Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.


budowlany_laik

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ty co, lewą nogą wstałaś czy jak? Nie irytuj się bo ci żyłka pójdzie. Na nic się jeszcze nie zdecydowałem, szukam informacji póki co. Mam bezsadzowo to fakt, ale ekonomiczniej już wcale nie jest niż z gazu skoro potrawy się tyle samo czasu gotują, smażą itp. A gdzie bym nie czytał to wszyscy chwalą, że "ekonomiczniej bo szybciej". Wychodzi, że wcale nie

 

Jeszcze powinienieś do wwoich rozwazań wrzucić vhasło "sprawność przekazywania energii"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten wątek się nigdy nie skończy :D

My będziemy mieli dwie kuchenki - jedną indukcję i jedną gazową. Ha! :lol:

 

Młodzi mają dwie kuchenki obok siebie w jednym blacie. Do niedawna (siedem lat mieszkania) na pytanie jak wygląda procentowo używanie indukcji i gazu odpowiedź brzmiała 100% do 0%. Niedawno to sie zmieniło: dobę nie było prądu podczas wichury, aż odczuwalnie podłogówka ostygła, więc kuchenka gazowa służyła za kominek. Na niego miejsce z kominem i nawiewem jest, lecz brak ochoty. Chyba skończy się postawieniem agregatu w garażu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 years później...

Odkopałem wątek bo warto :

 

https://geekweek.interia.pl/technologia/news-twoja-kuchenka-gazowa-emituje-zabojcze-toksyny-wywoluja-astm,nId,6532160

 

Wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości - spalany metan uwalnia ponad 300 związków chemicznych. 21 toksyn bardzo dobrze jest przenoszonych przez powietrze i może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi. Najbardziej niebezpieczny jest benzen, który jest uważany za wyjątkowo toksyczny i już dawno udowodniono, że może powodować nowotwory. Urządzenia wykryły go w spalanym gazie w przypadku 95% kuchenek gazowych objętych badaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odkopałem wątek bo warto :

 

https://geekweek.interia.pl/technologia/news-twoja-kuchenka-gazowa-emituje-zabojcze-toksyny-wywoluja-astm,nId,6532160

 

Wyniki badań nie pozostawiają wątpliwości - spalany metan uwalnia ponad 300 związków chemicznych. 21 toksyn bardzo dobrze jest przenoszonych przez powietrze i może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi. Najbardziej niebezpieczny jest benzen, który jest uważany za wyjątkowo toksyczny i już dawno udowodniono, że może powodować nowotwory. Urządzenia wykryły go w spalanym gazie w przypadku 95% kuchenek gazowych objętych badaniem.

 

Nie znam nikogo, kto by od tego wykorkował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie znam nikogo, kto by od tego wykorkował.

Z pewnością znasz, a żeś ignorant i korelować nie potrafisz (już nie wspomnę że nie jesteś w stanie) to już inna sprawa. Dlatego nadal jest tylu dzbanów co twierdzą że spalanie węgla i drewna pod strzechami nie szkodzi, że nie szkodzi spalanie benzyny i oleju napędowego w samochodach i że nie szkodzi spalanie gazu w domu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musiałbyś się doktoryzować w warunkach laboratoryjnych, aby stwierdzic czy benzipireny które ci zaszkodziły pochodzą z gotowania owsianki i obiadków na gazie, ze smogu i spalin komunikacyjnych czy z czynnego lub biernego palenia papierosów. W warunkach domowych pozostaje tylko minimalizowac ryzyko. A i tak pozostaje jeszcze radon i naturalne tło promieniowania. Szczególnie jesli nowa chatka jest wybudowana na terenach po kopalniach R-1 czy R-2. :o

 

https://promieniowanie.blogspot.com/2021/10/to-promieniowania.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z pewnością znasz, a żeś ignorant i korelować nie potrafisz (już nie wspomnę że nie jesteś w stanie) to już inna sprawa. Dlatego nadal jest tylu dzbanów co twierdzą że spalanie węgla i drewna pod strzechami nie szkodzi, że nie szkodzi spalanie benzyny i oleju napędowego w samochodach i że nie szkodzi spalanie gazu w domu.

 

No to sprzedaj samochód, nie używaj gazu w kuchni, nie pal w kominku ,,,w ogóle zaprzestań truć środowisko ...pusty dzbanie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Jeśli dobrze rozumiem sposób przyrządzenia dać w woku, to kluczem jest mocne podgrzanie patelni z każdej strony (również z boków - płomieniem). Nadaje to daniu specyficznego przypalenia (pewnie nie za zdrowe) :) Jak to uzyskać na indukcji?

Niemniej, indukcja ma tyle zalet względem gazu, że nawet przez moment nie przychodzi mi pomysł by montować kuchenkę gazową. Jak chcę robić na ogniu, to wyciągam kuchenkę na kartusze (sprawdza się wyśmienicie!) albo robię ognisko lub grilla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...