Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.


budowlany_laik

Recommended Posts

jedno co zauwazylam to agresje, frustracje i nerwowosc okazuja tu jedynie amatorzy gotowania na gazie odporni na wszelkie argumenty :lol2: ale jest na to rada, nie chcesz nie gotuj na tej "beznadziejnej" indukcji, gotuj sobie na tym swoim ukochanym gazie i nie truj przyslowiowej gitary;)

przeczytalam cala te smieszna dyskusje i jedno,co mi sie nasuwa to to, ze amatorzy gazu nie potrafia podac zadnego racjonalnego argumentu, ze takie gotowanie jest lepsze. powolywanie sie na kucharzy jest zwyczajnie zalosne zwlaszcza przy jakosci "knajpianych" dan :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Naprawdę nie rozumiem co jest skomplikowanego w smażeniu na indukcji?

Niech mnie ktoś w końcu oświeci, bo smażę naleśniki, kotlety, jajecznicę i nie widzę różnicy w porównaniu z gazem (poza tym, że trudniej przypalić, bo indukcją precyzyjniej się steruje).

Chyba, że poza Elektroluxem i Teką inne firmy mają jakieś wadliwe te płyty i opisywane problemy to problem płyty?

 

TAR - właśnie oglądam sobie "Czas na wnętrze" i prezentowane jest tam mieszkanie zawodowego włoskiego kucharza. Zgadnij jaka płytę ma w kuchni? :D

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę nie rozumiem co jest skomplikowanego w smażeniu na indukcji?

Niech mnie ktoś w końcu oświeci, bo smażę naleśniki, kotlety, jajecznicę i nie widzę różnicy w porównaniu z gazem (poza tym, że trudniej przypalić, bo indukcją precyzyjniej się steruje).

Chyba, że poza Elektroluxem i Teką inne firmy mają jakieś wadliwe te płyty i opisywane problemy to problem płyty?

Elfir nic nie jest skomplikowanego po prostu niektorzy sa odporni lub oporni :rolleyes: rok temu na wynajetym mieszkaniu gotowalam na amice zintegrowanej z piekarnikiem, tanizna i zadna jakosc i sie dalo, teraz w domu mam siemensa i tez gotuje, moze ma wiecej funkcji, moze jest bardziej intuicyjna ale w jakosci potraw nie ma roznicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko ja nie wiem na co można być opornym?

Ja się indukcji nie uczyłam, bo nie było czego się uczyć.

Zamiast zmniejszania/zwiększania płomienia gazu po prostu reguluję moc przyciskiem.

Niczego więcej opanowywać nie trzeba.

ja wiem ale ktos kto po prostu zwyczajnie nie umie gotowac napisze ci, ze indukcja jest glupia / durna (chyba takiego sformulowania uzyl) albo tego, ze musi kupic zlote gary. skadinad gary na indukcje kosztuja podobnie co zwykle gary na gaz czy ceramike, nie potrzeba od razu zlotych:rolleyes: a tak na marginesie wystarczy kupic nakladke za 50 zł. i mozna gotowac na tych samych garach nie potrzeba od razu specjalnych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TAR - właśnie oglądam sobie "Czas na wnętrze" i prezentowane jest tam mieszkanie zawodowego włoskiego kucharza. Zgadnij jaka płytę ma w kuchni? :D

 

indukcje? :D w kilku programach na domo tez to przyuważyłam i nawet w ktoryms australijskim mastrchefie :D (te edycje australijskie sa najbardziej do strawienia, bez chamstwa na wizji)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wystarczy kupic nakladke za 50 zł. i mozna gotowac na tych samych garach nie potrzeba od razu specjalnych.

 

Tylko ja nawet nie mam "specjalnych garów". Gotuję na tych samych, na których gotowałam na gazie (klasyczny, najtańszy zestaw z ikea). Moja mama przyjechała ze starym emaliowanym garem z lat 80-tych i też działało.

 

Obecnie chyba tylko garnki z czystej miedzi i aluminium nie działają z indukcją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie działają również garnki z niemagnetycznej stali nierdzewnej.

 

Niemagnetyczne chyba sa po prostu stopy z niklem?

To też niezbyt zdrowe do gotowania.

Szczerze mówiąc nie widziałam takich garnków.

 

A na szklanych nie gotowałam nawet na gazie. Tylko zapiekałam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

......

Nie słyszałem żeby negatywnie wpływał na zdrowie zwłaszcza że wszystkie instalacje stalowe w przemyśle spożywczym są zrobione właśnie z takiej stali nierdzewnej.

niklu nie używa się w instalacjach w przemyśle spożywczym, jak również w garach. np. we Francji nikiel jest zakazany do stosowania w instalacjach wody pitnej, żadna rura, żaden zawór nie jest dopuszczony do stosowania jeśli zawiera nikiel na elementach które maja styczność z woda pitna i z artykułami spożywczymi. Poza tym stal zawierająca nikiel jest niemagnetyczna, czyli nie ma racji bytu przy indukcji
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niklu nie używa się w instalacjach w przemyśle spożywczym, jak również w garach. np. we Francji nikiel jest zakazany do stosowania w instalacjach wody pitnej, żadna rura, żaden zawór nie jest dopuszczony do stosowania jeśli zawiera nikiel na elementach które maja styczność z woda pitna i z artykułami spożywczymi. Poza tym stal zawierająca nikiel jest niemagnetyczna, czyli nie ma racji bytu przy indukcji

 

Oczywiście, że się używa stali z niklem (nawet podwyższona zawartość) - przynajmniej w przemyśle spożywczym, garnków nie jestem pewien- :) - szczególnie do produkcji tłoczonych beczek, zbiorników (piwowarstwo, mleczarstwo), przenikanie jest znikome, zależne głównie od porowatości powierzchni.:

 

"W elementach, dla których konieczne jest zastosowanie procesów głębokiego tłoczenia (beczki na piwo) należy stosować gatunki stali o stężeniu niklu podwyższonym do co najmniej 9 proc., co polepsza odkształcalność stali.

http://www.polagra-tech.pl/PL/news/stal_nierdzewna_w_przemysle_spozywczym_i_gastronomii/

 

Stale austenityczne zawierają od 8 [%] do 12 [%] niklu, co sprawia, że są podatne na przeróbkę, lecz nadal zachowują odpowiednią twardość. Wysoka ciągliwość umożliwia ich walcowanie, prasowanie i głębokie przetłaczanie, a zawartość 18 [%] chromu zapewnia doskonałą ochronę przed korozją.

 

Stale tej grupy należą do najczęściej stosowanych stali odpornych na korozję w przemyśle spożywczym i gastronomii.

http://www.stalnierdzewna.com/baza-wiedzy/zastosowanie-stali-nierdzewnej-w-przemysle-domowym/

Edytowane przez przemo1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...
Nikiel - jako katalizator - jest używany w procesie utwardzania tłuszczów roślinnych, czyli w procesie produkcji margaryny. Po uwodornieniu jest wprawdzie odfiltrowywany, ale pozostałość (rzędu iluś tam ppm) zawsze w margarynie jest.

 

Czy chcesz powiedzieć, że te wszystkie smarowidła (nie-masła) to mają tłuszcze utwardzone TRANS?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że wątek może nie ten, ale w sumie bez sensu zakładać nowy - ma ktoś z Was, użytkowników indukcji, czajnik na kuchenkę? Bo się zastanawiam nad takim, denerwuje mnie kabel od elektrycznego, tylko nie wiem, czy sens jest? Lepiej zostać przy elektrycznym?

 

Ja mam czajnik. Nigdy nie lubiłam elektrycznego, bo nie gwizdał - włączałam i zapomniałam o tym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że wątek może nie ten, ale w sumie bez sensu zakładać nowy - ma ktoś z Was, użytkowników indukcji, czajnik na kuchenkę? Bo się zastanawiam nad takim, denerwuje mnie kabel od elektrycznego, tylko nie wiem, czy sens jest? Lepiej zostać przy elektrycznym?

 

Też mam zwykły najzwyklejszy czajnik z Pepco czy innego Auchana i na indukcji działa bez zarzutów. To na prąd i to na prąd. Co kto woli :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...