Futrzasty 21.03.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Plan w skrócie jest następujący: w ławie będzie puszczona bednarka ocynkowana (w betonie i tak nic z tego ocynku nie zostanie ). Ustawiona na sztorc, puszczona po całym obwodzie domu, przymocowana do zbrojenia drutem wiązałkowym co 1,5-2 metry, na dystansach, aby co najmniej 5cm otuliny było, skręcana zaciskami na każdym łączeniu. Wyjście bednarki: w miejscu tablicy, w czterech narożnikach domu i... tu się pojawia pierwsze pytanie: oba kominy będą miały stalowe wkłady, czy wypuszczać bednarkę jako uziom dla nich, jeśli będzie instalacja odgromowa? Wyjście z ławy: 20 cm w betonie i 20 cm poza zabezpieczone jakimś lepikiem, czy może być dysperbit? Następnie skupmy się tylko na bednarce pod tablicę. Będzie ona puszczona przy ścianie fundamentowej i będzie przechodziła przez chudy beton (podłoga na gruncie, piszę bo każdy inaczej to określa...) jak wygląda kwestia zabezpieczenia przejścia przez beton w tym miejscu? Czy bednarkę przechodzącą przez chudy beton puszczamy w jakiejś tuleji czy innej ochronie, czy tak samo smarujemy jakimś lepikiem (styropian...). Kolejna rzecz to na ile skuteczna jest powłoka cynku na bednarce przy samym kontakcie z ziemią. Nie lepiej miedź, albo raczej stal pomiedziowana albo nierdzewka? Nie chciałbym, żeby okazało się, że za 10 lat bednarka jest przeżarta korozją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Wujek google jest bardzo pomocny, ale trzeba chcieć. https://www.google.pl/search?client=opera&q=uziom+fundamentowy+jak+wykonać&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 22.03.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Wyjścia z ławy fundamentu:- najlepiej 5 wyjść, po 1 na każdy róg budynku i wyjście do GSU- każde wyjście to bednarka, można pomalować dysperbitem, można dodatkowo dać taśmę izolacyjną. Dysperbit + taśma i bednarka nie zgnije. Połączenie z fundamentem najlepiej spawać.- można wbić dodatkowe szpilki (im bardziej piaszczysta gleba tym więcej)- z bednarki w fundamencie można całkiem zrezygnować i użyć zbrojenia ale wtedy należy należy je odpowiednio pospawać.- nie bać się spawarki. Bardzo użyteczne narzędzie przy robieniu połączeń w uziomie fundamentowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetgus 23.03.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Wyjścia z ławy fundamentu: - najlepiej 5 wyjść, po 1 na każdy róg budynku i wyjście do GSU - każde wyjście to bednarka, można pomalować dysperbitem, można dodatkowo dać taśmę izolacyjną. Dysperbit + taśma i bednarka nie zgnije. Połączenie z fundamentem najlepiej spawać. - można wbić dodatkowe szpilki (im bardziej piaszczysta gleba tym więcej) - z bednarki w fundamencie można całkiem zrezygnować i użyć zbrojenia ale wtedy należy należy je odpowiednio pospawać. - nie bać się spawarki. Bardzo użyteczne narzędzie przy robieniu połączeń w uziomie fundamentowym. 1. Dlaczego 5 a nie 6 ? albo 10 ? może tak to się wylicza ile trzeba ? 2. zgoda 3. Po co te szpilki ? 4. Właśnie fachowo to się jednak daje tą bednarkę - koszt minimalny ale w zakresie ochrony przeciwprzepięciowej dużo daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 24.03.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 1. Dlaczego 5 a nie 6 ? albo 10 ? może tak to się wylicza ile trzeba ? 2. zgoda 3. Po co te szpilki ? 4. Właśnie fachowo to się jednak daje tą bednarkę - koszt minimalny ale w zakresie ochrony przeciwprzepięciowej dużo daje. 1 - 5 wyjść umożliwia użycie uziomu fundamentowego do ewentualnej odgromówki. Koszt minimalny a ich obecność wobec późniejszego otoku nieoceniona. 3 - Dla polepszenia Re. Nie zawadzi, zwłaszcza jeśli jest piaszczysty grunt. 4 - Spawane zbrojenie również jest fachowo. Z elektrycznego punktu widzenia dowiązana bednarka do zbrojenia i samo zbrojenie to to samo. W moim przekonaniu najważniejsze są spawy. Czy dysponujesz materiałami z pomiarów dla porównania Re uziomów fundamentowych wykorzystujących bednarkę oraz zbrojenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.03.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 1. Wylicza się ale w tym przypadku wyjść robisz ile potrzebujesz.3. W gruncie piaszczystym można nie uzyskać zadowalających wyników dlatego robi się pomiary i w razie czego dobija szpilki aby polepszyć wynik.4. Oszczędności w tej dziedzinie mogą się kiedyś zemścić powodując większe straty. Poza tym jak wiesz lepiej to się nie pytaj a później nie oceniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 24.03.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 1 - 5 wyjść umożliwia użycie uziomu fundamentowego do ewentualnej odgromówki. Koszt minimalny a ich obecność wobec późniejszego otoku nieoceniona. [......] Ilość się wyznacza. Norma to określa. W przypadku budynków jednorodzinnych 4 na odgromówkę niemal zawsze wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Futrzasty 25.03.2016 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Trzy pytania do rysunku. Mam nadzieję, że się otworzy. Legenda, kolor: czarny - ławy czerwony - dach niebieski - bednarka brązowy - skrzynka w granicy i tablica rozdzielcza niebieski gruby - odejścia bednarki do zwojów z dachu fioletowy - propozycje 1. Czy jest sens tworzyć dodatkowe oczko poprzez podział większego na dwa (kolor fioletowy w środku domu)? Długość domu ~18m szerokość 10m. 2. Czy będzie skuteczniejsze: wyprowadzenie bednarki z uziomu fundamentowego i połączenie go ze skrzynką w ogrodzeniu, czy połączenie go z tablicą rozdzielczą (kolor fioletowy po lewej). Pomiędzy skrzynką w ogrodzeniu a tablicą będzie YKY5x10. 3. Dodatkowo czy jest sens tworzyć drugie oczko z bednarki (to po lewej poza obrysem dachu), czy puścić bednarkę po ławach, które idą po obrysie dachu, z odgałęzieniem do skrzynki elektrycznej/tablicy rozdzielczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.03.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Co projektant na to ? Punkt drugi jest jedną wielką bzdurą, tylko nie wiem, kto jest tego autorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.03.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Zakład energetyczny z reguły nigdy nie łączy obwodu PE i uziemienia przyłączanego budynku do swojego uziemienia w skrzynce na granicy działki.Przewód od domu do skrzynki na granicy to według mnie wystarczająco 4 x 10mm2, a ewentualna 5 żyła nie zostanie podłączona i zostanie jako rezerwowa Rozdziału na obwody N i PE dokonuje się w głównej rozdzielnicy domu poprzez zastosowanie zabezpieczenia różnicowo-prądowego oraz połączenie utworzonego w ten sposób obwodu PE do GSU czyli bednarki w pomieszczeniu technicznym do którego połączone są także wszelkie instalacje.Jeśli w środku budynku jest komin z wkładem stalowym to utwórz to dodatkowe oczko i wypuść bednarkę w miejscu fundamentu komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 29.03.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Zakład energetyczny z reguły nigdy nie łączy obwodu PE i uziemienia przyłączanego budynku do swojego uziemienia w skrzynce na granicy działki. Przewód od domu do skrzynki na granicy to według mnie wystarczająco 4 x 10mm2, a ewentualna 5 żyła nie zostanie podłączona i zostanie jako rezerwowa Rozdziału na obwody N i PE dokonuje się w głównej rozdzielnicy domu poprzez zastosowanie zabezpieczenia różnicowo-prądowego oraz połączenie utworzonego w ten sposób obwodu PE do GSU czyli bednarki w pomieszczeniu technicznym do którego połączone są także wszelkie instalacje. Jeśli w środku budynku jest komin z wkładem stalowym to utwórz to dodatkowe oczko i wypuść bednarkę w miejscu fundamentu komina. - ZE nie łączy PE od WLZ z uziomem złącza. Nic mu do tego. Jednak elektrycy często robią to połączenie. - 4x10mm2 dla aluminium również ? - Co ma RCD do podziału PEN ? - Podzielić PEN można przed rozdzielnicą. - Jeżeli uziom fundamentowy robi nie-elektryk to powinien po prostu dać jedno z wyprowadzeń w okolicy przyszłej GSU. Tyle. Resztę powinien zrobić elektryk. - Kwestia uziemienia stalowego komina wydaje mi się ciekawa i warta uzgodnienia. Osobiście uważam, że nie tyle uziemianie komina w kotłowni co łączenie go na dachu z odgromówką jest nierozsądne. Wprowadzamy w ten sposób prąd piorunowy do środka domu. Czy nie lepiej zwyczajnie objąć piec (i komin w związku z tym) przewodem wyrównawczym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.03.2016 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 (edytowane) - ZE nie łączy PE od WLZ z uziomem złącza. Nic mu do tego. Jednak elektrycy często robią to połączenie. - 4x10mm2 dla aluminium również ? - Co ma RCD do podziału PEN ? - Podzielić PEN można przed rozdzielnicą. - Jeżeli uziom fundamentowy robi nie-elektryk to powinien po prostu dać jedno z wyprowadzeń w okolicy przyszłej GSU. Tyle. Resztę powinien zrobić elektryk. - Kwestia uziemienia stalowego komina wydaje mi się ciekawa i warta uzgodnienia. Osobiście uważam, że nie tyle uziemianie komina w kotłowni co łączenie go na dachu z odgromówką jest nierozsądne. Wprowadzamy w ten sposób prąd piorunowy do środka domu. Czy nie lepiej zwyczajnie objąć piec (i komin w związku z tym) przewodem wyrównawczym ? Elektrycy posiadający klucze do skrzynek często gęsto robią rożne rzeczy......najgorzej trafić na takiego przemądrzałego. Nic im do WLZ i instalacji ale skrzynka i jej uziom są ich a to już delikatna różnica. Jeśli komin z wkładem stalowym znajduje się w kotłowni to wypuszczanie bednarki jest zbędne gdyż właśnie w tym pomieszczeniu zazwyczaj znajduje się GSU., ale jeśli komin mieści się w salonie to lepiej wypuścić bednarkę z fundamentu niż ciągnąć przewód go GSU. Myślę że inwestorowi bardziej chodzi o to połączenie niż o łączenie komina na dachu z instalacją odgromową. . Edytowane 29 Marca 2016 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 05.04.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 ....Rozdziału na obwody N i PE dokonuje się w głównej rozdzielnicy domu poprzez zastosowanie zabezpieczenia różnicowo-prądowego . 1. Czy może kolega rozwinąć tą myśl, tzn. chciałbym się dowiedzieć jak użyć zabezpieczenia różnicowo-prądowego do rozdzielenia PEN na PE i N? 2. Proszę sobie sprawdzić co oznacza w elektrotechnice pojęcie obwód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.04.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 1. Czy może kolega rozwinąć tą myśl, tzn. chciałbym się dowiedzieć jak użyć zabezpieczenia różnicowo-prądowego do rozdzielenia PEN na PE i N? 2. Proszę sobie sprawdzić co oznacza w elektrotechnice pojęcie obwód. krzcel@ Teraz już wiesz co to obwód, rozdział PEN i zabezpieczenie. Ty taki nieomylny jesteś. Może mój skrót myślowy był nieopatrzny ale myślę że wszyscy wiedzą o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 12.04.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Jeśli komin z wkładem stalowym znajduje się w kotłowni to wypuszczanie bednarki jest zbędne gdyż właśnie w tym pomieszczeniu zazwyczaj znajduje się GSU., ale jeśli komin mieści się w salonie to lepiej wypuścić bednarkę z fundamentu niż ciągnąć przewód go GSU. Myślę, że jeśli komin jest w salonie to pewnie do kominka a więc w nowym domu z reguły ceramiczny. Stalowe wkłady do przewodów dymowych to raczej w starych budynkach się wkłada żeby ten komin np. uszczelnić. Stalowy wkład w kotłowni z kolei pewnie przewidziano do kotła gazowego - to wtedy go do GSU a nad dachem umieścić w przestrzeni chronionej zwodu, aczkolwiek można też wybrać wkład z tworzywa, odejdą wtedy wszelkie dylematy co do połączeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dancos 25.06.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Małe pytanko. Czy mogę do tych wystających prętów przyspawać bednarkę. Naturalnie nie pomyślałem o tym w chwili wylewania fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.06.2017 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Małe pytanko. Czy mogę do tych wystających prętów przyspawać bednarkę. Naturalnie nie pomyślałem o tym w chwili wylewania fundamentów Jeśli te pręty są pospawane ze zbrojeniem ławy to możesz tak zrobić, jeśli prety zbrojenia są wiązane tylko drutem wiązałkowym to raczej lipny uziom wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzawadzk 25.06.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Cześć, Zrobiłem uziom fundamentowy.Bednarka został wypuszczona z ław w trzech miejscach. Dwa z nich będą pod piorunochron, a jedno pod GSU.Tam gdzie bednarka wychodzi z betony (20 cm poniże i 20 cm powyżej) została zaciągnięta rura termokurczliwa z klejem. Jednakże zauważyłem że o ile na długości termokurcz trzyma dobrze to w miejscu gdzie się kończy nie przystaje do bednarki na tyle ściśle jak to chyba powinno być. To miejsce zabezpieczyłem jeszcze taśmą samowulkanizacyjną. Czy tak jest ok? Pzdr,Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.06.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Ja użyłem pasków papy termozgrzewalnej ... owijasz jak bandażem, podgrzewasz i topisz tak by ładnie przylegała do bednarki, można użyć grubej rękawicy i dokładnie dociskać i formować, jednak można się poparzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts