Kaizen 25.10.2023 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Znajdź Mideę albo Gree, który schodzi do 500 W mocy grzewczej. Konkretnie model poproszę. Proszę bardzo. Modele na obrazku: Tylko jakie to ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2023 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Proszę bardzo. Modele na obrazku: Tylko jakie to ma znaczenie? Bardzo ładnie, choć nieco głośno. Pytanie, czy histereza jest do wytrzymania w obecnie dostępnym modelu. Moc 200 W na poborze też gorsza niż dla MSZ-AP, ale niewiele, więc się nie czepiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.10.2023 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 200W poboru mocy to nie tak nisko i przy grubym plusie na zewnątrz to ponad 800W mocy grzewczej. Wczoraj pracując od około 16 do 22.00 zużyła około 3,5KWh. - czyli średnio 583W poboru mocy... To może COP wcale nie jest taki fajny, jak znaczący % z tego to wentylatory. Jak w takich warunkach, jak w ostatnie dni, bez żadnego grzania temperatura w domu spadnie max 1* to jak musiałby wyglądać algorytm klimy, żeby uniknąć taktowania? Albo znikoma histereza i skuteczne rozprowadzanie ciepła po jak największej przestrzeni co oznacza pracę na jak najniższych obrotach sprężarki i dużych wentylatora. A to oznacza niski COP. Albo puścić z zawyżoną temperaturą zadaną (np. z 26*) ze 2-3x w ciągu doby po godzinie, najlepiej, gdy nikogo nie ma w okolicy klimy. Wyjdzie wyższy COP, wyższą temperaturę przegród (a to oznacza ten sam komfort termiczny przy niższej temperaturze powietrza). W pierwszym rozwiązaniu IMO taktowanie i tak nieuniknione i niski COP. Przy drugim zero taktowania, wysoki COP i jeszcze można tak robić w taniej strefie, czyli najtaniej, jak się da. I dopiero w mrozy wydłużyć czas albo przejść na 24/7. Po pierwsze chyba 3 dni temu wyłączyłem grzanie pompą PW i podłogówką. Dom powoli sie schłodził tym bardziej że trafił na dnie gdzie miałem temp blisku zeru rano. Pierwszego dnia po wyłączeniu podłogówki (grzanej 22-6.00) ustawiłem tak samo grzanie klimą. Jak dla mnie dramat. Głosno. Duszno i wcale niezbyt oszczędnie patrzać że nie ogrzany został dom w takim stopniu jakbym chciał a w domu zrobiło się duszno i głośno. Inna rzecz że po powrocie do domu już było zimno. Sporo zimniej od tego co zostaje po przyjsciu do domu przy ogrzewaniu podłogowym i grzaniu tylko w nocy (termostat). ustawiłem z ciekawości wiec 15-22.00 ale wtedy rano juz było nieprzyjemnie a zapewne po powrocie do domu było by jeszcze zimniej niż rano. Klima szybko ogrzewa ale też szybko te ciepło znika. Nie ma żadnej akumulacji. To dobre jak klima działa nonstop czyli tak jak powinna działać. Ale to nie dla mnie. W piątek wieczorem wracam pompę PW i podłogówkę i zapominam o klimie Mam gdzies te "oszczedności" . Komfort dla mnie ważniejszy. Wolę ustawić 24/7 podłogówkę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 25.10.2023 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Achhhh... sezon idzie, dyskusje wracają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.10.2023 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Jak w takich warunkach, jak w ostatnie dni, bez żadnego grzania temperatura w domu spadnie max 1* to jak musiałby wyglądać algorytm klimy, żeby uniknąć. To znaczy jakich warukach ? W poprzednim tygodniu miałem 4 dni z temperaturą poniżej 0 stopni (-3 stopni) . Wczoraj i przedwczraj temp w nocy i do godzin porannych wynosiła około 2 