Kaizen 20.11.2024 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2024 3 godziny temu, tfiga napisał: Jeżeli ceny prądu są zamrożone i ustalone na tym samym poziomie zarówno w G11 jak i w G12 niezależnie czy to droga czy tania strefa (poprawcie jeśli się mylę, ale chyba wszystkie są ustalone na 0,5zł/kWh) 50gr to cena maksymalna. Akurat w PGE tania strefa w G12 jest tańsza. Wrzucałem to w linkowanym temacie o rozrzutności wybierających G11. W dniu 4.07.2024 o 11:15, Kaizen napisał: Pozostałe taryfy oparły się o limit 50gr/kWh. 3 godziny temu, tfiga napisał: Btw Keizen, kalkulator w załączonym przez Ciebie wątku nie działa. Coraz bardziej forum się sypie. To jeszcze po migracji do nowego silnika działało. Google ten temat znajduje, ale link już nie działa. Sam arkusz jest tutaj. 3 godziny temu, tfiga napisał: Przy okazji naszło mnie takie stwierdzenie, że taryfa G12 bardzo dobrze nadaje się do fotowoltaiki na nowych zasadach, bo przez większość roku znaczna część drogiej strefy będzie zamortyzowana przez bieżącą produkcję z paneli, a to co trzeba kupić w nocy za wysokie opłaty dystrybucyjne, będzie kupione za znacznie niższe opłaty. Od dawna to piszę, że G11 nikomu się nie opłaca a najmniej właścicielom PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalm81 20.11.2024 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2024 57 minut temu, Kaizen napisał: 50gr to cena maksymalna. Akurat w PGE tania strefa w G12 jest tańsza. Wrzucałem to w linkowanym temacie o rozrzutności wybierających G11. Tak, ale bardzo dużo osób słysząc w TV że cena maksymalna prądu to 500zł/MWh (0,50zł/kWh) myśli że tyle to kosztuje. A jest to cena netto bez akcyzy wyłącznie samej energii, bez jakichkolwiek opłat mocowych, dystrybucyjnych zmiennych czy stałych. Przejście na G12 opłaca się w zasadzie każdemu z bardzo drobnymi wyjątkami, niezależnie od tego czy grzeje prądem czy nie. A jeśli przełoży się odkurzanie, prasowanie, zmywarkę i inne czynności poza typowo 'życiowymi' na czas taniej taryfy, oszczędności tylko rosną. W zasadzie zerowym kosztem codziennego komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 01.12.2024 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2024 (edytowane) Witam, wracajac do tematu tego wątku male podsumowanie dla zainteresowanych. Dwa tygodnie temu uruchomiłem ogrzewanie domu całorocznego (ściany keramzyt 24cm + wełna 15cm, na dachu płyta PIR 16cm) w oparciu o dwie pompy ciepła PP Daikin Perfera 3.5 kW. Na parterze konsola przypodlogowa, na poddaszu kanałówka. Po wygrzaniu wnętrz (temp startowa ok 8 stopni) i osiągnięciu ok 18-18.5 stopnia zuzycie mam średnio na pomoziomie 0.15 kWh na dole, na górze podobnie ale tam częściej klima się wyłącza. Dziennie to ok. 7 kWh przy temperaturze zewnętrznej 0-4 stopnie. Generalnie praca agregatów zewnętrzny wzorowa, praktycznie nieslyszalne, defrosty miałem co ok. dwa dni. Gdy temperatura zewnętrzna spadła do ok -2 stopni zużycie wzrastalo do lekko ponad 200W z tym, że gorna klima częściej moduluje i schodzi do kilkudziesięciu watów gdyż wentylator dziala non stop. Jak na razie swietny komfort, a z konsoli jestem szczególnie zadowolony i polecam do ogrzewania. Edytowane 1 Grudnia 2024 przez karloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.12.2024 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2024 Jaki był koszt montażu tych urządzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.12.2024 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2024 9.000 zł za sztukę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 02.12.2024 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Koszt instalacji to kilka procent całej inwestycji. U mnie jest to jedyne źródło ogrzewania, więc decyzja zapadła, że co prawda będzie drożej ale musza to być urzadzenia sprawdzone. Ceny miałem sprzed prawie 10 miesięcy więc było taniej, dlatego ich nie podaje bo to kwestia indywidualna. W kanalowce mam rury spiro ocieplane fi160 plus skrzynki rozprężne robione na wymiar. Jak ktoś się zastanawia to polecam takie rozwiązanie a nie elastyczne kanały. Generalnie może tanio nie było, ale zakładam że niskim zużyciem prądu i bezawaryjna praca inwestycja zwróci się w ciągu 3-4 lat w porownaniu do odpowiednika w klimie z tańszych chińskich modeli, które na pewno samym zużyciem prądu nie są jakoś specjalnie oszczędne. Druga kwestia to defrosty tutaj praktycznie cały czas ogniwo jest suche, raz było lekko oszronione. Czekam na większe mrozy wtedy zobaczę jak to się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.12.2024 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Napisałeś, że masz konsolę - czy to jest jedna sztuka czy więcej? Czy porównywałeś koszt takiego rozwiązania grzewczego do kosztu podłogówki wodnej zasilanej pompą ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 02.12.2024 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Dom przedwojenny, 100m2, piętrowy. Polska centralna. Ocieplenie: sciany - 10cm styro, strop (szacunkowo) - 20cm welna/trociny, podloga - welna (piwnica) / brak (grunt). Stolarka: okna - U 0.9-1.1. Drzwi - U 0.9. Wentylacja grawitacyjna. Ogrzewanie: 100% klimy split, 7-23 temp 21.5-23C (zaleznie od pomieszczenia). Na noc wylaczane, spadek do ok 20C. Zuzycie: Pazdziernik 175kWh, Listopad 330kWh CWU: gaz 40m3/mc (30m3/mc latem) Edytowane 2 Grudnia 2024 przez Zoe81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 02.12.2024 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 6 godzin temu, Ratpaw napisał: Napisałeś, że masz konsolę - czy to jest jedna sztuka czy więcej? Czy porównywałeś koszt takiego rozwiązania grzewczego do kosztu podłogówki wodnej zasilanej pompą ciepła? Konsola jest jedną na parterze zamontowana centralnie, ogrzewa ponad 30m2. Na górze mam kanalowke z nawiewami do 2 pokoi. Czerpnia nad schodami na piętro. Kiedyś liczylem koszt instalacji pompy ciepła PW i PP i mimo wszystko taniej wyszło PP. Nie brałem pod uwagę jakis budżetowych modeli może dlatego. Poza tym mi zależało zachować kompromis pomiędzy grzaniem i chłodzeniem oraz możliwościa (zwłaszcza przy grzaniu) szybkiej zmiany temperatury. Czyli nie ma mnie dłużej w domu obnizam temperature, mam zamiar przyjechać podgrzewam i w godzinę dwie mam ciepło w domu. Ja nie twierdzę, że to idealne rozwiązanie, ale w moim przypadku wybralem takie, gdyż spełnia moje oczekiwania. Na pewno do ogrzewania konsola przypodlogowa bije na głowę ścienna. Jest bardzo cicha, fajnie ogrzewa podłogę, no nie ma czego się przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 02.12.2024 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Godzinę temu, karloss napisał: Ja nie twierdzę, że to idealne rozwiązanie, ale w moim przypadku wybralem takie, gdyż spełnia moje oczekiwania. Nie przeszkadza szum powietrza? Godzinę temu, karloss napisał: Na pewno do ogrzewania konsola przypodlogowa bije na głowę ścienna. Jest bardzo cicha, fajnie ogrzewa podłogę, no nie ma czego się przyczepić. Oprócz tego, że masz skrzynkę przy ścianie, a mógłbyś nie mieć. Zastanawia mnie jeszcze koszt ogrzewania: czy pompa ciepła PW nie byłaby jednak efektywniejsza, ponieważ ogrzewałaby czynnik do temperatury powiedzmy 35 stopni, a nie 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 02.12.2024 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2024 Godzinę temu, Ratpaw napisał: Nie przeszkadza szum powietrza? Oprócz tego, że masz skrzynkę przy ścianie, a mógłbyś nie mieć. Zastanawia mnie jeszcze koszt ogrzewania: czy pompa ciepła PW nie byłaby jednak efektywniejsza, ponieważ ogrzewałaby czynnik do temperatury powiedzmy 35 stopni, a nie 50 stopni. Szum powietrza jest delikatny przy kanalowce, ale nie mam jeszcze założonych kratek wymiennych i nie skończona jest obudów GK. Konsola jest bardzo cicha. U mnie na pewno nie jest wywiewane powietrze o temperaturze 50 stopni. Nie ma takiej potrzeby bo straty ciepła nie są duże. Prawda jest taka: jak ktoś chce mieć 100 ciszy to niech bierze podlogowke. A jak komuś zależy na połączeniu ciepła z chłodzeniem to dobra kanałówka zapewni 100 % komfortu. Co do kosztow utrzymania to można tylko przypuszczać że przy wodnym może byłoby podobnie, trudno powiedzieć. Ja już tego nie sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remol187 03.12.2024 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2024 Witam po dłuższej przerwie. Panowie potrzebuję porady w sprawie częstego defrostu klimatyzacji. Pacjent to Mitsubishi MSZ-EF50VGKW-E2. Przy temperaturach -2 / +2 klima potrafi co 40 min robić rozmrażanie przy czystym wymienniku. Gdzieś doczytałem, że to fabryczne ustawienie Mitsubishi. Ktoś może przerabiał u siebie i ma jakiś pomysł? Wklejam wykres z podlicznika z wczorajszej nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.12.2024 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2024 19 godzin temu, karloss napisał: U mnie na pewno nie jest wywiewane powietrze o temperaturze 50 stopni. Nie ma takiej potrzeby bo straty ciepła nie są duże. Skąd wiesz, że na pewno? Sprawdź termometrem/pirometrem, a sie zdziwisz. Jednostka grzeje do +50, żeby ograniczyć wichurę i szum wiatraczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 05.12.2024 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2024 W dniu 3.12.2024 o 14:36, remol187 napisał: Witam po dłuższej przerwie. Panowie potrzebuję porady w sprawie częstego defrostu klimatyzacji. Pacjent to Mitsubishi MSZ-EF50VGKW-E2. Przy temperaturach -2 / +2 klima potrafi co 40 min robić rozmrażanie przy czystym wymienniku. Gdzieś doczytałem, że to fabryczne ustawienie Mitsubishi. Ktoś może przerabiał u siebie i ma jakiś pomysł? Wklejam wykres z podlicznika z wczorajszej nocy. Niestety mało kto wie, że Mitsubishi ME ma spartolony algorytm odszraniania. Reszta jest super, za wyjątkiem defrostow 😕 Temat rzeka. Przejrzyj to finskie forum: https://lampopumput-info.translate.goog/foorumi/forums/mitsubishi.11/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl Znajdziesz tam obszerny wątek nt. przystawki w miejsce czujników temperatury która oszukuje jednostkę wewnętrzna. Z tego czytakem kiedyś algorytm odszraniania poprawili (ale nadal nie jest idealny) m.in. w MSZ-LN, który wcześniej miał defrosty co godzine. Najlepszy algorytm odszraniania maja: Daikin, Toshiba (wyższe modele) i Mitsubishi Heavy - nie mylić z Electric. Oczywiście zawsze trzeba brać poprawkę na warunki pogodowe oraz obciążenie klimatyzatora. Temperatura w okolicy zera zawsze będzie powodować wiecej defrostow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remol187 06.12.2024 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2024 Mitsubishi naprawdę jest spoko, ale ten defrost to faktycznie porażka. O tym fińskim forum czytałem na jednej grupie na FB. Jeden gość przerobił swoje Mitsubishi wg. ich zaleceń i jest bardzo zadowolony. Trzeba przeciąć przewód od czujnika defrostu, wpiąć moduł ESP8266 z przekaźnikiem i wgrać oprogramowanie (wklejam schemat). Podobno nic trudnego, ale ja nigdy w życiu nic nie dłubałem w elektronice, a średnio chcę zepsuć półroczną klimę za 8k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 06.12.2024 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2024 (edytowane) Właśnie o to mi chodziło. To jest ten moduł, opracowany na tym forum. Możesz jeszcze spróbować osłonić czujnik temperatury zewnętrznej, który jest z tyłu na wymienniku. Nie wiem jak w ME ale np. w Daikinie, gdy np. wiatr zbyt mocno go owiewa defrosty występują częściej. Dlatego niektórzy osłaniają go tak, aby powietrze bylo zaciagane tylko od tyłu, żeby przy wietrznej pogodzie nie było zafalszowania temperatury, ktora trafia na wymiennik. Poszukaj jeszcze ustawień serwisowych do swojej klimy, być może jest tam możliwość aby zmienić niektóre parametry. Dziś przy temperaturze ok. +1-2 stopnie u mnie defrosty są co ok. 3-4 godziny, a wymiennik jest delikatnie oszroniony i wody bardzo mało. Edytowane 6 Grudnia 2024 przez karloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 06.12.2024 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 06.12.2024 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2024 Tak wg potrzeb odszrania się Samsung w wersji kanalowej.Model 5KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.12.2024 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2024 14 minut temu, kola123 napisał: Offtop mode Mocno przeginasz z obrotami wentylatorów w rekuperatorze i poziom CO2 jest "troszeczkę" niekomfortowy. Do tego jak nie masz odzysku wilgoci, to zalewasz wymiennik skroplinami i ma tragicznie niską sprawność odzysku ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola123 07.12.2024 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2024 8 godzin temu, Kaizen napisał: Offtop mode Mocno przeginasz z obrotami wentylatorów w rekuperatorze i poziom CO2 jest "troszeczkę" niekomfortowy. Do tego jak nie masz odzysku wilgoci, to zalewasz wymiennik skroplinami i ma tragicznie niską sprawność odzysku ciepła. Kaizen, Masz rację ale wynika to z tego że sasiedzi mocno dymią pod wieczór i HA mocno ogranicza reku bo smog wchodzi do domu.Czujnik CO2 jest w głównej sypialni na wysokości naszych głów ale automatyzacja amtysmog9wa ma priorytet nad nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts