Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy wg OZC

maciejtoya

Recommended Posts

Jaką masz różnicę w cenach tych PC Haier ? Ile kosztuje każda z nich i czy będzie to samemu montował (monoblok) czy bezie to firma z uprawnieniami?

Kto w praktyce realizuje gwarancję PC Haier i kto płaci?

HAIER AU052FYCRB(HW) - 7.900 zł

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

9 godzin temu, d7d napisał:

Jaką masz różnicę w cenach tych PC Haier ? Ile kosztuje każda z nich i czy będzie to samemu montował (monoblok) czy bezie to firma z uprawnieniami?

Kto w praktyce realizuje gwarancję PC Haier i kto płaci?

HAIER AU052FYCRB(HW) - 7.900 zł

2 tys różnicy. Samemu zamontuje, no chyba znajdzie się jakiś specjalista co będzie ogarniał serwis to wtedy uruchomi.  Zastanawiam się jak mogą się kształtować ceny wiosną. Czy nie lepiej wtedy brać na 8% z prostym montażem sprowadzonym do odpalenia pompy.  

9 godzin temu, pandzik napisał:

Z podłogówką jest taka sytuacja że po wyziębieniu trzeba gonić co najmniej 3 godz abyś odczuł że już zaczyna grzać ale jak dasz za duże zasilanie i po tych 3 godz odczujesz ciepło to po 5 godzinach padniesz z ciepła bo potem momentalnie bucha ciepłem i nie jest to takie przyjemne dlatego wg mnie (nie innych) lepiej grzać stale niskim parametrem nawet calutki sezon bez wyłaczania i ja tak robię i od 1 października dobowo nigdy ani razu nie przekroczyło mi jeszcze 15kw łącznie z CWU które w wekend notabene  mnie przeraża .

12 godzin temu, dzdk napisał:

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, sugestie pomp, kierunek w którym szukać lub po prostu pytania, żebym mógł doprecyzować.

Fermcell ma lambdę ze 3-4 x gorszą od anhydrytu czy wylewki betonowej i słabiutką akumulacyjność. Jak "ciepłą płytą" nazywasz płytę grzewczą, to będziesz miał drastycznie różną charakterystykę grzania na poddaszu i na parterze i będzie problemem sensownie to wysterować. Jak jestem zwolennikiem sterowania całej podłogówki przez automatykę PC na podstawie krzywej grzewczej (żadnych sprzęgieł, buforów, dodatkowej automatyki poza pogodówką itd.) tak tu dobrze bym się nad tym zastanowił, jak to sterować. Poczytaj, pooglądaj o instalacjach z dwoma obiegami. Często ludzie się wpakowali w podłogówkę na parterze i grzejniki na górze - będziesz miał podobną sytuacją i podobne rozwiązania potrzebujesz zastosować, o różnej krzywej i różnych temperaturach zasilania (nie daj sobie wcisnąć RTL do sterowania - co najwyżej na zasilaniu jako dodatkowe zabezpieczenie przed posłaniem zbyt wysokiej temperatury w podłogę - ale przy PC to raczej zbędne).

10 godzin temu, pandzik napisał:

PC po odpaleniu grzeje temperatura powrotu + dt ustawiona w opcjach. Większa powinna szybciej gonić zadaną temperaturę chodząc na wyższej mocy. Ale jak już dogoni a jeszcze będzie miała dalej grzać, to będzie taktowała jak moc pobierana przez system grzewczy (nie mylić ani ze stratami domu, ani nawet z realnym zapotrzebowaniem z uwzględnieniem zysków - bo podłogówka jest buforem więc jak jest pusty to pobierze większą moc, niż budynek potrzebuje, a jak jest pełny, to mniejszą)

Godzinę temu, Kaizen napisał:

PC po odpaleniu grzeje temperatura powrotu + dt ustawiona w opcjach. Większa powinna szybciej gonić zadaną temperaturę chodząc na wyższej mocy. Ale jak już dogoni a jeszcze będzie miała dalej grzać, to będzie taktowała jak moc pobierana przez system grzewczy (...)

Czyli nie ma się co pchac w 8kę. 

Jeśli faktycznie ktoś przy takim małym zapotrzebowaniu zaproponował 9kw w wersji H to chyba jakaś pomyłka.

Przecież to jest jakaś dwuwentylatorowa kobyła. W seriach jednowentylatorowych np K, wersja 5/7/9 ma te same wymiary jedn zewnętrznej.

https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/leaflet-for-end-users/2023/Ulotka Panasonic Aquarea serii K.pdf

2 minuty temu, pandzik napisał:

No tak, ale pompa 8kw w temp wyższych, które są przez 95%zimy, będzie za duża....?

Więcej. Andrzej z uporem maniaka (wielokrotnie mu zwracałem na to uwagę) nie dostrzega zysków bytowych i słonecznych i na wykresach produkuje porównanie mocy grzewczej ze stratami - a we współcześnie budowanym domu ze 2/3 strat pokrywają zyski. Czytaj link który wrzucałem dwa moje posty temu.

13 minut temu, Kaizen napisał:

Więcej. Andrzej z uporem maniaka (wielokrotnie mu zwracałem na to uwagę) nie dostrzega zysków bytowych i słonecznych i na wykresach produkuje porównanie mocy grzewczej ze stratami - a we współcześnie budowanym domu ze 2/3 strat pokrywają zyski. Czytaj link który wrzucałem dwa moje posty temu.

Wiem ocb. Czytałem. Wiesz już w poprzednim pietrusie 165m2 miałem 8kw samsunga która chodziła parę godzin w mrozy i to wystarczyło. Trochę słońca i w domu w lutym miałem 25 stopni. Grzalem grudzien - luty.

Silka grafit xps pod płytą i celulozą. Teraz będę miał mniej metrow bo 123m2,ale za to parter.  jeszcze więcej dużych okien( 5x ok1.6x2.3) 3x2.3 itd. I mniejsze. Prawie wszystkie na południe, reszta ma wsch i zach. Jeszcze więcej ocieplenia. Zamiast 22cm -24cm grafitu. Zamiast 35cm celulozy daje 50cm wełny, tyle samo pod płyta xps-10cm i na płycie 12cm grafitu eps100. Wszystko samemu robię to będzie jakościowo bardzo dobrze, choć nie narzekam na poprzednia firmę od elewacji. Jak patrzę jak ludzie dalej kleją na placki...

Myślę że będzie ciepło.  5kw będzie lepsza?

1 godzinę temu, Kaizen napisał:

Andrzej z uporem maniaka (wielokrotnie mu zwracałem na to uwagę) nie dostrzega zysków bytowych i słonecznych i na wykresach produkuje porównanie mocy grzewczej ze stratami - a we współcześnie budowanym domu ze 2/3 strat pokrywają zyski.

To pandzik podał OZC swojego budynku;

- ja nie liczyłem OZC

2 godziny temu, Andrzej5101 napisał:

To pandzik podał OZC swojego budynku;

- ja nie liczyłem OZC

W OZC nie masz obciążenia cieplnego minus zyski (kto by  nie liczył). To standard i typowe wprowadzenie w błąd przy doborze źródła ale też projektowania systemu grzewczego. Nie tyle ciepła potrzebuje dostarczyć system grzewczym jakie jest obciążenie. 

Zyski masz uwzględnione tylko w kWh w prawidłowo policzonym OZC - czyli w Obliczeniowym Zapotrzebowaniu na Ciepło - ale tego nie uwzględniasz nawet, jak jest prawidłowo policzone (cieplowlasciwie nie jest ani prawidłowo liczone, ani OZC - ale i tak zawsze bierzesz kW strat).

Z prawidłowo i szczegółowo policzonego OZC trzeba wziąć zapotrzebowanie na ciepło ze stycznia, odjąć styczniowe zyski - i z tego policzyć średnie obciążenie. Dodać zapas, że najgorszy dzień będzie znacząco gorszy (choć reguła jest taka, że największe mrozy są w bezchmurną pogodę - więc owszem, straty wtedy będą największe, ale zyski słoneczne również będą większe od średniej w danym miesiącu) i bazować na tak policzonych kW jako maksymalną potrzebną moc.

31 minut temu, Kaizen napisał:

(cieplowlasciwie nie jest ani prawidłowo liczone, ani OZC - ale i tak zawsze bierzesz kW strat).

Biorę wyliczone przez kolegę pandzik;                                                            OZC budynku   i nanoszę na wykresy mocy danych PC ,

Na przecięciu się krzywej mocy danej PC z prostą OZC budynku ;

- znajduje tzw; punkt  biwalentny dla danego ukladu

2 godziny temu, Kaizen napisał:

Z prawidłowo i szczegółowo policzonego OZC trzeba wziąć zapotrzebowanie na ciepło ze stycznia, odjąć styczniowe zyski - i z tego policzyć średnie obciążenie. Dodać zapas, że najgorszy dzień będzie znacząco gorszy (choć reguła jest taka, że największe mrozy są w bezchmurną pogodę - więc owszem, straty wtedy będą największe, ale zyski słoneczne również będą większe od średniej w danym miesiącu) i bazować na tak policzonych kW jako maksymalną potrzebną moc.

Jaki jest poziom zysków bytowych w poszczególnych miesiącach w których potrzebne jest ogrzewanie domu ?