stopnie ... Kilka dni temu miałem dni gdzie przez około 12godzin nonstop temperatura była poniżej 0 stopni (20.00-08.00) ... Ja nie planuje grzać klimą bo nie mam takiej potrzeby. Chciałem zobaczyc czy lekkie dogrzewanie za pomoca nadmuchu u mnie wchodzi w rachubę. Ale widzę że w piątek ustawie np. 27 stopni na podłogę i włacze aby pompa PW działała nonstop a jak będzie pompa wariowała to wrócę do grzania 22.00-6.00 z wyższą temp - 30 stopni Wolę wyższy komfort a ogrzewanie nadmuchowe mi tego nie zapewnia. A klima będzie służyla do tego co kupiłem czyli do chłodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 25.10.2023 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 To znaczy jakich warukach ? Na Mazowszu, dokładniej w okolicach Wawy, ostatnio temperatury w nocy nie spadają poniżej 7-8* a w dzień mamy ok 12*. O takich warunkach mówił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.10.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 dlaczego? Te cząstkowe oszczędności zjada cena na starcie. A tu ktoś zaglądał, https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-domu/klimatyzatory-scienne/produkt-z-montazem_tak?sort=price_asc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2023 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Po pierwsze chyba 3 dni temu wyłączyłem grzanie pompą PW i podłogówką. Dom powoli sie schłodził tym bardziej że trafił na dnie gdzie miałem temp blisku zeru rano. Pierwszego dnia po wyłączeniu podłogówki (grzanej 22-6.00) ustawiłem tak samo grzanie klimą. Jak dla mnie dramat. Głosno. Duszno i wcale niezbyt oszczędnie patrzać że nie ogrzany został dom w takim stopniu jakbym chciał a w domu zrobiło się duszno i głośno. Inna rzecz że po powrocie do domu już było zimno. Sporo zimniej od tego co zostaje po przyjsciu do domu przy ogrzewaniu podłogowym i grzaniu tylko w nocy (termostat). ustawiłem z ciekawości wiec 15-22.00 ale wtedy rano juz było nieprzyjemnie a zapewne po powrocie do domu było by jeszcze zimniej niż rano. Klima szybko ogrzewa ale też szybko te ciepło znika. Nie ma żadnej akumulacji. To dobre jak klima działa nonstop czyli tak jak powinna działać. Ale to nie dla mnie. W piątek wieczorem wracam pompę PW i podłogówkę i zapominam o klimie Mam gdzies te "oszczedności" . Komfort dla mnie ważniejszy. Wolę ustawić 24/7 podłogówkę ... Trochę masz dziwne podejście. Z jednej strony piszesz, że masz gdzieś oszczędności, ale kupiłeś chińczyka, bo japoniec za drogi. Te tani chińczyk stał się dla Ciebie punktem odniesienia jeśli chodzi o komfort grzania klimą. Na dodatek klimę okresowo wyłączasz, nie wiadomo po co. Podłogówkę też wyłączasz na noc? Nie wiem, jakim cudem klima nie zapewnia akumulacji, a np takie blaszane grzejniki ścienne już zapewniają. Aaaa, wiem, grzejniki są CAŁY czas zasilane pompą ciepła, kotłem gazowym albo stałopaliwowym. I jak porównać komfort ze: źródła ciepła, wyłączanego na wiele godzin i klimatyzacji, wyłączanej co jakiś czas???? Albo rybka albo pipka, jak mawiał Szekspir. Swierol i wielu innych jest zadowolona z grzania klimą, pod warunkiem , że się na niej nie oszczędza. Jak ktoś próbuje grzać urządzeniem, którego głównym zadaniem jest chłodzenie, to efekty są jakie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 25.10.2023 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Zwróć jednak uwagę na to, że działa tylko w godzinach taniej taryfy i dogrzewa do zadanej, czyli uzupełnia wszystkie straty. Zużyła 