Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murarze a zachowanie szczelności w budynku

Recommended Posts

Ja przed ociepleniem domu poszedłem wieczorem z żoną na budowę. Żona świeciła halogenem na ściany wewnątrz domu, a ja na zewnątrz latałem z pianką i zatykałem dziury. Potem to samo za dnia, bez świecenia, ale za to uważnym przyjrzeniem się wszelkim szczelinom.

Czy uszczelniłem wszystko ? Pewnie nie, ale mam spokojne sumienie :)

DOBRE! :)

Tez ostatnio zatykalem dziury ktore powstaly nie wiadomo skad. Uwazam ze duze, srednie i male dziury lepiej zatkac piana czy zaprawa. Mikroszczeliny od murowania to juz raczej tynk. Jak mowili przedmowcy tez bardziej skupial bym sie na oknach i przede wszystkim poddaszu.

@RafałDz

Przerabiałem ten sam temat rok temu :) szlak mnie trafiał, sam z ojcem przeleciałem wszystkie spoiny na zewnątrz tynkiem, pół dnia roboty w dupe :/ aby mieć czyste sumienie. Najważniejsze i tak są okna, drzwi, przepusty (kable ,wentylacja itd.), warstwę szczelną zapewnia tynk wewnątrz.

Robiłem test przed zrobieniem sufitu z płyt G-K, tylko folie przyklejone na taśmy butylowe i wynik wyszedł przywoity 0,44, teraz stwierdzam, że nie ma żadnej filozofi w dobrym uszczelnieniu, ale nie ufał był żadnej ekipie ! no chyba, że oni później biorą odpowiedzialność za wynik testu.

Okna na taśmy montowe przez wykwalifikowaną ekipę, ale i tak były drobne nieszczelności, poprawione po teście, później regulowałem też drzwi tarasowe gdzie też delikatnie uciekało.

Robisz WM ? bo jak nie to daj sobie spokój ze szczelnością...

• 6 years później...
  • 1 month później...