Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór pompy wg OZC

maciejtoya

Recommended Posts

1 godzinę temu, dzdk napisał:

Daikin Altherma 3 R F (4 kW) wychodzi 34 600 zł + 8% VAT - tutaj mówimy o pompie all-in-one z wbudowanym zbiornikiem 230 L.

Panasonic - muszę dopytać w przyszłym tygodniu.

To jest cena PC samego montażu w przygotowanym pomieszczeniu bo to All-in-One i wszystkie podejścia będą gotowe czy jednak mają większy zakres prac ?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

4 godziny temu, Andrzej5101 napisał:

Na przecięciu się krzywej mocy danej PC z prostą OZC budynku ;

Nie ma czegoś takiego jak "prosta OZC budynku". Wprowadzasz po prostu w błąd dobierając PC pod obciążenie cieplne a nie pod ilość ciepła które potrzebuje dostarczyć system grzewczy.

I z tego samego powodu (nie uwzględniania zysków) promujesz w sygnaturce nieprawdę o ilości ciepła PRODUKOWANEJ w jakiej temperaturze.

W dniu 5.12.2024 o 22:56, pandzik napisał:

Mi wyszedł praktycznie taki sam wynik jak Tobie czyli okolice 4kW. Karol ze swoim kolegą z Panasonica w jednym z filmów mówili ze dla takiego zapotrzebowania polecają pompę 3kW ( plus 3 kilowatowa grzałka ) :) . Oczywiście chodziło o Panasa 

Po czym wnosisz że te tanie pompy będą droższe ? Masz kasę to bierz tego Haiera 5kW bo nawet teraz cena jest spoko. Zamontuj sam, nie rób przeglądów tylko odkładaj tę kasę i nawet jak za 10 lat sie w nim coś spipczy to naprawisz za cenę przeglądów lub kupisz nowego... 

Pracuje aktualnie w branży instalatorskiej i dodam tylko że branża kotłowo-stałopalna ma się całkiem dobrze. Nowe piece na wungiel kupują nawet Ci którym stary piec normalnie działa... Mało tego , na piece trzeba czekać :D . Kumpel montuje pompy i mówi że jego firma musiała dodać do oferty kotły na pellet żeby mieć co robić. Aktualnie na 10 montaży robią 3 pompy i 7 peleciaków. 

Edytowane przez sito

2 godziny temu, dzdk napisał:

Argumentem architekta/konstruktora było to, że sypialnie lepiej szybko nagrzać i szybko schłodzić.

Przy energooszczędnym domu żeby szybko schłodzić (nawet przy grzejnikach) to trzeba klimę odpalić na chłodzenie. Przy podłogówce to masz w sygnaturce temat o bezwładności.

Ale nawet bez grzania i zerowych zyskach bytowych (wyjechaliśmy na ferie) w takich warunkach o 1 stopień w pustym domu temperatura spadała 36 godzin.

PustyDomBezGrzania.jpg

9 godzin temu, d7d napisał:

To jest cena PC samego montażu w przygotowanym pomieszczeniu bo to All-in-One i wszystkie podejścia będą gotowe czy jednak mają większy zakres prac ?

Instalacja jednostki zewnętrznej na przygotowanej wcześniej stopie; montaż osprzętu w kotłowni (jednostki wewnętrznej, zmiękczacza, pompy cyrkulacyjnej).

Po mojej stronie jest wylanie stopy na zewnątrz, podprowadzenie przyłączy urządzeń, przygotowanie prądu (zapewnienie trzech faz w kotłowni, wypuszczenie na zewnątrz).

10 godzin temu, sito napisał:

Mi wyszedł praktycznie taki sam wynik jak Tobie czyli okolice 4kW. (,,)

Po czym wnosisz że te tanie pompy będą droższe ? Masz kasę to bierz tego Haiera 5kW bo nawet teraz cena jest spoko. Zamontuj sam, nie rób przeglądów tylko odkładaj tę kasę i nawet jak za 10 lat sie w nim coś spipczy to naprawisz za cenę przeglądów lub kupisz nowego... (,,,)

Tak zrobię. W poprzednim też nie robiłem przeglądów. Zreszta majster nie mial czasu. 3 lata szybko minely. ☺️

12 godzin temu, Kaizen napisał:

-Nie ma czegoś takiego jak "prosta OZC budynku".    -Wprowadzasz po prostu w błąd dobierając PC pod obciążenie cieplne a nie pod ilość ciepła które potrzebuje dostarczyć system grzewczy.

Pokaż - kto tak postępuje jak proponujesz,

- to będę - to ewentualnie uwzględniał 

Edytowane przez Andrzej5101

1 godzinę temu, Andrzej5101 napisał:

Pokaż - kto tak postępuje jak proponujesz,

Pokazywałem wielokrotnie.

I to, że większość robi źle nie znaczy, że warto to promować. Tematów o taktowaniu PC masa - a jakoś dalej te same zalecenia propagujesz.

Ile wątków widziałeś, że PC nie wyrabia? I jakie były tego przyczyny?

• 1 month później...

Witam serdecznie, pytanie może głupie może mądre, ale czy dla takiego domu:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-alwach-3-mf0724512c4d8c

Panasonic serii K 7kW będzie najbardziej optymalny? 

Fundament 15 cm XPS, ściany 20 cm białego, posadzka 20 cm białego, strop monilit wełna 30 cm, rekuperacja w strefie ciepłej pod sufitem, rekuperator w technicznym pomieszczeniu, ściany z silki E24, okna 3 szybowe PCV całkowita powierzchnia 34m2, średni współczynnik przenikania 0,76 W/m2·K, szczelny montaż. 

Może optymalnie, a może nie.

Nie chce mi się liczyć OZC z podanych parametrów budynku.

A nawet gdyby mi się chciało - to nie podajesz ani metrażu budynku, ani w jakiej strefie klimatycznej miałoby to pracować. Do -16°C, do -20°C, a może w górach do -24°C.

Możliwe też, że starczyłby model 5 kW.

image.jpeg

Edytowane przez Marco36

2 godziny temu, Dzonzi napisał:

Witam serdecznie, pytanie może głupie może mądre, ale czy dla takiego domu:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-alwach-3-mf0724512c4d8c

Panasonic serii K 7kW będzie najbardziej optymalny? 

Fundament 15 cm XPS, ściany 20 cm białego, posadzka 20 cm białego, strop monilit wełna 30 cm, rekuperacja w strefie ciepłej pod sufitem, rekuperator w technicznym pomieszczeniu, ściany z silki E24, okna 3 szybowe PCV całkowita powierzchnia 34m2, średni współczynnik przenikania 0,76 W/m2·K, szczelny montaż. 

https://www.archon.pl/projekt-centralnego-ogrzewania-zasilanego-z-pompy-ciepla-art-10375?product_id=61345

Zamów projekt pompy ciepła wraz z ogrzewaniem podłogowym do swojego domu.

Projekt obejmuje:
- opis techniczny,
- projekt ogrzewania podłogowego,
- projekt instalacji c.o.,
- rysunki techniczne instalacji,
- dobór pompy ciepła (powietrze – woda).

3 godziny temu, Marco36 napisał:

Może optymalnie, a może nie.

Nie chce mi się liczyć OZC z podanych parametrów budynku.

A nawet gdyby mi się chciało - to nie podajesz ani metrażu budynku, ani w jakiej strefie klimatycznej miałoby to pracować. Do -16°C, do -20°C, a może w górach do -24°C.

Możliwe też, że starczyłby model 5 kW.

Centrum Polski, między Łodzią, a Warszawą. 

146m2. Dałem link do projektu. Parter, 100% podłogówka. 

2 godziny temu, d7d napisał:

https://www.archon.pl/projekt-centralnego-ogrzewania-zasilanego-z-pompy-ciepla-art-10375?product_id=61345

Zamów projekt pompy ciepła wraz z ogrzewaniem podłogowym do swojego domu.

Projekt obejmuje:
- opis techniczny,
- projekt ogrzewania podłogowego,
- projekt instalacji c.o.,
- rysunki techniczne instalacji,
- dobór pompy ciepła (powietrze – woda).

A czy pod pompę mogę użyć projektu podłogówki z projektu budowlanego? Tam był zrobiony pod gaz akurat