4,8kWh na dobę, działając 10h i mając przerwę 14h. Tak więc śmiało można stwierdzić, że średni dobowy pobór to nie 480W tylko 200W. Po prostu nie musi taktować cały dzień, bo nie zejdzie do 200W, a zrobi robotę w miarę bez taktowania tylko podczas tanich godzin. Ale.. specjalnie dla Ciebie i to bez żadnych złośliwości, robię dzisiaj test. Wyłączyłem harmonogram i działa całą dobę. W sumie to sam jestem ciekawy jak to będzie wyglądało. Pewne różnice już widzę. Nie startuje o godz. 22 z ok 2000W i schodzi do 500W, tylko z ok 800W i do 450-500W. Jak na razie cykl praca/przerwa trwa ok 1h, więc nie jest to jakieś mega taktowanie. Acha, do tego testu są idealne warunki. Ostatnie dni to ok 12* w dzień, 8* w nocy. Dzisiaj jest to samo, tylko większe zachmurzenie i zero słońca. Tak więc nie będzie przekłamań że cieplej itd. Rzekłbym że dzisiaj są nawet słabsze warunki, bo praktycznie nie ma zysków słonecznych. Uśmiałem się z Twojego tekstu, że dziwne że nie pojawił się jeszcze guru zwrotu:) No to prawda, może i przesadza kierując się tylko i wyłącznie tym aspektem, ale zwróć również uwagę na to, że Ty nie uważasz z kolei nic poza japończykami (Toshiba, Mitsubishi, Fuji), twierdząc że wszystkie chińczyki to chłam nie warty uwagi. Ja ze swojej Gree jest naprawdę zadowolony. Może gdybym miał w innej części domu markę o której mówisz i mógłbym porównać, może stwierdziłbym tak jak Ty. Ale nie mam i nie jestem w stanie zderzyć ich ze sobą oraz stwierdzić że zdecydowanie przepłaciłem wybierając drogi, 'markowy' sprzęt. Może jak będę wchodził na poddasze to się zdecyduje na coś takiego i sprawdzę. Tam będzie mi zależało na trochę większej modulacji ze względu na ogrzewaną powierzchnię. Brat ma Mitsu, podstawowy model już z 5 lat, ale od niego niczego się nie dowiem bo ma gdzieś jak to działa. Chodzi kiedy ma chodzić i tyle, bez refleksji na jej temat. Temat grzałek wraca jak bumerang:) Nie będę się powtarzał setny raz, mówiąc że dla mnie to była podstawa wyboru klimy i grzałka tacy MUSI być. Ile by nie brała. Nie wiem czy jest tak jak mówisz, że grzałka tacy grzeje non stop poniżej 3*. I szczerze mówiąc trudno mi to sprawdzić, bo mam całą tacę zakorkowaną. Tak to wsadziłbym palucha i sprawdził w czasie pracy. Przy defrostach na bank działa, czy stale?.. nie wiem. Spróbuję to sprawdzić przy mrozach. Przypuszczam, że gdyby moja klima stała na gruncie, również zrezygnowałbym z grzałki tacy, ale niektórzy po prostu nie mają innego wyjścia. Jutro rano, albo jeszcze dzisiaj w nocy dam znać, jakie będą wnioski z działania GAP 3,5kW przy obecnych temperaturach, czyli 12* dzień - 8* noc Wiem, że Twoje urządzenie chodziło 10h, staram się czytać posty ze zrozumieniem choć czasem sam za bardzo "walę na skróty" Ja nie uważam, ze wszystkie chińczyki to chłam bo do chłodzenie lepszych nie trzeba ale do grzania zdecydowanie nie wielka ilość konkretnych modeli się nadaje. Pewnie sam nie byłbym taki wyszczekany gdybym nie miał możliwości (ale ja mam) zamontowania dobrego japończyka w cenie średniego chińczyka. Jeśli chodzi o grzałki to w zdecydowanej większości modeli chińskich są tylko po to aby udawały urządzenia do grzania. Ja sam w Fuji też mam grzałkę tacy ale uruchamia sie tylko momencie defrostu. Czekam na wyniki testu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 25.10.2023 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Też miałem takiego zawziętego maniaka Japońskich aut , podobał mu się suzuki SX4 ja mu to kup sobie fiata sedici to jest to samo a on że jestem błaznem jak można porównywać Japońską markę do jakiegoś Fiata tylko sęk w tym że oba auta są robione w jednej fabryce i chyba na Węgrach a różnią się tylko znaczkami ,takie to wiecie rozumiecie. przekonaj takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 25.10.2023 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 (edytowane) Na allegro są gaźniki do skuterów jeden kosztuje 170 zł drugi 76 zł ale obydwa są tego samego producenta i ten sam towar więc wg twojej logiki mam kupić ten drogi bo drogi znaczy się lepszy tak ? ogarnij się z tymi zapędami bo klima to nie statek kosmiczny tylko 90 proc klim wszystkich producentów na tym globie jedzie na tych samych sprężarkach zaworach rozprężnych kablach obudowach itc itp itd jedyna istotna różnica to sterowanie bo tu każdy ma swoje autorskie które potrafi kosztować ponad połowę wartości klimy (chore) więc w czym widzisz problem ? NA allegro są pompy ciepłą Panasonic T-Cap za 30parę tysi i chińskie składaki ze spręzarkami Panasonica za kilkanaście. Wejdź na temat Panasonic Aquera i napisz wszystkim, że są debilami bo płacą za coś co można mieć za pół ceny - to przecież to samo prawda? Dla mnie i innych porównanie trochę słabe ale wystarczy, ze na twoim poziomie. Z tym, że 90% klim na globie jest prawie takich samych mogę się po części zgodzić lecz z małym dopiskiem: "90% chińskich klim" Jakoś nie zauważyłem, żeby obudowa j.zew Fuji i daikna były takie same a co dopiero mówić o wewnętrznych. Nawet ME i MHI mają zupełnie inny design. Stań sobie obok działających jednostek zewnętrznych np Fujistu i Rotenso (już kiedyś o tym pisałem) Jak włączysz Rotenso to masz wrażenie ze jest całkiem spoko ale jak włączysz Fujistu od razu rodzi się pytanie czy te rotenso jest napewno dobrze poskręcane. Mogę Cie wysłać w takie miejsce w Kielcach gdzie możesz sobie posłuchać ok 10 różnych jednostek, wszystkie tej samej wielkości 2,5kW. Edytowane 25 Października 2023 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2023 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Też miałem takiego zawziętego maniaka Japońskich aut , podobał mu się suzuki SX4 ja mu to kup sobie fiata sedici to jest to samo a on że jestem błaznem jak można porównywać Japońską markę do jakiegoś Fiata tylko sęk w tym że oba auta są robione w jednej fabryce i chyba na Węgrach a różnią się tylko znaczkami ,takie to wiecie rozumiecie. przekonaj takiego Co z tego, że ta sama fabryka składa różne modele? Audi to nieporozumienie, bo można mieć VW, na takich samych częściach. VW to nieporozumienie, bo można mieć Skodę, na takich samych częściach. Skoda nieporozumienie, bo można mieć Seata, na takich samych częściach. Ergo, po wuj komu Audi, skoro Seat to praktycznie to samo? No można i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 25.10.2023 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 NA allegro są pompy ciepłą Panasonic T-Cap za 30parę tysi i chińskie składaki ze spręzarkami Panasonica za kilkanaście. Wejdź na temat Panasonic Aquera i napisz wszystkim, że są debilami bo płacą za coś co można mieć za pół ceny - to przecież to samo prawda? Dla mnie i innych porównanie trochę słabe ale wystarczy, ze na twoim poziomie. Z tym, że 90% klim na globie jest prawie takich samych mogę się po części zgodzić lecz z małym dopiskiem: "90% chińskich klim" Jakoś nie zauważyłem, żeby obudowa j.zew Fuji i daikna były takie same a co dopiero mówić o wewnętrznych. Nawet ME i MHI mają zupełnie inny design. Stań sobie obok działających jednostek zewnętrznych np Fujistu i Rotenso (już kiedyś o tym pisałem) Jak włączysz Rotenso to masz wrażenie ze jest całkiem spoko ale jak włączysz Fujistu od razu rodzi się pytanie czy te rotenso jest napewno dobrze poskręcane. Mogę Cie wysłać w takie miejsce w Kielcach gdzie możesz sobie posłuchać ok 10 różnych jednostek, wszystkie tej samej wielkości 2,5kW. Ale ten panasonic choć dobry żadnym cudem tez nie jest nie wierzysz ? kanał klimatyzacja katowice swego czasu gdzieś chyba niecały rok może wiosną to było popełnił film z testów 4 pomp ciepła pamiętam panasonic i haier tych dwóch pozostałych nie pamiętam film długi chyba 2,5 godziny dogłębne testy i okazuje się że panasonic wychodzi podobnie jak haier z tym że panasonic przeważnie więcej prądu brał na to samo bo dogrzewał się grzałką aby wyrównać parametry natomist haier bił go o dwie głowy w temp wyższych gdzie jego cop przerastał panasonikowego o 100 procent ,jak widzisz różnie to jest i nie ma zawsze czarno czy biało coś za coś , ja wolę dać 10 tys za haiera ty 25 za panasonica ,ja mam 3 haiery ty jednego i na bank 3 wytrzymają więcej niż jeden . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 25.10.2023 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Ale ten panasonic choć dobry żadnym cudem tez nie jest nie wierzysz ? kanał klimatyzacja katowice swego czasu gdzieś chyba niecały rok może wiosną to było popełnił film z testów 4 pomp ciepła pamiętam panasonic i haier tych dwóch pozostałych nie pamiętam film długi chyba 2,5 godziny dogłębne testy i okazuje się że panasonic wychodzi podobnie jak haier z tym że panasonic przeważnie więcej prądu brał na to samo bo dogrzewał się grzałką aby wyrównać parametry natomist haier bił go o dwie głowy w temp wyższych gdzie jego cop przerastał panasonikowego o 100 procent ,jak widzisz różnie to jest i nie ma zawsze czarno czy biało coś za coś , ja wolę dać 10 tys za haiera ty 25 za panasonica ,ja mam 3 haiery ty jednego i na bank 3 wytrzymają więcej niż jeden . Biorąc pod uwagę twoja fantazje i to co tu wcześniej wypisywałeś trudno mi w to uwierzyć a 2,5 godzinnego filmu o rzeczach, które mnie nie interesują nie będę oglądał. Ile kosztowało to cudeńko techni Gree AP 3,5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.10.2023 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Trochę masz dziwne podejście. Z jednej strony piszesz, że masz gdzieś oszczędności, ale kupiłeś chińczyka, bo japoniec za drogi. Te tani chińczyk stał się dla Ciebie punktem odniesienia jeśli chodzi o komfort grzania klimą. Na dodatek klimę okresowo wyłączasz, nie wiadomo po co. Podłogówkę też wyłączasz na noc? Nie wiem, jakim cudem klima nie zapewnia akumulacji, a np takie blaszane grzejniki ścienne już zapewniają. Aaaa, wiem, grzejniki są CAŁY czas zasilane pompą ciepła, kotłem gazowym albo stałopaliwowym. I jak porównać komfort ze: źródła ciepła, wyłączanego na wiele godzin i klimatyzacji, wyłączanej co jakiś czas???? Albo rybka albo pipka, jak mawiał Szekspir. Swierol i wielu innych jest zadowolona z grzania klimą, pod warunkiem , że się na niej nie oszczędza. Jak ktoś próbuje grzać urządzeniem, którego głównym zadaniem jest chłodzenie, to efekty są jakie są. Ale o czym ty piszesz ? Każda klima czy to chińska czy japońska nadaje sie do grzania. Nie ma klim tylko do grzania czy tylko chłodzenia. Kupiłem klimę do sporadycznego chłodzenia. Nie lubię klimatyzatorów w domu. Jak jest bardzo gorąco to właczam. Wieczorami wolę okno otworzyć. Dom mam taki że jak zabezpiecze go przed nagrzaniem przez okna to bardzo wolno się przegrzewa. Ma ollbrzymią akumulacje ciepła. Dom grzeje pompą i podłogówką. To znaczy ładuje bufor w podłodze od 22.00-6.00 a potem ciepło "odbieram" w ciągu dnia. Grzanie klimatyzatorem SPLIT NIGDY nie wchodziło w rachubę. Nie odpowiada mi zupełnie takie ogrzewanie. Dla mnie zero komfortu. Włączyłem chwilowo grzanie z ciekawości do ilu zejdzie klima z poborem prądu podczas grzania i ile podczas tego grzania pobierze prądu i na jak długo wytworzone ciepło 'zostanie" w domu. Z efektów nie jestem zadowolony. Klima już wyłączona. Pompa PW i podłogówka włączona. Koniec testów Jeśli już bym był "skazany" na grzanie domu klimą to wybrałbym tylko i wyłącznie klimę kanałową bo ma mniej wad niż grzanie klimą split całego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2023 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Każda klima czy to chińska czy japońska nadaje sie do grzania. No właśnie nie, chyba, że dla kogoś dwustopniowa histereza nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.10.2023 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 No właśnie nie, chyba, że dla kogoś dwustopniowa histereza nie stanowi problemu. A jakie klimatyzatory mają histerezę mniejszą od 2 ? Czyli jak ustawimy 20 stopni to grzeje do 21 i się wyłącza i ponownie włacza przy 19 stopni ? Bo z tego co pamiętam histereza 2 to wręcz "standard" przy klimach bo wiele ma jeszcze większą histerezę i temat histerezy był traktowany po macoszemu .. Lepsze termostaty mają histerezę już od 0,1 stopnia ... Ja osobiście używam termostatu o histerezie 0,4 stopnia. Czyli ogrzewanie się włacza jak temp spadnie do 22 stopni i wyłącza jak osiągnie 22,4 stopnia. Jakie klimy japońskie mają możliwość ustawienia temperatury co 0,1 czy 0,2 stopnia ? Bo jak mają o 1 stopień to histereza będzie 2 ? Widziałem chyba jednego chińczyka Haier co miał ustawienia temp co 0,5 stopnia czyli histerezę 1 więc wręcz "idealną" jak na klimę .. Mi raczej chodziło że zwykły tani chińczyk też potrafi nisko zejść z poborem mocy. A co do Gree to z tego co mi wiadomo zarówno Gree jak i Midea to dwóch największych producentów klima na świecie którzy dostarczaja klimy dla wielu innych producentów. Z tego co wiem Wiessman czy Bosh też korzystają z tych klim a płaci się tylko za "znaczek" producenta Myślę że wiele ludzi co ma te japońskie klimy mogło by się zdziwić kto tak naprawę je produkuje ... Popularne "japońskie" Rotenso to 100% chińczyk "udający" japończyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.10.2023 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 No właśnie nie, chyba, że dla kogoś dwustopniowa histereza nie stanowi problemu. A co to za problem? Czy przejście z salonu do łazienki to jakiś problem? A chyba nie masz takiej samej temperatury? Stabilność temperatury jest nadmiernie gloryfikowana - a latem nikt się nie przejmuje, jak mu dobowo w domu robi się znacznie większa amplituda. Bo czy 22, czy 26* przy prawidłowej wilgotności nie robi problemu w komforcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.10.2023 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 No właśnie nie, chyba, że dla kogoś dwustopniowa histereza nie stanowi problemu. Może inaczej ... Klima typu split służy do grzania/chłodzenia JEDNEGO pomieszczenia. Do