Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie róbcie kominków w domu:)

Adam626

Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu  

294 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

• Nie róbcie kominków w domu!
      86
    • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
      166
    • Mam mieszane uczucia
      42

Recommended Posts

AVPN ?

[...]

https://www.klubmilosnikowpizzy.pl (wszystko podane na talerzu)

Dziwne, że polecając tę stronę pytasz, co to AVPN.

A co do płyty żeliwnej - nie pozwala na odprowadzenie wilgoci. Czas to nie wszystko (choć w kominku 3 minuty to maks grożący przypaleniem).

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Kaizen

Napisałeś "WVPN" więc grzecznie zapytałem czy przypadkiem nie AVPN, "WVPN" nie znam i mnie zaciekawiłeś.

Płyta żeliwna wbrew pozorom w zwykłym elektrycznym piekarniku do 300*C robi robotę - spód jest wypieczony i wygląda jak z biscotto przy 400*C a smakuje jeszcze lepiej ;). Płyta nagrzewa się do 310*C gdzie piekarnik teoretycznie ma 275*C. W kominku się nie nada - spód się zjara.

Zresztą bardziej mnie ciekawi jak w kominku dopieka się góra - w sensie jak radzisz sobie z obiegiem ciepła.

Pamietam smak ziemniaków pieczonych w popiele...

Chyba sobie coś takiego zrobię, bo mnie podkusiliscie!

Adam M.

Zlot można zrobić jesienią: PIECZENIE ZIEMNIAKÓW.... Przy okazji przyjarać jakiegoś mUndralę od b(a)p.....

@Kaizen

Napisałeś "WVPN" więc grzecznie zapytałem czy przypadkiem nie AVPN, "WVPN" nie znam i mnie zaciekawiłeś.

Płyta żeliwna wbrew pozorom w zwykłym elektrycznym piekarniku do 300*C robi robotę - spód jest wypieczony i wygląda jak z biscotto przy 400*C a smakuje jeszcze lepiej ;). Płyta nagrzewa się do 310*C gdzie piekarnik teoretycznie ma 275*C. W kominku się nie nada - spód się zjara.

Zresztą bardziej mnie ciekawi jak w kominku dopieka się góra - w sensie jak radzisz sobie z obiegiem ciepła.

Nie ma czegoś takiego, że tu się uda, a tam nie. Ignorantów z gazowymi i elektrycznymi grillami zostawiłbym w spokoju, bo o czym z nimi gadać?! Ludzie przygotowujący potrawy na drewnie, na całym świecie osiągają podobny efekt, robiąc to na setki sposobów. Jak pizzojolo do d*py, najlepszy piec nie pomoże. A jak wie o co chodzi, na kolanie upiecze....

Nie ma czegoś takiego, że tu się uda, a tam nie.

Ale serio, przestań kopać swojego klakiera Kaizena, bo się chłopak zamknie w sobie. To on przecież twierdzi że tu się uda a tam nie. Zaś oczywistym jest, że w kominku do ogrzewania inaczej się kontroluje temperaturę niż w piecu skonstruowanym i przystosowanym specjalnie do pieczenia. I jak widać na załączonym obrazku będzie kibel w takim kominku, bo głównie grzeje od dołu, zupełnie inaczej niż w piekarniku czy piecu do pizzy/chleba gdzie grzeje głównie z góry i z boku (plus kamień na spodzie aby wypiec ciasto od dołu).

Ignorantów z gazowymi i elektrycznymi grillami zostawiłbym w spokoju, bo o czym z nimi gadać?!

Ignorantów bo nie podzielają zdania że "najlepsze" jest jak jest uwędzone smrodem dymu z substancjami smolistymi i innymi rakotwórczymi gównami? Kiedyś się grzano kominkami i pieczono tak a nie inaczej, bo nie było innych, bardziej cywilizowanych, możliwości -- a nie dlatego że było to przyjemne i wyjątkowo smaczne.

Ludzie przygotowujący potrawy na drewnie, na całym świecie osiągają podobny efekt, robiąc to na setki sposobów. Jak pizzojolo do d*py, najlepszy piec nie pomoże. A jak wie o co chodzi, na kolanie upiecze....

I znowu przytyk do Kaizena. Jesteś taki bezkompromisowy, oh!

Edytowane przez Myjk

Dawaj wcześniej termin to czas sobie zarezerwuję a i śliwki jeszcze są to coś zostawię na okoliczność;-)

Najpierw muszę Cię odwiedzić....I nie mów, że nie wierzysz! Syn (zdun!) gra w lidze dolnośląskiej, więc już nie tylko śliwowica jest pretekstem....

Mam znajomego, wprowadził sie rok temu latem.

Postawił dla klimatu kominek.

Do tej pory 5x w nim rozpalił.

Tak trochę śmiesznie to zabrzmi, bo się śmiałem z niego, że stawia mebel w domu.

No i?

Wiosną przyznał mi rację, że kasa w błoto.

25 tys za kominek. Obłożony jakimś kamieniem. Do tego koszt komina.

U mnie zimą w okresie grzewczym, nigdy nie zabrakło prądu.

Dla klimatu, to sobie rozpalam ognisko obok domu, bo mam miejsce i trochę drewna. Jednak nie zawsze jest ochota.

A kiełbaski głównie w elektrycznym grilu. Bo szybciej i taniej niż w standardowym na węgiel drzewny.

A smakuje także dobrze.

• Like 1

Do tej pory 5x w nim rozpalił.

Tak trochę śmiesznie to zabrzmi, bo się śmiałem z niego, że stawia mebel w domu.

No i?

Wiosną przyznał mi rację, że kasa w błoto.

25 tys za kominek. Obłożony jakimś kamieniem. Do tego koszt komina.

U mnie zimą w okresie grzewczym, nigdy nie zabrakło prądu.

Dla klimatu, to sobie rozpalam ognisko obok domu, bo mam miejsce i trochę drewna. Jednak nie zawsze jest ochota.

A kiełbaski głównie w elektrycznym grilu. Bo szybciej i taniej niż w standardowym na węgiel drzewny.

A smakuje także dobrze.

Z całym szacunkiem - 25k? To chyba mu złotem obłożyli. U mnie wkład typu wieża - 4k. Materiał na wnękę i rury - 1.5k. Robota własna, ale za robotę chcieli 1.5k. Wychodzi całe 7k, gdybym to zrobił systemem zleconym.

Do tej pory 5x w nim rozpalił.......

......Wiosną przyznał mi rację, że kasa w błoto.

25 tys za kominek. Obłożony jakimś kamieniem. Do tego koszt komina.....

Ja przez dziesięć lat, rozpaliłem może z dziesięć razy w kominku.

Z tego dziewięć razy w pierwszą zimę i raz w kolejną :)

I też głupio mi przyznać, ale budowa kominka to był błąd i to duży. Raz, że poszła kasa, dwa, że zajmuje miejsce teraz, trzy, że komin robi mi teraz za mostek termiczny.

Ps A teza, że kominek daje klimat i przyjemność jest tak prawdziwa, jak ta o przyjemności z jazdy furmanką...;)

Ja przez dziesięć lat, rozpaliłem może z dziesięć razy w kominku.

Z tego dziewięć razy w pierwszą zimę i raz w kolejną :)

I też głupio mi przyznać, ale budowa kominka to był błąd i to duży. Raz, że poszła kasa, dwa, że zajmuje miejsce teraz, trzy, że komin robi mi teraz za mostek termiczny.

Ps A teza, że kominek daje klimat i przyjemność jest tak prawdziwa, jak ta o przyjemności z jazdy furmanką...;)

Uważasz że możesz być wyrocznią i sugerować innym co wolą? Już takich mamy i to wielu, teoretycznie nie z Twojego sortu ale dzielnie się wpisujesz w ten klimat.

Uważasz że możesz być wyrocznią i sugerować innym co wolą? Już takich mamy i to wielu, teoretycznie nie z Twojego sortu ale dzielnie się wpisujesz w ten klimat.

Po prostu może mój wpis uratować kogoś przed podjęciem błędnej decyzji. Nawet jeśli miałaby to być jedna osoba, to i tak warto było.