Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem od splita po kanałówkę

oszczednyGrześ

Recommended Posts

Ale co Wy chcecie wkładać w ten arot? Rura od jednostki do ściany ile ma metrów? 1,5? 2? Rozumiem, że są sytuacje, do których trzeba podchodzić indywidualnie. Nie tracę czasu na tendencyjne posty tylko śmieszą mnie rady, które dajesz innym. Gdybym był instalatorem i usłyszał takie pytania to bym zrezygnował z montażu skoro klient chce być mądrzejszy ode mnie. To w końcu instalator świadczy usługę, ktrórą chce wykonać i do niej nie wracać, chyba, że na płatny przegląd gwarancyjny. Panie Kaizen co Pan chce izolować tą mata kauczukową? Na moje oko to grubość 32mm. Chce Pan owinąć tym rury? A swoją drogą trochę nisko ta jednostka bo widać na niej nawet syf z odbijających się od kostki kropel deszczu.

Instalatorów jest jak psów, poruszenie pewnych kwestii pomaga ocenić kompetencje żeby na montażu nie pojawiała się losowa osoba. Jak kogoś przerasta rozmowa na poziomie innym niż będzie pan zadowolony to lepiej żeby od razu zrezygnował i nie tracił czasu. Oczywiście na samym montażu to już troche późno na ustalanie szczegółów i zrobio jak umio

Trzeba Kazienowi przyznać ze zapuścił te rurki podręcznikowo, nie trzeba tłumaczyć o co chodzi z zabezpieczaniem :p

Edytowane przez marvinetal

Instalatorów jest jak psów, poruszenie pewnych kwestii pomagają ocenić kompetencje żeby na montażu nie pojawiała się losowa osoba. Jak kogoś przerasta rozmowa na poziomie innym niż będzie pan zadowolony to lepiej żeby od razu zrezygnował i nie tracił czasu. Oczywiście na samym montażu to już troche późno na ustalanie szczegółów i zrobia jak umio

Używanie klucza dynamometrycznego czy przepust dla rur czy kabli absolutnie nie ma nic wspólnego z oceną kompetencji instalatora. Rozmowa na poziomie o ilości pianki ..... to już schodzimy na poziom -3. A może zapytaj go jaką miedź stosuje? Czy to już przewyższa Twoje kompetencje i rozmowa o grubości ścianki nie jest na Twoim poziomie? Pytać możesz o wiele rzeczy tylko jaki to ma sens? Będziesz dzwonił do 50 instalatorów i odhaczał "ptaszki" w poszczególnych pozycjach Twoich wyimaginowanych must have? Istna paranoja bo inaczej trudno to nazwać.

Pozdrawiam

No właśnie ma chociażby to czy kiedykolwiek czytali instrukcje montażu w której jest o tym mowa. Może ciebie nie zastanawia dlaczego ktoś daje 1cm pianki do prawie 60cm przepustu ale mnie tak.

Ja przez telefon ustalałem datę przyjazdu a przebieg instalacji osobiście na wizji lokalnej (u mnie każdy instalator chciał najpierw zobaczyć miejsce instalacji przed wyceną). I nikt się nie burzył jak ty na forum, normalne rozmowy. Jak jednego gościa instalacja technicznie przerosła to nie złożył oferty i tyle.

Patrzałem, ale chyba pomyliłeś strony i katalogi, bo podałeś link do cennika, gdzie na wskazanej stronie są splity kasetowe :)

Jednostki 1,5 kW z serii MSZ-AP (i pewnie AY) są przeznaczone tylko i wyłacznie do multisplitów, więc u mnie odpadają. Może podaj oznaczenia tego Mitsu, co sobie sam znajdę.

Mi jednak najbardziej zależy na jak najniższym zejściu i jakości. Tak jak sądziłem, chinole tylko się chwalą na papierze, a życie weryfikuje ich produkty. Zupełnie jak napis "1500 watt" na pudełku głośniczkami komputerowymi - papier wszystko przyjmie :lol2:

U mnie rotenso revio zchodzi do 0,340 kwh na godzine przy 6 stopniach w nocy na zewnatrz

Klima o mocy 10kW z COPem 5 chodząca 10min na godzinę też pobierze 0.33kWh. Urządzenie o dowolnie wysokiej mocy może zużyć dowolnie małą ilość energii jeśli ograniczymy czas jego działania. Sztuka jest zużywać małą ilość energii chodząc 24/7. Edytowane przez marvinetal

No nie koniecznie to samo bo w godzine moze zchodzic nawet nizej ale i tez pozniej wyzej nie obserwuje aplikacji caly czas ogolnie chodzi o to ze w godzine pobiera 0.330 kwh przy 6 stopniach w nocy na zewnatrz[ATTACH=CONFIG]466826[/ATTACH]

No wiesz.. to jednak nie to samo co minimalny pobór mocy. Mi nie schodzi poniżej 450W, ale obecna średnia na godzinę z nocy przy ok. 5* w dogrzanym budynku to ok. 0,2 kWh. A to oznacza tylko tyle, że musiała robić sobie przerwy bo nie była w stanie zejść niżej

Ja trochę po kombinowałem i już mój gree amber prestige 3.5kw Powietrze powietrze zaczął modulować, schodzi do:

[ATTACH=CONFIG]466827[/ATTACH]

Pyrka sobie tak przez nawet 20, 30 minut ale gdy zbliża się do docelowej temperatury to podkręca obroty (chyba jakieś zabezpieczenie smarowania układu) po czym się wyłącza.

Na razie za ciepło by testować jak długo pociągnie na tej niskiej mocy, dam znać jak się ochłodzi jak się zachowuje:cool:

Edytowane przez Matiszyna

Czy jest ktoś tutaj kto grzeje tylko pompa PP bez jej wyłączania, podgrzewania kozami, podlogowkami i innymi tego typu zabiegami?

Czy ma ktoś kanałówkę albo konsole?

Mnie interesuje czy ktoś grzeje sprzętem jw. i jak wyglądają defrosty i modulacja (zachowanie jednostki wewnetrznej pod względem pracy wentylatora i utrzymania temperatury).

Ja mam swój pomysł na grzanie tylko PP, ale chętnie posłucham innych jak to wygląda w praktyce.

Czy jest ktoś tutaj kto grzeje tylko pompa PP bez jej wyłączania, podgrzewania kozami, podlogowkami i innymi tego typu zabiegami?

Ja będę taką osobą, od poniedziałku. Do mojej klimy od razu zamontuję sterownik ścienny i nim będę mierzył temperaturę powietrza. Dzięki temu pomiary będą ciągłe w takich samych warunkach, a nie jak w jednostce wewnętrznej inne gdy wentylator wieje, a inne gdy klima się wyłącza. Histereza tego sterownika ściennego na kablu wynosi chyba 1 stopień, co całkowicie mnie zadowala. Będę zdawał relacje jak się całość zachowuje, postaram się też monitorować urządzenie poprzez Internet (jak to uruchomię).

Ja będę taką osobą, od poniedziałku. Do mojej klimy od razu zamontuję sterownik ścienny i nim będę mierzył temperaturę powietrza. Dzięki temu pomiary będą ciągłe w takich samych warunkach, a nie jak w jednostce wewnętrznej inne gdy wentylator wieje, a inne gdy klima się wyłącza. Histereza tego sterownika ściennego na kablu wynosi chyba 1 stopień, co całkowicie mnie zadowala. Będę zdawał relacje jak się całość zachowuje, postaram się też monitorować urządzenie poprzez Internet (jak to uruchomię).

Ja też dzisiaj zamówiłem licznik z WIFI i będę mógł oglądać co, jak i kiedy się dzieje. Ten sterownik jest podłączony tylko do jednostki wewnętrznej i z niego pobiera napięcie? Też się nad tym zastanawiam.

Ja też dzisiaj zamówiłem licznik z WIFI i będę mógł oglądać co, jak i kiedy się dzieje. Ten sterownik jest podłączony tylko do jednostki wewnętrznej i z niego pobiera napięcie? Też się nad tym zastanawiam.

Tak, do j. wewn. przewód 2-żyłowy 2x0,75 mm2. Taki sterownik jest kluczowy dla poprawnego mierzenia temperatury, a zatem jej stabilizacji klimatyzatorem.

Tak, do j. wewn. przewód 2-żyłowy 2x0,75 mm2. Taki sterownik jest kluczowy dla poprawnego mierzenia temperatury, a zatem jej stabilizacji klimatyzatorem.

Tak i nie. Możesz go zamontować w takim miejscu, że będzie mierzył temperaturę jeszcze gorzej niżej czujnik w jedn. wewnętrznej. Moim zdaniem wystarczy nie montować klimy pod samym sufitem i temp spokojnie można jakoś okiełznać. A druga sprawa to ta, o której już wspomniałem wcześniej a przez niektórych negowana, klimatyzator powinien działać non stop.

No moze w takich warunkach jak teraz można sobie pozwolić na czasowe przerwy ale jak juz się zrobi naprawdę chłodno to moim zdaniem nie należy go wyłączać dla stabilizacji temperatury w całym domu (mówię o swoim domu)

Edytowane przez swierol

A jaka pompę PP wybrałeś, kanałowa czy split? Sorry, jeżeli pisałeś wcześniej ale nie chcę przedzierać się przez setki postów w tym wątku.

A co do regulatora naściennego, bardzo dobra decyzja. To daje najlepsze efekty przy sterowaniu temperaturą.