grzania/chlodzenia wielu pomieszczeń służy klima kanalowa albo multisplit. Więc śmieszy mnie udawadnianie że jednym splitem można ogrzać POPRAWNIE cały dom do takiej samej temepratury i dokładnie każdy obszar domu i inwestowanie w jakiej drogie japońskie klimy split zamiast kupić klimę kanałową i mieć poprawnie schłodzony/nagrzany dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 26.10.2023 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 (edytowane) A jakie klimatyzatory mają histerezę mniejszą od 2 ? Czyli jak ustawimy 20 stopni to grzeje do 21 i się wyłącza i ponownie włacza przy 19 stopni ? Bo z tego co pamiętam histereza 2 to wręcz "standard" przy klimach bo wiele ma jeszcze większą histerezę i temat histerezy był traktowany po macoszemu .. Przeszukaj wątek, jest wspomnienie kilku urządzeń trzymających równo temperaturę. Liczy się cała kultura pracy zestawu, również wachlowanie obrotami w tę i z powrotem. Lepsze termostaty mają histerezę już od 0,1 stopnia ... Ja osobiście używam termostatu o histerezie 0,4 stopnia. Czyli ogrzewanie się włacza jak temp spadnie do 22 stopni i wyłącza jak osiągnie 22,4 stopnia. Jakie klimy japońskie mają możliwość ustawienia temperatury co 0,1 czy 0,2 stopnia ? Bo jak mają o 1 stopień to histereza będzie 2 ? Nastawa temperatury to jedno, a dopuszczalna odchyłka wokół tej nastawy to drugie. Nastawiać możesz i co 0,001 stopnia. Mylisz dwie różne rzeczy. Mi raczej chodziło że zwykły tani chińczyk też potrafi nisko zejść z poborem mocy. A ja cały czas piszę o co mi chodzi i nie jest to zejście z poborem, tylko minimalna moc grzewcza. Jak minimalna moc grzewcza będzie większa niż typowe obciążenie cieplne pomieszczenia, to jak myślisz, jaka będzie histereza i jaka kultura pracy klimatyzacji? A co do Gree to z tego co mi wiadomo zarówno Gree jak i Midea to dwóch największych producentów klima na świecie którzy dostarczaja klimy dla wielu innych producentów. Z tego co wiem Wiessman czy Bosh też korzystają z tych klim a płaci się tylko za "znaczek" producenta A Adidas, Puma i Nike są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych marek obuwia na Świecie, a nie mają własnych fabryk. No i ? Jasne, że chińczyk jest tańszy i dlatego, pod dyktando Boscha czy Viessmana, taki Gree produkuje jednostki. To jest bardzo normalne, tak jak kupienie całej firmy tylko po to, aby zaistnieć na danym rynku w krótkim czasie. Myślę że wiele ludzi co ma te japońskie klimy mogło by się zdziwić kto tak naprawę je produkuje ... Japoński Nikon i Canon produkuje mnóstwo sprzętu w Chinach, czyli są to chińskie marki? Jakość jest utrzymana, a projekt jest japoński, więc czego więcej chcieć? Moja Honda byłą wyprodukowana w UK, więc mam brytyjskie auto? No weź daj spokój. Może inaczej ... Klima typu split służy do grzania/chłodzenia JEDNEGO pomieszczenia. Do grzania/chlodzenia wielu pomieszczeń służy klima kanalowa albo multisplit. Więc śmieszy mnie udawadnianie że jednym splitem można ogrzać POPRAWNIE cały dom do takiej samej temepratury i dokładnie każdy obszar domu i inwestowanie w jakiej drogie japońskie klimy split zamiast kupić klimę kanałową i mieć poprawnie schłodzony/nagrzany dom Nigdzie nie twierdziłem, że poprawnie ogrzeję cały dom jednym single splitem. Grzeję tak teraz, ponieważ dom jeszcze buduję. Już na początku napisałem, że klima ma schładzać i ogrzewać salon z kuchnią, ok. 45 m2. Edytowane 26 Października 2023 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts