Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze gazu od zera.

tyszek666

Recommended Posts

Tak jak już pisałem. zgłoś się do swojego kierownika budowy bo adaptacje instalacji w projekcie budowlanym albo on albo ktoś znajomy mu robił więc na 100% kogoś Ci poleci.

A jak nie to Google i hasło: 'Projekty przyłączy gaz Raszyn"

Odnośnie speców od instalacji to koledzy z pogotowia gazowego chętnie wykonują takie po godzinach.

Edytowane przez Mareks77

• 3 years później...
Witam, czy jeśli mam warunki przyłączenia jeszcze ważne i jest tam informacja o budowie rurociągu 14metrów to kolejny etap to pójście do biura obsługi i podpisanie umowy czy najpierw jakieś ogarnianie projektu rurociągu? Dziękuję za pomoc bo na razie nie uzyskałem takiej informacji :(

Hej

A ja mam pytanie odnośnie wypełnienia wniosku o określenie warunków przyłącza gazu.

Dom stoi od 10 lat do tej pory ogrzewałem ekogroszkiem. W projekcie nie mam wewnetrznej instalacji gazowej. Pytania laika.

Wypełniam wniosek. Co mam wpisać w miejscu

1. Lokalizacja gazomierza?

2. Lokalizacja szafki i kurka?

3. Przewidywany termin poboru paliwa?. Jak wpiszę sierpień to bedzie ok w sensie takim ze zdaze zrobić instalacje oraz gazownia mi zdazy wszytsko podlaczyc?

4. Pkt. 5.2 wewniosku.Cel wykorzystania paliwa gazowego. Jesli będzie to kocioł jednofunkcyjny to rozumiem ze mam zaznaczyć przygotowanie ciepłej wody i ogrzewanie pomieszczeń? Czy tylko ogrzewanie pomieszczeń?

5. Przewidywane roczne zapotrzebowanie na paliwo? Nie mam nawet pojęcia

6.

Moc przyłaczeniowa?

7

I teraz pkt 5.5

Jesli bedzie kocioł jednofunkcyjny z bojlerem to zaznaczam tylko w tym punkcie kociop jednofunckyjny czy rowniez kocioł gazowy do przygotowania cieplej wody? ( Ale jak zaznacze oba to tak jakbymiały być 2 kotly chyba)

Dzieki za pomoc

z kominiarzem to raczej będzie ok bo w projekcie kotłownia miała być gazowa ale zmieniłem na paliwo stałe, i jest wentylacja jak w projekcie, zresztą to raczej nie będzie chyba to duży problem coś lekko zmienić w razie co, bardzje na początek mi chodzi jakie wartości wstawić we wniosku. Ogrzewanie plus woda. Piec będzie 1 funkcyjny czyli z jednego kotła,

• 3 weeks później...

Przebrnąłem już prawie wszystko, aby mieć gaz:

• projekt instalacji gazowej wewnętrznej
  • przyłącze gazu - skrzynka jest w granicy działki
  • wykonana instalacja gazowa wewnętrzna od skrzynki do kuchenki gazowej i pieca
  • kominiarz
  • próba szczelności i protokół z wykonania szczelności

Do kompletu brakuje mi teraz oświadczenia Kierownika Budowy, bo tego żąda PSG (Polska Spółka Gazownictwa).

Niestety ekipa, która wykonała mi instalację wewnętrzną zgodnie z projektem oznajmiła, że nie ma kierownika budowy.

Mój kierownik budowy budynku (w którego projekcie jest też instalacja gazowa) mówi, że on ma uprawnienia KB w kategorii konstrukcyjno-budowlanej, a nie instalacyjnej i on może podpisać odbiór stropu, a nie instalacji gazowej...

Wykonawca instalacji twierdzi, że osobny KB instalacyjny jest potrzebny tylko na dużych inwestycjach, a nie w domku jednorodzinnym...

Jak to teraz rozwiązać?

Edytowane przez Lew2