Kaizen 18.12.2023 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Ja mam w domu 5 drzwi , 3 są zawsze otwarte bo to pokoje To polecam powrót do #4282 Zerkłem do instrukcji mojego Boscha, katalogowo podają SCOP 4,1 Dla jakiego klimatu? Tak przy okazji, moze ktoś nie wie, ale my tutaj nieprawidłowo posługujemy się określeniem CO (Centralne Ogrzewanie), bo nie oznacza ono ogrzewania domu jako takiego, ale ogrzewanie domu i CWU jednym urządzeniem grzewczym, umieszczonym w samym budynku. CO to tak naprawdę nasze CO + CWU. Sprawdziłeś w słowniku, czy sam wymyśliłeś taką definicję? W SJP stoi: centralne ogrzewanie «zespół urządzeń doprowadzających ciepło z jednego źródła do wielu grzejników» każdy system grzewczy powinien być szczelny, prawda? Czy Wasze domu są szczelne czy pozwalacie, aby nagrzane powietrze (a osiąga ono nawet 50 stopni) wyciekało sobie różnymi szczelinami? Dom nie jest systemem grzewczym. Nie ma też wymogu, żeby był szczelny. Ba, taki, w którym energia pochodzi ze spalania szczelny być nie może, bo trzeba spaliny/dym odprowadzić. Ja nadal czekam na obliczenia dlaczego klimatyzator miałby pobrać więcej energii na ogrzanie domu (nie CWU) niż pompa P-W. Mniej energii cieplnej potrzebuje wyprodukować podłogówka, niż klima. Nie ważne, czy powietrzna, czy wodna, czy z kablami. Dlatego, że: 1. komfort zależy nie tylko od temperatury powietrza, ale też przegród. Mając przy klimie zimną podłogę potrzebujemy cieplejszego powietrza, żeby czuć ten sam komfort. 2. Przy klimie najcieplejsze powietrze jest pod sufitem. Czyli tam, gdzie nas nie ma za to są wywiewy wentylacji. A to oznacza, że średnio mamy jeszcze wyższą średnią temperaturę, niż potrzeba z powodu p. 1 i większe straty, bo wentylacja wyciąga cieplejsze powietrze. 3. Kwestia równomierności ogrzania przestrzeni. Do tego przy akumulacji podłogówki kWh ciepła kosztuje nas średnio mniej, bo możemy grzać więcej w tanich strefach bez zmiany temperatury powietrza. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132755 Edytowane 18 Grudnia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2023 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Ja nadal czekam na obliczenia dlaczego klimatyzator miałby pobrać więcej energii na ogrzanie domu (nie CWU) niż pompa P-W. Nie zapomniałem o tym Ratpaw. Bo grzeje czynnik w GZ o dwadzieścia parę Kelwinów więcej niż pompa P-W. Poza tym kto każe kupować P-W, skoro można zainstalować gruntówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2023 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Jakich ośmiu ? Jakie kilka tysięcy na grzejniki ? To pokaż jakie grzejniki przewidujesz w każdym pokoju, oprócz ogrzewanego bezpoeśrednio przez klimę. Znalazłem proste Atlantici za 350 zł, przecież to musi jakoś wyglądać na ścianie! Chyba olejaka na kółkach nie postawisz?! Jedyne co mnie czeka, to być może wymiana bojlera na pompę do CWU lub zastąpienie bojlera jeszcze większym bojlerem i wrzucenie paneli na dach ( żeby przy braku słońca mieć ciepłą wodę na 2 dni ) które i tak zamierzam robić bez względu na to czym będę grzał dom ( instalacja będzie mniejsza od zapotrzebowania i jej głównym zadaniem będzie grzanie wody plus autokonsumpcja dla oczyszczalni biologicznej, pompy w studni czy puszczania zmywarki w dzień ) Ta PV wszystko zmienia, ale nie kosztuje mało. W łazience mam 1 grzejnik i być może 1 mi dojdzie w młodego pokoju jak zacznie się zamykać przed nami. Jest też opcja że grzejnik nie będzie potrzebny jak stanie tam jakiś inny sprzęt który zużywa kilkaset wat ( a to raczej nieuniknione u nastolatka ) A to już zależy, czy będzie stale brał te kilkaset watów non-stop czy tylko kilka godzin dziennie. Mój dom ogrzeje najtańszy Haier 5kW, plus grzałka 3kW w układzie gdyby nagle pojawiły się mrozy po 25 na minusie. Mimo tego dalej mnie pompa nie przekonuje bo jak doliczę wszystko do niej i robociznę to mam grzania klimą na minimum 10 lat... a przecież pompa też jakiś prąd zużyje w tym czasie ( 15000 kWh ? ) i sama może wymagać wymiany po 10 latach Nie wszystko można przeliczać na pieniądze. Gdyby klimatyzacja była realną konkurencją dla pomp p-w, to by kosztowała dużo więcej niż obecnie. A tak nie jest. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2023 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Dom nie jest systemem grzewczym. Nie ma też wymogu, żeby był szczelny. Ba, taki, w którym energia pochodzi ze spalania szczelny być nie może, bo trzeba spaliny/dym odprowadzić. Ja się bardziej bym bał, co się dzieje z tym nagrzanym do 50-ciu stopni powietrzem z klimy w domach z wentylacją grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 18.12.2023 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 WOW!! 3 dni mnie nie było a tu taka dyskusja. Co do niektórych czuję się zobowiązany odnieść Wniosek jest jeden: Mitsubishi nie dało rady, kupujcie Kaisaie. Ratpaw, absolutnie nie miałem tego na myśli. Nie uważam że chińczyki są lepsze od japońców itd. Nie jestem jednak zwolennikiem myślenia zero-jedynkowego, a to był tylko przykład tego, że nie powinno się wrzucać wszystkiego do jednego worka. Bo jak to ktoś określił chińczyk to shit, japonieć cacy ekstra lux maszyna. Po prostu, przy danym zapotrzebowaniu mała jednostka japońska nie zawsze będzie w stanie zastąpić tego paskudnego mocniejszego chińczyka. I tyle. Nie dokładałbym do tego żadnej filozofii wyższości jednego nad drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.12.2023 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Nie wiem, nie znam Twojego wujka ani jego domu a szczególnie jego układu.... Układ domu jest tutaj przecież kluczowy Czy układ ? Domy raczej mają pomieszczenia w których są drzwi. Drzwi to nie element dekoracyjny i normalnie się ich używa Jak drzwi nie potrzebne to może nie robić pomieszczeń i zrobić "open space" Zawsze można postawić na środku sedes i zamontować wannę i wtedy przepływ powietrza będzie jeszcze lepszy i klima nawet jedna dobrze nagrzeje. Po cholerę komu drzwi i pokoje. Budować "dom" tak aby jedną klimą nagrzać. A jakie oszędzności ? Mniej tynku , mniej cegieł , tańsza budowa, brak drzwi . Same plusy Albo na środku dać ognisko. Będzie jeszcze taniej i cały "dom" nagrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.12.2023 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Ja się bardziej bym bał, co się dzieje z tym nagrzanym do 50-ciu stopni powietrzem z klimy w domach z wentylacją grawitacyjną. 50* w niejednym domu grzejniki osiągają a spirale farelek czy suszarek do włosów znacznie wyższą temperaturę mają. Jak odpalam kominek to "wymiennik" miewa ponad 500 stopni. I co ma się dziać? To, że wymiennik ma jakąś temperaturę to nie znaczy, że powietrze jest do takiej ogrzewane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.12.2023 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Od kaszpira dom też sie nie nadaje do grzania jedną klimą. Ja to wiem , ale on próbuje nam to niepotrzebnie udowodnić A czemu ? Tu masz projekt domu. Kolorem żółtym zaznaczyłem gdzie jest klima Nawiew jest skierowany w kierunku korytarza a drugi na salon. [ATTACH=CONFIG]467460[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 18.12.2023 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 No dobra to pochwal się ile prądu zre ten cud techniki. Osobiście chętnie wzialbym gree, kaisaia czy inny wynalazek tylko niech mi zagwarantuje że będzie pobierać w okolicy 200-300W a nie 600 na minimum mocy i nie będzie grzal non stop tacy od 0 w dół tylko dlatego, że producent tak to sobie wymyślił. Ależ nie ma najmniejszego problemu, mogę się pochwalić, bo nawet uważam że jest czym:) Prądu żre tyle, jakie jest zapotrzebowanie. Tak można by w skrócie odpowiedzieć na tak zadane pytanie:) Ale mogę odpowiedzieć dużo dokładniej Do chwili obecnej od 1 grudnia wzięła 310kWh i jestem zadowolony. Jeśli ktoś uważa że to dużo, to może zrobię małe porównanie, tradycyjnie z sąsiadem z dołu, gdzie będę miał możliwość odnieść się dokładnie co do kosztów użytkowania. Klima 310kWh Grzejniki w pokojach 20kWh tylko taniego prądu Koszt 229 zł Sąsiad 117m3 gazu. Przeliczając to na kWh i odliczając bytowe, jego koszt ogrzewania to 347 zł Zawsze w warunkach zimowych zużywał średnio 23% gazu więcej ode mnie, ponieważ ma ustawioną wyższą temperaturę. Ten grudzień możemy jak najbardziej uznać za 'zimowe' warunki. Czyli gdybym grzał gazem, kosztowałoby mnie to 282 zł. Czyli zapłaciłbym 53 zł więcej (to jest 23% więcej). W okresach przejściowych są mniejsze koszty utrzymania, ale proporcje dużo, dużo większe na korzyść klimy Listopad: Mnie klima kosztowała 227 zł., sąsiada gaz 492 zł. Biorąc pod uwagę powyższe różnice w zużyciu, zaoszczędziłem na klimie 172 zł. I mam gdzieś to, że nie schodzi poniżej 600W (tak na prawdę schodzi do 480W) i ma grzałki tacy itd. Taką ma specyfikacje, radzi sobie w każdych warunkach, nie sprawia żadnych problemów i w duże mrozy utrzymuje odpowiedni komfort w mieszkaniu 85m2 jako jedyne źródło ogrzewania (ok, są dwa małe grzejniczki w pomieszczeniach najdalszych, ale wziąłem w zużyciu to pod uwagę). I przy tym wszystkim jestem na sporym plusie, czyli nie mogę powiedzieć że żre za dużo. A odpowiedź na Twoje pytanie i tak się nie zmieniła. Żre tyle, jakie jest zapotrzebowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.12.2023 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 To było do mnie czy do tego co reklamuje piecyk?. Piecyk spełnia jeszcze funcje estetyczną, jak ktoś lubi mieć ogień w salonie. Ale proponowanie kotła do domku grzanego w większości pompą to wsteczniactwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2023 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Ratpaw, absolutnie nie miałem tego na myśli. Nie uważam że chińczyki są lepsze od japońców itd. Nie jestem jednak zwolennikiem myślenia zero-jedynkowego, a to był tylko przykład tego, że nie powinno się wrzucać wszystkiego do jednego worka. Bo jak to ktoś określił chińczyk to shit, japonieć cacy ekstra lux maszyna. Po prostu, przy danym zapotrzebowaniu mała jednostka japońska nie zawsze będzie w stanie zastąpić tego paskudnego mocniejszego chińczyka. I tyle. Nie dokładałbym do tego żadnej filozofii wyższości jednego nad drugim To nie ma sensu w ogóle porównywać dwóch różnych światów. Co jest lepsze, Mercedes czy Fiat? Fiat, bo do Ducato załadujesz 3 tony ładunku, do klasy A tylko 550 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2023 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 To, że wymiennik ma jakąś temperaturę to nie znaczy, że powietrze jest do takiej ogrzewane. W tym przypadku właśnie to znaczy. Mam w protokole odbioru wyraźnie napisane, że temperatura powietrza po uruchomieniu klimy wynosi 49 stopni. Na tym, DOKŁADNIE na tym polega ogrzewanie domu powietrzem. Natomiast, w odróżnieniu od ogrzewania np podłogówką, przegrody nie mają takiej wysokiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.12.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Ja się bardziej bym bał, co się dzieje z tym nagrzanym do 50-ciu stopni powietrzem z klimy w domach z wentylacją grawitacyjną. Ale co ma sie dziać ? Grzejnki w blokach nagrzewają się do wyższych temepratur. Często było tak że nagrzewały sie do nawet 90 stopni. Efekt ? Mocno wysuszone powietrze.Potrzeba używania nawilżaczy. Duszno. A klima to taki nowoczesny grzejnik z wiatraczkiem. Czym wyższa moc klimy tym wyższa temperatura. Jak ustawiłem klimą na 22 stopni to miałem pobór 200W i powietrze miało 30-35 stopni. Jak dałem na 23 stopnie to pobór 700W i temperatura powietrza 50stopni. Jak dla mnie zero komofortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.12.2023 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 W tym przypadku właśnie to znaczy. Mam w protokole odbioru wyraźnie napisane, że temperatura powietrza po uruchomieniu klimy wynosi 49 stopni. Na tym, DOKŁADNIE na tym polega ogrzewanie domu powietrzem. Natomiast, w odróżnieniu od ogrzewania np podłogówką, przegrody nie mają takiej wysokiej temperatury. No bo na tym to polega. Start z wyższa mocą czyli wyższą temepratura zasilania. Potem temepratura spada a co za tym idzie szybkość nagrzewania i odległość przekazywane energii podczas transportu ciepła. Wystarczy zobaczyć jak działają kurtyny powietrzne. Bardzo silny nawiew i duża moc aby ciepłe powietrze dostarczyć jak najdalej. Czym wyższa temp powietrza i czym wyższa siła nawiewu tym wyższy dystans i większy nagrzewany obszar .. Ledwo co wydmuchowane letnie powietrze nie nagrzeje zbyt dużej powierzchni .. Tutaj normalnie cuuuuuda . Podstawy fizyki Za chwile się dowiem że wystarczy odychać w jednym pomieszczeniu a nagrzeje cały dom. To po cholerę klima ?Wystarczy oddychać i wydmuchiwać ciepłe powietrze i mam nagrzany do jednakowej temperatury dom Człowiek ma temp ciepła około 36stopni. Wydmuchuje więc ciepłe powietrze wiec po co klima Dmuchnę w kuchni i sypilanie nagrzeję Przeciez to niektórzy chcą przekazać. Że ledwo dmuchająca klima letnim powietrzem nagrzewa idealne cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2023 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Ale co ma sie dziać ? Grzejnki w blokach nagrzewają się do wyższych temepratur. Często było tak że nagrzewały sie do nawet 90 stopni. Efekt ? Mocno wysuszone powietrze.Potrzeba używania nawilżaczy. Duszno. A klima to taki nowoczesny grzejnik z wiatraczkiem. Czym wyższa moc klimy tym wyższa temperatura. Jak ustawiłem klimą na 22 stopni to miałem pobór 200W i powietrze miało 30-35 stopni. Jak dałem na 23 stopnie to pobór 700W i temperatura powietrza 50stopni. Jak dla mnie zero komofortu. Oczywiście, że tak nie jest. Klima nagrzewa powietrze, które dopiero nagrzewa inne elementy domu. Grzejniki nigdy nie nagrzeją powietrza do 50-ciu stopni. Jest ogromna różnica między tymi dwoma sposobami ogrzewania. Jak stanę pod klimą, to jakbym głowę w piekarnik wsadził - gorący podmuch "prosto w ryj". Porównać to mogę tylko do termowentylatora zwanego farelką, która ma kilkakrotnie słabszy wentylator niż jednostka wewnętrzna klimatyzatora. Oczywiście nie zawsze jest te 50 stopni z klimy, tak jak nie zawsze jest -10 na zewnątrz. Ale gdy chwyci mróz, to nie daj Boże przebywać w pobliżu klimy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2023 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Wystarczy zobaczyć jak działają kurtyny powietrzne. Bardzo silny nawiew i duża moc aby ciepłe powietrze dostarczyć jak najdalej. Otóż to! Bardzo trafne porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 18.12.2023 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) To nie ma sensu w ogóle porównywać dwóch różnych światów. Co jest lepsze, Mercedes czy Fiat? Fiat, bo do Ducato załadujesz 3 tony ładunku, do klasy A tylko 550 kg. Ale właśnie o to chodzi, że moim zdaniem to wcale nie są różne światy, a mityczne różnice w jakości tych producentów nie są aż tak olbrzymie jak wcześniej wspomniane 'nie nadające się do niczego gówno vs przecudowny sprzęt dający magiczne efekty' Niestety, nikt nie ma tutaj porządnej jednostki japońskiej, a przynajmniej nie kojarzę takiego, która odpowiadałaby parametrami do np. mojej Gree Amber Prestige 3,5kW i nie chwali się jak działa i jak sobie radzi przy ogrzewaniu. Zapewne dlatego, że będzie to jednostka zbyt droga. Ale czy porównywalna jednostka będzie sobie radziła lepiej? Będzie chodziła ciszej? Zużyje mniej prądu? Nie wiem, nie wiemy i zapewne się nie dowiemy. Tak więc ta super japońska jakość, której nie zamierzam uwłaczać w żaden sposób, nie zostaje przez nikogo potwierdzona lub wiarygodnie porównana. Natomiast chińska Gree jest mieszana z błotem tylko dlatego, że jest chińska. I nikogo nie interesuje to, że działa i sprawdza się jako w zasadzie jedyne źródło ogrzewania nawet przy dużych mrozach. Mitsubishi czy Toshiba uznane są jednogłośnie przez wszystkich za lepsze i może tak jest, ale nie widziałem żeby to ktoś potwierdził w realu. Ja jestem akurat zadowolonym użytkownikiem Gree, niestety nie mogę porównać do co najmniej dwa razy droższego odpowiednika japońskiego Edytowane 18 Grudnia 2023 przez rafalm81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2023 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 Ktoś tu stosował jednostki kanałowe Toshiby. Tylko jaki to ma sens, skoro taka instalacja kosztuje porównywalnie do pompy p-w i podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 18.12.2023 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 No i porównanie ze splitem można uznać od razu za wygrane ze względu na nawiew do każdego pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 18.12.2023 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2023 No i dalej kwestia tego, czy da się ogrzewać jednym splitem całe mieszkanie/dom? Ja to robię i twierdzę że się da, jeśli jednostka ma takie możliwości i zaakceptuje się szum. W okresie przejściowym nie trzeba brać wiatraka na maxa, ale przy mrozach jest to już raczej konieczne, aby zapewnić wszędzie komfort.Co do konieczności otwartych drzwi.. tak muszą być otwarte. Jeśli ktoś nie jest w stanie tego zaakceptować, to u niego nie da się ogrzać jednym splitem całości. I w sumie to bardzo prosta odpowiedź na to czy się da, czy nie. Ja mam pootwierane, ponieważ tak jak u Sito mam małe dzieci, które nie zamykają się w pokojach i drzwi są cały czas otwarte. Tak więc mogę sobie pozwolić na ogrzewanie jednym splitem całego mieszkania.Sytuacja zmieni się kiedy podrosną i te drzwi raczej nie będą się otwierały. Wtedy dokładam najmniejsze splity do pokoi i o każdej porze roku maja taką temperaturę u siebie, jaką każde będzie chciało. I myślę że będzie to najbardziej komfortowe rozwiązanie docelowe, ponieważ jednostka w salonie zostanie odciążona i nie będzie musiała pchać ciepłego powietrza do pozostałych pomieszczeń, co dodatkowo zaowocuje tym, że nie będę musiał wykorzystywać maksymalnego nadmuchu, co notabene i tak mi nie przeszkadza. Ale np. układ domu Kaszpira nie jest moim zdaniem odpowiedni do ogrzewania jedną jednostką w mrozy, nawet przy pootwieranych drzwiach. W okresie przejściowym ok, da radę. W mrozy tego nie widzę i raczej rozumiem dlaczego narzeka na klimę.Ta raczej nie jest do tego układu pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts