokonałeś modyfikacji grzałki tacy? W swojej jednostce też chętnie chciałbym mieć nad trym kontrole.... Zastanawiam się też czy nie odłączyć na stałe grzałkę w tym sezonie.

https://kaspars.net/blog/gree-amber-nordic-gwh09yd-s6dba1

Możesz podzielić się wiedzą w jaki sposób dokonałeś modyfikacji grzałki tacy? W swojej jednostce też chętnie chciałbym mieć nad trym kontrole.... Zastanawiam się też czy nie odłączyć na stałe grzałkę w tym sezonie.

Sciągasz pokrywę górną patrzysz który kabelek od grzałki tacy i rozcinasz jeden przewód i podłączasz końce do swojego kabelka dwużyłowego wprowadzasz do piwnicy czy co tam masz i jakiś pstryczek czy coś , jak miałem Haiera monobloka nie było grzałki tacy ociekowej i nie była potrzebna a grzałem i w mrozy i wilgoć więc wg mnie to strata energi ale w razie czego łatwo ją uruchomić.

Jaką byście polecili klimę split do ogrzania pomieszczenia o zapotrzebowaniu max. 1,2 kW, typowo 600-700 W?

Raczej japońce, chyba, że chińczyk będzie tak dobry jak japoniec. Oczywiście zależy mi na jak najmniejszym taktowaniu. Na tę chwilę znalazłem U-Crown z chińczyków (schodzi wg papieru do 0,6 kW przy grzaniu) oraz Fuji Electric LMCB-NORDIC, który miałby schodzić do 0,5 kW.

Jak sobie poradziliście z CEEBem grzejąc klimą? Wpisać jako pompa ciepła czy olać? Coś tam podają żeby nie wpisywać ale mało precyzyjnie i kłóci się to np. z Czystym Powietrzem gzie klima jest normalnym źródłem ogrzewania.

Można wpisać na spokojnie było to już wyjaśniane na stronie nwosiu

Jaką byście polecili klimę split do ogrzania pomieszczenia o zapotrzebowaniu max. 1,2 kW, typowo 600-700 W?

Raczej japońce, chyba, że chińczyk będzie tak dobry jak japoniec. Oczywiście zależy mi na jak najmniejszym taktowaniu. Na tę chwilę znalazłem U-Crown z chińczyków (schodzi wg papieru do 0,6 kW przy grzaniu) oraz Fuji Electric LMCB-NORDIC, który miałby schodzić do 0,5 kW.

Musze Cie zmartwić bo chyba te modele LMCB nie są dostępne w polskiej dystrybucji. W katalogu owszem są ale już w cenniku nie.Trzeba dopytywać dystrybutora Fuji w POlsce o pewne kwestie bo w katalogach zdarzają się błędy. Poszukaj sobie Toshiby i Mitsubishi electric oraz Mitsubishi Heavy- mają modele split 1,5kw na chłodzeniu i 2,0 na grzaniu ale niestety sporo kosztują. Ja chyba dzisiaj do pokojów zamówie dwie jednostki Fuji KMCC 2,0kw.

Edytowane przez swierol

Można wpisać na spokojnie było to już wyjaśniane na stronie nwosiu

A konkretnie gdzie? ceeb nie podlega pod nfosigw tylko gunb a na ich stronie nadal stoi:

26. Czy klimatyzacja z funkcją podgrzewania jest identyfikowana jako źródło ciepła ? Czy mamy obowiązek zgłaszać ją w deklaracji dotyczącej źródeł ciepła i źródeł spalania paliw?

Urządzenia chłodzące pomieszczenia, nawet z funkcją grzania, nie podlegają obowiązkowi zgłoszenia do CEEB. Zgłaszamy jedynie te urządzenia, które są enumeratywnie wymienione we wzorze deklaracji w sekcji B01.

A konkretnie gdzie? ceeb nie podlega pod nfosigw tylko gunb a na ich stronie nadal stoi:

Ja mam zgłoszoną klimę (3 klimy) jako pompa ciepłą sztuk 3. Nie pamietam dokładnie ale chyba w arkuszu, w którym się wypisywało źródła ciepła do CEEB była mozliwość wpisania pompy ciepła powietrze-powietrze. A co to jest jak nie klimatyzator?

A ja zmieniłem zdanie i zdecydowałem sie na Mitsubishi heavy 1,5kw na chłodzeniu.

Mitsu MSZ-AP20VGK ma moc nominalnie 2,5 kW i zakres 0,5 do 3,5. Jutro dowiem się jaki koszt dla instalatora oraz poproszę o tabele mocy dla tego zestawu. Wygląda obiecująco. A moze gdzieś można ściągnąć taką tabelę?

Mitsu MSZ-AP20VGK ma moc nominalnie 2,5 kW i zakres 0,5 do 3,5. Jutro dowiem się jaki koszt dla instalatora oraz poproszę o tabele mocy dla tego zestawu. Wygląda obiecująco. A moze gdzieś można ściągnąć taką tabelę?

Przeszukaj kilkanaście stron wyżej. Jeden z kolegów bardzo go chwali z tym, że ona miał jednostkę 5,0kw. To bardzo dobry sprzęt.

Ja mam zgłoszoną klimę (3 klimy) jako pompa ciepłą sztuk 3. Nie pamietam dokładnie ale chyba w arkuszu, w którym się wypisywało źródła ciepła do CEEB była mozliwość wpisania pompy ciepła powietrze-powietrze. A co to jest jak nie klimatyzator?

No wlasnie w arkuszu jest tylko "Pompa ciepla", z cytatu powyzej wynika ze chodzi raczej o pompe wodna. Troche dziwnie wyglada wpisywanie np. 5 pomp ciepla w jednym budynku. Chociaż ja by dali jakieś dopłaty "pompowe" to żyła złota by była :)

Tu masz trochę danych m.in. moc/cop dla rożnych temperatur

Mitsu cenę katalogowe pokazuje w ojro, nie wiem po jakim kursie liczą. Ja tez się zastanawiałem nad tym modelem ale instalator dal cenę zaporowa podczas gdy u konkurencji były topowe modele znacznie poniżej katalogu.

Przeglądam jeszcze katalogi i znalazłem Fujitsu LMCE na R410A o mocy 2kW, które schodzi do 0,5 kW.

Jest też Fuji Electric KLCA schodzący do 0,6 kW i o mocy, o dziwo, aż 5 kW.

Masa jednostek zewnętrznych:

• LMCE: 21 kg
  • KLCA: 33 kg

Dla porównania masa j. zewn. MSZ-AP to 31 kg, ale dla mocy chłodniczej 2 kW (!!). Te Mitsu są wypierane przez modele MSZ-AY, których jednostki zewnętrzne są o wiele lżejsze, pomimo większych mocy. Albo to taki postęp albo wręcz przeciwnie, producent stwierdził, że modele "standard" kanibalizują za bardzo półkę premium. Ciekawe.

Jutro obczaję ceny internetowe.

Warto brać jakieś dodatki do klimatyzatorów? Ja potrzebuję jedynie moduł internetowy i od biedy RS485 jeśli zechcę sie bawić w Home Assistanta.

Przeglądam jeszcze katalogi i znalazłem Fujitsu LMCE na R410A o mocy 2kW, które schodzi do 0,5 kW.

Jest też Fuji Electric KLCA schodzący do 0,6 kW i o mocy, o dziwo, aż 5 kW.

Masa jednostek zewnętrznych:

• LMCE: 21 kg
  • KLCA: 33 kg

Dla porównania masa j. zewn. MSZ-AP to 31 kg, ale dla mocy chłodniczej 2 kW (!!). Te Mitsu są wypierane przez modele MSZ-AY, których jednostki zewnętrzne są o wiele lżejsze, pomimo większych mocy. Albo to taki postęp albo wręcz przeciwnie, producent stwierdził, że modele "standard" kanibalizują za bardzo półkę premium. Ciekawe.

Jutro obczaję ceny internetowe.

Warto brać jakieś dodatki do klimatyzatorów? Ja potrzebuję jedynie moduł internetowy i od biedy RS485 jeśli zechcę sie bawić w Home Assistanta.

Pytałeś czy te modele Fujitsu są w ogóle dostępne w Polsce? Skąd różnica w wadze? Np z wielkości i "gęstości" wymiennika, co skutkuje również sprawnością.

Pytałeś czy te modele Fujitsu są w ogóle dostępne w Polsce? Skąd różnica w wadze? Np z wielkości i "gęstości" wymiennika, co skutkuje również sprawnością.

Dziś popytam. Zastanawiam się nad funkcjonowaniem tego rynku. Instalatorzy nie chcą instalować sprzętu zakupionego przeze mnie w Internecie. Jeden naciska, żebym kupił Heiera, bo "jest mały i przez to bierze mało prądu". :D

Tak, wiem, że w zasadzie nie mogę kupić sam klimy, musiałbym mieć uprawnienia. Chodzi mi o to, zebym to ja wybrał i zapłacił za zestaw, ale instalator oficjalnie go zamówił. Gwarancje biorę na siebie. Oni chcą zarobić w jeden dzień 10 tysięcy na prostej jednostce i jej instalacji, gdzie nawet ja robię fundament! :eek: